Българска култура и духовност > Генетика

Ученички от Петрич намериха български ген в Италия

<< < (2/3) > >>

Бай Иван:
Те определят ли се като такива?

Пламен:
За сега все още не се определят като българи, но до колкото знам са наясно с древнобългарските си корени. Имаше некъде интервю с един бивш български посланик в Италия, той казваше че са го посрещнали с български знамена в едно такова градче (дали не беше Челе Ди Булгария или нещо подобно) и са били наясно със своя български произход.

Пламен:
Ето част от интервюто с Райчо Николов, бивш посланик в Италия:

- По време на пребиваването си в Италия сте се срещали и с тамошните българи.
- В никоя западна държава няма толкова "български следи", както в Италия. Един от Кубратовите синове - Алцек се е заселил на юг от Салерно. След процеса срещу Антонов, през 1988 г. аз бях поканен официално от президента на областта. Посрещнаха ме като държавен глава. Бях първият български посланик, с който се срещаха потомците на Алцек. Знаем, че той се заселва по мирен начин, приет от лангобардите. Там има планина България. Населението ме посрещна с български и италиански знамена на площада в Челе де Булгария. "Челе" значи килия. В хълмовете на планината България има пещери, където са се укривали еретиците, някои са живели там и така се е запазило това име. Посрещачите се втурнаха към мен да се ръкуват. Казваха ми: "В нашите жили тече и малко българска кръв!" И се гордееха с това. Правени са изследвания за преселването на българи в Италия, в различни области. Един от авторите – Каталдо, каза, че има списък на 100 селища от български произход.

Болгардингезе:
Трябва да си го вземем обратно ,но няма да е скоро.А попринцип в Италия винаги областите са искали независимост.Когато Италия е била разделена ,всички градове са воювали .

Hatshepsut:
Над 5 - 6 милиона потомци на Алцековите българи живеят днес в Италия

Един от тях – младият оперен певец Стефано Тандзило – гостува в България


На снимката - Стефано Тандзило и другите млади оперни певци

През есента българската публика имаше уникалната възможност да преживее емоцията, наречена „Белканто – наследството на Лучано Павароти”. Най-красивите млади гласове на Италия гостуваха в шест български града. Става въпрос за оперните певци Стефано Тандзило, Андреа Заупа, Десире Капалдо и Сара Капелинимаджоре. Един любопитен детайл, при гостуването си в „Шоуто на Слави“ един от четиримата – Стефано Тандзило – призна, че негови предци са били българи. За какво става дума? Най-вероятно за съвременните потомци на Алцековите българи, заселили се в северната част на Апенинския полуостров. И още - през 1942 година италианският историк проф. Винченцо д'Амико съобщава, че повече от 700 селища на Апенините са основани от прабългари, които въщност би трябвало да наричаме древните българи.  Според него, близо 3 милиона италианци са техни потомци. В труда си "Протобългарите в Италия" той се позовава на редица стари документи, говорещи за присъствието им на Апенините през вековете.

Според италианския историк, българите за първи път донасят и започват да отглеждат ориз в Италия. Те донасят и други непознати дотогава на полуострова земеделски практики. Което значи, че още тогава са били не само конен народ, но и отлични стопани, когато са в мир. Много от българските обичаи, останали от езичеството, се срещат и в някои области на Италия. Става дума за лазаруването и нестинарството. В Италия такива обичаи се срещат в провинциите Молизе и Абруци. В областта Сан Андрея ди Конца, Авелино, и днес в последната събота на май девойките играят танци като тези на лазарките.

Винченцо д'Амико стига до извода, че в средата на ХХ век в Северна Италия могат да се преброят над 700 населени места в Италия, малки и големи, с български произход на населението им. Историкът изчислява, че в тях по това време са живеели около 1 400 000 души. Но като се вземат предвид и разпръснатите по други селища, цифрата нараства до 3 000 000. А тези изчисления са правени преди 75 години. За три поколения можем да приемем, че нашите братовчеди в Италия вече наброяват 5-6 милиона.

https://voice-bg.com/glasut-na-bulgaria-daidjest/29-glasat-na-bulgaria/2215-potomci_na_alcek.html

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия