Преяде ли ДПС с власт?
21 май 2008 | 09:15 | БНТ, „Денят започва”
Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, в интервю за предаването „Денят започва” на БНТ
Водещ: Продължаваме с коментар по една доста интересна политическа идея, лансирана от ВМРО, за сключване на „Анти-ДПС” пакт. Той е за поставяне, образно казано, ДПС на диета известно време заради преяждане с власт. В студиото е Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Добро утро.
Красимир Каракачанов: Добро утро.
Водещ: Това е идеята, нали, която лансирахте и която се оказа, че предизвиква много реакции сред политиците?
Красимир Каракачанов: Това е хубаво, че предизвиква реакции – значи някой някъде го стяга чепика. Аз също бях учуден от една част от реакциите. Но за това след малко. Идеята е много ясна и проста. ДПС за трети път е в изпълнителната власт за последните 18 години - последните два мандата, т.е., вече седем години, без излизане от властта. Всичко това доведе до натрупване на един голям негатив. Виждаме, че основната част от критиката, освен на ЕС, е заради европарите, които основно през министерствата на ДПС не се усвояват. От друга гледна точка конкретният повод за това мое предложение беше изказванията на едни депутати от ДПС и един митинг, на който, между другото, пак говориха на турски, в нарушение на Конституцията, с което заявиха поредната доза нахални претенции, в смисъл, че ДПС трябва да има квота в службите за сигурност, в полицията, в съдебната система, включително вицепрезидент и т.н. Аз мисля, че това вече преминава границите на нормалното и започва да дразни голямата част от обществото. Каквото искат да ми говорят политиците, които винаги си оставят една вратичка, евентуално да не би в следващия мандат отново да се наложи да се прегръщат с ДПС, но истината е проста. В България има Конституция. Според тази Конституция всички български граждани са равни – няма привилегии, но и няма ограничения на базата на етнически произход, религия, политическа принадлежност и т.н. Не може една политическа партия, която, между другото, твърди, че не е етническа партия, а в същото време казва – ние за нашия етнос искаме квота. Добре, защо не поискат квота, да речем, в авиацията? Защото или можеш да караш самолета или не можеш да го караш. Същото нещо е във всяка една друга афера от живота – или имаш подготвени хора, които стават за служби за сигурност, полиция, съд, прокуратура и т.н., т.е., хора с образование, с квалификация и т.н., с някакъв ценз, или нямаш. Откъде-накъде някой на базата на това, че е някакво етническо малцинство в България ще иска и ще има претенции за някакви квоти във властта?
Водещ: Тази идея, която лансирате - тя етническа ли е, от националистическите ви позиции ли произтича или е антикорупционна, защото преди малко това казахте и двете неща?
Красимир Каракачанов: Тук въобще не става въпрос за някакъв национализъм, защото национализмът не означава да мразиш различния от тебе или този, който не мисли като теб. Национализмът означава да се спазват законите и да се поставят най-вече интересите на държавата пред интересите на партиите, съсловията и разни други такива интереси, които, както виждаме, и ДПС лансира.
Водещ: Добре, „етнически” означава ...
Красимир Каракачанов: Това е водещият мотив. По никакъв начин не е етнически. Аз казах в началото, преди малко – Конституцията дава равни права, но и равни задължения на всички български граждани. Не може само затова, че ти не си българин, а някаква друга народност, която е в малцинство, да изявяваш и да претендираш за някакви колективни права, за някакви квоти във властта, за някакъв достъп до някакви блага на обществото, само защото ти не си част от българското мнозинство. Това не е нормално и това дразни българското общество, дразни огромната част от българския народ.
Водещ: Квотите във властта не произтичат ли от реалностите, реалностите след изборите?
Красимир Каракачанов: Квотите във властта произтичат от реалностите на партиите, които са спечелили изборите и които управляват страната.
Водещ: ДПС е мандатоносител, знаете, част от мнозинството?
Красимир Каракачанов: ДПС е мандатоносител и вече седем години е във властта. Виждаме по какъв начин я упражнява тази власт, виждаме за всички тези неща, които се говорят и коментират вече, за съжаление, не само в България – за корупцията, която се генерира. Но какво повече трябва да даде българският гражданин на ДПС, за да бъдат доволни и да не ни заплашват с етническия мир и разни други подобни неща. ДПС имат министри, имат агенции, имат областни управители, заместник-областни управители, заместник-министри и т.н. За какво повече говорим?
Водещ: Мисълта ми е, че ако тежестта им става все по-голяма във властта, естествено е може би квотата да става по-голяма?
Красимир Каракачанов: Точно това предложих и аз. Тъй като явно дългото упражняване на властта от страна на ДПС води до едно главозамайване и до едно излишно самочувствие, крайно време е, все пак нормално е една политическа партия да участва във властта един-два мандата и след което малко да излезе настрани, за да може да влезе в реалния живот, а не да гледа живота от министерските кресла и от прозорците на мерцедесите. И мисля, че ДПС прекали с преяждане с власт и е крайно време да излезе от властта – това е нашата инициатива. Политическите формации, които твърдят, че не харесват тройната коалиция – една от партиите в тройната коалиция е ДПС. Това беше, между другото, един тест, който хвърлихме в обществото. Хайде да видим сега опозиционните формации готови ли са.
Водещ: Как коментирате реакциите, които дойдоха от политическите сили?
Красимир Каракачанов: Кои конкретно имате предвид?
Водещ: Доста реакции, на традиционната десница общо взето - СДС, ДСБ. С някои нюанси ви подкрепиха за особена позиция.
Красимир Каракачанов: СДС, „Атака” и други опозиционни формации ни подкрепиха. Мен малко ме учуди позицията на ГЕРБ. Вероятно г-н Цветанов, който се изказа по този въпрос, явно не е внимавал какво говоря аз. Аз, както казах и тук, не говоря за никакъв етнически момент или елемент, аз говоря за това, че ДПС преяде с власт, крайно време е да излезе от властта. Нещо лошо да съм казал?