Автор Тема: ВМРО опъна телена мрежа в близост до македонската граница  (Прочетена 1454 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,367
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
ВМРО опъна телена мрежа в близост до македонската граница в знак на протест Представители на ВМРО опънаха телена мрежа в местността „Сенокос” (до пътя за българо-македонската граница) в знак на протест срещу проблемите, които създават властите в Македония на местните хора, закупили автомобили от България. Протестиращите издигнаха призиви „Европа не е Югославия”, „Не отдалечавайте нашите народи”, „БГ = МК” и „Македония - влизането разрешено”.

Македонските власти принудително демонтират българските номера на автомобилите и принуждават собствениците им да ги заменят с местни. Става въпрос за една четвърт от автомобилите в Македония, чиито собственици до края на месец септември трябва да им сменят номерата. В противен случай автомобилите ще бъдат конфискувани и оставени на наказателен паркинг.

Според зам.-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки днешният протест е в подкрепа на българите в Македония, които също започват серия от протестни действия заради желанието на македонската държава да им отнеме автомобилите с български номера. По същото време пред сградата на Министерския съвет в Скопие македонски граждани организираха аналогичен протест.

Припомняме, че подобен проблем с автомобили с български номера имаше и в Сърбия преди две години, но след протести и блокиране на границата мярката бе отменена.

Ангел Джамбазки категорично заяви, че този протест е в подкрепа на нашите братя българи в Р Македония, които за пореден път попадат под ударите на собственото си правителство. Веднъж завинаги трябва да бъдат прекратени репресиите срещу български граждани в Македония, което да бъде и условие за приемане на македонската държава в Европейския съюз. http://vmro.bg
 

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,367
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
И З В Е С Т У В А Њ Е

Бугарски Културен Клуб http://bkks.org/forum/index.php
На 11 септември во 11 часот, пред зградата на Владата на Република Македонија во Скопје, ќе се одржи мирен протест на македонски граѓани, кои имаат возила со бугарски или други странски регистрации, а се чувствуваат засегнати од владиното решение за пререгистрација на колите и од енормно високата цена, што се бара за поставување македонски регистарски таблички на автомобилите.

Протестот, ќе вклучува организирана колона возила, која ќе се движи од булеварот Илинден, на потегот пред Владата на РМ, до улицата 11 Октомври, на потегот пред Собранието на Република Македонија, и ќе се одржи од 11 до 13 часот на 11 септември (сабота), 2010 година.

ПОВОД: Истекување на рокот од 30 септември 2010 г. за привремен увоз на возила - одреден од Владата на Р.Македонија, за примена на Уредбата за измена на Уредбата за спроведување на Царинскиот закон, донесена на заседание на Владата на РМ, одржана на 9 март 2010 г. и објавена во Службен весник на РМ бр.38 од 18 март 2010 г.

Со горе споменатата уредба Владата на РМ ги присилува граѓаните на Р.Македонија, спротивно на својата волја, возилата што ги имаат во своја полноправна приватна сопственост, привремено да ги увезуваат и пререгистрираат под енормно високи трошоци, кои завршуваат на сметката на Владата на Груевски и при тоа се врши директна повреда и ограничување на правото на приватна сопственост на граѓаните на Македонија со регулиран престој во странство, загарантирани со Уставот на Р.Македонија (член 30 став 1): „се гарантира правото на сопственост и правото на наследување“ и став 3 „никому не можат да му бидат одземени и ограничени сопственоста и правата кои произлегуваат од неа, освен кога се работи за јавен интерес утврден со закон“) и Законот за сопственост и други стварни права (Службен весник на РМ бр.18/2001 год.  член 8 став 1 и 2): ,,сопственикот има право својата ствар да ја држи, целосно да ја користи и да располага со неа по своја волја, доколку тоа не е во спротивност со закон или на некое право на друго лице“ и „секој е должен да се воздржува од повреди на правото на сопственост на друго лице“)

ПРИЧИНА: Определена бројка од околу 50.000 (педесет илјади) возила во сопственост на граѓани на Македонија со регулиран престој во странство, и определената цена во просек од 2.000 евра (120.000 ден) трошоци за акцизи, царини, ДДВ од 1 возило, директно завршуваат на сметката на Владата на Груевски и го зголемуваат неговиот буџет за 100.000.000 (сто милиони) евра или 6.000.000.000 (шест милијарди) денари.

АНАЛИЗА: Околу 50.000 возила, од кои приближно 40.000 се со бугарски, а останатите 10.000 се со други европски регистарски таблички, односно 200.000 (двесте илјади) македонски граѓани се директно засегнати со гореспоменатата Уредба на Владата на РМ,  под претпоставка дека едно возило директно засега минимум четворица полнолетни граѓани на РМ, иако неретко за едно возило директно се засегнати и повеќе од четворица членови на едно домаќинство. Истовремено, со гореспоменатата ситуација директно засегнати се и 40.000 граѓани на Р.Македонија, кои истовремено поседуваат и државјанство на Р.Бугарија или законски го имаат регулирано својот престој во Р.Бугарија.

Лице за контакт: Кирил (мобилен телефон: 076 742 147)

Иницијативен комитет за одржување на мирниот протест на 11 септември 2010 година
 

Неактивен NordwaveTopic starter

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,367
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки пред Агенция “Фокус”  във връзка с проведените днес паралелни протести в Скопие и на българо-македонската граница срещу проблемите, които създават властите в Македония на местните хора, закупили автомобили от България.

Фокус: Г-н Джамбазки, защо организирате протеста на българо-македонската граница срещу мерките на македонските власти по отношение на закупилите автомобили от България? Колко хора са засегнати от това?
Ангел Джамбазки: Организираме този протест в подкрепа на нашите братя българи в Р Македония, които за пореден път падат под ударите на собственото си правителство, което все още има силен уклон към Белград и към Сърбия. Колко точно са колите не мога да ви кажа, но по неофициални данни знам, че става дума за около ¼ от автомобилите в Р Македония, които са с български регистрационни номера. Вероятно има и други автомобили с косовски, албански и т.н., но тези, които са с български, доколкото на мен ми е известно са около ¼ от общия брой на автомобилите.
Фокус: При условие, че хората се водят македонски граждани по паспорт и живеят в Македония, не е ли логично задължително автомобилите им да бъдат със сменена регистрация?
Ангел Джамбазки: Няма такава логика. Да не говорим, че повечето от тях имат и български паспорти и са български граждани. Но тъй като автомобилите са закупени в Р България и са регистрирани тук, това е държава-член на ЕС и с този автомобил можеш да пътуваш навсякъде. Аз не виждам никаква причина някой да задължава, който и да било да сменя номера на автомобила си. Виждате колко автомобили с чужди номера има по улиците на София и това е все едно ние да ги караме да ги сменят. Да не говорим, че част от тези автомобили дори ги карат български граждани, а не само чужди. Отидете разходете се и вижте колко автомобили има с немски, напоследък има и много английски номера. Хората си ги карат съвсем спокойно. Това са българи, които явно живеят в тези държави и си карат тези автомобили без никакви проблеми в България. Но въпросът не е толкова прост в Р Македония и не става дума изобщо за данъци и т.н. Факт е, че тези автомобили по някакъв начин за българите в Македония, са белег за тяхната национална принадлежност. Те по този начин изразяват и себе си. И това, че някой си позволява да ги притеснява точно на тази тема, за нас е много показателно. Помните преди няколко години как абсолютно същият опит беше направен в Р Сърбия. Тогава, съвместно с българите от Западните покрайнини, ВМРО организирахме пак протест с блокиране на границата от двете страни – от към Отоманци и от към нашата част на границата и успяхме да принудим сръбските власти да не предприемат тази мярка, да се откажат от нея. Те се отказаха. Няколко години по-късно властта в Р Македония, очевидно просръбска, очевидно има от къде да се учи, се сети и тя да взима автомобилни номера, което е показателно.
Фокус: Пред македонското правителство също е организиран протест.
Ангел Джамбазки: Едновременно се случи и в Р Македония, град Скопие. Там го организират местните хора. Ние затова не отиваме в Скопие, а изразяваме своята подкрепа тук в България, тъй като не искаме проправителствените медии в Скопие да изопачат протеста и да го изкарат, че е някаква едва ли не българска провокация. Там се организира само от местни хора. Сами знаете, че в Р Македония да се организира пробългарски антиправителствен протест е доста сериозно занимание. Много хора след това попадат в затвора. Ще ви дам примера с г-н Резински, който изтърпя вече 1,5 година от тригодишната си присъда. Така че това е причината да го правим протеста така от двете страни на границата. Трябва да е ясно, че това е началото. Доколкото гледах вчера изявленията на министър-председателя на Македония, те са се заинатили да конфискуват колите с български номера, което още веднъж е показателно в Скопие откъде духа вятърът. Очевидно все още от към север и от към Белград. Ясно е, че няма да ги оставим така нещата. Това е началото на една поредна борба срещу поредната антибългарска кампания в Скопие.
Фокус: Да разбирам ли, че протестите ще продължават докато не се реши въпроса?
Ангел Джамбазки: Абсолютно ще продължава, докато не се реши, така както стана със Сърбия, докато не се отказаха от тази безумна и крайно неевропейска идея. Трябва да са наясно и Скопие, и Белград, че югославското им минало и поведение отдавна не са съвместими с европейските им ценности. Тези номера може би са минавали по времето на Тито, но днес няма как да им се случат просто.
Фокус: Много често подобни прояви се смятат за провокация. Смятате ли, че днес може да се стигне до някакви сблъсъци в Скопие?
Ангел Джамбазки: Надявам се на здравия разум на правителството на Скопие. Един подобен сблъсък изобщо няма да е в тяхна полза, тъй като знаете, че всички български европейски народни представители, както и много от европейските народни представители ние ги държим непрекъснато в течение на периодичните антибългарски истерии в Скопие, така че една подобна провокация ще им се отрази много зле. Надявам се да проявят малко повече разум от това да се хвърлят просто на елементарни провокации. http://www.focus-news.net/?id=f15828
 

 

Годишнина от създаването на ВМРО

Започната от Amenhotep

Отговора: 17
Прегледи: 11199
Последна публикация 24 Окт 2015, 14:20:53
от Hatshepsut
ВМРО и фирма ПРИНЦЕС- и защо др. Мамарчев си трае по въпроса?

Започната от Мишок

Отговора: 2
Прегледи: 1158
Последна публикация 27 Юли 2010, 19:48:12
от Мишок
ВМРО Кратка история

Започната от Тодор Александров

Отговора: 0
Прегледи: 5622
Последна публикация 25 Яну 2009, 07:16:29
от Тодор Александров
ВМРО: Махнете строежа пред Магурата, иначе може да не го намерите!

Започната от Veskou

Отговора: 0
Прегледи: 1232
Последна публикация 29 Окт 2010, 02:00:17
от Veskou
ВМРО е втора политическа сила след ГЕРБ

Започната от Veskou

Отговора: 26
Прегледи: 6062
Последна публикация 02 Фев 2011, 12:59:15
от Veskou