Автор Тема: Защо няма правосъдие в България?  (Прочетена 9206 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Индивидуалист

 • Adviser
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2814
 • Карма: +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Защо няма правосъдие в България?
« -: Ноември 09, 2007, 12:55:13 »
Иван Груйкин,  Гражданска инициатива “Справедливост”

През изминалата седмица бяхме свидетели на поредния провал на родната прокуратура. По делото срещу братята Маринови (известни повече като “Маргините”) - сочено като доказателство за справяне с организираната престъпност - видяхме ново безидейно отлагане, а водещият прокурор се забърка в унизителен скандал за незаконен натиск върху свидетелите. Всъщност, ако напрегнем паметта си, няма да се сетим за нито едно от “знаковите” дела, по които прокуратурата да печели битката или поне да демонстрира някаква смислена стратегия и убедителност.

Самото разследване по друго “мегадело” – това срещу бившия шеф на столичната “Топлофикация” Валентин Димитров – изобщо не е резултат на усилията или находчивостта на българската прокуратура. Същото започна едва след сигнал на австрийското финансово разузнаване за разкрита банкова сметка на Димитров с 1,64 милиона евро. Единственият до момента резултат от това дело е медийната известност на водещия прокурор, който в малкото време между телевизионните интервюта трябваше да се запознае с многобройните доказателства и да изгради солидно и убедително обвинение. Но сигурно някое интервю е дошло в повече (или може би в случая е виновна не телевизията, а вестниците....), тъй като в момента делото е върнато от съда на Прокуратурата за отстраняване на съществени процесуални нарушения.

По случая с президентския спонсор, крупния бизнесмен  Людмил Стойков,  сигналът за източване на 7,5 млн. евро от програма САПАРД е подаден от Европейската агенция за борба с финансовите измами. Стойков бе арестуван и почти веднага освободен. Липсата на конкретни резултати по това разследване до момента внушава най-малкото, че или Европейската агенция за борба с финансовите измами е преиграла, или просто не е на висотата на българските прокуратура и разследващи органи.

Делото за убийството на висш магистрат - прокурора Николай Колев - също не е стигнало доникъде. Въпреки показанията на ключови свидетели за участие на бившия главен прокурор Никола Филчев  както в това убийство, така и в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, тези версии изобщо не се разследват. А може ли някой и да си помисли, че Борис Велчев ще настоява за подобен интерес по отношение на действащ посланик, назначен с цената на скандал от предишния му работодател – президента Първанов. И в този, както и в предишния коментиран случай, плащаме цената на  непрозрачния начин, по който бе наложена кандидатурата на настоящия главен прокурор. С политическа сделка, без да се гарантира обществения интерес за компетентно, политически независимо и мотивирано държавно обвинение.

Убийството на бившия премиер Андрей Луканов е един от най-големите окончателни (закрепени с влязла в сила оправдателна присъда) провали на прокуратурата. Подсъдимите по това дело очаквано (само не и за ведомството на г-н Велчев) бяха оправдани, и сега съдят България в Европейския съд в Страсбург.

Лично за мен винаги е било интересно колко е струвало на българския данъкоплатец шумно обявеното разследване от МВР на Председателя на БЧК Христо Григоров. “Става дума за мащабна операция, в която участват близо 100 антимафиоти (НСБОП) и служители на Изпълнителната агенция по лекарствата и Националната агенция по приходите” – информацията е на пресцентъра на МВР. Григоров е арестуван на 3 февруари 2006 г. по обвинения в присвояване на дарения в особено големи размери, а на 10 февруари 2006 г. Софийският апелативен съд го освобождава поради пълната липса на доказателства за неговата вина. Или е имало основание за разследването и задържането на Григоров, или огромен държавен ресурс е бил разпилян поради некомпетентност или престъпна злоупотреба с власт (или поради и двете). Здравият разум изключва трета възможност. Здравият разум, уви, изключва и намесата на днешната българска прокуратура за изясняване на действителната причина за шумната, изключително скъпа и съвършено безплодна полицейска акция. Единственото, в което гражданите могат да са сигурни, е че отново ще платят цената. А общата цена на многобройните подобни “успешни” акции, сигурен съм, е сравнима с липсващата сума за нормални учителски заплати. Дори, ако оценим неефективните действия на съдебната система като цяло и на излишната част от армията държавни чиновници – и за незапочналата реформа в здравеопазването. Просто трябва повече хора да поискат сметката.

Голяма част от споменатите казуси са се развили и по време на мандата на настоящия главен прокурор. Няма да е пресилено да кажем, че в същностните белези на прокуратурата като система не са настъпили видими положителни промени от ерата “Филчев”. Разбира се, до голяма степен това се дължи на самия конституционен модел на българската прокуратура, както и на факта, че на много от ключовите места останаха познати лица. Казвам всичко това с уважение и разбиране към големия брой неуморно работещи прокурори-професионалисти, които са и най-потърпевшите от липсата на позитивни промени в модела и  организацията на работа. От гледна точка на основните недостатъци на системата вариантът “Филчев” е по-показателен за неизбежните последици от централизма, единоначалието и липсата на прозрачност в системата. И дори по-честен за реалното състояние на Прокуратурата от това да бъдем заблуждавани и успокоявани от благонравния външен вид и безупречния английски на Борис Велчев.

При изложената по-горе трагична картина на успеваемостта на Прокуратурата по делата с най-голям обществен интерес съвсем естествено идва въпросът за смисъла от съществуването й, поне в настоящия й вид и организация. Преди две години правих съпоставка между изразените от Прокуратурата становища по административните дела във Върховния административен съд и окончателните решения на съда. Резултатите ме подсетиха за един позабравен метеорологически виц, който обясняваше по-точните прогнози на югославските синоптици от българските – те просто слушали прогнозата на нашите и съобщавали точно обратното. Очевидно е, че един прокурор, при сегашната организация на работата в Прокуратурата, сам не може да бъде равностоен на несравнимо по-мотивираните адвокатски екипи на “знаковите” подсъдими. Той има шанс само ако бъде не толкова високопоставен съдебен чиновник с дълъг списък дела пред себе си и административно спуснати срокове, а истински ръководител, “мениджър” на екип от висококвалифицирани специалисти, сред които няма пречка да бъдат и водещи специалисти по наказателно право, равностойни на защитата. Сигурен съм, че за много опитни и известни, а и за млади и амбициозни юристи  ще е чест да работят за българската прокуратура. Досегашния чиновнически подход гарантира единствено 100-процентова загуба на държавата срещу престъпността. Още повече, че Законът за съдебната власт вече регламентира фигурата на прокурорския помощник. Увеличаването на коефициента на полезно действие на прокуратурата например с 10% може да оправдае наемането на добри специалисти на страната на прокуратурата, а реализираните приходи от спечелените дела срещу организираната престъпност (повечето от които никога няма да бъдат заведени, ако следваме сегашната “система”) ще са повече от разходите за “външните” специалисти. От друга страна, чрез влизането по този начин в системата на мотивирани висококвалифицирани кадри  ще се повиши нивото на професионализъм в самата система и ще се увеличи степента на прозрачност и публичност. Това е особено важно за преценка на действителното състояние и ефективност на прокуратурата.

Друг възможен изход, предполагащ обаче и съществени конституционни промени, е въвеждането на изборното начало при назначаването на прокурорите. Звучи логично непосредствено потърпевшите от качеството на прокурорската работа да могат сами да избират тези, които най-ефикасно ще ги защитават от престъпни посегателства. Резервите тук са свързани както с липсата на подобна правна традиция у нас, така и с алогичното, от гледна точка на реалния им интерес, поведение на голяма част от българските избиратели. Въпроси поставя и наличието на откровени криминални тенденции при всички видове избори в последните години. Въпреки екзотичността на подобни тези с оглед националната ни правна традиция и доминиращи нагласи, наличието на постоянен дебат за състоянието и перспективите на прокуратурата би представлявало позитивен натиск с цел извършването на реформи, от които безспорно се нуждаем.
 В противен случай всички ще продължим да плащаме за нещо, от което няма особена полза.  Дори това да е прокуратурата на Република България.

http://spravedlivostbg.org/Documents.aspx?cat=4&doc=88
« Последна редакция: Юни 15, 2011, 06:07:58 от Hatshepsut »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

Неактивен Индивидуалист

 • Adviser
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2814
 • Карма: +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #1 -: Април 08, 2008, 17:11:13 »
Трябва ли на България Главен прокурор?

Мисля, че не!!!  sadsmile
« Последна редакция: Юни 15, 2011, 06:06:42 от Hatshepsut »
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

Неактивен MAGADAN

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 596
 • Карма: +101/-15
 • Пол: Мъж
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #2 -: Април 08, 2008, 17:14:34 »
Напротив трябва, ама внос по второ направление  :-\

Неактивен Исперих

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1632
 • Карма: +430/-132
 • Пол: Мъж
 • Всички комунисти под земята! (надпис в мина)
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #3 -: Април 08, 2008, 23:32:14 »
Мисля,че не!!! :(

България заслужава за главен прокурор всеки един от тази аудитория. Който и да е той ще стои хиляда пъти по-добре от татарчевци,велчевци и подобната им пасмина. :down:
”Делото е свято, проклети ще бъдете, ако не продължите борбата” Г. Кондолов

Неактивен Хитлер

 • Вечното присъствие
 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 677
 • Карма: +157/-26
 • Пол: Мъж
 • ! Смърт за всички предатели !
  • SS GROUP
 • Зодия: Aries Aries
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #4 -: Април 10, 2008, 23:39:08 »
България заслужава за главен прокурор всеки един от тази аудитория. Който и да е той ще стои хиляда пъти по-добре от татарчевци,велчевци и подобната им пасмина. :down:
Напъно прав си......
Но тези които ги избраха досега са пълни гьонове... :twak:
Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин. - Член 39 от Конституцията на Република България

Неактивен Индивидуалист

 • Adviser
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2814
 • Карма: +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #5 -: Май 14, 2008, 21:22:15 »
Правосъдната мафия храни престъпността
Магдалена Ташева

Къде свършва съдебната система в България и къде започва политическата класа?
Само преди година скандалът Александров-Овчаров, тръгнал като свада между клановете на енергийната мафия, извади наяве пълното срастване между съдебната и политическата система при укриване на престъпните механизми на финансиране на политическите партии чрез източване на държавния бюджет. Тогава главният прокурор Велчев обеща, че скандалът ще изиграе пречистваща роля. Година по-късно скандалът за срастването на МВР с наркоканалите през България доказа, че пречистване без ампутация на цели звена заедно с всички обитаващи офисите им лица, е невъзможно.
Благодарение на правосъдната мафия в продължение на 17 години у нас не бе разкрито нито едно от 200-та зрелищни, публични убийства. Със своите полицаи, следователи, прокурори и съдии, тази мафия замиташе и продължава да замита следите на убийците, за да не бъдат разкрити. Което може да се върши успешно и системно само в един случай - когато поръчителите на убийствата са министри, министър-председатели, висши магистрати или чужди служби.
Благодарение на тази мафия в България не може да бъде разкрит нито един грабеж. Което може да стане само в случай, че в грабежа участват министър-председатели, министри, депутати и висши магистрати. Или чужди правителства.
В България

от папките със
съдебните дела редовно изчезват веществени доказателства
Изчезват и самите папки, както показва инсценирата "кражба" на дознания в СДВР.
На този фон бледнее иначе страшният факт, че съдии, прокурори и полицаи шофират пияни като талпи и убиват хора. Или че висши магистрати перат кървави пари през строежи на хотели. У нас тези два факта са само два щриха от картината на пълната морална развала на това съсловие.
Далеч по-страшо е, че в България съдии, прокурори, адвокати и полицаи се самоизбиват. Някой броил ли е поръчковите убийства и съмнителни "самоубийства" на магистрати - прокурорът Николай Джамбазов, военният прокурор Николай Колев, ямболската адвокатка Надежда Георгиева, варненският адвокат Митко Димитров.
Техните убийци, както всички поръчкови убийци в България, остават неразкрити.
Дори когато следите им са очевидни. Колегите на Митко Димитров - Кюфтето, например, знаеха кръга на неговите вероятни убийци. Първо, защото правникът се е сдобил с апетитен имот чрез фалшиво пълномощно. И чрез сръчен нотариус, естествено, чието име остана в сянка. "Така свършва всеки, който взема пари и обяснява, че ще ги даде за рушвети на съдии и прокурори, а после клиентът му получава тежка присъда. Ощетените си искат парите обратно. Това убийство е за назидание и предупреждение към други 7-8 колеги, работещи в стил Митко Димитров", казва варненски адвокат, пожелал анонимност. Според друг юрист "не е тайна, че той е

получавал от 20 000
до 100 000 евро, за да разтакава дела,
а после клиентите му са отивали за поне 5 години в затвора. Когато потърпевшите си искат парите обратно, той ги заплашвал със саморазправа".
В България от две десетилетия  действа нотариална мафия. Достатъчно е да гледаш ТВ СКАТ, за да научиш имената на нотариусите и посредниците при сделки с недвижими имоти, при които "продавачите" - възрастни, болни хора умират при неизяснени обстоятелства, а "купувачът" и нотариусът си поделят плячката. Но осъден нотариус няма.
Правоохранителната и правоприлагаща мафия от край време трупа несметни черни пари от търговия с българско гражданство, което раздава на международни престъпници и ислямски терористи от всички страни и континенти. Само преди 10-тина месеца, през юли м.г. стана ясно, че при управлението на министър Румен Петков и главен сектерар Валентин Петров Трето РПУ в София е издавало документи за самоличност на престъпници, издирвани от Интерпол. А такива лица могат лесно да бъдат идентифицирани с проста справка в компютъра. Но въпреки тези технологични улеснения, сърбите Йовица Лукич и Жарко Момчилович - Власинац са получили истински документи за самоличност на името на Методи Досев и Игор Момински. При огледа на апартамента в "Белите брези" бяха открити наркотици, оръжие и валута. Имало и 14 телефона, в които са намерени номерата на "интересни хора". Оказа се, че в наетия от тях апартамент в "Белите брези" са регистрирани 17 чужденци с неясно минало, изхранващи се неясно как, но успели да регистрират фирми - с фалшивите си самоличности, "узаконени" от МВР. Това беше пряко доказателство, че МВР и Националната служба за сигурност са звена в организираната престъпност на Балканите, а и в цяла Европа. Срещу Жарко Момчилович и Мария Рогошич бяха повдигнати обвинения за незаконно притежание на наркотици и оръжие, за незаконно преминаване на границата и фалшифициране на документи. Срещу техните съучастници в МВР и НСС - нищо. Те се скриха зад гърба на 3 дисциплинарно уволнени системни операторки в Трето РПУ.
Търговците на българско гражданство, фалшиви документи за самоличност, както и  и нотариалната мафия зависят пряко от кражбите на автентични самоличности. Така стигаме до

кражбата на
450 000 имена, с
ЕГН-тата и адресите
от сървърите на варненското МВР преди две години. Те бяха търгувани свободно, на дискове. А търговците - три дребни риби в края на веригата, можеха да бъдат осъдени само с глоба до 1000 лева. Законът неслучайно не предвижда по-строго наказание. Какво му плащаш?! 
Което означава, че при всяка бизнес или имотна сделка срещу вас може да застане бандит с чужда самоличност, официализирана от самата ни мафиотска държава. Или, че когато чуем за убийството на 7-8 души посред бял ден, извършено от "бандити, преоблечени като полицаи", трябва да се запитаме защо "преоблечени като"? Какво пречи убийството на Бай Миле да бъде извършено от съвсем автентични полицаи? Та нали полицаи са убийците на няколко десетки българи -  при операции от рода на Румен Петковата "Респект", при арест, при проверка на документите, при разпит? Нали заради 50 000 евро кредити, отпуснати на полицаи, бяха убити и Васил Гьорчев, и прекалено словоохотливия му приятел Ангел Димитров в Благоевград, а военната прокуратура се опита да оправдае убийците на последния?
Затова, ако ЕС замрази членството на България в ЕС и ни лиши като държава от право на глас в Съвета на ЕС, за което предупреждават последните "кървави писма" на Брюкселската дирекция "Разширяване", това решение ще бъде във висша степен справедливо. Защото за цял свят е вече ясно, че сами не можем да се освободим от всесилната правосъдна мафия. И по извечна българска традиция трябва да се надяваме на външен освободител.

в.АТАКА-14.05.2008г.
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

Неактивен Елтимир

 • Banned
 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 48
 • Карма: +29/-10
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2013
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #6 -: Юни 26, 2008, 18:14:14 »
Изобщо не съм съгласен. Ако прочетете перфектните анализи на професора по право Янко Николов Янков, ще разберете, че така нареченото правосъдие е на ясла към Мафията. Така че Мафията храни "правосъдието", а не обратното.

Неактивен Norton

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 651
 • Карма: +2/-0
 • Зодия: Taurus Taurus
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #7 -: Юли 04, 2011, 19:48:26 »
СЪД-ебната власт
 

    СЪДЪТ е над всичко в една държава! Там, където няма ПРАВО-съди-е, там няма държава! Там, където няма човешки съд обаче, там има Божи Съд!

    Съдебната власт била третата власт! СЪД-ебна, не прокурорска, не следствена, не и полицейска! СЪД-ебна, така че съдът поема негативите и на останалите в до-съдебното производство. На прокуратурата, която не случайно по Конституция е скрита при Съда, а не е в до-съдебното производство, където й е мястото. При следствието и полицията! Всички те според вицепремиер Цветанов са “вода ненапита”. Този съдия направил не знам какво, другият не знам си що, плещи на всеослушание министърът! За Прокуратурата-нищо! За подведомствените му само суперлативи! С Главния Прокурор са авери в борбата с престъпността и затова в публичното пространство няма набеден прокурор. Те са чисти като “момина сълза”.

    Прокуратурата е йерархична институция! На върха й стои човек, който днес отсъства в публичния дебат за борбата с престъпността. С делата си отсъстват и неговите подчинени. Сигурно отсъстват в съдебната зала и обвинителни актове по много от престъпленията, а тези които са внесени, сигурно не са качествени, на основание на които Съдът да постанови осъдителни присъди. Няма как съдията да не “уважи” мнението на прокурора, ако то е обосновано с правни аргументи. Ако го заобиколи, тогава той може, от съдия да се превърне в подсъдим.

    “Във всяко стадо има мърша!” Има я и при съдиите! При прокурорите няма! Защо ли? ВСС е кадруван, твърдят всички, въпреки че, във него има и прокурори, има и квота от Президента, чиито наместници в съдебния процес са такива знакови фигури, като бившият Никола Филчев и настоящият Борис Велчев. Първият действаше, вторият бездейства! Първият организира престъпността, втория се спогажда с нея!

    Конституция 1991г. е виновна за днешното престъпно статукво в България. Ако ГЕРБ имаше воля за борба с престъпността, още с встъпването си във властта трябваше да промени Конституцията. Да извади Прокуратурата от Съдебната власт и да я подчини на изпълнителната, където й е мястото. Където може да бъде контролирана работата й, а управляващите да носят отговорност за спокойствието в държавата. Докато днешната борба с организираната престъпност на вътрешния министър е “вятър и мъгла”, за пред света!

    В подкрепа на горе-казаното относно Конституцията прилагам материала “Не на Конституцията, да на България” публикуван веднага след приемането й. Добавям и по-късно написания “Яловата държавност”


Яловата държавност 1

/келепира не им дава мира!/

 

    Парите, а не храните са в поле-зрението на днешните ни управници.

    Потребеното, а не произведеното е смисъл на тяхното управление.

    Удоволствието а не продоволствието е духовната им същност.

Удоволствие в охолство с пари е ценност за бедния, мързеливия, завистливия. Бедният няма пари, мързеливият няма охолство, завистливият няма удоволствие! Сбъркана-объркана ценност има българинът днес. И тази негова жалка, отвратителна, пагубна за живота му ценност се възпроизвежда в избраните от него да го управляват. И не само да го управляват, но и нагло да го назидават не разбирайки, че те са еманация на тази сбъркана ценност.

    Бедният може да е доволен от живота си, стига да не е завистлив, а ако не е мързелив може да живее и охолно.

    Мързеливият не живее в охолство, защото е беден на труда, а е богат на завистта. Ако обаче стане богат на труда и беден в завистта ще получи удовлетворение в ново-придобитата си същност.

    Завистливият е недоволен от живота си, защото е безкритичен към себе си, а е себичен спрямо другите. Ако съсредоточи себе си в себе си, той няма да бъде беден-мързелив, а ще стане доволен, работлив и щастлив.

    Всичко е въпрос на семейно възпитание. На първите седем години в живота на човека, ако има богоугодно семейство, разбира се. И на другите след 1947-ма година в живота на българина, родили завист, мързел и бедност в държавно-кооперативно-общото му! И в планово интернационално-продажното му! Всички тези години са живени, но неизживени, за съжаление. Изстрадани, но неразбрани от всички нас. Планови бяха преди, планирани са днес.

 

Смяна

на собствеността и на плановата икономика е основна цел на така наречения преход твърдяха някои! Но кои са те? Държавно-кооперативната в частна собственост, а плановото стопанство в пазарно! “Вятър и мъгла!” се оказаха така поднесените ни от тях чудеса през последните 20 години!

    Не беше случайно идването на 10 ноември! Планирано от тях беше и случилото се след него!  Има логично обяснение на всички събития сполетели българското общество през последните 20 години. Три са планираните от тях цели на прехода:

    1. Да снеме вината от виновните! Гласуваната от ВНС Конституция през 1990г. оневини миналото на комунистическата номенклатура чрез гарантираната им от Прокуратура безнаказаност. Съдът е зависим от внесения обвинителен акт, докато Прокуратурата е безконтролно-независима относно написаното във въпросния акт. И дали той ще бъде написан и внесен в Съда?!

    2. Да отмени плановото стопанство! Гласуваният от ВНС през 1990г. Търговски закон въведе ООД, ЕООД, АД и техните производни, които обаче не възстановиха свободния пазар в България.

    3. Да възстанови частната собственост! Конституцията и Търговският закон беше планирания “предмет на дейност” за ВНС, а гласуваният ялов Закон за земята беше наложено отвън, от обществото, допълнение.

    Първата цел е изпълнена. Снета е вината им! Ненаказани са виновните и за вчера, и до днес! Прокуратурата много говори, но нищо не направи! Не обвини престъпниците така, че Съдът да бъде принуден да ги осъди. Освен това, Главният Прокурор е човекът, който има последната дума по всяко обществено значимо дело, защото Прокуратурата е йерархично изградена структура. Негова е заслугата да няма наказани знакови престъпници участвали в “маркови” престъпления.

    Втората цел е наполовина изпълнена. Държавните заводи станаха фирми по Търговския Закон гласуван от ВНС, а Директорите им-мениджъри. Свободен пазар обаче няма, защото виновните родиха корпоративни сдружения във всички области на икономиката, които монополизираха пазара. Те диктуват търсене-предлагането, а от там и цените! Те определят кой да инвестира и кой не!  Те изземват ролята на държавните институции. Те са държава в държавата! Те са мафията! “Мафията си има държава!” е много точно казано не помня от кой мъдрец!

    -“Българската икономика заспива!”, са думи на един политик, икономист, държавник, българин,...човек, който е обект на изгубили контрола върху себе си някакви индивиди!

    -Не, господине, тя не заспива, нея  я приспиват!

    Третата цел е в процес на изпълнение! В процес на извращение, за съжаление, е. Собствеността върху недвижимите имоти е основната цел на планирания от висшата номенклатура преход. Петдесет години /1947-1997г./ със своята “ръководна роля”, тя се разпореждаше с нея. Къде, какво и как да се произвежда от кого и на кого да се купува-продава произведеното. Тя беше фактическия собственик на недвижимите имоти. Целта на прехода е фактическата да се превърне в юридическа тяхна собственост! А това можеше да стане на два етапа. Първият-имотите и в частност земята да се възстанови юридически на бившите собственици, което беше извършено през 1998-99г. чрез Закона за възстановяване собствеността върху земята от създадените за  целта Ликвидационни съвети. Сега предстои вторият етап. Притиснати от немотията, вече юридическите собственици на земя да бъдат принудени да продадат-подарят бащинията си на оневинената вече и опаричена бивша комунистическа превърнала се в капиталистическа номенклатура.

    -“Има нечист интерес от настоящ министър към имотите на Информационно обслужване заради ниската им цена!” изстреля в публичното пространство един чист неин служител.

    -Има нечист интерес от управляващите към всички имоти, г-не, и затова те целенасочено “приспиват” икономиката ни, за да бъде осъществен втория етап от смяната на собствеността, а именно: Деветдесет и петте процента дребни собственици на земя да станат безимотни, а останалите пет процента безимотни да се превърнат в едри собственици на земя. Започвайки от морето и планината, та до земята в полето. Днес обезценена, утре тя отново ще е ценна. Каквато е била. И каквато винаги ще бъде!

 

Личности и без-личности

    Да бъдеш личност в днешно време, в днешна България е много лесно.

    Да станеш личност в днешно време, в днешна България е почти невъзможно!

    Първите ги създават, налагат ги на обществото! Вторите сами се изграждат, налагат се в обществото! За едните пеят хвалебствени дитирамби! За другите каканижат траурни какафонии.

    В началото с фондация Сапио! После с фондация Демокрация! С БГА Балкан! С Ликвидационните съвети! С 33-те милиарда от приватизацията на “мистър 10 процента” /Господи, прости им заради отишлия си бедняк/! С ликвидация на дясното! И с още много други грехове към РОД, наРОД, РОДина! Та до Марица-едно и Марица-три! С тока от двете “американски Марици”, не и с тока, петрола и газа от трите руски: АЕЦ Белене, Бургас Александропулис и Южен поток! Впечатляваща избирателност на една без-личност превърната в марионетна личност! Боже, пази България от такива личности!

 

Мълчанието

    Гробно мълчание цари в българското публично пространство относно истината за последните двадесет години преход. За да бъде осъществен така планираният преход, истината е “персона нон грата” за българското публично пространство. Средствата за масова информация много пишат, говорят, показват, но нищо не казват за нея. А без истината няма път, няма и живот за българина, защото тя е свързващото им звено. Казано е:

 

“Аз съм Пътят, Истината и Животът!”

 

08-09-2010г.

 

 

 

Не на Конституцията, да на България!

 

    Конституцията е изготвена и гласувана от политици, утвърдена от политичен академик и узаконена в партийното издателство на БКП така, че докато депутатите изпиха шампанското, западната печатарска техника отпечата в “Държавен весник” източната ни Конституция. А политическата ПАНОРАМА на БТ, в предаванията си от 13 и 27 зли, чрез професионално избрана аудитория я “коментира” така, че без да съм я чел, вече я познавам и....отхвърлям. Участниците:

    - Господата Костов, Луджев и Пушкаров, рискувайки своето собствено и това на СДС име, без политика, даже срещу политиката на червените и на част от сините се захванаха и чистят /Авгиевите/, Луканови и Белчо Белчеви обори.

    - Младият кмет на София и на зелените-г-н Ал. Каракачанов, има политическото мъжество да олицетворява еднолично партията си, да образува секти в СДС, да нарича слаби силните, да призовава Бог от името на атеистите. Същият обаче е е професионално немощен, защото много малко знае за активните полицейски кордони в София, за финансовата анархия в транспорта, строителството и снабдяването на столичния град, за множеството партийни сгради, фирми и привилегии.

    - Депутатът юрист г-н Георги Марков съвсем точно дефинира съвсем точно дефинира стойността на първия ни закон с факта, че не авторите следва да слово-славят творението си в охранявания от народа, чрез народната милиция народен парламент.

    - Политически антиподи са доказаният киноработник с ясна гражданска, професионална и политическа позиция г-н Евгени Михайлов и недоказаният политик и депутат с неудовлетворена лична политическа амбиция г-н Ст. Стоянов. Първият разочарован от партийния си водач напуска партията, вторият по същата причина основава партия дубликат.

    - Господата Барев и Вълков, избягвайки имената на Никола Петков и д-р Г.М.Димитров /?!/, обявиха обединението между БЗНС-казионен и личността на Цанко Барев. Новополучената стара организация, подобно на 267-я подпис под Конституцията е гарнирана с едно опетнено име-това на г-н Йосиф Петров.

    - Г-жа Поптодорова и г-н Пирински изразиха известното ни от последните 45 години и наложено във ВНС политическо мнение на фантастично единните във всичко комунисти. Затова, може би, днешна България е толкова БОГАТА  ПОЛИТИЧЕСКИ и толкова СКАПАНА  ПРАВНО и ИКОНОМИЧЕСКИ. “ Мръсна работа е това политиката!” беше казал политикът д-р Дертлиев. А аз бих добавил-мръсни са и резултатите от нея!

 

    П.П. Политиците Каракачанов, Стоянов, Поптодорова, Вълков и Пирински потвърдиха с подписа си Конституцията, докато професионалистите Луджев, Костов, Пушкаров, Марков и Михайлов я отхвърлиха.. Библейското “По делата им ще ги познаете”,осъвременено звучи: По тях ще познаете делата им!

 

в. НЗЗ,  бр.110 /186/  от  02-08-1991г.автор: Г. Алексов

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #8 -: Юли 04, 2011, 21:40:44 »
Всяко трето българско дете – жертва на насилие
« Последна редакция: Април 07, 2017, 20:48:50 от Hatshepsut »
Ad honores

Неактивен Нестор

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 865
 • Карма: +165/-48
 • Пол: Мъж
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #9 -: Юли 05, 2011, 00:12:49 »
Пак ще има прехвърляне на топката между съда и мвр след поредната виртуозна акция на последното.Предотвратили обир на банка и то от добре известни бандити,трънки.Това ли им е вездесъщата охранка,какво се втеляват? Както са ги уловили,така и съда ще си ги пусне,целта е да си пишат червени точки преди изборите.Всуе,напразно се морите,изверги долнопробни.Непреодолимото отвращение,което предизвиквате сред все повече хора с безобразното си управление,то ще ви накара да си свиете байряците,покрити със сива плесен.

Неактивен Петкан

 • Banned
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 8673
 • Карма: +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #10 -: Юли 05, 2011, 00:23:51 »
Пак ще има прехвърляне на топката между съда и мвр след поредната виртуозна акция на последното.Предотвратили обир на банка и то от добре известни бандити,трънки.Това ли им е вездесъщата охранка,какво се втеляват? Както са ги уловили,така и съда ще си ги пусне,целта е да си пишат червени точки преди изборите.Всуе,напразно се морите,изверги долнопробни.Непреодолимото отвращение,което предизвиквате сред все повече хора с безобразното си управление,то ще ви накара да си свиете байряците,покрити със сива плесен.
Всичко е един водевил за наивници-На Бойко му пречела тройната коалиция,на тройната коалиция им пречел кура му Янко,а на съдиите им пречело на магарето онази работа.
С две думи-пълна безотговорност,а за десерт-безсрамие и пълен непукизъм.
Ad honores

Неактивен Индивидуалист

 • Adviser
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2814
 • Карма: +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #11 -: Юли 20, 2011, 14:02:40 »
подзаглавие:
Какво казва Библията за правосъдието?

------------------
7 Отдалечавай се от всяка несправедлива работа, и не убивай невинния и праведния; защото Аз няма да оправдая нечестивия.    
8 Да не приемаш подаръци; защото подаръците заслепяват видещите и извръщат душите на праведните.

Изход 23
--------------------
11 Да не крадете нито да мамите и никой да не лъже ближния си.    
12 И да се не кълнете на лъжа в Моето Име, нито да оскверняваш Името на Бога си. Аз съм Господ.    
13 Да не притесняваш ближния си, нито да го ограбиш; да не престои у тебе заплатата на надничаря ти през нощта до сутринта.    
14 Да не хулиш глухия, нито да туриш препънка пред слепия, но да се боиш от Бога си. Аз съм Господ.    
15 Да не извършиш неправда в съд; да не покажеш лицеприятие към сиромаха, нито да се стесниш от личността на големеца; но по правда да съдиш ближния си.

Левит 15
---------------------------------------
16 И в онова време заръчах на съдиите ви, като казах: Изслушвайте съдебните дела на братята си, и съдете праведно между човека и брата му и чужденеца, който е при него.    
17 В съда да не гледате на лице; да изслушвате малкия, както големия; да се не боите от човешко лице, защото съдът е Божий.

Второзаконие 1
-------------------------------------
18 Да си поставяш между племената си съдии и надзиратели във всичките си градове, които ти дава Господ твоят Бог; и те да съдят людете справедливо.    
19 Да не изкривявяш съд, да не гледаш на лице, нито да приемаш дар; защото дарът заслепява очите на мъдрите и превръща думите на справедливите.

Второзаконие 16
---------------------------------------
23 И тия са изречения на мъдрите: - Лицеприятие в съд не е добро.

Притчи 24
-------------------------------------
6 И рече на съдиите: Внимавайте какво правите; защото не съдите за човека, но за Господа, Който е с вас в съдопроизнасянето.    
7 Затова нека бъде върху вас страх от Господа; внимавайте в делата си; защото у Господа нашия Бог няма неправда, нито лицеприятие, нито дароприятие.

2 летописи 19
---------------------------------
5 Злите човеци не разбират правосъдие, Но тия, които търсят Господа разбират всичко.

Притчи 28
------------------------------------
1 Горко на бунтовния и скверен град, На насилническия град!    
2 Той не послуша гласа, Не прие поправление, Не упова на Господа, Не се приближи при своя Бог.    
3 Първенците всред него са рикаещи лъвове, Съдиите му вечерни вълци, Които не остават нищо за заранта.    
4 Пророците му са вятърничави коварници; Свещениците му оскверниха светилището, Извратиха закона.    
5 Господ всред него е праведен; Няма да извърши неправда; Всяка заран изкарва на видело правосъдието Си - неизменно; Но неправедният не знае срам.

Софония 3
------------------------------------
35 Да се извраща съдът на човека пред лицето на Всевишния,    
36 Да се онеправдава човека в делото му, - Господ не одобрява това.

Пл. на Еремия 3
--------------------------------
1 Наложеното пророчество, което пророк Авакум чу във видение:    
2 До кога, Господи, ще викам, а Ти не щеш да слушаш? Викам към Тебе за насилие, но не щеш да избавиш.    
3 Защо ми показваш беззаконие, И ме правиш да гледам извращение? Защото грабителство и насилие има пред мене, Има и каране, и препирня се повдига.    
4 Затова законът е ослабнал, И правосъдието не излиза към победа; Защото нечестивите окръжават праведния, Та правосъдието излиза извратено.
Авакум 1
--------------------------------
2 Благочестивият се изгуби от страната, И няма ни един праведник между човеците; Всичките причакват за кръв, Ловят всеки брата си с примка.    
3 Двете им ръце се простират към злото за да го вършат прилежно; Първенецът явява желанието си, и съдията, срещу подарък, се съгласява, И големецът изказва нечестивата мисъл на душата си; Така те заедно тъкат работата.


Михей 7
--------------------------
4 Никой не изкарва праведна призовка и никой не съди по истината; Уповават на суетата и говорят лъжи; Зачеват злоби и раждат беззаконие.    
5 Мътят ехиднини яйца, И тъкат паяжина. Който яде от яйцата им умира; И ако се счупи някое, излиза ехидна,    
6 Паяжината им няма да стане на дрехи, Нито ще се облекат от изработките си; Делата им са беззаконни дела, И насилственото действие е в ръцете им.    
7 Нозете им тичат към злото, И бързат да пролеят невинна кръв; Размишленията им са беззаконни размишления; Опустошение и разорение има в пътищата им.    
8 Те не знаят пътя на мира, И няма правосъдие в стъпките им; Сами си изкривиха пътищата; Никой, който ходи в тях, не знае мир.    
9 Затова правосъдието е далеч от нас. И правдата не стига до нас; Чакаме светлина, а ето тъмнина, - Сияние, а ходим в мрак.    
10 Пипаме стената като слепи, Пипаме като ония, които нямат очи; По пладне се препъваме като нощем; Всред яките сме като мъртви.    
11 Всички ревем като мечки, и горчиво стенем като гълъби; Очакваме правосъдие, но няма, - Избавление, но е далеч от нас.    

12 Защото се умножиха пред Тебе престъпленията ни, И греховете ни свидетелствуват против нас; Защото престъпленията ни са пред нас, А колкото за беззаконията ни, ние ги знаем.    
13 Станахме престъпници и неверни към Господа, И отвърнахме се да не следваме нашия Бог; Говорихме насилствено и бунтовно; Заченахме и изговорихме из сърцето си лъжливи думи.    
14 Затова правосъдието отстъпи назад И правдата стои далеч; Защото истината падна на площада, И правотата не може да влезе,    
15 Да! истината я няма, И който се отклонява от злото става плячка; И Господ видя, и стана Му неугодно, че нямаше правосъдие,
   
16 Видя, че нямаше човек, И почуди се, че нямаше посредник; Затова Неговата мишца издействува за него спасение, И правдата Му го подкрепи.    
17 Той се облече с правда като с броня, И тури на главата си спасение за шлем; Облече и одеждите на възмездието за дреха, И загърна се с ревността като с мантия.    
18 Според дължимите им възмездия, така ще отплати, Ярост на противниците Си, възмездие на враговете Си; Ще даде възмездие на островите.    
19 Така ще се убоят от името на Господа живеещите на запад, И от славата Му живеещите при изгрева на слънцето; Защото ще дойде като стремителен поток, Затласкан от Господното дихание;

Исайя 59
-----------------------------------------
17 Ще направя правосъдието връвта, И правдата отвеса; И градушка ще помете прибежището при лъжи, И водата ще наводни скривалището.

Исайя 28
------------------------------------------
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

Неактивен Волен

 • Banned
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 301
 • Карма: +104/-52
 • Пол: Мъж
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #12 -: Август 17, 2011, 14:22:00 »
Що е то "порочен кръг"?

При комунизма: Тодор Живков награждава Владко Живков с орден "Людмила Живкова".

При демокрацията: Сергей Станишев бива освободен от наказателна отговорност заради чистото си съдебно минало, което е следствие от предишно освобождаване от наказателна отговорност заради чисто съдебно минало.
« Последна редакция: Април 07, 2017, 20:49:13 от Hatshepsut »

Неактивен Индивидуалист

 • Adviser
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2814
 • Карма: +395/-89
 • Пол: Мъж
 • Не бойте се!
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Other Christianity-Other
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #13 -: Октомври 11, 2011, 10:26:53 »
Стигнах до извода, че в днешно време телефонното правосъдие е по-зле от това по комунистическо време – тогава  пак са се издавали несправедливи присъди, но поне е имало кой да ги мотивира според действащото законодателство. Примерно – враг на народа по член еди кой си. Сега е по-зле – ти си враг на народа (тоест – враг на президента), без член от закона и без мотиви. На всичкото отгоре си враг и на държавата, и на националната сигурност - разбирайте на президента и ловджия Гоце, и на двама учители по физическо възпитание – Димитър Димитров, шеф на НСО и Стоян Томчев, за когото от трибуната на Народното събрание беше казано, че е бил охрана на Маргините. Всички знаят кой е Стоян Томчев и къде е работил, но никой не смее да го каже, защото виждате, че в България се убиват хора. Бях обещал някои неща да излязат наяве. Не съм забравил, но може би начинът, по който това ще се случи, трябва да е друг, за да не се превърна в кръвна жертва на шепа случайни хора, попаднали във властта, сред които - и президентът.

Знаете, че същината на нещата е докладът ми от 28 точки до президента. Цялата съдебна месомелачка, на която бях подложен, целеше да се измести вниманието от тези въпроси. Е, след като преживях всичко това в последните две години и съдът се произнесе, че не съм престъпник, а само административен нарушител, президентът ще бъде ли така добър най-накрая да ми отговори на въпросите? Мисля, че съм го заслужил.

Друг въпрос, който си заслужава вниманието, е какво стана със закона за НСО? Знаете, че когато бях поканен в президентството, Първанов каза, че е събрал спешно всички онези 40 души, които присъстваха, за належащ закон за НСО. Две години след този момент такъв закон не само не съществува, но дори липсва проектозакон за него. Вероятно има споразумение и с новата власт, защото вече 6 месеца от управлението й, пак няма закон – нито за НСО, нито за Националната разузнавателна служба (НРС). В това време президентът излиза публично и казва: „Не искам повече да ми се коментират хобитата“.

Съжалявам г-н президент, но щом аз като данъкоплатец трябва да давам пари от джоба си за транспортни разходи, автомобили, джипове, хора от НСО, и още 300 души от полиция и служби, които ходят на лов заедно с Вас (без да знаете), заради Вашата сигурност, не може да имате такова хоби. Хобито е, когато си изваждаш от джоба и си плащаш сам за него.

Как са назначени хората в НСО? Защо близо две трети от тях са от Перник и от района? В разузнавателната служба нямам много данни, но мисля, че и там е същото. Където командва президентът, всички са от Перник, Радомир и околността. И в ДАНС е същото. Част от широкото ръководство на ДАНС също е от радомирските и пернишките села. Средният ешелон от администрацията на министерствата също е оттам. Представете си колко е блокирана и затлачена системата от кадри на определени хора, назначени да обслужват интересите на една грабителска клика около партийната централа на Позитано…
.....
Кога ще се реши проблемът с организираната престъпност? Когато започнат да ги прибират тихомълком. Без медийни изяви, без приказки, без имената им да остават в историята, без да се превръщат в символи – това е истинска борба с престъпността. Когато от всеки гащник, който кара Мерцедес и води две мацки през кръста, правиш национален герой и отиват да го задържат 100 хеликоптера с барети и т.н. - това няма нищо общо с борбата с организираната престъпност. По-скоро може да се тълкува като борба за пренасочване на капитали.

Правосъдие в България физически съществува, но там 80% от хората са слуги, некадърници и подмазвачи, облечени в роби. Тежко и горко, на който трябва да разчита на тази правосъдна система. А държава се гарантира с правосъдна система, не с полиция.

http://zahariada.blog.bg/politika/2011/10/09/nikolai-markov-slujbite-sa-zadrysteni-s-vifadjii-i-hora-ot-p.832426

старо е но е актуално доста
не съм копирал цялото
Има Бог, значи има и надежда!
Пазете се от лъжливи пророци, които идват при вас с овчи кожи, а отвътре са вълци грабители.

Неактивен Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4532
 • Карма: +23/-34
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Защо няма правосъдие в България?
« Отговор #14 -: Октомври 11, 2011, 11:43:32 »
Ми то няма правосъдие умишлено: за да се тормозят хората, за да няма инвестиции и за да няма живот в България.
Другото е мижи да те лажем.