България и българите > България

Лятното часово време - ЗА и ПРОТИВ

(1/5) > >>

Hatshepsut:
Лятното часово време - ЗА и ПРОТИВ
Реших да пусна тази тема, придужена с анкета, относно смяната на астрономическото време с лятно часово време.

Първо, малко инфо по въпроса от Уикипедия:


--- Цитат ---Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина.
При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част от денонощието в зависимост от сезона от годината.

   
Пролет (+1), Есен (-1)
Произход

Често се твърди, че първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. Това предложение обаче било по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагало парижани да стават и да си лягат по-рано.
За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме въпреки наличието на значително лоби.
Идеята за лятно часово време за пръв път се осъществява на практика от правителството на Германия по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г. Скоро след това Великобритания последва примера, като отначало въвежда лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г. На 10 март 1918 г. Конгресът на САЩ установява няколко часови зони и официално въвежда лятното часово време, но законът не намира отзвук и скоро е отменен.

В България

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година.
От 1979 година до 1996 година включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври).
През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври.
От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад - т.е. до 3 часа астрономическо време.


(синьо)        Държави, прилагащи лятното часово време
(оранжево)  Държави, прилагали лятното часово време, но впоследствие отказали се
(червено)    Държави, които никога не са прилагали лятното часово време

https://bg.wikipedia.org/
--- Край на цитат ---

Аз съм категорично ПРОТИВ лятното часово време и смятам, че тази практика в България трябва да се отмени. За мен психологическия комфорт на българите е по-важен от каквито и да било измислени, сметкаджийски и прагматични аргументи.

Siegfried:
Руската националистическа партия "атАКА" предлага в БългАРИЯ да се отмени смяната на часовото време, защото в рАсия било така.

Очкавам в скоро време атАКА да предложи да се направи референдум - България да стане 16-тата реСпублика на СССР, пардон на рАсия, или най - малкото да приемем руската конституция и язык.


"атАКА" предлага да се отмени смяната на часовото време у нас:

"Атака" предлага да бъде отменена практиката на връщане към лятното часово време, въведена от 1 април 1979 г. Депутатите на Волен Сидеров смятат, че десетилетният опит е показал, че това е неправилна практика.

Те са внесли проекторешение, с което се задължава правителството на отмени постановленията на Министерския съвет от 1979 г. и 1997 г. (когато се уточнява, че смяната на времето е в последната неделя на март и октомври всяка година) и така България да остане на едно часово време.

Това направи и Русия през есента на 2011 г., когато остана на лятното часово време и отказа да се връща към зимното.

В мотивите си от "Атака" посочват, че човешкият организъм е сложна система и когато се наруши обичайният й ритъм, са налице сериозни здравословни последици. "Смяната на часовото време създава чисто битови неудобства, често води до обърквания, недоразумения, особено в следващия след смяната ден, а понякога и в следващите дни", аргументират се хората на Сидеров.

Те отбелязват, че по времето на социализма смяната на времето е въведена от икономически подбуди - за да може да се работи по-дълго в светлата част на денонощието и да се пести електроенергия. След изминалите десетилетия практиката и икономическата логика показали несъстоятелността на този аргумент, посочват още вносителите на отмяната на лятното часово време.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/04/09/2278264_ataka_predlaga_da_se_otmeni_smianata_na_chasovoto/


Редактирано от модератор: Добавен текста на материала от цитирания източник.

Hatshepsut:
В случая смятам, че предложението на Атака за отмяната на лятното часово време е съвсем разумно и навременно, моето мнение съм го изразил и в първия постинг.

Този въпрос не трябва да се политизира излишно, ние българите не трябва да съобразяваме как е в другите държави, а трябва да имаме собствена позиция, изхождайки от нашия интерес. Както се вижда от картата по-горе, не само Русия, но и много други държави не си тормозят гражданите с психо-социалния експеримент с преместването на стрелките на часовника два пъти в годината  :smile-1:

Siegfried:

--- Цитат на: Hatshepsut в Април 10, 2014, 16:16:17 ---В случая смятам, че предложението на Атака за отмяната на лятното часово време е съвсем разумно и навременно, моето мнение съм го изразил и в първия постинг.

Този въпрос не трябва да се политизира излишно, ние българите не трябва да съобразяваме как е в другите държави, а трябва да имаме собствена позиция, изхождайки от нашия интерес. Както се вижда от картата по-горе, не само Русия, но и много други държави не си тормозят гражданите с психо-социалния експеримент с преместването на стрелките на часовника два пъти в годината  :smile-1:

--- Край на цитат ---Нали се сещаш че ПЛАТЕНИЯТ агент на мАсква волен не го прави за удобство на Българите, руснЯка волен го предлага, защото така е в СССР, пардон рАсия, а той преди всичко иска да живее като руснЯк, а не и като БЪЛГАРИН.
Между другото волен антропологически прилича на славянин, а НЕ на БЪЛГАРИН,  затова тоя славянски КЛОУН НЯМА как да ни предлага каквото и да е на нас БЪЛГАРИТЕ, а и Българите НЕ желаем предложенията му, да прави предложенията си на славянските си братя руснЯците !  Тоя славянски боклук воленчо най - добре да се качва на самолета за мАсква и никога повече да не се връща в БългАРИЯ  !

PS Ако някой Български политик направи подобно предложение тогава съм съгласен да го коментирам, но каквото и да предложи тая руска подлога, всички БЪЛГАРИ винаги трябва да имаме едно наум, защото този НИКОГА не мисли  доброто на  БългАРИЯ и Българите, тоя славянски капут винаги мисли САМО и ЕДНИСТВЕНО за доброто на  рАсия и руснЯците ! 

gotiniq7:
Сидеров предложи мин заплата 1000 лева - не може, европа ще гласува скоро минимална заплата за целия съюз 400 евро - значи могло. Нещо мирише тая работа, нещо като вица за евреина и лъжичката...

Моше бил на гости на свои роднини в Израел. Тръгнал да се връща, но по пътя получил СМС от доскорошните си домакини: "Моше, вече не си желан гост в нашата къща - след твоето гостуване ни изчезна една сребърна лъжичка". Притеснен, Моше поискал да се свърже след завръщането си вкъщи с въпросните роднини и да им обясни, че няма нищо общо с изчезналата лъжичка. Роднините дори не допуснали разговор. След месец Моше получил нов СМС: "Моше, открихме лъжичката. Но ти пак не си желан гост в нашата къща, понеже лошото чувство остана".

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия