България и българите > България

Глобални политически прогнози и мястото на съвременна България в тях

(1/4) > >>

генерал Жеков:
В последно време забелязвам една "мода" по отношение на политиката-правят се нещо като "сметки без кръчмар",но засягащи цели държави.Та,в този момент на дневен план е това "надцакване" между САЩ и Русия,което се случва не от вчера,но сега е в пика си.От американска страна виждаме статия,публикувана във полското издание на един от най-известните вестници в света-Times,там има поместено интервю/изявление на основателя и директора на най-голямата американска частна разузнавателна и аналитична компания Stratfor Джордж Фридман.
Заслужава да се отбележи това, че Джордж Фридман е предсказал мрачно бъдеще не само по отношение на Русия, но и за други страни, чиято икономика е съсредоточена основно върху износа, както и това, че е без значение, продава ли страната в чужбина суровини или промишлени стоки, защото и в двата случая, това зависи от пазара в други страни, които не могат да бъдат контролирани. По-специално, просперитетът на Германия е в пряка зависимост от това, колко Mersedes и BMW ще купуват наапример гърци или испанци, и в случай на срив на платежоспособността на чуждестранните пазари, германската,напреднала индустрия неизбежно ще се свива,като това ще става неконтролируемо.В същото време, подчертава Фридман, САЩ в обозримо бъдеще не са застрашени от сътресения. Това се дължи главно на факта, че самите САЩ са най-големият пазар в света, както и това, че американските власти са в състояние да контролират и регулират пазара.
По отношение на Русия,той казва,че след 2020 г. в Европа ще започнат такива геополитически процеси, в резултат на което  от Руската федерация на политическата карта на света ще останат само спомени от нейната съвременна форма.Той добавя,че от тези сериозни геополитически изменения,най-голяма полза ще извлекат: Япония, Турция и Полша.Според Фридман,последните три десетилетия са може би най-добрият период в историята на света.В смисъл, че през този период никога не е имало толкова много мир и просперитет. Трябва ли да свикне с такава реалност или да бъде считана за изключение от правилото? Всъщност, сега Европа преживява особено прекрасен спокоен период,който е  последвал трагичната война. На границата между XIX век и XX е имало подобен момент в историята. По това време в света имаше мир и просперитет,но този период е свършил. Колкото по-дълъг е периода, толкова е по-голяма вероятността, че ще се случи война.По отношение на руското бъдеще,той казва,че в този етап от историята на Русия,тя отслабва и се тресе. Сривът на Съветския съюз не беше край за него - това беше началото на нов етап. Но днес Русия повтаря всички грешки на края на СССР: тя е голяма, неефективна държава, зависима от цените на петрола. Само, че сега цената на петрола започна да се повишава и трябва да платите 80 долара. за барел и се оказва, че световната икономика подава ръка на Кремъл.
Всъщност, предишните цени, когато барелът струваше 30 долара, бяха сериозни за Русия. Сега те са  "само" трудни. Руснаците получиха възможгостта да компенсират частично загубите, които са регистрирали през последните три години. Но в същото време те трябва да вземат предвид промяната в реалността на енергийния пазар, а именно, че САЩ ще станат най-големият производител на петрол в света.Това,както знаем се дължи на шистовия газ,по-скоро на неговата революция.След като тази "победа" за САЩ стане факт,то те ще трябва да търсят пазар за своя петрол,а именно това е лошо за Русия и нейните съюзници.Оставям темата с "отворен"край,за да може да се получи интересна дискусия,вкрючваща обсъждане по тази,както и други интересни и актуални политически теми.

генерал Жеков:
"Нашата цел е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО.  "(вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Скопие).Точно заради това, че това е изказано от Захариева като "наша цел" е показателно, че тя е говорител на САЩ.Така външен министър не трябва да говори.В Македония тепърва ще има напрежение,защото тяхното население е проруско и просръбски настроено.Нека видим какво ще се случи там,защото със сигурност ще е интересно,обаче,нека се молим,"мечката" да не заиграе и у нас,като приключи с комшиите

генерал Жеков:
Тези дни,ние сме свидетели на историческо събитие с голямо значение за Балканите и България.Официално на държавата Северна Македония е дадена зелена улица за НАТО и евентуално ЕС.На церемонията в гръцкото селище Псарадес на брега на Преспанското езеро присъстваха премиерите на БЮРМ и Гърция,външните министри, специалният пратеник на ООН по въпроса за разрешаване на спора за името на Македония Матю Нимиц, върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.Церемонията беше кратка, но доста ефектна. Премиерът Зоран Заев пристигна с моторна лодка през Преспанското езеро и беше посрещнат от Алексис Ципрас.


http://news.bnt.bg/bg/a/skopie-i-atina-podpisakha-istoricheskoto-sporazumenie-za-imeto-na-makedoniya


За влизането в ЕС на държавата Северна Македония ще бъдат поставени много условия, засягащи най-вече правата на етническите албанци, което ще доведе до големи промени в обществените нагласи и етническо напрежение в страната.
Мнението на бившия( и бъдещ) премиер на Гърция ( от "Нова демокрация") за членовете на договора за новото име на БЮРМ е:член 7 "укрепва иредентизма", а член 6 може дори да означава "забрана на протестите за гръцкия характер на Македония".Това не е случайно,както не е случайно,че в една
публикация на "The Economist " се отбелязва за "западните влади кои се уште се плашат од ентички конфликти во земјата"
Това ще е сериозен удар срещу правителството на Заев и повишаване на авторитета на ВМРО-ДПМНЕ и при едни нови избори,Зоран Заев ще загуби властта.

Ilia Komsalov:
На север от Гърция няма Северна Македония, а има Югозападна България.

генерал Жеков:
Така е,но към момента такова приобщаване е невъзможно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия