Автор Тема: Красимир Каракачанов: Зрелища и арести не пълнят хладилника  (Прочетена 951 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен МамарчевTopic starter

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 591
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Taurus Taurus
С Красимир КАРАКАЧАНОВ, лидер на ВМРО - БНД, разговаря Албена Бъчварова

в. "Труд", 10.04.2010

- Г-н Каракачанов, в петък пловдивският кмет Славчо Атанасов и заместникът му Петко Атанасов, ваши бивши съпартийци и настоящи основатели на ВМРО-НИЕ бяха приети от президента Първанов. Разчитате ли скрити знаци в срещата?

- Могат да се правят най-различни тълкувания. Заговори се, че и в Пловдив ще има акции срещу властта, арести на местни управляващи. И първото, което му хрумва на човек - тези хора търсят политически чадър. Така ако се наложи, да могат да обяснят ареста с политически причини.

Тази припряна совалка, тичането при президента не е свързано с темата “Македония”. Тези хора са ходили само на екскурзия до Охридското езеро.

Когато си кмет на втория по големина град и искаш да свършиш нещо полезно за българите в Македония, можеш да го направиш и без да тропаш на портата на президента.

- Нямате притеснение, че ще ви измъкнат монопола над темата, така ли? Според някои тълкувания срещата легитимира другото ВМРО. Не се ли страхувате, че ще ви изкарат извън играта?

- Това, че някой се е загрижил освен нас за Македония е похвално. Дано да е от идейни подбуди, а да не е само претекст зад пред медиите. Т.нар. партия, на която зам.-кметът на Пловдив Петко Атанасов е председател, а кметът легитимира, се нарича Вяра, Морал, Родолюбие, Отговорност - НИЕ. Тя не е нова, това е партията на Никола Николов, бившия депутат от НДСВ, после създател на НИЕ и един от спонсорите на проекта РЗС. В неговия офис и днес се помещава централата на РЗС.

Самият подход е доста помиярски. Сега се прави опит да се заобиколи законът, който изрично забранява имена на съществуващи партии да се дублират. ВМРО-НИЕ въвежда обществото в заблуждение, че това е някакво ново ВМРО. Това ще бъде поредният опит на поредната група ренегати да останат в политиката, близо до властта.

- Все пак кметът Атанасов се обяви за петия човек в държавата.

- Може би на г-н Атанасов му харесва да сяда в чужди кресла. Първо в креслото на бившия кмет Чомаков, използвайки като носител ВМРО и ГЕРБ, след това ги предаде и направи коалиция с БСП, после се опита да седне в креслото на председател на ВМРО, което не му се удаде.

Говореше се дори за неговите амбиции да стане президент. Добре е да имаш амбиции, но трябва да имаш и реална самооценка. Изявлението, че е петият човек, заслужава да бъде коментирано само с бурен смях.

- Какво все пак не успяхте да разделите с г-н Атанасов?

-С никого нищо не деля. ВМРО и днес продължава да е стабилна партия, стъпва на идейна основа...

- При толкова хора, които ви напускат?

- Напускат, защото видяха, че не могат да вземат властта. Не мога да имам нищо общо с хора, които поставят личните си интереси над ВМРО.

- РЗС ли се оказа ябълката на раздора? Вие обвинявате противниците си в топла връзка с РЗС, те твърдят, че вие сте настоявали за съюза с Яне Янев. Според доклада на Сметната палата ВМРО е финансирала предизборната битка на коалицията с близо 300 хил. лева...

- В предизборната кампания сме покрили част от разходите - за листовки, за клипове по телевизията и т.н., нещо, което всяка партия прави.

След евроизборите ВМРО имаше оферти от три формации - СДС, ЛИДЕР и РЗС. И трите предлагаха безусловно първото място на депутатската листа в Русе, която аз водя. Но единствената партия, която предлагаше първо място за ВМРО и в Пловдив, беше РЗС. Направете си сметка кой е имал полза от тази коалиция. Същите тези хора ме обвиняваха за РЗС и за това, че съм бил в близки отношения с президента Първанов. Какво се получава? За РЗС ви казах. Сега се тропосаха и на килимчето на президента.

- Как ви се вижда сега партията на Яне Янев?

- Това , което стана можеше да се очаква. РЗС е доста набързо направен проект от хора, които търсеха чадър, за да останат в политиката.Виждайки, че няма да участват в изпълнителната власт, една част го напуснаха.

-Познавате ли Алексей Петров, за когото се подозира,че стои зад проекта РЗС?

- Срещали сме се 3-4 пъти, последно през 2008 г. Никога не сме говорили за политика.

- С какво се занимава сега ВМРО? Дали не залага основно на показни акции - срещу джамия в Суходол, срещу ОТОМАН, да привлече медийното внимание, а всъщност функциите като партия затихват? Как опитвате да се задържите на повърхността?

- Правим това, което сме правили последните 20 години. Няма конюнктура, а последователна политика. Да сте чули друга партия, която е извън парламента да прави някакви общественополезни инициативи? А и една част от тези, които са в парламента... ВМРО не се е загубила. Напротив. Следващата седмица започваме кампания, която обявихме още в началото на годината за провеждане на референдум за членството на Турция в ЕС - една тема, която трябва да бъде изяснена. ВМРО е твърдо против това членство.

- Какви са прогнозите ви - ще се справи ли правителството с икономическата кризата?

- Зависи от самото правителство. В икономическата си политика то дава разнопосочни сигнали. Фактът, че редовно излиза с инициативи, от които се отказва след броени дни, показва, че няма стройно изградена програма, с която да се бори с кризата. Това е опасно. Няма нужда да бъде откривана топлата вода, тя вече е открита.

Забелязва се и негативно отношение към бизнеса като цяло, което е погрешно. Философията трябва да е обратна - да се търсят мерки, които ще успокоят бизнеса. Всички тези приказки за увеличаването на ДДС, на здравните вноски и т.н. водят до това, че не малко хора се замислят, а някои го и правят - да преместят бизнеса си в други страни.

- Дясно ли е в такъв случай това правителство?

- Екипът на г-н Дянков е голям длъжник на обществото, защото мерките, които предлага, са до голяма степен повече леви като реторика, отколкото десни като действие.

- Ще успее ли кабинетът да изкара мандата си?

- Няма алтернатива в момента - нито в парламента, нито извън него. Отношението на българското общество към него са разнопосочни - от една страна, одобрение на мерките срещу престъпността и корупцията и объркване и несигурност по отношение на антикризисните мерки. Само със зрелища и арести трудно можеш да напълниш хладилника на българина.

Много фирми затварят врати, други намаляват работното време, заплатите. На ден губят работа по 800 души, което за една година прави огромно число - над 300 хил. души, 12% от реалната трудова сила в България. Това ще съсипе обикновения човек.

Един от основните проблеми пред кабинета е запазването на валутния борд. Ако той се срути, както вещаят някои анализатори, ще бъде фатално за българската икономика, за правителството и за ГЕРБ като партия.

- Наскоро премиерът Борисов помоли хората да му вярват година и половина. Защо избра този времеви диапазон? Случайно ли е, че след година и половина са президентските избори?

- Тогава са местните и президентските избори. А както посочват някои анализатори, може да се окажем и в ситуация на предсрочни парламентарни избори - 3 в 1. Това е практика в много страни - правителство, което се ползва с висок кредит на доверие прави предсрочни избори, за да получи още един мандат. И това не е изключено.

- А вие самият ще се отзовете ли на апела на Борисов - вярвате ли му?

- Вярвам на всеки, който покаже, че може да се справи с проблемите. Не желая провала на това правителство. Както повечето хора в България, мисля, че трябва да му бъде даден шанс.

http://vmro.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=96:2010-04-11-10-38-52&catid=1:latestnews
 
БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!
 

Tags:
   

  Каракачанов да бръкне в собствения си джоб

  Започната от skadansk

  Отговора: 0
  Прегледи: 859
  Последна публикация 31 Яну 2010, 10:25:27
  от skadansk
  ВМРО Сливен и Нова Загора се отрекоха от Каракачанов

  Започната от Генерал Колев

  Отговора: 39
  Прегледи: 8069
  Последна публикация 20 Яну 2010, 19:10:19
  от Nordwave
  Каракачанов щял да се кандидатира за президент

  Започната от Партиен секретар

  Отговора: 2
  Прегледи: 1493
  Последна публикация 01 Юни 2011, 01:38:35
  от Veskou
  Адиос мучачос или как агент Каракачанов избра грешния кон

  Започната от Димитър Списаревски IYI

  Отговора: 12
  Прегледи: 5791
  Последна публикация 08 Юни 2017, 15:57:14
  от Rakovski
  д-р Иван Гаджев - отворено писмо до К.Каракачанов

  Започната от Kondolov

  Отговора: 3
  Прегледи: 1600
  Последна публикация 08 Ное 2009, 13:46:33
  от Kondolov