Автор Тема: Демографският проблем и неговото решаване  (Прочетена 67320 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7103
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #270 -: Август 17, 2013, 21:42:45 »
От три бебета едно е българче

Най-страшното в стратегията за демографията на страната се премълчава

Публикуваният тези дни доклад-отчет за изпълнение на демографската стратегия през 2012 г. съдържа ужасяващи факти и тенденции. В голямата си част те са доста скрити и фризирани, казват възможно по-удобни за властта неща, липсват сравнения или просто най-страшното се премълчава. Първо, обявеното в доклада население на България 7 282 041 се различава твърде много (с над 300 399 души) от обявеното число на българите от 6 981 642 души в сайта на ЦРУ, което учреждение според мен определено заслужава повече доверие от държавните чиновници в НСИ, и там нямат причини да крият истини.
Докладът посочва, че намаляването на българите, обозначено в него с щадящия статистически израз „отрицателен прираст", е -5,5‰, но не казва, че намаляването расте и е с цели 10 процента по-голямо спрямо индекса за предходната 2011 г., който е -5,1‰.
Такова демографско сриване за само една година не е познато в новата европейската история.
Второ, в доклада не се посочва достатъчно пълно фактът, че за намаляването на населението влияе не само отрицателният прираст, който е разлика между раждаемостта и смъртността в държавата, но и миграцията, която според сайта на ЦРУ е -2,86‰.
Излиза, че общото намаляване на българите е с 8,36‰. Тогава годишното намаляване е в размер на 58 520 души, а не е 45 183, както сочи българската статистика. При запазване на тенденцията е съвсем ясно, че за десет години българите намаляват с повече от половин милион, за двадесет години - с над 1 милион. В доклада не се посочва, че в световната ранг листа (Рopulation growth rate), ние сме възможно най-зле, на 229-то място от 232 страни. Според доклад на фонда на ООН за периода 2010-2015 година, ние сме на последно място по прираст в света, т.е. абсолютни световни шампиони по намаляване и изчезване.
Що се отнася до компонентите на намаляването на българското население, то истината е, че по статистически данни раждаемостта рязко намалява и от 69 121 родени бебета през 2011 г. само за една година те са намалели до около 63 000 през 2012 г., а през 2013 г. ще са още по-малко.
Интересно е, че в доклада не се казва нищо за една важна личностна характеристика на всеки новороден български гражданин - неговия етнически произход. Това е строга тайна, но е всеизвестно от публикувани данни, че, например, от 1907 родени в Русе бебета 1004 не са от майки с майчин език български, а 1070 са извънбрачни. Можем да предположим, че това са циганчета - така от всеки три новородени само едно е от български прозиход. Нямаме основание да не мислим, че не е така навсякъде в България. За това сочат по косвен път и данни в доклада, според които 57,4% от новородените през 2012 г. са извънбрачни. Известно е, че циганките винаги се възползват от възможността да вземат пари от държавата и заради това родилките се водят самотни майки и получават съответните за този свой статут държавни помощи от бюджета. Само за 20 години - от 1992 до 2012 г. - извънбрачните раждания са скочили от 18,5% до посочените 57,4%. Увеличението е фантастично - с цели 210% спрямо базата за 1992 г. Според мен този процент показва и размера на увеличаването на циганския етнос у нас, който според преброяването на НСИ рязко намалявал. Докладът не анализира и фрапиращите факти, че в някои региони извънбрачните раждания са изключително голям процент: в Ловеч - 76%, в Сливен и Видин - 73% и т.н. Всичко това говори за много сериозни етнически деформации в структурата на българското общество, но този проблем въобще не интересува демографската стратегия. Тя не иска да знае, че етническите българи просто постепенно изчезват.

Смъртността в България според доклада е 15‰, починалите през 2012 г. били 109 000 души, и това било с около 1 пункт повече в сравнение с 2011 г. Според данните на световната ранг листа на смъртността в различните държави, България е на 8 място между Афганистан и Сомалия, до Лесото, Чад, Гвинея-Бисау и други най-изпаднали африкански страни, които обаче са с много висока раждаемост.. С по-малка смъртност от нас е даже Свазиленд, където 25,9% от населението е болно от СПИН, Докладът не прави сравнителен анализ на проблема с изключително голямата смъртност, не съобщава, че само преди две години България беше на малко по-благоприятното 12-то място, че само за две години се приближи плътно до върховете на най-голямата смъртност сред всички 232 държави в света.

Докладът не използва термина „демографска катастрофа", който е задължителен при тези обстоятелства.
Държавните демографски стратези не се интересуват от шокиращите факти на регионално различие по отношение на броя починали български граждани. След като средната смъртност за страната е 15‰, би трябвало те да бъдем разтревожени, че смъртността при жителите на столицата е 11,8‰, а смъртността в селата на Видинския регион, например, е 38,3‰ е 27,5 (!) промила, в региона на Монтана е 33,1‰, в Габровско - 32,6‰. Тревожна е разликата. За една година във Видинско всеки 25-ти човек умира, а в София умира всеки 80-ти човек. Детската смъртност тук е 15,7‰, а в София е 4,1%, т.е. близо четири пъти е по-висока детската смъртност на север от София. В Разград смъртността при момченцата е 30,6‰. Подобно е положението в Ямбол, Разград, Силистра и др. Всичко това е много тревожно. Пак според НСИ, заболелите и починали от болести на органи на кръвообращението български граждани, живеещи, например, в Северен централен район, са с 32% (!) повече от живеещите в Югозападния район, включващ и София, т.е. на всеки трима от хиляда починали по тази причина от региона на софиянци се падат четирима починали от региона, в който са Русе и Велико Търново. Така стоят нещата и по отношение на раковите заболявания, диабета, астмата и т.н.  Докладът не посочва, че по 17 причини за смъртност ние сме над средния показател за Европа, а по 5 причини за смъртност (инфаркти, инсулти, рак и др.) сме абсолютни европейски шампиони.

В доклада не се анализират състоянието, факторите и динамиката на миграционните процеси. Известно е от социологически данни, че 70% от младите българи искат веднага и завинаги да напуснат страната и да търсят препитание в чужбина.
Демографските стратези сочат съмнително ниско число на емигриралите от България през 2012 г. - 12 147 души, което очевидно е занижено число.
Според данните на ЦРУ (2,86‰ нетен миграционен коефициент) емигрантите са поне 20 100 души, т.е. с около 8 000 повече. Средното число на емигрантите за последните две десетилетия е 35 000 и 45 000 души. Докладът се въздържа да покаже проблема с регионализма, представляващ пристрастеност само към интересите на един регион - София - за сметка на мизерията във всички останали региони на България. Регионализмът, заедно с корупцията, престъпността и монополната алчност, са основните фактори за демографската катастрофа.
Според данните на НСИ, общият доход средно на лице от домакинство, както и темпът на неговото нарастване, са драстично по-високи в София, в сравнения с останалите региони на България. Общият среден доход на лице от домакинство в София според НСИ е 1159 лв., което е с 406 лв. повече от сумата (753 лв.), получавана в Силистра. Разликата представлява близо 60% от средния доход на силистренци. Ако имаме предвид средногодишния процент на увеличение на доходите, който за София е 12,54%, а за Силистра е 5,98%, и ако настоящата тенденция се запази, то след двадесет години силистренци ще получават около една пета от доходите на столичани. За демографските стратези в България сякаш няма никакви проблеми с бедността на хората, с образованието им, със здравеопазването им и т.н. Не се анализира и проблемът за вътрешната миграция, която по тези причини представлява просто един увеличаващ се поток от заселници в София и напускане на бедните села и малки градове, в които остават да живеят само старци. За последната година преселилите се в София българи са около 20 000 души.
Населението на Северна България намалява седем пъти по-бързо в сравнение с Южна България със София. Стотици български селища се обезлюдяват.
В този си вид докладът-отчет не може да не бъде определен като напълно безполезен, даже вреден, тъй като не посочва нито важни факти и тенденции, нито търси пътищата за преодоляване на демографската катастрофа, ако все още има такива.

Публикуваният доклад-отчет за изпълнение на демографската стратегия през 2012 г. съдържа ужасяващи факти и тенденции и никъде не се споменава демографска катастрофа - определението, което приляга на фактите.
« Последна редакция: Октомври 04, 2018, 06:58:26 от Hatshepsut »

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #271 -: Август 26, 2013, 09:37:41 »
Цитат
"Под заглавие "3 млн. се изпариха от България" вестник "24 часа" пише днес, че близо 3 млн. души са вече българските емигранти, които са напуснали страната в последните 23 години и все още имат наши паспорти. Това показват неофициални данни, които вестникът успял да събере. 2,1 млн. български граждани е имало по света през 2011 г. според официално преброяване на държавната статистика. Оттогава обаче нито Държавната агенция за българите в чужбина, нито МВнР са актуализирали статистиката си. В тези данни освен това фигурират само българските граждани, но не и хора, които са българи, но нямат наш паспорт.
Турция остава с най-многобройната общност имигранти от България. Официалните данни са за 500 хил. души с наши паспорти, но огромната част от тях реално са изселници от възродителния процес в края на комунистическото управление.  Според държавните данни в САЩ живеят 300 хил. българи, в Гърция още толкова, а в Испания - 250 хил. По информация на различните сдружения на сънародниците ни там и други неофициални канали става дума обаче за доста по-големи български колонии в тези държави."
http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/24-chasa-3-mln.-se-izpariha-ot-bylgariia-5992325

Не инвеститори, ами и марсианци да дойдат, няма да успеят да накарат българите да раждат в условията на бедност и мизерия.
Ad honores

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7103
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #272 -: Септември 04, 2014, 08:40:03 »
Акад. П.Иванов: Наводненията са етнически геноцид


Публикуваме коментар на акад. Петър Иванов от Центъра за демографска политика във връзка с наводненията в страната. Ученият разсъждава за връзката между природните бедствия и етническия състав на населението в засегнатите райони.Той отправя обвинения конкретно към Министерството на околната среда и водите, което е под управлението на ДПС кадри. Той определя бедствията като добре организиран и режисиран геноцид срещу българите.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване, броят на селищата, в които мнозинството не е от български етнически произход и там повечето са турци и цигани, само за десет години е нараснал около два пъти – от 693 селища през 1 992 год. на 1 398 селища през 2011 год., като в този брой влизат 1 377 села, 21 града, сред които са градовете Суворово, Антоново, Омуртаг, Опака, Сливо поле, Ветово и др. Етническите българи са концентрирани в 28 големи градове и в изчезващите малки села с население от 1 до 10 души, които според НСИ са 417 (около 200 села вече са безлюдни), а също и в села с население от 10 до 99 души, които са 1 265 на брой. В близо 1 000 села и градове е налице много рехаво българско мнозинство, някъде между 50,1% и 60%. Имаме демографска реалност, която може да бъде представен така: Селищата в България, в които етническите българи са малцинство или са на ръба на малцинството, са близо половината от всички села и градове.

В този демографски контекст картината с наводненията изглежда много странно. За само месец и половина десетки селища в България бяха сполетени от невиждани наводнения, които направиха нещастни десетки хиляди българи; те останаха без дом, без покъщнина, без имоти, без домашни животни, без нищо; имаме досега 19 жертви, много ранени, и т.н. Кои са тези селища? Това са градовете Варна, Добрич, Велико Търново, София, Ловеч, Враца, Монтана, Пловдив, Мизия, Бяла Слатина, с. Бисер, с. Крушовица и други села в околностите на Мизия, села в Габровско, села в Родопите и др. Тези селища са населени главно с етнически българи, във всяко едно от тях българите са много повече от турците и циганите. В списъка на пострадалите от наводненията селища няма нито едно селище, където повечето жители са турци и цигани  Излиза тогава, че наводненията наводняват само селища с етнически българи! От гледна точка на теорията на вероятностите това практически не е възможно да е така. Значи действат други фактори, за да бъде все пак така. Кои са те?

Стана безпощадно ясно, че всички наводнения, залели български домове, са произлезли от съоръжения под ведомството на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), патентована собственост на ДПС; там винаги управляват хора на ДПС; една министърка на ДПС оттам скочи даже в Европарламента. Гузните обяснения на ДПС-чиновниците от министерството, че причината била само в Господ Бог и в дъждовете Му, никак не издържат на категоричността на фактите. При всички наводнения в убийствените кални води плуваха риби, даже 17-килограмови шарани, които безспорно са от превърнатите в рибарници подведомствени на депесарското МОСВ хидросъоръжения, дадени под аренда на „наши хора” от съответните общини или от държавата.

Най-важните въпроси пред прокуратурата, която все пак се сети да се активизира по въпроса, сега са: „Кои са тези арендатори?”, „Свързани ли са по някакъв начин те с определена политическа (етническа) сила, разперила чадър над тях?”, „Изпълнили ли са арендаторите на въпросните хидрообекти задълженията си по поддръжката на тези съоръжения съобразно нормите на националната сигурност?” „Кой следи за това?” и др. Прокуратурата трябва да установи и един прост факт: тези хора източвали (изпразвали) ли са до дъно язовирите, когато се предвиждат големи валежи, за да не пострадат от наводнения български селища и български земеделски имоти, или не са ги източвали, защото са се грижили единствено за бизнеса си с развъжданите в своя  „частен” язовир риби, за които източването очевидно е пагубно, и носи загуби на бизнесмена.

Само печалбата от рибите ли е причина за трагедиите на българските селища или има и друга причина от по-глобален балкански геополитически характер, за която просто не искам да мисля?

Ако някой тук сега се сети за наводнението в Цар Калоян преди години, за преобладаващото турско население там, за Емел Етем, и за етническата принадлежност на собствениците на язовирите в околността и др., като за аргумент, че и турско селище е било наводнено, бих му казал моето мнение, че Цар Калоян всъщност е първото трагично събитие, което подсказа някому идеята за геноцида с наводненията срещу етническите българи, така добре реализирана, според мен, през последните 5 седмици в България. Бог да пази българите!

http://frognews.bg/news_74356/Akad_P_Ivanov_Navodneniiata_sa_etnicheski_genotsid

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #273 -: Декември 19, 2015, 23:48:14 »
Цитат
ЦРУ оповести нови данни за страшния масов мор в България


"България е на трето място в света по смъртност на населението. Това показват обновените данни в справочника на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) The Worldfactbook, в които е включена и прогнозна информация за 2015 г.
 Данните са обновени на 17 декември, твърди offnews.bg.

Според тях смъртността у нас е 14.44 на 1000 души. Преди нея са само южноафриканската държава Лесото със смъртност 14.89 на 1000 души и Украйна - 14.46 на 1000.

По този начин държавата ни води страни като Афганистан, Чад, Габон, Нигерия, Мали и такива, в които има локални военни конфликти като Ирак и Пакистан. В дъното на класацията с най-ниска смъртност са Катар с 1.53 на 1000, Обединените арабски емирства - 1.97 на 1000 и Кувейт - 2.18 на 1000.

В същото време страната ни е поставена на едно от последните места по раждаемост - 8.92 на 1.000 души население. По този показател заемаме "почетното" 210 място от общо 224. Най-голяма е раждаемостта в Нигер - 45.45 на 1000.

По данни на ЦРУ България има отрицателен растеж от минус 0.58%, което също ни поставя на едно от последните места по този показател.

Средната продължителността на живота в страната е 74 години (71 за мъжете и 78 за жените), а средната възраст на населението към момента е 42 години. "
http://www.blitz.bg/news/article/381973
...
...
Причините за провеждането на политика на геноцид спрямо българите от марионетните правителства на Р България, са именно тези:
-отнемане на национални материални и парични богатства с цел присвояване и използването им от бандитско-олигархичната върхушка:
-неработеща правоохранителна система:
-политическа обвързанност на българските правителства с политики на правителствата на държави, които са провеждали,подкрепяли и продължават  провеждането на политика за унищожаването на българската нация;
-създаване на "партизански" административен капацитет на партиен принцип;
-отсъствие на възможности за профилактика и лечение на заболявания, неправилно хранене поради ниски доходи:
-провеждане на политика на хибридни културни традиции и ниско образователно ниво сред децата и младежите;
-липса на полититически потенциал за правилното решаване на съществуващите национални проблеми;
-липса на желание сред населението за промяна на начина на живот в условия на бедност и политически, и административен произвол
« Последна редакция: Декември 20, 2015, 00:07:28 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #274 -: Януари 17, 2016, 15:22:13 »
Политолог: Ако се изнесат още 200-300 хиляди млади хора, мисията на следващият президент ще е да закрие държавата

Каскада от противоречия в мъртва хватка дебнат следващия президент и начина, по който той ще подходи към тях, ще определи дали той е лидер или придатък. Това заяви политологът Иво Христов на Кръглата маса "Президентът - лидер или придатък", организирана от АБВ.
Той очерта вътрешните и външните проблеми, пред които ще бъде изправена страната ни през следващите 2-3 години и по които бъдещият държавен глава трябва да има ясна визия, буквално, за да удържи държавата.

Според Христов във вътрешен план това е източването на последните ресурси на българския политически модел, който е изчерпан и окончателно е отблъснал гражданите от участие в него, тъй като в изборите се използват административен ресурс, политническо шоу и откровени репресии, в които хората не желаят да участват.

"Българската политическа система буквално виси във въздуха и е достатъчно едно бутване, за да се затъркаля надолу по урвата на историята, а хората да я гледат злорадо", заяви политологът.

Второто предизвикателство е изчерпания икономически модел, който процежда последните остатъци от социализма, превърнал ни в крайна сметка от индустриална държава в суровинен придатък и в страна от третия свят с висока степен на ръчен труд и ниска добавена стойност. И в крайна сметка до емиграция, която всъщност е евакуация.

"Ако от страната се изнесат още 200 - 300 000 млади хора, следващият президент ще е този, който трябва да закрие държавата", смята Христов.

Към тези проблеми той добави и разпада на социалните връзки, както и външните проблеми, свързани с реалното преминаване на Европа на две скорости, засилената турболенция в Близкия Изток, която засяга България лично и физически, отношенията между Русия и Европейския съюз, които могат да превърнат България в аванпост на студената, а понякога и загряваща война. Както и встъпването в длъжност на новия президент на САЩ, които имат глобална промяна на интересите си и България няма как да остане опазена в бурите на интересите на лидера на света.

Според Иво Христов, ако следващият президент няма визия за решаването на тези противоречия преплетени в мъртва хватка, тя няма да влезе в следващите 2-3 години като страна със субектност, а като територия. "И тогава президент изобщо не ни трябва", заключи политологът.
 

http://www.blitz.bg/news/article/387321
...
...
                                                                             Коза и козар

Един козар подкарал козите си към кошарата. Една от козите била изостанала, улисана в някаква сладка паша. Пастирът хвърлил камък по нея и я улучил, като й счупил рога. Започнал да се моли на козата да не го обажда на господаря. А тя му отговорила:
— Та дори и да премълча, как мога да прикрия работата? Нали всички ще видят счупения ми рог?
(Езоп )
Ad honores

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7103
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #275 -: Април 15, 2016, 21:59:08 »
За година населението у нас намаля с 48 000 души
Населението на България продължава да се топи и застарява, средната възраст у нас вече е 43 години


Населението на България продължава да намалява и застарява и все повече се топи, показват данните на Националния статистически институт.
В сравнение с 2014 г. населението на страната намалява с 48 414 души.
В същото време рязко се увеличава броят на хората на над 65 години спрямо общия брой на българите. През миналата година достига 20,4% от българите.
Средната възраст на населението също нараства и вече 43,3 години.
През изминалата година продължава да се задълбочава и проблемът с неравномерното разпределение на населението в различните краища на страната.
Най-застаряващо население има във Видин, а най-малко в София.
През миналата година са били закрити 10 населени места, а две са новооткритите.
159 населени места пък остават без нито един жител.
Градовете с население над 100 000 души са само шест - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.
Всеки 3-ти българин живее в тези 6 града.
Към 31 декември 2015 г. населението на България е 7 153 784 души. Това е 1.4% от населението на Европейския съюз.
98,9 на сто от населението у нас са български граждани.

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/za-godina-naselenieto-u-nas-namalia-s-48-000-dushi-6052666
« Последна редакция: Октомври 04, 2018, 06:59:43 от Hatshepsut »

Неактивен FELDMARSCHALL

 • Moderator
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2914
 • Карма: +361/-61
 • Пол: Мъж
 • АРИЕЦ
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #276 -: Април 16, 2016, 22:21:09 »
Норвегия е 4млн. на територия да не казвам каква, но това не им пречи да имат висок
стандарт на живот ?!? С правилна политика няма значение колко сме.

Неактивен Katil Georgi

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 24
 • Карма: +3/-0
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #277 -: Април 17, 2016, 13:47:05 »
С правилна политика няма значение колко сме.
:laugh-1:
Тази глупост за първи път я  чувам  .  Може да се говори че високото качество , превъзходжа количеството в много аспекти  . Обаче ако се говори за населението  , то    тази политика е фатална  , защото  малкият  брой те обрича на асимилация .

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #278 -: Април 17, 2016, 16:15:49 »
От гледна точка на биологията, когато няма подходящи условия за развитие на каквито и да са организми, няма и размножение.
В какви условия живеят българите и защо българките не раждат?
Отговорът на този въпрос е лесен и се състои в това, че в България понятието "социална политика" е омерзено и обяснението е, че "няма пари".

Цитат
"Премиерът заяви, че няма нищо против подпомагането на децата с увреждания, за които депутатите гласуваха допълнителни 7 милиона лева. Но ги попита откъде смятат да вземат тези пари... "
http://www.blitz.bg/news/article/406029
...
Това са данни за Румъния за 2012г.

Цитат
Exemplu de calcul al indemnizatiei de maternitate

Mai jos este un exemplu de calcul al indemnizatiei de maternitate pentru o angajata gravida care in ultimele 6 luni inainte de a intra in concediu de maternitate a avut un salariu brut lunar de 900 lei si intra in concediu de maternitate pe 15 martie 2012.

1. Se determina baza de calcul, apoi media zilnica a salariilor brute din ultimele 6 luni dinaintea celei in care incepe concediul de maternitate

Luna   Salariu lunar brut   Numar zile lucratoare
Februarie 2012   900   21
Ianuarie 2012   900   21
Decembrie 2011   900   20
Noiembrie 2011   900   22
Octombrie 2011   900   21
Septembrie 2011   900   22
Total   5400   127

Asadar baza de calcul este:

6 x 900 = 5400 lei

Media zilnica

5400 / 127 = 42.51 lei 
http://www.drepturile-gravidelor.ro/drepturile-gravidelor/concediul-de-maternitate
...
1лев= 2.29 леи
http://bg.coinmill.com/BGN_RON.html#BGN=1
...

Данни за Русия за периода 2007-2016.

Цитат
Напомним, что программа материнского капитала стартовала 1 января 2007 года. В 2014 году точная сумма выплат составила — 429 408 рублей. Программа изначально была рассчитана на срок до 2016 года. Так как указанная дата приближается, естественно, молодых родителей волнует вопрос: а будет ли материнский капитал в 2016 году? Предвидятся ли выплаты и если  да, то сколько они составят?... Подробнее: http://2016-god.com/materinskij-kapital-v-2016-godu/
http://2016-god.com/materinskij-kapital-v-2016-godu/
...
1 BGN = 38.0335 RUR
http://www.tursvodka.ru/information/exchange_rates/975/
....
Данни за Финландия.
Цитат
Moderskapspenning, särskild moderskapspenning, faderskapspenning och föräldrapenning beräknas på samma sätt enligt arbetsinkomster. Stödet är mindre än lönen, i regel ungefär 70 % av inkomsterna.

Stödet utbetalas för vardagar (även lördagar). Om du får lön under föräldraledigheten utbetalar FPA stödet till din arbetsgivare.

Din dagpenning är också beroende av om du haft arbete, studerat, varit sjukskriven eller arbetslös. Det minsta stödet är ungefär 600 euro i månaden. Exempelvis får en studerande så mycket stöd.

Föräldradagpenningarna är beskattningsbara inkomster. Skatten dras av enligt skattekortet. Arbetstagaren intjänar både pension och semester när han/hon är moderskaps-, faderskaps- eller föräldraledig.
http://www.kela.fi/web/sv/foraldradagpenning
« Последна редакция: Април 17, 2016, 16:20:18 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #279 -: Юли 10, 2016, 21:44:39 »
Цитат
Вижте демографски тенденции в ЕС и къде е България

На 1 януари 2016 година населението на Европейския съюз е наброявало 510.1 млн. души в сравнение с 508.3 млн. души в първия ден на 2015-а. През миналата година са се родили близо 5.1 млн. бебета в ЕС, а са починали над 5.2 млн. човека, като за първи път Общността като цяло отбелязва отрицателен естествен прираст. Общото увеличение на населението в Съюза се дължи на положителната тенденция по отношение на мигрцията. Данните са публикувани от Европейската статистическа служба Евростат в навечерието на Световния ден на населението, който се отбелязва на 11 юли.

Световното население ще достигне 11,2 млрд. души до края на века

Населението на България към 1 януари 2016 година е 7 153 800 човека, а година по-рано е било 7 202 200 души, сочат данните на евростатистиката.

Стряскаща статистика: Стопихме се с още 48 000 души за година

Страните с най-голямо население в ЕС са Германия (82.2 млн. души), Франция (66.7 млн. души), Великобритания (65.3 млн. души) и Италия (60.7 млн. души). Общо жителите на четирите държави съставляват над половината от населението на Европейския съюз.

Населението нараства в 17 държави от ЕС

През 2015 година населението на 17 държави членки се е увеличило, а в 11 съответно е намаляло, показват данните на евростатистиката. Най-голямо увеличение се наблюдава в Люксембург (+23.3 на хиляда жители). Великото херцогство е следвано от Австрия (+14.4 промила). В топ три се нарежда Германия (+11.8 промила). Следва Малта (+11.7 промила), Швеция (+10.6 промила), Дания (+8.4 промила), и Белгия (+7.2 промила).

Всеки седми българин крои планове да се изнесе от България (ВИДЕО)

Най-голямо намаляване на населението пък е регистрирано в Литва (-11.3 промила), Латвия (-8.7 промила), Хърватия (-8.2 промила), следвана от България (-6.7 промила), Гърция (-6 промила), Румъния (-5.6 промила).

Къде е България по условия и за живот и човешко развитие?

Като цяло населението на ЕС е нараснало с близо 2 млн. души (+3.5 промила) през миналата година.

Топ 3 по население: Германия, Франция, Великобритания

Германия е страната с най-голям дял на населението от общото в ЕС към 1 януари тази година, като там живеят 16.1 на сто от жителите на Общността. Федералната република е следвана от Франция, чийто дял от населението на ЕС е 13.1 на сто. Третото място е за Обединеното кралство, където живеят 12.8 на сто от европейските граждани. Следват Италия с дял от 11.9 на сто, Испания - 9.1 процента, и Полша - 7.4 процента. Дяловете на девет от останалите членки в населението на ЕС са в рамките на между 4 и 1.5 на сто: Румъния - 3.9%, Холандия - 3.3%, Белгия - 2.2%, Гърция - 2.1%, Чехия - 2.1%, Португалия - 2%, Швеция - 1.9%, Унгария - 1.9%, Австрия - 1.7%.

Останалите държави членки имат население, чийто дял е под 1.5 на сто от това на ЕС. Сред тях е и нашата страна, като според данните на Евростат делът на населението на България възлиза на 1.4 на сто от това на Общността.

Българинът гледа на брака по-либерално, може да живее добре с 1351 лв. заплата

След България по дял на населението от това на ЕС се нареждат Дания, Финландия, Словакия, Ирландия, Хърватия, Литва, Словения, Латвия, Естония, Кипър, Люксембург, Малта.

Раждаемост: Водят Ирландия и Франция, Португалия и Гърция - на дъното

През 2015 година в ЕС са се родили приблизително 5.1 млн. бебета, което е с 40 000 по-малко спрямо предходната година. Сред страните членки най-висока е раждаемостта в Ирландия - 14.2 на хиляда жители, следвана от Франция - 12 промила, Великобритания - 11.9 промила, Швеция - 11.7 промила. Най-ниски нива на раждаемост са отчетени в Италия - 8 промила, Португалия - 8.3 промила, Гърция - 8.5 промила. Средното ниво на раждаемост за ЕС е 10 новородени на хиляда жители. В България раждаемостта е под средната за ЕС - 9.2 новородени на 1000 жители.

Малко над 5.2 милиона са смъртните случаи в ЕС за 2015-а, отчита статистиката. Те са с 286 000 повече в сравнение с предходната година. Най-висока е смъртността в България - 15.3 на хиляда жители, следвана от Латвия и Литва - 14.4 промила, Унгария - 13.4 промила, Румъния - 13.2 промила, Хърватия - 12.9 промила. Най-ниска е смъртността в Ирландия - 6.4 промила, Кипър - 6.9 промила, Люксембург - 7 промила. Средно за ЕС смъртността е 10.3 души на 1000 жители.

Прогноза: населението на Европа ще се стопи с близо 15% до 2050-а

Така в крайна сметка Ирландия е водач по естествен прираст (+7.7 промила), следвана от Кипър (+3.9 промила), Люксембург (+ 3.7 промила), Франция (+3 промила), Обединеното кралство (+2.7 промила), и Швеция (+2.4 промила).

България на опашката по щастие през 2015-а

Водач на негативната класация и първенец по отрицателен естествен прираст е България (-6.2 промила), следвана от Хърватия и Унгария (-4 промила във всяка от тях) и Румъния (-3.8 промила), Литва (-3.5 промила), Латвия (-3.3 промила).

 
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1590197
...
Българските власти са намерили решение на съществуващия демографски проблем чрез внос на мигранти и създаване на условия за размножение на циганите.Ad honores

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #280 -: Ноември 26, 2016, 18:33:33 »
ЦРУ със стряскащ доклад за случващото се у нас

25.11.2016 |

България е втора по смъртност в света, изпреварвана само от южноафриканското Кралство Лесото. Това показват данните на ЦРУ за 2016. Това пише в Световната книга на фактите на американската агенция. Страната ни продължава стабилно да се движи към върха на отрицателната класация, като се изкачва с още едно място след миналата година, когато бе обявена за трета в света по този показател. Според обновената американска статистиката за 272 държави у нас на 1000 души умират 14,5. Година назад цифрата е била 14,44, пише "Труд". При Лесото също има ръст – от 14,89 за 2015 до 14,9 за 2016-а. Третото място е за Литва, а четвъртото е за Украйна. „Ние сме даже на първо място. 15,3 промила е смъртността за 2015 г., по данни от НСИ. Така ние изпреварваме всички. Според НСИ смъртността е около 110-112 хиляди души на година, а раждаемостта е 62 000. България има най-големия отрицателен естествен прираст в света, което е дори по-страшно от високата смъртност“, разясни проф. Петър Иванов, директор на Научния институт по демография към БАН. Според учените причините за това положение са няколко. Сред тях е ограниченият достъп до здравни услуги за редица части от населението на страната. Високата смъртност е свързана и с доходите, качеството и навиците, свързани със здравето и неговото поддържане. „Добрите такива сред българското население не са особено разпространени“, уточни гл. ас. д-р Стоянка Черкезова от Института за изследване на населението и човека към БАН. В челните места по изчезващи нации в Европа ни постави и последният здравен доклад на ЕК. Според него смъртността у нас е 50% по-висока от тази в страните с ниска смъртност.
http://www.novini.bg/news/392259-%D1%86%D1%80%D1%83-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%89-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5-%D1%83-%D0%BD%D0%B0%D1%81.html
...
...
Цитат
Total fertility rate:
1.46 children born/woman (2016 est.)
 country comparison to the world: 203

Цитат
Population growth rate:
-0,6% (2016)
country comparison to the world: 229
https://www.cia.gov/library/publications/resources/the-world-factbook/geos/print_bu.html

...
Вижда се ясно, че раждаемостта е прекалено ниска и прираста на населението е отрицателен, и ако не се вземат необходимите мерки, България постепенно ще изчезне от картата на света.
Четейки тези данни е редно да се зададе въпроса, как властта в България спазва Конституцията и как гарантира живота, достойнството и правата на личността, т.е. това, което гарантира бъдещето на държавата България?
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #281 -: Декември 30, 2016, 22:59:29 »
Божидар Данев: Трябва да внасяме работна ръка отвън, иначе бизнесът ще закъса

Гладът за кадри у нас е много сериозен и причините за това са много. Една част от нацията очевидно не желае да се образова. Виждате какви са резултатите дори от изследването на PISA, отчитащо около 40 % функционална неграмотност у нас на 15 годишните.

2016 г. беше една добра година с пропуснати възможности за България. Защо се получи така?
Поради външни фактори тази година страната ни имаше страхотни възможности да развие допълнителен потенциал. Причините бяха сривът с около 50% на международния пазар на цените на горивата, което за една енергоемка икономика е страхотна бонификация и на второ място, събитията в Египет, Тунис, Турция насочиха немалък туристически поток към страната ни. Само ще добавя, че този бонус не бе плод на усилията на туристическия сектор, както и на неговото управление, а просто-стечение на обстоятелствата. За съжаление, тези възможности не можаха да бъдат капитализирани. Това се казва в анализ на икономиката ни през 2016 година, направен от председателя на БСК Божидар Данев.

България постигна един относително скромен икономически ръст - 3.1%. За нас този ръст е маргинален на фона на БВП, който имаме, ако искаме да догонваме другите европейски страни. Пречат ни излишните регулации, които имат пряко отражение върху бизнес климата в страната. Ще посоча няколко числа, за да се убедите как всяка година бизнесът е притискан все повече и повече. През 2016 г. имаме ръст в приходната част на бюджета от 11.2 % от такси. В бюджета за 2017 г. имаме предвиден ръст от 7.6% на приходите от такси. Сумарно те нарастват на 4.5% от приходната част на бюджета, което на практика е един нов данък.

Имаме законовите основания всички такси да бъдат разходно покривни, съответно - на агенциите и на институциите, които ги налагат. 4.5% е сериозна сума като приход. Като пример за сравнение - в Словения този показател е 0.2%. Това показва къде се намираме в мащабите на другите европейски страни. Няма да отмина и един от най-острите проблеми на бизнеса, свързан с липсата на работна ръка. От години работодателите настояваме да бъде дадена възможност за внос на работници, и този процес да бъде либерализиран за страните, в които има българска диаспора. Но като че ли има някаква политическа глухота по този въпрос, няма желание да се решава проблема.

А административните пречки са невероятно високи, ако човек реши да си наеме работна ръка отвън. Гладът за кадри у нас е много сериозен и причините за това са много. Една част от нацията очевидно не желае да се образова. Виждате какви са резултатите дори от изследването на PISA, отчитащо около 40 % функционална неграмотност у нас на 15 годишните.
 
Друга част от българите емигрират, поради предлаганите по-добри условия в западните страни-членки на ЕС. Проблемът, според мен, ще се задълбочава и трябва да намерим начин да го решим. Един от начините е - при производствата с висока добавена стойност постепенно да привлечем и български емигранти, склонни да се приберат у нас, а това е постижимо в IT сектора.

Бизнесът у нас вече не чака, а започва сам да си произвежда кадри със съответните умения и квалификации, без да разчита на държавната образователна система. Не отричам, че проблемът е сложен и инертен. А на всичко отгоре, ако това го проектираме върху демографската драма на България, можем да отчетем силното му влияние върху икономиката ни.
 

Дори стигаме дотам в анализите си, че заради дефицита на работна ръка, прогнозираме трудности в привличането на чуждестранни инвеститори. Защото не можем да усвояваме инвестиции, когато липсва подходящия човешки ресурс. Като говоря за решения нямам предвид специални програми, а по-скоро премахването на някои туморни образувания в икономиката. Те са свързани с покровителстването на определени фирми при обществените поръчки, с начина на разпределението на ресурсите, с поведението на институциите, които трябва по друг начин да обслужват бизнеса.

Ако вперим поглед в световните процеси, които се развиват твърде динамично, ще забележим не само политически тектонични промени, но и дигиталната революция, която идва от САЩ. Там вече 43% от заетите работници не са на трудов договор. Докато при нас зависимостта от държавата продължава както по линия на обществените поръчки, на публичните средства, така и на структурните фондове - този финансов допинг за българската икономика, чийто ефект е доста противоречив. Нещата би трябвало да имат съвсем друг прочит. Силно вярвам, че дигитализацията и развитието на комуникационните връзки постепенно ще правят държавата излишна.

Държавата трябва да се съсредоточи върху три неща - охрана на границите, охрана на сигурността вътре в страната, както и гарантиране на справедливо правораздаване. За всичко останало - образование, здравеопазване, услуги - може да се разчита на частния бизнес, който да е пазарно задвижван и да отговаря на съвременните изисквания. Разбира се, в съзвучие с опитите за постепенното изтегляне на държавата от тези позиции.
 
Роботизацията, може би, не е най-драматичната предпоставка за евентуалното увеличаване на безработицата, колкото електронизацията и дигитализацията. Всичко това прави някои от традиционните професии излишни на пазара на труда. Но пък се създават нови нужди, с нови възможности. Ще дам пример с малкия и среден бизнес. Едва ли в друго време той е имал по-голям шанс да излезе на международните пазари и да развие търговска дейност, разбира се, с подходящите комуникации и т.нар. цифрови платформи.

И тъй като сега всеки коментира сигналите, идващи от новоизбрания президент Тръмп, ще ви обърна внимание - кого предвижда той в своя управленски екип? Наред с изявени представители на бизнеса е и създателят на Юбер. А тук, с нашата политическа мисъл, отказахме да бъде легализиран Юбер в България. И колкото и да се напъват политиците да спират споделените пътувания или подобни инициативи, за мен комуникациите преборват тяхната съпротива, изместват държавата - тук говорим за нов морал, за нова етика, за нови контакти. Постепенно държавата трябва да преосмисли и преустрои своята дейност.
 
Ще призная, че леко ме избива на смях, когато чуя политиците да говорят, че не можело без правителство, а никой не си задава въпроса: а, защо пък да не може? Защо една Белгия може да бъде 560 дни без правителство, а при нас не може? И ще ви дам отговора: защото сме обезличили институциите. Ако институциите работеха, нямаше да усетим нуждата от правителство. И ако беше така, всичките политически боричкания за хващане на властта с нокти и със зъби, щяха да станат излишни.
 


http://epicenter.bg/article/Bozhidar-Danev--Tryabva-da-vnasyame-rabotna-raka-otvan--inache-biznesat-shte-zakasa/117178/4/0
...
...
Функционална неграмотност означава минимални умения по четене, писане и смятане, а това води до неспособност за изпълнение на работа и дейности, които изискват четене над начално ниво.
Функционалната неграмотност се отнася и към собствениците на купени дипломи, които също не са малко.
Познавам двама такива "инженери", които са завършили висшето си образование в Инженерно-педагогически факултет в Сливен (звено на Техническия университет ), а "работят" с компютъра така, все едно гледат голям камък.
Интересно е и това, кога и как някое българско правителство ще успее да рекламира в чужбина атрактивни български работни места и как ще се привлечат квалифицирани работници от страни, които не членуват в ЕС?
Квалифицираните чуждестранни специалисти предпочитат да работят в САЩ, Сингапур, Великобритания и Ирландия.
На пух и прах ще стане и България, но на бойкоборисовците и кУрнелниновците не им пука.
Именно те, бойкоборисовци и кУрнелниновци и партията им са създателите на простотията и опростачването на младите българи.
Именно те, бойкоборисовци и кУрнелниновци назначават калинки и всякакви други неграмотници на високи административни длъжности.
Знаейки добре каква каша са забъркали в образователната система, плюс опростачването на младежите, бойкоборисовците и кУрнелниновците изпращат своите деца да учат в чужбина или в скъпи чужди частни училища в България.
За отговорност и изпълнение на служебни задължения при бойкоборисовци и кУрнелниновци изобщо не става дума.
Те правят всичко, което им се иска, защото знаят, че няма кой да им потърси сметка, поне засега.
Ще дойде ден и тези функционално неграмотни 15 годишни хлапета ще разбият на пух и прах всички напъни на бойкоборисовци и кУрнелниновци да се правят на европейци, ще разбият и мита за европейска България.
Е, как човек да не псува, когато вижда, че му разказват играта всякакви простаци и парийни номенклатурчици?
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #282 -: Февруари 16, 2017, 20:58:01 »
ЦРУ изчисли с каква скорост изчезва България

Близо 600 български села са изчезнали от картата на страната. Това сочи статистиката, според която нацията продължава да се топи със страшна сила. Цифрите показват, че 571 села от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. Особено сериозен е проблемът във Видинска област.

Там някои от малките населени места изобщо вече не съществуват. Цели села от Северозападна България са се изселили в Италия и Испания. Данните на НСИ показват още, че населението намалява с 6 души на час. За 26 години броят на българите се е стопил с 2 милиона души. В момента цифрата на сънародниците ни е като през 1946 г. - след края на Втората световна война. Сметките показват, че след 3 години ще бъдем 6,9 милиона, пише "Стандарт". Топим се със зловеща скорост - 6 души на час. Това сочи анализът на данните от Националния статистически институт. За 26 години населението на България е намаляло с 2 милиона души. В момента цифрата на регистрираните български граждани е същата като тази през 1946 г. - след края на най-опустошителната война в историята на човечеството. Към 31.12.2015 г. населението у нас, според НСИ, е било 7 153 784. В сравнение с 2014 г. то е намаляло с 48 414 души. През 2005 г. българите сме били 7 718 750. Тоест - за 10 години населението на България в нейните географски граници се е стопило с 564 966 души. Тревожният извод е, че намаляваме средно с по 50 хиляди на година - със 136 души на ден, или по 6 на час. Според данните на НСИ от 15 април 2016г, през 2015 в страната са регистрирани 65 950 живородени деца, като в сравнение с предходната, 2014, броят им намалява с 1635. Същевременно броят на умрелите през 2015 е 110 117 души, като спрямо предходната, се е увеличил с 1165 души. По данни на ЦРУ към юли 2016 г населението на България е 7 144 653. По раждаемост се нареждаме на 212 място, а по смъртност – на второ. На всеки 1000 души се раждат по 8,8 и умират по 14,5 души. Според статистика на ООН за 2016 г. населението на страната ни още по-малко - около 7 098 000, а прирастът за периода 2010-2015 е отрицателен – 0,7. Независимо от очевидните разлики в цифрите и трите изледвания сочат единодушно като безспорен факт отрицателния прираст на населението ни. Откога е тази тенденция? Според картата на демографската история на България през 1946г, след края на най-унищожителната война в историята на човечеството, в която страната ни взима участие, населението е 7 029 349. Цифрата се доближава изключително много до показателите на ООН за броя на българското население днес. През същата 1946 г. у нас обаче са се родили 179 226 деца или три пъти повече, отколкото са се родили през 2015 година. Без да е имало бомбардировки над градовете, без да е била обявена всеобща мобилизация на мъжката част от населението, без стреса от войната, а в условията на демократично развиваща се цивилизована страна – членка на ЕС. В края на Първата световна война, когато България понася тежестта на Втората национална катастрофа и дава най-много жертви в цялата си история – 152 000 души, у нас се раждат 100 000 деца, почти два пъти повече, отколкото се раждат днес. Обобщено, данните сочат средна раждаемост около 150 000 годишно през първата половина на 20-ти век и около 125 000 – 130 000 през втората половина на 20-ти век. Независимо от намаляващата постепенно раждаемост през втората половина на 20-ти век, населението нараства за 45 години с 2 млн души, като самият връх е отбелязан през 1989г, когато у нас са регистрирани 9 009 018 души българско население. Темповете, с които се развива демографската криза у нас ще доведат до намаляване на населението до 6,9 млн през 2020, според песимистичните прогнози на НСИ. Ако не се случат, две десетилетия по-късно, към 2040, ще сме се стопили до 6 млн души. 571 села страната от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. Това сочи статистиката от 2016 г. Жсобено сериозен от преблемът във Видинска област. Там няки от селата вече изчезнаха от картата на България. Според териториалната статистика в областта сега живеят около 91 000 души. В Бостаните, община Чупрене, в Халови колиби – община Бойница, вече няма нито един жител. В село Пролазница, община Белоградчик, са останали 6, в Шепикови колиби, община Бойница – 2, в Каниц – 4. Което означава, че в близките години поне още 10 села ще бъдат заличени от картата на България. А някога този красив в природно отношение район с благодатна земя и рядък климат за земеделие и животновъдство е гъмжал от народ. Според едно преброяване от 1875 година във Видинския санджак са живели 291 000 българи, 40 000 турци, 29 000 власи, 5500 цигани, 2000 – евреи, 10 000 – хора от други националности. Преброяването от 1934 година също говори за оживен край – тогава в днешната област са живели 191 784 души. Само Видин изживява катарзис – докато през 1934 година в града са живели 55 000 души, то през 1985 година те са 87 000. Всички останали общини се сриват. Всичко започва от 1946 година, когато хората тръгват към големите градове, основно София.Така община Димово от 23 000 души пез 1934 днес се се свила до 6000. От 14 000 в община Ружинци през 1946 днес са само 4000 души. Най-голямо е напускането на планинските селища. Чупрене от 9450 днес е останало с 2000 души, а Бойница – от 10000 – с 1200. Всеки трети жител на Видинска област е пенсионер. Изселването от Северозапада се засилва от 1990 година и още не може да се спре. Причината е в липсата на поминък и остарялата инфраструктура. Мнозина са намерили препитание в чужбина. В Италия и Испания селата Кошава, Капитановци, Антимово имат свои колонии. Все по-малко от тези хора заявяват, че ще се върнат. Само програми за развитие на животновъдството, пчеларството, екоземеделието, туризма могат да задържат останалите хора в селата на Северозапада, смятат кметовете. Но такива още не се разработват и предлагат. Затова напускането продължава. Ако във Видин се заселват по 100 човека, 200 го напускат. Ако се раждат по 300 бебета, над 600 си отиват от този свят. Три курортни селища, чупят рекордите на фона на черната статистика в страната. Това са - Царево, Приморско и Несебър, които не само не се топят, но и много бързо увеличават населението си. Отличник е община Несебър, в която населението е увеличено с невероятните 11 000 души. През 2 000 г. там са живели 16 000, а сега броят на жителите е 27 000. На второ място е Приморско с 3000 души повече и почти двоен прираст през последните 15 години. Жителите на Поморие са се увеличили с 500 души, а на Царево с 300. Родителите на родени през тази година бебета в община Дупница ще бъдат освободени от данък сгради и такса смет за 3 години напред. Идеята си за подпомагане на родителите в общината кметът Методи Чимев представи на последната сесия на ОбС-Дупница, а съветниците гласуваха „за". Така родените през 2017 г. бебета в Дупница ще получат помощи в размер, равен на дължимия данък и такса битови отпадъци за имотите, които са регистрирани по постоянен адрес на родителите им. За един среден имот данъкът и такса смет излизат около 160 лв. За три години това прави около 500 лв. Бебетата, които са вписани по селата, ще получават освен това и безплатни детски градини за 1 година. Таксите за детска градина са около 400 лв. Според съветници това е една от най-хуманните инвестиции. Това, което съм заложил в бюджета като насърчаване на раждаемостта, е нещо, което всеки човек би желал да направи на мое място. Всичко това е обвързано с финансов ресурс и финансови възможности. Положението ни беше такова, че първо ние мислихме как да оцелеем. Вече мислим какво може да се направи. За миналата година имаме 348 новородени. Издадените смъртни актове са над 800. Фактите са притеснителни. Община Дупница намалява с около 500 до 700 души на година. По 500 души напускат града", аргументира предложението си за насърчаване на раждаемостта кметът Методи Чимев. Всички се тревожат за Северозапада, но ние сме по-зле - югоизчезваща България, казва кметът Илиян Янчев. С близо 12 000 души е намаляло населението на област Бургас през последните 15 години, сочат страшните данни от статистиката. Експерти обаче смятат, че реалните цифри са поне три пъти повече. Статистиката не отчита тези, които от години живеят зад граница, но не са сменили адресната си регистрация в града. Най-трагично е положението в граничната община Малко Търново, където населението се е стопило почти наполовина. "В най-добрите години тук живееха 7000 души само в града, а сега са 2500 и то повечето пенсионери. Картината е плачевна. Камбаната бие по два пъти на ден, а деца не се раждат тук. Обезлюдяването е страшно. Преди време децата учеха тук до 8-ми клас, а сега, щом детето тръгне в първи клас и семействата се изселват в Бургас", коментира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. В общината има села, които са тотално обезлюдени като Сливарово, в което през последните десетина години живеят едва 8 души. В Звездец пък, което се води най-голямото населено място след общинския център, живеят 380 души, от които 300 роми. "Всички бият тревога за Северозападна България, наричат я "северозападнала". А при нас е още по-лошо, ние сме "югоизчезваща" България". Тъжно е , че държавата нищо не прави, за да съживи региона", казва градоначалникът, в чиято община заедно със селата населението наброява едва 3500 души. Драматично е положението и в община Сунгурларе. През 2000 г. Там са живеели 15500 души, а сега са се стопили под 12 000. В Средец пък през последните петнадесет години жителите са намалели с 3 000. Отлив има дори и от Община Созопол, жителите в общината са намалели с хиляда. Две хиляди души по-малко живеят в Руенско, а от Карнобатско са избягали близо 6 000, показват цифрите на статистиката. Дори и в Бургас, сочен за най-добрият град за живеене, населението се топи. Жителите в морската община са намалели с 1620, въпреки, хилядите преселници от вътрешността. Не да се строи ограда, а да се отвори границата. Това искат в община Струмяни, която се „топи" и чака. За 25 години населението е намаляло почти два пъти – от над 10 000 до под 6000 души. Надеждата за възраждането на региона за местните хора е в откриването на граничен пункт „Клепало" на границата с Македония. „В 2-3 села жителите са се стопили и са по-малко от пръстите на едната ни ръка. Тенденцията на обезлюдяване може да се обърне само с нов път и отворена граница", категорични са селските управници на населените места в Малешевска планина. Проектът от началото на 80-те години на миналия век стана пак актуален през 1999 година. Бе подписана междудържавна спогодба за откриване на този граничен пункт. „Но нищо не се прави, смениха се много правителства, но границата продължава да е затворена. Не само ние, но и македонците настояват за пускането на ГКПП – Клепало – Берово. Наскоро пак обсъдихме проблема с македонския посланик у нас. След изборите ще поставим отново въпроса пред нашето правителство", заяви кметът на община Струмяни - Емил Илиев. Тревожно увеличение на неграмотните се отчета в Старозогорско. Броят на хората в най-активната възраст – между 25 и 64 г., с основно и по-ниско образование е скочил от 15,7% през 2012 г. на 17,6% през 2015 г. Тревожна е тенденцията и по още един показател. Коефицентът на детската смъртност на 1000 живородени се е увеличил от 7,7% през 2012 г. на 8,4% през 2014 г. Един от малкото показатели, който бележи ръст в Старозагорска област, е броят на лекарите. Те са се увеличили от 42,4 на сто на 10 000 души население през 2012 г. на 44 на сто през 2015 г. Това се дължи на факта е, че Стара Загора е един от градовете, в които има висше медицинско образование.


http://www.novini.bg/news/407004-%D1%86%D1%80%D1%83-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8-%D1%81-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8%D0%B7%D1%87%D0%B5%D0%B7%D0%B2%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F.html
...
Така ще е, защото няма осъден нито един министър-председател от годините на "прехода" или поне един от тези комунисти-колективизатори, които превърнаха  българските селяни в пролетарии и оставиха своите наследници да управляват България до ден днешен.
НСИ "пропуска" факта, че половината от новородените са циганчета.
« Последна редакция: Февруари 16, 2017, 21:03:21 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #283 -: Март 20, 2017, 19:56:54 »
Цитат
Доц. Петър Иванов: България е в клинична демографска смърт 

Хората със сини очи изчезват, а циганите на всеки 20 години се увеличават 2 пъти, казва шефът на Демографския институт към БАН

 „България е в клинична демографска смърт. България изчезва“. Това заяви пред БНТ директорът на Демографския институт към БАН доц. Петър Иванов.

Той обясни, че проблемът не е в раждаемостта, която намалява с 3 процента. По-страшно е, че страната ни е на първо място в света по смъртност, изпреварвайки редица африкански държави. Отрицателният ни прираст е най-голям в света! Първи сме и по брой самоубийства.

Компонентите за демографската ситуация са най-вече емиграцията и застаряването.  „Това не може да бъде случайно – има някакъв фактор, който действа в тази посока“, обясни доц. Иванов.

Той обръща внимание, че има огромни разлики в смъртността у нас по региони. Най-ниска тя е в София, а най-висока в бедните населени места като тези в Северозапада, например.

Според него НСИ крие броя на циганите и казва, че са едва 300 000. „Истината е, че циганите се увеличават на всеки 20 години с 2 пъти“, обясни той.

„БАН получиха задача от Калфин да поправят демографската стратегия на България. И те я „поправиха“, добави той. „Ясно е, че българският етнос изчезва. Хората със сини очи изчезват“, предупреждава шефът на Демографския институт.
http://www.desant.net/show-news/38798
...
Лошото е това, че българите не разбират същността и сериозността на процеса обезлюдаване, и този прцес се приема от повечето хора като естествен.
Получава се така, че в мирно време България е загубила от населението си много повече, отколкото са загиналите българи през Първата и Втората световна война взети заедно.И загубите на население продължават...
Всички  партии, които са управлявали България през последните 28 години имат за цел само да си изкарат своя мандат, а стратегическо мислене по най-сериозния проблем, който пряко засяга бъдещето на България няма.
Даже хората, които са в състояние да проумеят смисъла на ужаса от обезлюдаването на България, не са в състояние да променят нищо, защото нямат необходимия властови ресурс, с помощта на който да начертаят стратегията за решаването на този сериозен проблем.
И най-лошото е в това, че подобна национална трагедия се интерпретира от властимащите и медиите като чиста статистика и едва ли не като някаква закономерност на съвремението.
Съществуващите патриотични български партии често и емоционално говорят за проблемите на демографската криза, после печелят необходимото количество съмишленици за постигането на своята краткосрочна цел-влизането в законодателния орган на Р България, а след това... влизат в някакви странни коалиции и започват да обслужват не своите идеи и програми, с които са дошли в законодателната  власт, а обслужват чужди идеи и програми, чиято стратегия не им е известна.
По този начин патриотичните български партии, които уж милеят за България, реално се оказват в своеобразно логически неоправдано от идейно-политическа гледна точка съдружие и официално съучастие с властимащите политически субекти, които не работят по решаването на българската демографска криза, защото нямат необходимия потенциал-управленски, нравствен и икономически.
В тези чужди стратегии и политики НЯМА и 5% реална дългосрочна държавна стратегия за решаването на демографската криза в България.
За справянето с демографската криза в България в публичното пространство присъстват САМО пожелания-рецепти и нагли изказвания на известни политически фигури (напр. еврокомисар Кристалина Георгиева), които твърдят, че с приемането на бежанци ще се обнови генофонда на страната.
Да, възможно е и да се обнови генофонда с приемането на бежанци, но с КАКВИ ГЕНИ и с КАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ за България?
За всичко това е необходимо държавническо мислене, което отсъства в реалната българска политика и в мисленето на лидерите на водещите политически партии, които участват в двуполюсния модел на управление на страната.
Тези от двуполюсния модел работят "на парче" или "по поръчка" в рамките на един или половин мандат и съвсем естествено е, че за наличието и използването на конкретна стратегия за решаването на демографската криза въобще не може да се говори.
Обезлюдаването на България е неоспорим факт и тази тенденция ще се запази, колкото и да е трагично.
Само може да се съжалява за съществуването на такава безнадежна реалност, но се надявам, че след години ще се намерят българи, които преди да напуснат земята, на която са се родили, ще пркълнат поръчковите "bg" политици, които са довели с престъпното си поведение до ликвидацията на държавата България и заслужено ще се изпикаят на гробовете им- за сбогом.
« Последна редакция: Март 20, 2017, 21:11:02 от Петкан »
Ad honores

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Демографският проблем и неговото решаване
« Отговор #284 -: Май 09, 2017, 02:56:05 »
България е на 34-то (предпоследно място) в Европа по очаквана продължителност на живота.

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6211376
« Последна редакция: Май 09, 2017, 02:59:05 от Петкан »
Ad honores