Българска култура и духовност > Археология

Археологически находки в Бургаска област

(1/20) > >>

Генерал Колев:
Нови уникални открития направи екипът археолози, който работи в крепостта “Русокастрон” край село Русокастро. Те показват, че древната твърдина е била от изключителна важност, както през времето V-IX век след Христа, така и в българското царство.

Десетки монети, оръжия, предмети от бита и две погребения, на жена и дете, свидетелстват за бурния живот, кипял между крепостните стени. За съжаление, варварските действия по време на военното учение “Щит 82”, са унищожили най-горните пластове от вековната история на Русокастрон.

Ванадий:
Жалко..., а там са се криели времената на Иван Александър... малко преди падането ни под турско робство, може би щяхме да разберем нещо интересно...

Балкани:

--- Цитат на: Генерал Колев в 31 Окт 2008, 22:19:10 --- както през времето V-IX век след Христа, така и

--- Край на цитат ---
Че то V-IX век след Христа е Българското царство...

Ванадий:
Не е било. Територията влиза в пределите на България по времето на Крум, тоест IX в.

От V-ти до IX в. е бил във Византия, преди това също.

Генерал Колев:
Надпис на старобългарското име Братон е открит при разкопките на крепостта "Русокастрон".Надписът е от два реда, написан на кирилица и е от началото на Х век.

Това доказва присъствието на български гарнизон в крепостта, изградена преди 1500 години, съобщи за БТА н.с Цоня Дражева, ръководител на археологическите проучвания на крепостта.

Това е единственият открит досега раннокирилски надпис в района, уточни Дражева.

Открити са още старобългарска керамика, оръжие и украшения от IX-X век.

Крепостта се намира на три км северно от бургаското село Русокастро.
Тя е изградена, когато към столицата на Византия - Константинопол нахлули аварите и опожарявали територията на Източна Тракия.

При разкопките на южната страна на крепостта са били открити части от двойната укрепителна система, състоящата се две каменни стени. Те са с дебелина от 1,6 и 2 м, изградени от добре подредени каменни блокове.

Многобройни са находките от различни железни, бронзови и костени оръжия и предмети, свързани с въоръжението на военния гарнизон и конструкциите на дървените врати, скари и бойни пътеки.

Проучени са и две жилищно-стопански сгради, долепени до вътрешната крепостна стена. Вероятно това са били казармите на военния гарнизон с конюшни, ковачници, кухненски и други стопански части, каза Цоня Дражева.

Археолозите са открили също водни съоръжения - щерни за съхраняване на вода.

Дражева посочи, че предстои аварийна консервация на разкритите крепостни съоръжения и сгради, както и реставрация на находките.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия