Българска култура и духовност > Култура и изкуство

Фестивали на античното наследство

(1/13) > >>

Hatshepsut:
Фестивали на античното наследство

Средновековен панаир в археологическия резерват "Кабиле"

Снимка: https://www.facebook.com/yambolec/photos/a.210909932275867.59304.146803435353184/211767912190069/?type=3&theater

Вторият панаир на туристическите забавления и анимации ще се проведе в Националния археологически резерват "Кабиле" на 21 и 22 май - събота и неделя. Организатор е Регионалния исторически музей, а събитието се провежда под патронажа на кмета на община Ямбол Георги Славов. В естествения декор на античния град ще бъдат пресъздадени исторически възстановки, демонстрации по стрелба с лък и хвърляне на копие, с възможност за участие на посетителите. Програмата започва в 10 часа на 21 май с демонстрации на специализираното в средновековни възстановки сдружение "Чигот" Варна. В 10:30 часа ще бъде презентирана идеята за създаване на Музей на бойната слава. Предвидено е откриване на експозиция, свързана с даденостите на региона като център на съсредоточаване на военни формирования от древността до наши дни. В програмата са още демонстрация на астрономическата обсерватория на "Зайчи връх", както и наблюдение с оптични уреди от възвишението. Изложба базар ще предлага сувенири - реплики на находки и други керамични изделия. Първият ден ще завърши с концерт на група "Последен момент" - от 17 часа и огнено шоу "Дивинитас" от 19:30 часа. Атракциите за посетителите на резервата ще продължат и в неделя - 22 май от 10 до 14 часа. Входът за НАР "Кабиле" за втория панаир на туристическите забавления ще бъде свободен.

http://www.sliveninfo.com/all-news/item/13145-средновековен-панаир-в-археологическия-резерват-кабиле

Hatshepsut:
Панаир на туристическите забавления и анимации - Кабиле


Снимка: Dnes.bg
Средновековен панаир с исторически възстановки бе проведен в националния архитектурен резерват Кабиле. Събитието е част от празничната програма, посветена на Деня на Ямбол 24 май.

 Панаирът бе проведен в навечерието на Международния ден на музеите – 18 май и е тазгодишният начин за отбелязване на празника. Организаторите от Регионалния исторически музей са се погрижили разнообразието от атракции да е пълно. Поканени са специализираните в антични и средновековни възстановки дружества "Чигот" от Варна и "САСР-Сила" от Пловдив.

 На панаира бяха демонстрирани изработка на занаятчийски изделия по начина, характерен за средните векове у нас. За зрителите беше предвидено и състезания по стрелба с лък, мятане на копие, и стрелба с прашка.


Античният град Кабиле край Ямбол се превърна в естествен декор за гладиаторски битки, продажба на роби и ревю на римска мода от ІІ–ІІІ век. Това са само част от атракциите, демонстрирани във второто издание на Панаира на туристическите забавляния и анимации.

Мъже и жени в тоги, характерни за различните йерархични рангове облекла и оръжия, пресъздадоха чрез възстановки живота на древните римляни. За посетителите на Националния археологически резерват Кабиле днес и утре са предвидени демонстрации "По стъпките на древните астрономи", организирани от Астрономическата обсерватория и планетариум Ямбол.

Изкачилите "Зайчи връх" се запознават с култови обреди и ритуали, извършвани на светилището на богинята Кибела, както и свързаните с лятното и зимно слънцестоене древни астрономически наблюдения. По време на Втория панаир на туристическите забавления и анимации, организиран от Регионалния исторически музей в Ямбол бе презентиран и музея на бойната слава, който предстои да бъде открит в Ямбол.

В него място ще намерят войсково снаряжение, музейните сбирки на всички ямболски поделения, немските танкове "Майбах" и възстановка на т.нар. ямболски цепелин.

Фотоизложби, изложба базар на сувенири – реплики на археологически находки от Ямболския регион, стрелба с копие и лък, разнообразни концерти, театрални изпълнения и огнено шоу допълват атракциите на Панаира на туристическите забавления и анимации.

Очаква се проявата да стане традиционна и да бъде включена в културните маршрути на туристическите агенции в страната и чужбина.

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2011/05/21/gladiatorski-bitki-i-prodajba-na-robi-prez-21-vek.119316

http://sasr-sila.org/Сила/Сила/Средновековен-панаир-бе-проведен-в-националния-архитектурен-резерват-Кабиле

Hatshepsut:
Спектакъл "Искри от вечността"
на римската крепост Состра край Троян


Спектакълът ще бъде представен на 23 септември

Спектакълът "Искри от вечността" ще бъде представен на 23 септември от 18:30 ч. на крепостта Состра - римския предшественик на град Троян, съобщават от общинската администрация.

На фона на крепостните стени ще се състои дефиле с антични ризници и накити, както и изпълнения на трупа "Първа тракийска кохорта" - Свищов. Те пресъздават военните умения на някогашните римски войници и  културата на Римската империя.

Гостите ще могат да наблюдават тържествена смяна на караула, отдаване чест към императора, демонстрации на римски битки, триумфални маршове.

Музикални съпроводи с антична музика на фона на запалени факли, светлинни спектакли и шоу-зари, огнени водопади, жертвеници, римски свещи, комети и стрели са част от изненадите, информират още от общината.

В събитието ще участват над тридесет човека. Сред тях са и група млади актьори от Пловдив, които ще представят древни тракийски обреди и ритуали, уточнява БТА.

Музейни специалисти ще влязат в ролята на сценаристи, режисьори, водещи и актьори.

Организатори са Музеят на занаятите, община Троян, Ротари клуб  - Троян, и Националният исторически музей - София.

http://inews.bg/Култура/-Искри-от-вечността-на-римската-крепост-Состра-край-Троян_l.a_c.394_i.110564.html

Нощно шоу за римска крепост
 С огнени водопади, жертвеници, римски свещи, комети и стрели римската крепост Состра край Троян ще "възкръсне", представяйки ни мигове от вечността си в нощта срещу 23 септември.
Спектакълът се прави за втори път. В него участват над 30 души - актьори от  Пловдив, и ентусиастите от популярната трупа "Първа тракийска кохорта" от Свищов. Те ще пресъздадат военната организация и културата на Римската империя, както и древни тракийски обреди и ритуали. На фона на крепостните стени публиката ще наблюдава дефиле с антични ризници и накити, тържествена смяна на караула, отдаване чест към императора, демонстрации на римски битки, триумфални маршове, обичаи, рецитал на римска поезия.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=382194

Петкан:

Римският военен лагер Состра е разположен на 12 км северно от град Троян и на 28 километра южно от град Ловеч. Той се намира върху относително равен терен в долината на река Осъм. Край разкопките са намерени много монети, съдове, паметници. Най-ценната находка представлява древна тракийска маска от V-IV в. пр. Хр. Долината, в която е разположен е заобиколена от хълмове: Трапезица (550 м н.в.) на север, разклонение на Микренските височини (Попина могила и Попинка 500 м н.в.) на запад и Сулашкото (Калето 500 м н.в.) на изток. На юг долината се отваря между землищата на селата Дълбок дол и Добродан. Крепостта е построена в близост до водослива на река Ладъна (Ломешката река), която тече в непосредствена близост до северната стена и река Осъм, която отстои от източната стена на 500 м. Надморската височина на крепостта е 300 м. Разположението му е изключително стратегическо, защото контролира подстъпите на юг към Троян, а трасето на пътя преминава в непосредствена близост до него. Източната (главна) порта на крепостта е обърната в посока на местността `Калугерското`, откъдето е бил единствения проход към горното течение на река Осъм. Крепостта Состра (Sostra) е римски укрепен военен лагер (castra) на помощна пехотна част (кохорта, cohors). Лагерът е имал и функции на крайпътна станция на транспланинския Via Traiana, а около него се е развило градско селище (от типа vicus), свързано с подръжката на военния лагер.Состра се намира на транспланинския римски път Улпия Ескус (Ulpia Oescus, дн. с. Гиген) – Филипопол (Philipopolis, Пловдив), който свързва провинция Долна Мизия (Moesia Inferior) с провинция Тракия (Thracia). Линията на тази антична пътна артерия, използвана и до днес, минава през Троянския проход, т. нар Via Traiana (наречен така от византийския хронист Теофилакт Симоката в 1 ½ VII в.). Смята се, че името на прохода, както и името на гр. Троян са вариант на произношение от името на император Траян (98 – 117), с когото е свързано мащабно строителство на пътна мрежа и селища от градски тип.

Още в 1 ½ I в., при император Нерон (54 - 68) започва строежа на укрепени пътни артерии на юг от  р. Истрос (Istrus flumen, Дунав). Резултат от тази дейност е и пътя Ескус – Филипопол. По неговото протежение са ни известни няколко карйпътни станции с крепости.Состра е шестата пътна станция по дължината на Трайановия път, като от нея – на юг, към билото на Планината са Ad Radices (източно от с. Бели Осъм, Троянско) и Montemno (при вр. Курт Хисар), а след билото, в посокока Филипопол е Sub Radices (при с. Христо Даново). На север от Состра е станцията Melta (вероятно северно от  гр. Ловеч).
...
...
Траян и Нерон са направили много повече едновремешни магистрали,отколкото един наш известен съвременник-без всякаква медийна олелия и хвалби.

След почти 2000 години създаденото от тези хора все още стои.


Hatshepsut:
"Красота и сръчност" в Кабиле
В празнично украсения двор на Общинския център за изкуство и извънучилищна дейност в село Кабиле се проведе третата проява в рамките на Общинската детска асамблея „Тунджа” – творчество и красота” – традиционният конкурс за млади творци „Красота и сръчност”. Основната цел на конкурса е да се популяризират, поощряват и утвърждават интересите на подрастващите към литературата, творчеството  и изобразителното изкуство. Тази година ОЦИИД и Община „Тунджа” решиха да поощрят труда на децата през учебната година и да наградят най-доброто от клубовете по приложни изкуства по училищата.

Специален гост в този ден беше Клубът за антични възстановки „Кабиле” с ръководител Константин Зайков. Той запозна участниците в празника с  основните дейности на клуба и за първи път официално показа знамето на Античното Кабиле, което през следващата седмица ще бъде осветено в Рим на 21 април по повод празниците на града. Участниците в клуба показаха как се изработват антични съдове и бижута от глина и дадоха възможност на сръчните ръце на децата от училищата на община „Тунджа” да работят заедно с тях. Заедно с тях беше и най-малкият участник в Клуба – Андроникс, който заедно с водещата Велика Видева, допълваха доброто настроение на всички в празничния ден.

http://zonayambol.com/Новини/Красота-и-сръчност-в-Кабиле.html
Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version