България и българите > България

Работодателската мафия в България

(1/8) > >>

Skarlet:
Измамени родопчанки отмъстиха на работодател
11 Януари 2007
При условията на нечовешка експлоатация и без заплати, жените просто удариха ключа на фабриката и го скриха

Двайсетина жени от родопското село Белица, община Лъки, показаха на практика как трябва човек да се разправя със самозабравил се работодател. След като са били експлоатирани месеци наред, без да видят и стотинка, те внезапно биват уволнени без обяснения. В отговор заключват машините и не допускат собственика до тях. Казусът се изяснява в момента в прокуратурата.

Собственикът на "Велена-стил" ООД Недялко Найденов наел сградата на затвореното вече училище в с. Белица и наел 20 жени от селото за шивачки през ноември 2005-та. "Работили сме в абсурдни условия - разказва една от жените - Когато е имало срок за поръчките за Америка, сме влизали в цеха в 7 сутринта и сме ставали в 10 часа на другата сутрин. За около час привечер ни пускаха да хапнем нещо и пак над машините. "

След тази офанзива, собственикът отказал да се издължи за времето от май до край на септември миналата година. Общата сума, която трябвало да даде за заплати, е 13 хиляди лева. Вместо това, решил да мести цеха в Пловдив. Проформа предложил на жените да се преместят и те и когато по разбираеми причини отказали, ги уволнил.

След като пъкленият замисъл на работодателя лъснал наяве, жените взели ответни мерки. Те го издебнали, когато идвал да изнася машините от цеха, блокирали входа и не го пуснали. След това сменили патрона на ключалката и поверили новия ключ на кметицата, която отказала да му го предаде. Машините, около 30 на брой, все още стоят вътре в сградата.

 Утре двете страни са поканени да се споразумеят.

http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=2&id=9715

 :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap: :eusa_clap:

Skarlet:
Инициативен комитет за защита правата на децата и изпълнителите в кино- и телевизионната индустрия изнесе данни, свързани с експлоатацията на детския труд от страна на "Ню Имидж България" и отказа на ИА "Главна инспекция по труда" да изпълни задълженията си за контрол и санкциониране на нарушителите на закона.

На срещата защитниците на правата на децата огласиха отворено писмо до министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.
Основните нарушения са свързани с времетраенето на снимачният ден.

Според регламент на Министерството на културата един снимачен ден не трябва да бъде по-дълъг от 12 часа за възрастни и 4 часа за деца, които участват като статисти.
Правилото снимачният ден да продължава 4 часа за деца, се нарушава системно, бе съобщено на брифинга.

Много от родителите на децата са социално слаби и разчитат на хонорара от снимачния ден и затова не протестират, а това позволява на "Ню Имидж" и български чиновници да продължават безхаберието, коментираха от Инициативния комитет.

Децата-статисти трябва да минават през обстоен преглед от специална комисия и тя може да перцени дали те могат да бъдат използвани 4 часа или по-малко.
Снимачният ден не трябва да продължава след 22:00 часа. Това правило системно се нарушава, тъй като един снимачен ден струва скъпо - за снимките на някои филмови продукции цената достига до 250 000 евро.

Другото съществено нарушение е, че за децата не са осигурени необходимите мерки за безопасност, както и елементарни удобства - като съблекални и тоалетни
Децата се използват в сцени с голам риск, организаторите припомних как преди година едно дете едва не загина прегазено от локомотив в района на гара Подуяне.

При снимките за филма " Стрелецът" - с Уесли Снайпс в главната роля, сниман на новият терминал на летище София, децата е трябвало да ходят пеш няколко километра до най-близката автобусна спирка, тъй като все още е нямало изградена инфраструктура.
От инициативния комитет припомниха, че тогава температурите в столицата са били ниски и децата буквално е трябвало „да джапат в калта и кишата километри до автобус 84".

По закон на децата се осигурява придружител на снимачната площадка, тъй като на придружителя се заплаща хонорар, а от "Ню Имидж" гледат да намалият броя на придружигтелите до минимум.
Затова най-чести придружители на децата са техните родители, като за целта компанията е намерила "компромисно рещение" и срещу минимално заплащане родителите също участват като статисти във филма.

От Инициативния комитет за защита правата на децата посочиха пример за драстични нарушения на няколко регламента, станали при снимки на 6,7,9 ноември миналата година в района на " София Ленд".
Първият от тях е бил свързан със забраната да не снима след 22:00 часа, а вторият, че участниците в снимките са били на възраст от 2 до 15 години, макар че закона забранява непълнолетни - тоест ненавършили 16 г. - да не участват в снимки без придружител.

Освен това, подчертаха от инициативният комитет, на нито едно от децата не е било заплатено.
От комитета уточниха, че разполагат и с информация, че всички статисти работят без трудов договор.
Той се подписва едва в деня на плащането, като ако възнаграждението надвишава 160 лв се плащат данъци.

Затова работодателите занижават сумата на хонорарите, макар че сумата която би трябвало да бъде платена на един статист за участие във филмова продукция, е 60 лв.
Искаме на обърнем внимание на министър Масларова и че не се плаща еднакво на всички статисти, тоест заплащането се определя от цвет на кожата.
За деца българи заплащането е 20лв, за мулати 40 лв, за чернокожи 70лв, за китайци 150лв.

Има и един друг интересен момен - така наречените "мъртви души", които фигурират в списъците като статисти, но не присъстват по време на снимките - това се прави най-вече с с афроамериканците, уточниха от Инициативния комитет и подчертаха, че на този произвол трябва да се сложи край.

http://news.ibox.bg/news/id_556869197

отец Матей:
Пак печелбарска история.Като ощипат отвсякъде по малко и се правят милиони.А специално за децата би трябвало някой да ги задължи да наемат автобуси за извозването им.Нищо чудно ако сумата е предвидена в бюджета на филма

Бай Иван:
"за китайци 150лв." - Далай, четеш ли? Много ценни кадри. ???

отец Матей:
Разминал му се е един хубав женски бой на тоя тарикат,да им целува ръка и да плаща.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия