България и българите > България

Деградацията на българското общество

(1/32) > >>

Amenhotep:
Психиатри: 8% от българите са алкохолици
Седем процента страдат от панически разстройства, а 4% от депресии

Осем процента от българите страдат от алкохолизъм, 7% от панически разстройства, а 4% от депресии. Tова съобщи председателят на колегиума "Частна психиатрия" (ЧП) Георги Койчев, цитиран от БНР.

Един процент от българите страдат от тежки психически заболявания като шизофрения, биополярни и органични психични заболявания.

Около 10-15% са честите психиатрични болести, които се подават на лечение.

90% от самоубийствата се извършват от хора с психични заболявания.

От близо 47 000 пациенти, преминали на лечение в психиатричен стационар през 2005 г., 2018 са децата до 17-годишна възраст, обясни още д-р Койчев.

По думите му лекарите психиатри у нас са само 640, като едва
шест от тях имат специалност детска психиатрия

Според председателя на Българската психиатрична асоциация (БПА) д-р Петър Маринов те са 7-8.

По закон психично болните са под специалните грижи на държавата, но никъде не е уточнено какво се разбира под специални грижи, каза д-р Койчев.

Според него тези пациенти трябва

да ходят при специалист без направление

В България работи един психиатър на 100 000 души население, отчете д-р Петър Маринов.

В страната към момента има 3000 психиатрични легла, като не се предвижда да бъдат закривани бройки, каза той.

По думите му през последните години са били закрити 30% от съществуващите легла.

От Нетинфо - http://netinfo.bg/?tid=40&oid=947667

Amenhotep:
Пиян хулиган вдигна на крак Благоевград

Мъжът се качил на високо дърво в центъра на града през нощта и започнал да крещи
13.10.2006
Алкохолик от град Рила вдигна на крак полицията и пожарната в Благоевград, предаде БТА.

Снощи през нощта около 1,20 ч. е получен сигнал в РПУ, че пиян гражданин се качил на високо дърво в центъра на града и крещи.

Изпратеният на място автопатрул установил, че това е техният стар познайник С.Д. на 32 години.

Пияният е свален от дървото с пожарникарска стълба.

Той е задържан в РПУ, съставен му е акт по указа за борба с дребното хулиганство и му е наложено наказание - задържане в поделение на МВР за 15 денонощия.

Взето от Нетинфо - http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=949593

SS20:
  Галиба "свободата" и "добрия" живот ни дойдоха повече а?

Amenhotep:
Мъж опря нож в гърлото на продавачка заради месо

Пловдивчанинът се усъмнил, че то е с изтекъл срок на годност
03.11.2006
Разгневен мъж заплаши с убийство служителка в хипермаркет в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на областна дирекция "Полиция".

Е.И. на 29 г. си купил вчера вечерта месо от магазин в жилищен район "Тракия", но се усъмнил, че то е с изтекъл срок на годност.

Мъжът вдигнал скандал, при който извадил нож и го опрял в гърлото на 34-годишната продавачка на щанда за месни продукти.

Е.И. е задържан в ареста на Пето Районно полицейско управление за 24 часа.

Бай Иван:
Изтрещяване
БОРИСЛАВА РАДОЕВА
 


--------------------------------------------------------------------------------

"Имам чувството, че се намирам сред луди" - тази реплика на един диспансеризиран луд цитираше един познат психиатър преди години. И се смееше. Защото този, изтрещелият, бил убеден, че е нормален. Както и че другите нещо не били наред с акъла.
Не знам дали е редно да отида на профилактичен преглед, но на мен към днешна дата тази реплика ми звучи някак като моя. И онова, което се случва всеки ден, все повече ми вади в главата думите на изтрещелия човек.
Може ли, питам се, да си носиш метална тръба в колата "за всеки случай". Какъв ще е този "всеки случай" бе, братко!? За едно място за паркиране да излетиш от колата и да пребиеш онзи, дето го е заел преди теб?
В този "всеки случай" става въпрос за един морски капитан, който подкара с тръбата областния управител на Варна. Той за малко да се пресели в по-добрия свят заради пустото място за паркиране, но - както се казва - издръжлив на бой излязъл човекът. Но пък бил одраскал колата на капитана.
Питам се дали у нас е останала вече капка разум? Дали този капитан помисли, посягайки към желязната тръба, колко ще му струва поправянето на одрасканата кола? Какви нерви ще изхаби, докато се разправя? Дали в гнева си няма да допусне да му "падне пердето", както се казва, и да утрепе човека? Какво би се случило, ако тази вечер паркира на друго място, ако приемем, че това си е неговото? Това последното питам, въпреки че схващането за "мое място" винаги ме е удивлявало, но нейсе.
Само ден по-рано един друг изтрещял в Хасково преби майка на три деца. Проснала си, разбираш ли, прането на терасата, а то прокапало на неговата. Ужас! Това направо си е трагедия! Вода от пране да ти прокапе - егати бедствието! И като почнал жената, та хирурзите в местната болница едва успяха да й направят животоспасяваща коремна операция. Повтарям - майка на три деца! Комшийка!
Преди седмица един малоумник пък наряза гумата на една млада жена в 14 часа насред София - близо до НДК. Преди това заплаши да я убие. Знаете ли защо? Ами паркирала му на мястото, за да иде до отсрещния магазин за 5 минути да си купи нещо. След като се навилня - избяга. После дойде полиция, а една жена отказа да свидетелства, щото я било страх!
Ето това е всекидневната картина у нас. Изтрещяхме ли всички, защо се получи така, къде е държавата, откога готовите за диспансеризиране са толкова много - все въпроси, на които отговорът няма да е нито един, нито еднозначен. Но фактите са тези. Това си е чисто изтрещяване.
Вярно е, че много неща не са ни наред, вярно е, че живеем в трудно поносима динамика на деня, но влечението към разрушение като че ли взе да прескача максимално допустимата граница. Така че или да въведат отново задължителни профилактични прегледи, или да се избиваме и да свършва тая драма.
Щото като се огледам и имам чувството, че се намирам сред луди.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия