Author Topic: Учени доказват ирано-европейския произход на българите  (Read 52913 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Александър

• Senior Member
  • Шуми Марица окървавена...
  • Зодия: Pisces Pisces
Ми ако баба ми и дядо ми се мислят за славяни? Майка ми и баща ми се мислят за траки?
Пък само аз сиромаа са мисля за Българин, ко прайм?  :-[  :-[  :-[

Да не говорим, че т.нар "славянско братство" ни прецаква в световен мащаб. Най-мразя като ни нарекът езика славянски... а той си е български и идва от нас, не от тях към нас...

С удоволствие бих отишъл в Азия, само дето в момента там нямаме държава. Ако се върнем много, много години назад... бих отишъл и бих написал на един камък специално обръщение към траките и славяните...  ;)

Иване като питаш някой славянин/трак, дали българите са траки/славяни... И те казват, славяните/траките са Българи, значи аз съм славянин/трак.
Питал съм ги няколко такива.

Да не говорим за анкетата която показа, че доста народ се има за славяни... беше стара от дата.бг
Та това, че всички виждаме Българи в огледалото е заблуда. Както и за опита да ни изкарат безроден мелез от сто народа... и прочие и прочие.
"С дързостта на младите и мъдростта на старите да възродим нацията и България."

Offline Ванадий

• Hero Member
Все още мисля, че дори и да сме от муджихидински произход, стига да се мислим за българи е достатъчно. Да живее племето на чукундурите, идващи от червен Марс!

Offline Генерал Колев

• Premium user
  • Hero Member
  • *
  • България над всичко!
  • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Аз корените си ги знам и си уважавам старините Български, но не сея на дъното ряпа.
Ами тогава да спрем да се занимаваме с история, защото не е наша работа, след като си знаем ИНДИВИДУАЛНО корените. Аз също си знам корените- и от Македония, и от Северна Добруджа, но какво от това? Какво обединява тези далечни територии? Ето една от причините, за да не сме единни- аз си знам корените, ние няма нужда да се знаем като цяло, като един народ какви сме и що сме. Достатъчно е да кажеш, че си българин, и край- баста и на историята, баста и  на произхода. Никой не задължава никого да се интересува от произхода на народа си, но и никой не може да е против това този, който иска да се интересува, да го прави.
България над всичко!

Offline makebulgar

• Forum Member
  • **
  • Зодия: Aquarius Aquarius
  • Religion: Atheism Atheism
Хъм! ??? Знаете си корените! И колко колена назад - 3, 4 или 5? Дали е достатъчно да кажеш аз съм БЪЛГАРИН и спреш да се интересуваш от историята на България? И до толкова си приел една теза, че да се присмиваш на останалите които се занимават с проучването на историята ни!!!!!
Нали знаете, че е много трудно да се разбере когато загубиш контрол! Границата е много тънка, а прекрачиш ли я  не го осъзнаваш!

Това обаче няма нищо общо с историята! Историята се основава на факти, а пред фактите дори и най-големите траколози, афтохтонци и тюрколози, не могат да кажат нищо!!!
Това кой какво пише в тоя или друг форум няма значение! Нещата се изследват от учените историци, и дотолкова са се натрупали фактите, че тези учени са готови вече да пренапишат историята ни. И всичко това е подкрепено с факти! 

За тези които все още си нямат напредстава какво представляват тези факти, ще дам малко такива!
Въпросния професор Бакалов казва - били открити голямо количество думи с древноперсийско потекло, еднакви с неславянските думи в нашия език.. Същото го казват много историци! Но нещата са още по дълбоки!!! Въпроса е дали наистина има такова нещо като славянски език!!!!

Преди хиляди години точно в земите където е ходил Бакалов - Памир, Таджикистан и по течението на река Амударая се говори на Авестийски език, който е един от източно иранските езици! Този език е езика на който са говорели в древния град Балх и на този език са се водели Зороастрийските литургии и ритуали!!! 

Ето малко думи от авестийския език и техните Български аналози:

УРВА - душа, собствена личност, вътрешност(урва)
ТОЙ - ти
ГАВОЙ - за говедото
РТА/АРТА - ред, рът
ХАДА - заедно с/хайде
ШАВАИТЕ - той кара/шава/шавате
КЪРЪДУША/КРД - изпращам навън/изпращам/крада
ПАИРИ - наоколо/при
МОЙ - за мен/мой
РУД - вия/плача/ридая
КАДА - кога
КУДА - къде
paruvam -- adverb; <paruvam> 'previously, before' -- once - ПЪРВОМ
pasаva -- adverb; <pasāva> 'after(wards)' -- then - ПОСЛЕ
avam -- demonstrative pronoun; accusative singular neuter <ava-> 'this, that' -- that - ОВОМ нещо
аha -- verb; 3rd person singular imperfect indicative active <ah> 'be' -- was - АХА
jiva -- present active particle; nominative singular masculine <jiva-> 'living' -- living - ЖИВ
Shiyta -- adjective; nominative singular masculine Shiyta-> 'happy' -- happy - ЩАСТИЕ
imam -- demonstrative pronoun; accusative singular masculine <ima-> 'he, this' -- this - ИМАМ
abiy - 'to, toward, against' -- АБЕ
ud - 'up' -- [Pokorny ū̆d- :: away; up(wards)] -- ОТгоре
kora- - 'man, person; the people' -- [Pokorny koro-s, kori̯o-s :: army, war, warrior] -- ХОРА
gasta- - 'evil, harm' -- ГОСТ
gud - 'hide' -- ГЪДЕЛ
dida - 'fortress, wall' -- [Pokorny dheigah- :: to build, knead clay] -- ДИГА
dipi - 'inscription' -- наДПИс, ДОПИска
duruva - 'durable, stable, firm, secure' -- [Pokorny deru-, dоru-, dr(e)u-, drou-, - :: firm, solid; tree, wood] - ДЪРВО
dush - 'difficult, bad, evil' -- ДУША, ДУШМАНИН
ni - 'down' -- НИСКО
pait - 'inscribe, engrave' -- ПИША
pat - 'fly, fall' -- ПАТИЦА
parа - 'forth, forward, beyond' -- [Pokorny 2a: per- :: to pass over, beyond] -- ПРЕ
parsa - 'examine, read' -- ТЪРСЯ
pа - 'protect' -- ПАЗЯ
bar - 'bear, carry' -- БАРАМ
magu - 'Magian' -- [Pokorny magh- : mоgh- :: to help, be able; power] -- МОГА
di - 'see, look'
di - 'this'
didiy -- verb; 2nd person singular present imperative middle <di> 'see, look' -- look at - ДИ-ДИ много яко нещо требе да се види  :lol: :-P
ka, kъ, kastе - who - КОЙ
azъm - I - АЗ, АЗСЪМ
twarоz - 'carve, fashion, shape, create' - ТВОРЯ
twоrъshtar - 'Fashioner' - ТВОРЕЦ
haza - power, violence, oppression - ХЪС
darъs - wantoness, rage, fury - ДРАЗНЯ
vohu - good - ВЪХ
pъrъs - ask - ПРОСЯ
pъrъsaт - asked; - ПРАШАТ(в руския)
kata- 'how, in what way, what - КАК, КАКТО, КАТ
ata - so, thus, likewise, therefore, just as - ТЪЙ, А ТЪЙ
ha, hvо - ho, you, he, this - ХЕЙ
ratu - 'judgement, model, plan' - РЕДА
da - 'give, put' - ДАЙ, ДАВАМ, ДАР
vid - 'see, know, obtain' - ВИД
viduye - to know - ВИДЯХ
zava - 'call, request' - ЗОВА
gam - 'go' - КАМ
zi - 'for, indeed' - ЗА
vъrъz - 'do, make, perform'; - ВЪРША
maz - 'large, great - МЪЖ
mashya - 'human being' - МЪЖ
aipi - 'toward, approaching' - ОПИРАМ
nъ - for us, our - НАС, НАШ
vak - 'say, speak, declare - ВИК
vis - 'find' - ВИЖ
naeda - 'not, nor' - НИТО
twa - 'you' - ТВОЙ
ida - 'here' - ИДА, ИДЕ
xshna - 'know' - ЗНАЯ

ДЪРЖАВА/ДЪРЖА - Dhar(hold up), Dhr(to hold), Dharma/m - (санск.)supporter, state, condition, statute, law;

МИР - Miora(авест.), Mithra - contract

ЦАР - Chihr(seed and origin)
ЧАР - Chihr(face and appearance)

СУРВА - Saurva(авест.)

БОГ, БАГА - Baga, Bhaga(санск.)

ХУБАВО - Hu, Hub

РОЖДЕН ДЕН = РОЖ + ДЕН = РУЗ(На иранските езици означава ДЕН) + ДЕН(На иранските езици DЕN/daеnь означава ЗРЕНИЕ, или ВЪТРЕШНО АЗ) = ДЕНЯ НА ПРОГЛЕЖДАНЕТО = ДЕНЯ НА ПОЯВАТА НА АЗА!!!

zа -  'conquer, win, come in first' - ЗАВОЮВАМ, ЗАВЛАДЯВАМ
rashah -  'harm, damage' - РАЗРУХА
uštā  -  the things you desire - ЩА
bavaṯ - may be - БИВА
kəhrp -  'form, body, outward appearance' - КЪРПА
vərən - choose'  - ВЕРЕН
hušiti -  'good dwelling, comfort, safety' - КЪЩА
vaēda, vaēdəm -  'provider' - ВОДАЧ
dabən - determine - ДЕБНА
dab -  'fit together'  - ДОБЛИЖАВАМ
šyaoθana -  'act, deed' - ШЕТАМ, ШЕТНЯ
vahma -  'glorification, praise'  - ВЪЗХВАЛА
və̄ - on behalf of (all of) you - В
vīdāṯ -  tends to - ВОДЯ
vaz - 'marry'  - ВЗЕМАМ
mąz - 'mind'  - МОЗЪК
vayu -  'air, wind'  - ВЕЯ
ana - 'him' - ОНИЯ
anāiš - them - ОНЗИ, ОНЕЗ
mru -  'dive, plunge, beat'  - ГМУРКАМ СЕ
vayoi -  'woe'  - ВОЙ
xruš -  'scream, howl - КРЕЩЯ
mazištō - greatest - МАЖИЩЕ
bud -  'be attentive, aware;  - БДЯ
baodantō - being careful - БУДЕН
aka -  'bad, evil, wicked' - АКО
akəm-cā  -  and bad - АКАМ
kaēnā -  'atonement, punishment' -  ПОКАЯНИЕ
sata -  'hundred', satəm - one hundred - СТО

А това за марсиянците, чукондурите и други подобни ви оставя в групата на троловете!!! А това че сте си загубили времето да го напишете си е лична ваша загуба!!!

Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!

Offline Death angel

• Premium user
  • Hero Member
  • *
E от това по-добро доказателство за това, че др. Бакалов е историк колкото този дето драска по колите е Айртон Сена аз не мога да дам !
 Аз имам речник от преди 10.11.89г. с 5000 думи дето се изписват и изговарят на български и руски по един и същи начин и сега се чудя да почна ли да пиша !?  :kill:
 И кво ще се докаже с това !
 Не знаете ли, че вече се доказа, че всички сме произлязли от една маймуна ?
                  :lol:

Редактирано от модератор: Премахване от постинга на обширен цитат на друг потребител.
« Last Edit: 22 Nov 2011, 06:07:24 by Hatshepsut »
Не падай духом, където ти падне !

Offline Death angel

• Premium user
  • Hero Member
  • *
Вярно бе, Геме, аз чак сега да разбера, че ние сме дошли на Балканите от..... Балканите. Какви са тия Велики Българии на Кубрат, преселения и тем подобни.

Иване, никой не твърди, че с историческата истина ще се оправи държавата. Но ще се съгласиш, че всеки един народ, включително и нашия, е нужно да си знае корените?
Генерале, никой не отрича Кубратова България. Просто ние твърдим, че по Северното Черноморие и Балканите е живеел един и същ народ, който периодично е прекосявал Дунава, а в определен период от време държавата му е стигала и до Кавказ.
Не падай духом, където ти падне !

Offline FELDMARSCHALL

• Moderator
  • Hero Member
  • *
  • АРИЕЦ
  • Зодия: Scorpio Scorpio
Много добре знаят копелетата, че сме тръгнали от Северен Иран и Афганистан и по пътя си
към Балканите сме създавали постоянно български държави! Това може да го направи единствено
висококултурен държавотворен народ! 8)
Всички останали тези се налагат или от руснаци и русофили /как грозните стари кривокраки българи
били асимилирани от "красивите" славяни и че днес ние не сме онези българи/. Или от тюркофили, които
искат да ни изкарат роднини с турчолята /които те самите не са тюрки дори а мелези от 50 долни племена/...
а пък за автохтонистите няма какво да коментираме...те стават за сценаристи на някои фантастични филми. ;D
Яростта на последните /автохтонистите/, с която защитават отчаяно своята безсмислена теза е удивителна!
Положението им е по-тежко и от това на "матросов от амбразурата"! :-\

Offline Севар Вананд

• Senior Member
  • Борете се!
  • Зодия: Leo Leo
Бай Иване, ама хич не си прав. Историята е важна, едно от най-важните неща! И споровете ни едвали ще доведат до това да се избиваме помежду си. Нямам нищо против Гемето и Родозащитника. Заедно можем да се борим за свободата на България. А това, че спорим тук, ни помага да изясним нещата за непредубедените хора, които четат.

Май Гьоринг беше казал, че ако изтриеш историята на един народ, след едно поколение той ще се превърне в племе, а след още едно ще го управляваш както си искаш. Александър даде добър пример за това как някои Българи днес не се имат за Българи именно заради историята. Мислят се за славяни или антички македонци. Предстви си, че несъстояелната автохтонна теория вземе че получи подкрепа от някое поредно анти-Българско правителство. Предстви си как тъпия чалгар от Пловдив решава един ден да се поинтересува от история. В училище е учил, че Българите са ниски, черни, мръсни монголоиди. Сега обаче чува, че ние сме били наследници на траките, които са индоевропейци. Човека живее в област, наречена Тракия. Това му е достатъчно. Той е готов да подкрепи първия луд, който иска автономия за Тракия. Преди 1944 македонистите са изглеждали по същия начин като този тъп чалгар. Баба ми и дедо ми винаги са знаели, че са Българи, ама не са знаели кои са точно тези Българи. Затова и баба ми и дедо ми не са успяли да освободят България. Погледни в какво положение са се намирали Българите, когато не са знаели кои са! Забравяме кои сме по времето на турското- преживяваме най-тежката си криза, на път сме били да изчезнем. Появяват се възрожденците ни революционери, Ботев, Раковски, които откриват, че сме иранци- освобождаваме се от турско робство. Комунисти ни убеждават, че сме тюрки- отново сме на път да изчезнем. Когато Българите са знаели кои са, България е била велика- това са фактите.

И между другото не съм неук самозванец. Завършил съм гимназия с профил история и сега следвам история в СУ. Не съм историк, но имам понятие от история.
« Last Edit: 08 Oct 2008, 02:15:24 by Севар Вананд »
Ако и ние не успеем, за България няма бъдеще!

Offline Бай Иван

• Hero Member
Значи явно не сте ме разбрали, интересувам се от история и от моналото та народа, но мисля че днес живеем във врем, което изисква да вложим усилия преоритетно на други места. Но както и да е. Говорете си, аз чета - с някои неща съм съгласен, с други не, а и вчера проведох разговори, които изобщо не ме настройват да съм оптимист. Явно или просто "има дни, в които не върви" или, или и аз вече не знам.

Offline FELDMARSCHALL

• Moderator
  • Hero Member
  • *
  • АРИЕЦ
Бай Иване...историята е такава каквато ни изнася! :lol:

Offline makebulgar

• Forum Member
  • **
  • Зодия: Aquarius Aquarius
  • Religion: Atheism Atheism
Не сме нито хуни, нито монголци
В старите версии пропагандата е повече от фактите

Проф. д-р Георги Бакалов
- Проф. Бакалов, какво открихте при експедицията в Памир?
- Медиите тиражираха погрешно информацията, че аз съм участвал в тази експедиция. Нито съм участвал, нито съм я организирал, нито вдъхновявал. Бях поканен след завършването й да коментирам резултатите. Експедицията е едно частно мероприятие по линия на фондация "Тангра ТанНакРа". Друг е въпросът, че БАН и въобще нашата историческа общност трябва да подкрепи едни комплексни изследвания на археолози, лингвисти, антрополози и историци в тази част от света. Но трябва да са млади и смели хора, защото всички знаят каква е ситуацията в днешен Афганистан.
- Кои теории за произхода на прабългарите са поставени под въпрос?
- Най-силно наложилите се концепции в това отношение са хунската на Васил Златарски и тюркско-алтайската. Последната влезе и в официалната многотомна история на БАН. Но в Сибир и Алтай не се откриват никакви данни за присъствието на прабългари в посочения период.
Това е една теория, която цели да представи българите като някакво номадско племе, което в един момент се появява до устието на Дунав, преминава го и в съюз с многочислените славянски племена създава държава.
- Не обслужваше ли това определени политически и имперски доктрини?
- Подобно тълкуване на ранната ни история, без да е монопол на дадена партия или идеология, наистина е част от панславистките теории. То се налага в общественото съзнание още от епохата на Възраждането, през която се разчита на Русия и на славянството като цяло. Напоследък обаче се натрупаха много данни - и етнографски, и археологически, и епиграфски, които показват, че прародината и пътят на българите е съвсем друг - от Памир и Хиндукуш по поречието на Аму Даря и Сър Даря през Кавказ и южноруските степи до нашите днешни земи. Доказателство за това са езиковите реликви, които са останали от говорите в днешен Източен Иран, Таджикистан, Североизточен Афганистан. Там се срещат топоними като Мадара, Шипка, Тунджа и т.н., които са пренесени на Балканите. Лични имена като Аспарух, Заберган, Телериг се срещат в ирански надписи с незначителни фонетични отклонения.
- Значи ли това, че прабългарите са индоиранци?
- С днешните иранци и индийци, разбира се, нямаме нищо общо. Но прабългарите са били определено от индоирански произход. Следователно са част от голямото индоевропейско езиково и най-вече расово семейство. В подкрепа на тази хипотеза е фактът, че те много лесно се смесват със славяните и траките. Ако бяха монголоидни тюрки, каквито ни представят в Монголия, Сърбия и другаде, днешните българи щяха да имат много по-изразени монголоидни черти. Антрополозите са категорични, че в Германия, Австрия, Гърция и България процентът на монголоидни расови белези е почти еднакъв.
- А хуните?
- Такъв народ няма. Все едно днес да кажеш просто европейци. Става въпрос за огромен племенен съюз, в който през V век участват и прабългарите. Но някои любители историци просто са очаровани от могъществото на хунския съюз по времето на Атила. За подобни обърквания има още една причина. Византийските автори са наричали всеки нов народ, идващ от Азия, с името на предходния такъв. Когато обаче той се настани до границите на империята, вече го опознават и започват да наричат с истинското му име.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-10-08&article=250874
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!

Offline Android_Swarm

• Banned
  • Forum Member
  • *
  • Зодия: Libra Libra
Да, вече взехме да ставаме смешни като македонците.Луно, луно, земьо македонска!И Клеопатра македонка я изкараха!  :lol:

Даже някои от нас стигат и по-далеч - за тях българите стоят в основата на човешката цивилизация.Не е ли мъничко прекаленичко? :-P

За мен по-важното е какво сме днес. Ако ще лежим само на минакло величие няма да се оправим.
И ако искаме да оправим държавата нека всеки оправи сам себе си.
Защото не знам колко от тези теоретици знаят какво е да започнеш да се грижиш сам за себе си от 16 годишна възраст, да гладуваш и т.н.
За 20 годишен съм патил доста. И аз не съм идеален и аз имам много недостатъци, но важното е че се сремя да ги елиминирам.Стремете се да се развивате и като се развивате вие ще се развива и държавата.Нека не бъдем като пияниците в кръчмата, които зидат по девет палета тухли-четворки( само че на масата след няколко ракии, но не и в действителността  :-P).
Не думите са важни, а делата.

П.П. Пък като толкова много се интересувате от история станете историци.
И аз се интересувам от история, но съм просто любител и не мода да твърдя на сто процента определена историческа теория.

Абе хора, та дарвиновата теория не е доказана със сигурност.Теорията на еволюцията също.
Представяте ли си какво ще стане ако двете теории се окажат мит. Познанията ни по биология ще се окажат пълна лъжа.

Нищо не знаем.Няма истина на сто процента обективна, тъй като се разглежда от субект(определен човек, учен... ).

Offline Nordwave

• Webmaster
  • Founder
  • Hero Member
  • *
  • R.I.P. 2017
    • Български националисти
  • Интереси: История
  • Зодия: Capricorn Capricorn
  • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
В Афганистан наричат тамбурата булгарина, булгарела или балкхара и свирят на гъдулки, същите като у нас В Припамирието учените от интердисципленарната експедиция, организирана и проведена под егидата  на БАН и Софийския университет "Св. Кл. Охридски", установили много сходства между българските традиции и тамошните , много думи, имащи същото значение като у нас. Показали им крепост с името Варна и подобие на Мадарския конник, само че без глава. "Нашият научен нос долавяше вярна следа и аромат на нещо българско", сподели шефът на експедицеята проф. д-р Александър Илиев, културолог и изкуствовед.
"Участвах в научния екип, който осъществи първата стъпка за доказване иранския произход на българите", заяви доц. Д-р Иво Панов, иранист, преводач, установил лексикални заемки от персийския език в българския. "При това става въпрос, отбелязва той за такива думи, които не са дошли чрез език посредник - турски или арабски, а думи, които съществуват единствено в персийския и в българския език."
Ще се сформира екип, който ще проучи задълбочено т.нар. иранска теза за произхода на българите, като събере достатъчно научни доказателства в нейна подкрепа, заявиха участниците в експедицията, чиито изявления преди десетина дни събудиха стария спор по въпроса "Кои сме ние, българите, и откъде идваме?"
Нашите учени заснели множество лица на местни жители, за които, ако не знаеш какви са, като нищо ще приемеш, че са българи. Записали стотици песни, в които ухото долавя нещо нашенско. Провели десетки интервюта с тамошни учени, занимавали се години наред с исторически, археологически и антропологически изследвания, които ги уверили, че са на прав път. Остава обаче, споделиха учените, да се преодолеят вековни заблуди, влезли в учебниците по история, а от там и в главите ни.
Хуно-татаро-славянските тези за произхода на българите, натрапени ни в различно време и по различни причини, следва да бъдат анализирани и отхвърлени с научни доказателства. Като начало трябва да се зададе въпросът: Кой, кога и защо е насадил заблудите и кого са обслужвали те?
След Освобождението видният наш учен историк проф. Васил Златарски издига тезата за хунския произход на българите като официална теория в едва прохождащата ни историческа наука, отъждествявайки имената на митичните владетели, Авитохол и Ирник (без никакви исторически доказателства) с Атила и Ернах. Атила е известен в скандинавските саги и германските предания, като Атли и Етцел, но никой никога не го е наричал Авитохол. Няма и никакви изворови данни за участие на българи сред племената, водени от Атила.
Защо видният проф. Златарски твърди, че прабългарите са били хуни? Защото се позовава на исторически извори. Документите обаче са византийски, а рановизантийските автори наричат хуни всички народи, прииждащи от Азия към земите на Централна Европа. Те, разбира се са врагове на империята, понеже я нападат и плячкосват. Трудно е да бъдат разпознати и разграничени, поне докато не се доближат. В случай на битка и загуба за Византия, те биват признати и назовани с истинските им имена. Но дотогава са си хуни.
(Между другото, и в сегашната ни лексика все още присъства това събирателно понятие за неорганизирана агресивно настроена маса. Употребява се най-вече от преподавателите в средното училище, когато искат да дадат най-точно определение за неуравновесеното поведение на учениците си.)
След 9 септември 1944 г. започва да се налага тезата за тюркския произход на прабългарите. Тя е удобна, защото съвпада с идеологията
на времето. Малката тюркска орда на Аспарух за по-малко от два века се разтваря в славянското море почти без следа, оставяйки само десетина предполагаемо древнотюркски думи в българския език. Така българите си оставаме почти 100% чисти славяни. Е, промяната е минимална - хуни или тюрки, каква разлика, нали тюрките са преки наследници на хуните.
Били ли са обаче българите една малка орда? Колко души са били войните им, за да разбият 60-хилядна добре обучена и добре въоръжена войска? А заедно с жените, децата и старците? Съюз ли са сключили прабългарите с живеещите тук славяни или са ги изтласкали, с помощта на доведените с "ордата" севери? Защо Аспарух умира в Малая Перешчепина, дн. Украйна, сражавайки се срещу хазарите, а не си стои в топлата юрта при племето в току що основаната държава?
Десетилетия наред подобни въпроси са предизвиквали единствено интереса на службите от ДС. Тезата, че българите са славяни, била общоприета, узаконена и гарантирана - от партията и от науката.
Всъщност обаче, ако се вслушаме в езика, който говорим, ще установим, че ние в известна степен сме двуезичен народ, тъй като за редица понятия имаме поне по една българска и поне по една славянска дума, а много често и по повече. Ето няколко примера от славянобългарския ни речник, не претендиращи за научна обосновка, но пък утвърдени в говоримата реч: хляб и пита, здрав и читав, стар и дърт, дребен и ситен, красив и хубав, пъстър и шарен, слаб и хилав, зъл и лош, злоба и омраза, кратък и къс, любов и обич, площад и мегдан, дом и къща, облекло и дрехи, дъска и летва, гърне и стомна, мотика и чапа, прозорец и пенджер, нога и крак, лице и муцуна, притежател и стопанин, стена и зид, камък и плоча, утроба и корем, пояс и колан...
Кой тогава продължава да твърди, че от езика на прабългарите се били запазили 10-12 думи? По-правилно е да попитаме обаче:
Кой създаде мита за славянския ни произход
Ето някои кратки извадки от книгата на инж. Христо Маджаров "Златна България" в съавторство с акад. Михаил Юхма (чувашки историк) и инж. Галя Колева (съпруга на Маджаров):
"Великите сили, а и пряко засегнатите страни не са заинтересовани да признаят огромното културно влияние на българската цивилизация за развитието на страните от Европа и Азия. Затова, по чисто политически съображения, явно и тихомълком, те създават и лансират хипотези за славянската им култура, език и писменост. Петър Велики платил на русизирания сърбин Кривянич (какво име!), за да "докаже" общия "славянски" произход на руси, сърби, българи, словенци, украинци, хървати, черногорци... поради близостта на езиците им...
Набеждаването на българите за "славянски народ" продължава и до днес, и е подвело доста учени да смятат и първобългарите за славяни...
Народ-завоевател никога не губи своя език и култура. Как така тези неспособни да запазят езика си нискокултурни плячкаджии можаха да се наложат над това "славянско море" с името си и да стават съуправители на великата империя?
Сега е обяснимо и инкриминирането на информацията за каменния надпис, открит през миналия век, че Аспарух е дошъл на Балканите с "200 000 мъже на коне", взет в Москва "за изследване"...С жените, децата и старците те стават около два милиона!..."
Ако аспаруховите българи са били два милиона, колко са били кубратовите?

Заличило ли е времето истината за корените ни?
Един български рейнджър, изпратен да воюва срещу тероризма в Афганистан, попаднал при талибаните. И първото, което го попитали те, било: "Тъ кой си?" Нашият човек си казал името. После установил, че знае (понеже съвпадат с българските) цяла поредица от думи на афгански език: имена на цветя и храсти например, като мушкато, чимшир, циклама, кокиче, теменужка, минзухар, божур, люляк; названия на родственици, като баща, майка, чичо, леля, стрина, кака, бати; имена на птици - чучулига, гугутка, гургулица, кос, папуняк, бухал, чухал, улулица... Установил, че по един и същ начин и ние, и те примамваме овца, коза или куче - с "къци-къци" и "къчи-къчи". Изумен бил, че и там кучето е куче, шилето - шиле, същото важи и за кокошка, глиган, кошер и кочина, както и че там правят козунак - със същото име....
Без никакви претенции за научност бившият вече рейнджър просто споделя изумителното си откритие. И показва своя малък речник на общите афгано-български думи... Екип АТАКА http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=54247&format=html

Offline Болгардингезе

• Senior Member
  • mąθran
    • http://www.geocities.com/bulgarian_aviation/Aviation/Bulgarian.htm
Виджа се, че скоро голяма част от Българите ще разберат истинският си произход.Ще бъде премахната лъжата и ще бъде заменена с истина!
Иран ,Армения - вечни приятели с България.
Както и горе ,тъй и долу!

Offline Исперих

• Premium user
  • Hero Member
  • *
  • Всички комунисти под земята! (надпис в мина)
  • Religion: None None
  • Politics: None None
Виджа се, че скоро голяма част от Българите ще разберат истинският си произход.Ще бъде премахната лъжата и ще бъде заменена с истина!

По скоро светът ще разбере кои сме :bgflag: :bgflag: :bgflag:
”Делото е свято, проклети ще бъдете, ако не продължите борбата” Г. Кондолов

Българите преди 681 г.

Started by Елиан Райков

Replies: 46
Views: 17741
Last post 04 Jan 2011, 14:49:10
by Morituri
Космическата свастика на българите

Started by Skarlet

Replies: 7
Views: 9079