Българският националистически форум

Българска култура и духовност => Родово Наследство => Археология => Темата е започната от: Nordwave в Март 16, 2007, 22:37:00

Титла: Перперикон
Публикувано от: Nordwave в Март 16, 2007, 22:37:00
Градът на траките се превръща в световна атракция

(https://1.bp.blogspot.com/-U4Jzh3YiD-Y/Ucxo5lpmELI/AAAAAAAABoE/jqrV9DsidMk/s984/Perperikon-Nekropola.jpg)

(Хенриета Костова и Галина Георгиева, вестник Арена)

Ти, велики господарю, ще покориш нови земи и ще създадеш огромно царство. Жрецът свещенодейства - излива вино върху огромна плоча, пламва огън. Пламъкът се извисява - силен и ярък. Това пророчество Александър Велики чува по нашите земи преди повече от 23 века, Прорицателят в храма на Дионис в Родопа планина е съперничело на най-прочутия в древността оракул - този в Делфи. Това разказва древният историк Херодот.

Свещеният град Перперикон - там е мястото, където е ставало чудото. Лесно е да се потопиш в магията на древните траки - трябват ти само здрави обувки и кола. Плюс хъс на авантюрист. Преживяването е по-вълнуващо от приключенията на Индиана Джоунс.

Малко преди Кърджали започват табелите за Перперикон. Пътят се катери през пасторални селца. Ухае на зрели ябълки и тютюневи ниви. Най-сетне ето го свещения Перперикон - славен и внушителен, въпреки че е обрасъл с гора и храсти.

Нов асфалтов път води до подножието на хълма. Отсечката е открита лично от президента Георги Първанов, който следи отблизо разкопките в района. Новият паркинг е претъпкан с автобуси и леки коли. Наоколо щъкат десетки любители на старините. Цените на услугите гонят европейските - 30 лева беседа на екскурзовод, 18 лева книжка за Перперикон, 50 стотинки ползване на тоалетна.

Най-запалените поемат веднага по тясната пътека нагоре. Стръмнината се минава неусетно - горе се извисяват величествените останки на хилядолетна славна история.

Вадим невероятен късмет - наш гид ще бъде не кой да е, а изследователят на Перперикон проф. Николай Овчаров. Машината на времето се завърта, пренасяме се в епохата на древните траки.

Стометров проход в скалите извежда до огромната зала с олтара, главна част на прорицалището на Дионис. Около него се оформя дворецът светилище. Гледката е грандиозна - наоколо каменни отломки, дълбоко долу се е ширнала равнината.

Около скалния жречески трон фотоапаратите щракат непрекъснато - сред светилището не е трудно да си представиш, че си древен герой, на когото жрецът вещае славни победи.

Златно време за Перперикон е римската епоха, 1-4 век. Тогава той се превръща в свещения скален град на траките, пазен от две стабилни крепости. Активни разкопки през последните две години се водят в най-високата част, крепостта акропол. Тук се минава на пръсти, иначе рискуваш да политнеш в дълбоките изкопи.

До 14 век Перперикон е духовен и военно-стратегически център. Само на 2 км оттук се намират най-богатите златни мини на Европа от времето на древността и средновековието. И днес някои търсачи на съкровища се промъкват по старите галерии, рискувайки живота си. От Перперикон са охранявани добивът и обработката на злато от мините. Неслучайно за града се водят няколко войни.

Един от най-драматичните периоди на Перперикон е фаталният 14 век. През 1362 г. насам тръгва емирът Орхан - баща на Мурад Завоевателя. Свещеният град е обсаден, цитаделата е последното убежище на хората от долината. Те се крият тук с имуществото и църковните светини. Вървим по каменна улица, останала непокътната. Тук още бродят духовете на ридаещите майки, повлекли децата си към крепостта в онези трагични дни. Останки от начупено оръжие показват откъде турците са нахлули в цитаделата. 50 натрошени кръста показват драмата на погрома.

Според законите на свещената война повечето жители на Перперикон са били избити, други отведени в робство. Два комплекта пранги свидетелстват за тежката участ на пленниците - точно копие на синджирите роби в народните песни. Една от страдалките е била робинята Кали от Перперикон, родопска красавица, продадена на остров Крит.

Това е краят на крепостта. През 17 век селата около Перперикон са напуснати от християнското население и колонизирани от турско население.

Мястото е истинска съкровищница на старини. Откритото досега е плод на 6-годишен труд, а разкопките ще продължат още десетилетия. Тепърва предстои консервацията на каменния град, изграждането на музей, на специално издигнати пътеки, за да не се повреждат руините.

Оттук всеки отнася спомен. Сувенири има за всеки вкус - вкаменелости, минерали, полускъпоценни камъни, ритуални чаши. Липсва само жертвеното вино - може би след година ще се сетят да предлагат и от него.

Филм за Перперикон подготвя телевизия Би Би Си, един от броевете на Нешънъл Джеографик ще бъде посветен на тракийското светилище. Това е шанс то да се превърне в едно от чудесата на Европа, а защо не и на света.

Втората спирка по тракийския маршрут в Родопите е светилището на Орфей. Пътят лъкатуши през бедните селца около Момчилград. Село Татул се е сгушило на височината, заобиколено от гори и възвишения с причудливи каменни образувания. Ако европеец попадне тук, ще помисли, че се е върнал поне в миналия век. Местните хора вече са свикнали с туристическата суетня.

Две тесни вити пътечки отвеждат до храма на легендарния певец. Светилището от II хилядолетие преди Христа се издига на върха на хълм. От трите посоки надолу са пропасти. Ако си куражлия да се изкачиш най-горе, сякаш увисваш между небето и земята.

Там, на най-високото, в масивната скала е издялан гробът на Орфей. Под него е изсечена още една дъговидна гробница. Според легендата тук почива в мир любимата на певеца Евридика. Свързаните с улей гробове сякаш символизират вечната връзка между влюбените.

Светилището на Орфей е ориентирано на изток-запад. Затова първите лъчи на слънцето огряват скалния гроб, последните лъчи пък се сбогуват с него. Тук си има ритуал - трябва да хвърлиш паричка в жертвеника, издълбан в скалата. Казват, че каквото си пожелаеш тук, сбъдвало се.

На Татул наистина легендите оживяват. Историята за смъртта на легендарния певец се разиграва пред очите ни като на филм. Ето го Орфей на поляната сред свещената горичка - свири и тъжи за любимата Евридика. Улучил е лош момент - празниците, посветени на бог Дионис. Изпаднали в екстаз жени нападат певеца. В него те виждат мъжа, когото са жадували и който ги е отритнал. Вбесени, весталките разкъсват Орфей на части.

Глас от небесата изрича проклятие: Ако слънцето огрее с лъчите си костите на Орфей, градът на жените убийци да бъде унищожен. Въпреки положените усилия, проклятието се сбъдва, близката река прелива и унищожава града на жените, отнели живота на най-прочутия певец на древността.

Неохотно се връщаме от легендата в реалността. Там, горе на върха, се чувстваш като избраник на Бога.

Има места, които задължително трябва да видиш, за да усетиш духа на древната ни земя. Такива са Перперикон и Татул, където легендите оживяват.

Почитателите на културата на траките задължително посещават и храма-утроба до с. Ненково, само на 20 км. от Кърджали. Мястото е безлюдно, високо в планината над хижа „Боровица", в скалистата местност Тангардък кая. Шокирани сме още на входа.

Той е оформен като вулва. Навътре се простира пещера с дълбочина 22 м. Първоначално кухината е била дълбока едва 16 м. Човешка ръка я е продължила и издялала във вид на женска утроба, по стените на която постоянно се стича вода. В южния край на пещерата е издълбан олтар, символизиращ матката. Точно на обяд, през нарочно изсечен процеп на тавана, във вътрешността прониква слънчев лъч, който се проектира на пода. Само през януари и февруари, когато слънцето се намира ниско на север, лъчът може да е достатъчно дълъг, за да оплоди символично утробата.

https://yoradna.blogspot.com/2009/07/blog-post_2812.html
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Nordwave в Август 30, 2007, 19:30:07
Заупокойна молитва за защитниците на Перперикон, загинали при нашествието на турците в района през 14 в. отслужи пловдивският митрополит Николай по покана на ръководителя на археологическия екип на разкопките проф. Николай Овчаров.
Преди дни в подножието на Перперикон беше открит голям християнски некропол и храм от втората половина на 14 век, попадащ в очертанията на селище край крепостните стени. В некропола бяха открити 15 гроба, предаде БТА. Шест от труповете са били обезглавени, други са били без крайници. Според проф. Овчаров некрополът е от последната обсада на Перперикон. Откритието е на археолога Хитко Вачев, изследовател на паметници от късното Средновековие, който от тази година работи в екипа на Овчаров.
Изследователите са установили, че в гробовете били погребани мъже, жени и деца с разчленени тела, които вероятно били екзекутирани по време на обсадата на крепостта от войските на турския емир Орхан през 1362 г.
Проучвам средновековни некрополи от 15 години, но това е най-драматичната и емоционална находка, на която съм попадал, коментира Вачев. По думите му, масовите екзекуции са били предприети от нашествениците, за да сломят съпротивата на защитниците на обсадената крепост.
Това е второ Баташко клане, само че 500 години преди него, коментира на свой ред проф. Овчаров, цитиран от Дарик. Според него некропола е поредното доказателство за трагичните събития в Източните Родопи по време на османското нашествие, описани от Антон Дончев във “Време разделно“.
Пълен комплект робски окови и множество фрагменти от счупено оръжие са намерили още археолозите при тазгодишните разкопки на Перперикон. Екипът на професора е работил в подножието на крепостта, където е имало градско население. Там е била и цитаделата, в която българите са се укрили при нашествието на турците. В нея археолозите са попаднали на около 70 кръстове - железни, сребърни, бронзови, всички осквернени. Екипът е открил и мястото, през което турците са превзели крепостта с щурм, както и колекция монети от времето на емира Орхан.
При заупокойната молитва днес проф. Овчаров предложи средновековната църква да бъде възстановена. Храмът е съществувал до 14 в., а около 200 г. по-късно върху основите му местни християни издигнали параклис. Той е функционирал до 18 в. Митрополит Николай приветства инициативата и обяви, че дава благословията си за изграждането на храма. http://dnes.dir.bg/2007/08/30/news2051270.html
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Kondolov в Септември 02, 2007, 09:51:46
Това, което са го направили е похвално, ама е трябвало да поканят ония безродници, дето твърдят, че не е имало турско робство а присъствие и мирносъжителство.Тях псувай и укорявай, а миналото си трябва да пазим и съхраняваме. Нека да възстановят и храма да се знае и помни!!
Но ми е интересно кой и кога ще прочете заупокойна молитва за днешните българи дето умират мърцина в собствената си страна и ново робство надвисва на главите им. Дето националисти се ръфат като псета,партини лидери, гледат да се докопат до поголямо пърче от баницата а турците ни завладяват не с меча, а с парата.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Светозар в Февруари 06, 2009, 18:25:44
Перперикон

(https://static.pochivka.bg/sights.bgstay.com/images/00/75/5477c4c60203d.jpg)

Хилядолетия назад Перперикон е приютявал различни поколения, оставили отпечатък върху скалите. Според данни от последните археологически проучвания най-ранните следи от живот са от късната новокаменна епоха, края на VI - началото на V в. пр. Хр. Името, според проф. Александър Фол, е от бога на камъка Пер. Следващият установен исторически период е каменно - медната епоха, енеолита, и по-точно нейният финал в края на V и началото на IV в. пр. Хр. От това време вече със сигурност може да се определят грубо изсечени в скалите ями с натрошена култова керамика. Развитието на скалния комплекс продължава и през бронзовата епоха. Вече определено може да се твърди, че в нейната късна фаза, XVIII - XII в. пр. Хр., Перперикон преживява първия си голям разцвет. Това е епохата на крито - микенската цивилизация, на Троя и Микена. През XIII - XIV в. от н.е. крепостта е областен център и епископско средище във Византия. След 1346 г. крепостите в Източните Родопи са унищожени и повече не се възстановяват.

     Многобройните находки дават основание да се изкаже хипотезата, че точно на Перперикон се е намирало търсеното от цяло столетие прочуто в античността прорицалище на бог Дионис. Върху специален олтар се извършвал винено - огнен обряд и според височината на пламъците се съдело за силата на предсказанието. Едно от главните сведения, визиращо родопското светилище на Дионис е на римския историк Светоний Транквил. В съчинението си "Животът на дванадесетте цезари“ той описва прорицанието, дадено на бащата на първия римски император Октавиан Август, че синът му ще бъде господар на целия свят, като знамението за това били високо лумнали пламъци при принасянето на жертва върху олтара. При описанието на похода на Ксеркс срещу елините през 480 г. пр.Хр. Херодот също споменава за прорицалището на Дионис, което "...се намирало на висок връх в планината. С прорицанията в светилището се занимавали бесите; жрица давала предсказания точно както в Делфи, няма нищо различно". Херодот никога не е посещавал вътрешността на Тракия и често дава неточни географски обозначения. В случая той отбелязва, че храмът се намирал зад заснежените планини и на висок връх. Оттук в съвременната наука заляга становището, че светилището е било във високите дялове на Западните Родопи. Малцина се бяха замисляли върху факта, че от Бяло море се вижда високия хребет на Южните Родопи - т.нар. Гюмюрджински Снежник. Зад него са ниските и удобни за живот части на Средните и Източните Родопи, наситени с много богати археологически паметници от различни епохи. А сред тях несъмнено изпъква свещения скален град Перперикон, най-големият мегалит на Балканите и в Европа.
     Римската епоха е епоха на разцвет за Перперикон, който обаче завършва с нашествията на готите, разорили градове и села във втората половина на IV в. Археологическите проучвания показаха, че тогава Перперикон е бил превзет и изгорен. Но градът възкръсва още в V - VI в. сл. Хр. Византия преживяла съдбоносна война с варварите укрепва и постепенно започва да възстановява границите на Римската империя. При император Юстиниан Велики (527-565) почти са достигнати старите предели. Същият василевс извършва колосално строителство, възобновявайки и преизграждайки древните градове и твърдини. Крепостните стени на Перперикон са отремонтирани, а са построени и нови, подсилващи защитата на Акропола от уязвимата западна посока. Отново функционира инфраструктурата на селището. Налага отпечатък и утвърдилото се след V в. християнство. Базиликата в Акропола е преустроена в църква, като от изток е добавена необходимата апсида. Християнски храмове се издигат и в околностите на Перперикон.
     От север и югоизток нахлуват други нашественици - славяните и арабите. Територията на империята отново рязко се съкращава, като е застрашено дори съществуването и. Навсякъде се шири упадък и запустение. Към началото на 7 в. току-що изградената мощна фортификационна система е буквално изоставена.
     Тази съдба не убягва и Перперикон. Животът в града не изчезва, но съществуващото тогава селище е бледо подобие на миналото величие. Свещените скали обаче стават място за поклонение на друг народ. През 7 в. прабългарите на вожда Кубер са заселени от императора в околностите на Солун. Подобно на траките, в религията на прабългарите обожествяването на скалите играе важна роля. Племето на вожда Кубер е оставило по южните склонове на Родопите няколко находища от рисунки-графити, които са много близки до откритите в Североизточна България изображения. Точно към тях спадат и намерените графити от Перперикон. Всички те са с култов характер - символичната игра "дама" и ритуално изобразяване на женски полови органи. Последните вероятно са свързани с култа към тюркската богиня на плодородието Умай, чиито образ е изпълнен с остър предмет в най-високата част на Перперикон.
     Със стабилизацията на Византия през IX в. активната дейност се премества в подножието на Перперикон, където тогава се е намирал областният център на Източните Родопи. Крепостта добива отново важно значение през XIII - XIV в., когато се създава новата административна единица Ахридос. А през 1339 г. в писмо на Вселенската патриаршия той е обозначен като епископски център, очевидно отделил се от старата епископска катедра Ахридос.
     Данните от археологическите разкопки показват, че през XIII - XIV в. животът в крепостта Перперикон е бил интензивен. Той няма блясъка на античността, но показва важността на средновековния център. Върху останките на късноантичния храм в Акропола е построена нова църква, вече изцяло изградена от ломени камъни, споени със здрав бял хоросан. Наоколо се оформя обширен некропол, даващ представа за значителния брой на населението.
     Развиват се и квартали с полуземлянки и частично използване на старите улици. Открива се много керамика, предмети и монети, като особено интересни са изключително редките за този район сребърни монети на цар Иван Александър, регистриращи неговата кратка власт в Перперикон през 1343 г.. Гражданската война от 1341 - 1346 г. унищожава крепостите в Източните Родопи и те повече не се възстановяват. Очевидно такава е била и съдбата на Перперикон. Но, според открит турски регистър от 1626 / 1627 г., населението в селищата под Перперикон продължава да бъде християнско. Засилената мюсюлманска колонизация след XVIII в. променя коренно етническия облик.

http://www.perperikon-bg.hit.bg
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Светозар в Февруари 06, 2009, 18:30:32
https://www.youtube.com/watch?v=6T4wk93lMKk
Перперикон/Perperikon
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Генерал Колев в Август 25, 2009, 13:30:03
Археологическият екип на проф. Николай Овчаров е открил първите епиграфски сведения от 4-5 и 16-17 век за Перперикон.

Става въпрос за 2 надгробни паметника с латински надписи, както и за оловен печат.

Археолозите са открили и римски път в южната част на Перперикон, съобщи по време на пресконференция проф. Николай Овчаров.

В началото на август археолозите са получили сигнали от местни жители, че на около 1 км. в ниската част на южното подножие на Перперикон е засечен фрагмент от път.

Този път от римската епоха е бил търсен дълго време при експедициите. Той е в посока Изток - Запад и е свързан с Вие Егнация.

Пътят минава покрай река Арда и на около 5 км. прави разклонение и достига до самия град Перперикон.

Фрагмент от 30-40 метра е засечен в гората от местни жители, обясни проф. Овчаров.

Той и екипът му са разкрили този фрагмент и до него са попаднали на нещо като занаятчийска работилница. В нея са открили определените места за обработка на метал.

Разкритието е датирано от 4-5 век сл. Христа. Това е периода на разцвет на Перперикон.

В хода на проучването няколко човека са обходили околността и на 50-100 метра е бил открит първият фрагмент на надпис.
За 15-20 мин. излязоха още 2-3 фрагмента, разказа проф. Овчаров.

Фрагментите от текстове са били издълбани в камък, но са на повърхността на земята, а не под нея.

Открити са и много интересни рисунки, посочи Николай Овчаров и уточни, че става въпрос за 7-8- чертежа на играта дама. Това обаче не е само игра, а има и друг смисъл - като символ на посоките на света.

Дамата се свързва и с религиозно понятие. От 9-10 век има много такива данни, открити в Плиска и Преслав. Дамата е използвана и в други религии. Чертежите са с дълбоко символичен момент - образ на света.

Фрагментарните надписи са от различни времена, което се вижда и на пръв поглед, обясни проф. Овчаров. Те са изписани с високи стройни букви, които приличат на антични латински или старогръцки.

За да сме сигурни обаче, трябваше да се обърнем към необходимите специалисти.
Перперикон покрива 6000-годишна история. Изисква огромен екип на специалисти.
Използваме услугите на повече от 15 човека експерти - епиграфи, археолози от различни епохи, изследователи на костите, разказва още Овчаров.

Професор Василка Герасимова, старши научен сътрудник в НИМ и професор в НБУ, е най-добрият специалист по латинската епиграфика. Има много награди и повече от 300 публикации", посочи Овчаров.

Тя е датирала паметниците, като най-старият е определен от 4-5 век., а най-късният от 15-16 век.

Д-р Здравко Димитров, който е специалист по антична археология, обясни, че паметниците са 2 и са написани на латински език. Датират се от късноантичната епоха. Това са първите епиграфски сведения, които касаят Перперикон и са намерени в самия обект.

Първият надпис е от надгробна плоча. На него е изписано името Юлиус Икогноме Тайменос (Таймес).

Д-р Здравко Димитров обясни, че това е известно име от провинция Дакия. За произхода на починалия човек е ясно, че не е от местните траки. Има сирийски произход и идва от южния край на Мала Азия и Близкия Изток.

На Перперикон са живели и малоазийски или сирийски преселници, категорични са археолозите. Данните показват, че те не са били обикновени хора, а каменоделци, занаятчии, търговци, които притежават значителни богатства.

Това като цяло говори за сериозните икономически и стопански функции на Перперикон от този период.

Вторият надпис е с по-нисък релеф и по-трудно се чете. Надписът е двуреден и отново е от надгробен паметник. Написан е на латински език и датировката му също сочи към 4-5 век.

На него се чете: „В памет на Наталис, който живя...." Не е ясно обаче колко години точно е живял погребаният, защото камъкът е счупен.

Археолозите обясниха, че тези паметници са от един от най-големите разцвети в Перперикон. Става дума за периода от 3-4 век и края на 4 и целия 5 век - християнизацията.

В този период Перперикон е бил голям градски център. Откритите в него археологически паметници говорят за поне 100-тина години по-ранно развитие на градската структура, обясняват специалистите.

„Имаме само хипотези как се е казвал този град по това време. До момента нямаме точни сведения", обясни Димитров.

Той разказа и че при всички досегашни проучвания са открити 30-32 сгради - великолепно планирани улици, ориентирани изток-запад и север-юг. След 4 век този център преодолява кризата на нашествията на готите и продължава разцвета си, обясни Д-р Димитров.

Най-крайният надпис (този, който е намерен най-далеч от римския път и Перперикон) предизвиква доста съмнения в екипа на проф. Николай Овчаров.

„Буквите можеха да се тълкуват и като такива от съвременността, написани от овчарчета от преди 50 години, например", обясни проф. Овчаров.

В последствие обаче надписът е датиран от 16-17 век и със сигурност на него се разчита християнското име Козма. Не е ясно обаче дали е българско или гръцко, защото и двете се пишат по един и същи начин, обясни Овчаров.

В края на 14 век Перперикон е превзет след тежка обсада от Османските турци. В продължение на 20-30 години там се поддържа турски гарнизон. Старата антична крепост се изоставя. В южното подножие обаче животът продължава. Там при предишни разкопки е открит и малък параклис от 16-17 век, който вероятно е бил изграден по времето на Сюлейман Великолепни и се намира на мястото на по-голяма църква.

Исторически извори свидетелстват за това, че през 1627 г. селото Каралар (най-близкоразположено до подножието на Перперикон) било населено с ханета т.е. с християнски семейства, обясни Овчаров.

Тогава настъпва времето на големите потурчвания и помохамеданчвания. Не е ясно какво е станало с най-близкото село. Откритият надпис е първото документално доказателство от последния и най-важния период на Перперикон, който е и най-слабо осветен.

Буквално преди дни археолозите са се натъкнали и на интересен оловен печат, на който се чете името на Муселий Бакуриани от 11 век.

Това е втори печат на този Муселий, съобщи Овчаров и уточни, че това е една от най-важните фамилии Бакуриани.

Той разказа още, че Бачковският манастир е създаден точно през 11 век от братята Григорий и Базий Бакуриани. Познати са още 2 лица с тази фамилия - Сергий и Муселий Бакуриани.

Тези „визитни картички", който археолозите са открили ги водят до заключението, че Муселий е син на Григорий - основателят на Бачковския манастир.

В книга в манастира са намерени описи на много от имотите, които притежава църквата - сред тях са и 2 села в близост до Перперикон. Археолозите предполагат, че фамилията Бакуриани е имала имоти и земи в Източните Родопи.

Експертите припомниха, че в областния център под Перперикон са открити повече от 150 подобни оловни печати, цялата кореспонденция, много частни имения, част от които вероятно са били собсвеност на Бакуриани и по-късно са били предадени на бачковската обител.

„Тези данни изведнъж добиха физически вид, а не само на документи", коментира Овчаров и изрази голямото задоволство на екипа от новооткритите паметници.

Той посочи, че разкопките продължават до средата на септември и заяви категорично, че Перперикон е един от най-важните археологически обекти през последните години в България.

На въпрос къде ще бъдат изложени новооткритите предмети, Овчаров посочи, че всичко отива в регионалния исторически музей в Кърджали.

„Имаме предложение от президента Георги Първанов през есента в сградата на президентството да бъде направена една изложба. Тя ще бъде нещо като ден на отворените врати с изложба на Перперикон и неговите сензации. Вероятно ще бъде към края на октомври", посочи Овчаров.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 25, 2009, 13:40:37
Аз за какво говоря че Балканите са люлка на много древна цивилизация...Много интересна статия.Благодаря! :-)

Цитат
Открити са и много интересни рисунки, посочи Николай Овчаров и уточни, че става въпрос за 7-8- чертежа на играта дама. Това обаче не е само игра, а има и друг смисъл - като символ на посоките на света.

Дамата се свързва и с религиозно понятие. От 9-10 век има много такива данни, открити в Плиска и Преслав. Дамата е използвана и в други религии. Чертежите са с дълбоко символичен момент - образ на света.

Това ми прави много сериозно впечатление.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: опълченец в Август 25, 2009, 13:44:19
Балканите са люлка на византийската култура и източно православна вяра.Ние славяните сме нейни наследници.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 25, 2009, 14:10:00
Балканите са люлка на византийската култура и източно православна вяра.Ние славяните сме нейни наследници.

Аз бих нарекъл тази цивилизация "Балканска" и все повече се убеждавам че съвременните българи сме нейни преки наследници.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Борисъ в Август 25, 2009, 14:31:55
Аз бих нарекъл тази цивилизация "Балканска" и все повече се убеждавам че съвременните българи сме нейни преки наследници.

Надписите около Мадарския конник и по колоните на Омуртаг и Маламир на тракийски ли са?

И ако българите сме "местно" население, то тогава писмеността от Перперикон е трябвало да се използва и за надписите на гореизброените канове :lol:
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 25, 2009, 18:29:38
Цитат
Надписите около Мадарския конник и по колоните на Омуртаг и Маламир на тракийски ли са?

Всички тези надписи които ти изброи са на гръцки език.Защо?

Цитат
И ако българите сме "местно" население, то тогава писмеността от Перперикон е трябвало да се използва и за надписите на гореизброените канове.


Цитат
Фрагментарните надписи са от различни времена, което се вижда и на пръв поглед, обясни проф. Овчаров. Те са изписани с високи стройни букви, които приличат на антични латински или старогръцки.

На мен ми прави впечатление това:
Цитат
Открити са и много интересни рисунки, посочи Николай Овчаров и уточни, че става въпрос за 7-8- чертежа на играта дама. Това обаче не е само игра, а има и друг смисъл - като символ на посоките на света.

Дамата се свързва и с религиозно понятие. От 9-10 век има много такива данни, открити в Плиска и Преслав. Дамата е използвана и в други религии. Чертежите са с дълбоко символичен момент - образ на света.

Как може "пришълците" Българи да са имали същите рисунки и чертежи в Плиска и Преслав като тези на хората живели в Перперикон векове по-рано?Чудна работа.

Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Борисъ в Август 25, 2009, 19:18:49
Всички тези надписи които ти изброи са на гръцки език.Защо?

Грешка. Не всички, надписите по колони са на старобългарски с гръцки букви, защото руническата писменост не е била приложима.

Цитат
Фрагментарните надписи са от различни времена, което се вижда и на пръв поглед, обясни проф. Овчаров. Те са изписани с високи стройни букви, които приличат на антични латински или старогръцки.
И? Откъде имаме гаранции, че нещата не са писани от гърци? Траките биват постепенно елинизирани, след което романизирани, така че е напълно в реда на нещата. Или може би древните първобългари на Балканите са измислили латинската и гръцката азбуки? :-D Все повече се убеждавам, че автохонистите са за Часът на Шкумбата.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: опълченец в Август 25, 2009, 19:49:13
Айде стига,траките не са имали азбука.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 26, 2009, 00:29:27
Цитат
Грешка. Не всички, надписите по колони са на старобългарски с гръцки букви, защото руническата писменост не е била приложима.

Кой е този надпис който е написан на друг език?Разглеждал съм ги всичките и са на гръцки език с гръцки букви.Аз съм учил старогръцки,мен не можеш да ме излъжеш.Определено в някои се срещат от време на време странни или неразбираеми думи,но като цяло това си е чист гръцки.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8 (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D0%BD_%D0%9E%D0%BC%D1%83%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B3 (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%B0%D0%BD_%D0%9E%D0%BC%D1%83%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B3)

http://mandara.narod.ru/nadpisi.htm (http://mandara.narod.ru/nadpisi.htm)

Плочата от "тракийската" Петелова могила,Първомайско,която бях пуснал в другата тема.

(http://i41.tinypic.com/keyt87.jpg)

Не знам от кога датира тази плоча и ми е много любопитно,но на нея до сега успях да различа букви като И,З,Ж,Ю които не съществуват в гръцката азбука.

P.S. Виждам също и българското Д,а не гръцкото Δ (delta).
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Борисъ в Август 26, 2009, 03:21:46
Не знам от кога датира тази плоча и ми е много любопитно,но на нея до сега успях да различа букви като И,З,Ж,Ю които не съществуват в гръцката азбука.

P.S. Виждам също и българското Д,а не гръцкото Δ (delta).


Като изключим мадарските надписи, всички линкове са само за това, което ти изнася (което е на гръцки), но такива пропагандни манипулации са нормални за автохонист. А тогава щом като си ги намерил тези букви на надписа, остава да ни обясниш защо ги няма по българските камени надписи от VII и VIII век. :lol: И защо изобщо българите от времето на Омуртаг и Маламир, които вече са от "десетки столетия" на Балканите, използват съвършено чужд език и писменост, каквито са гръцките, а не своите хилядолетни "тракийско-пеласгийски" азбука и език. Да спориш с автохонист е като да се занимаваш с македонист - и да му тикаш хроники в лицето ще си остане твърдоглав като тиква и за доказателства използва заобиколки и недомислици. Добре, че сте има-няма 4-5 души в интернет пространството. Дай ми още едно освиркване, ако ще те накара да се чувстваш по-добре :lol:
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 26, 2009, 03:39:46
Цитат
Като изключим мадарските надписи, всички линкове са само за това, което ти изнася (което е на гръцки), но такива пропагандни манипулации са нормални за автохонист.

Аз не си измислям че тези текстове са на гръцки език.Просто ми е чудно защо българските владетели са го използвали.

Цитат
И защо изобщо българите от времето на Омуртаг и Маламир, които вече са от "десетки столетия" на Балканите, използват съвършено чужд език и писменост, каквито са гръцките, а не своите хилядолетни "тракийско-пеласгийски" азбука и език.

По същата логика ти би трябвало да обясниш защо Българските владетели "пришълци" пишат на гръцки и с гръцки букви.Така че сме квит,както се казва.

Цитат
Да спориш с автохонист е като да се занимаваш с македонист - и да му тикаш хроники в лицето ще си остане твърдоглав като тиква и за доказателства използва заобиколки и недомислици

И какви хроники сте ми натикали?Никакви!Само мрънкате.Колкото доказателства ви изложих аз?

Цитат
Добре, че сте има-няма 4-5 души в интернет пространството.

Много повече са от колкото можеш да си помислиш.  ;-)

Цитат
Дай ми още едно освиркване, ако ще те накара да се чувстваш по-добре


Аз освиркване не съм дал на никoй до сега в този форум,но на мен ми дадоха 4 до сега и без причина.  ;-)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Борисъ в Август 26, 2009, 13:00:07
Така, направих си труда да препиша дословно части от "Хронография" на Теофан Изповедник. Коментарите в зелено са мои, четете и нека вече окончателно се спре с автохонистките бълнувания:

"Най-сетне третият от тях, наречен Аспарух, като преминал Днепър и Днестър, по-северни от Дунава реки, и като завзел Оглос, заселил се между него и онези реки, понеже забелязал, че мястото е защитено и мъчно превзимаено от всяка страна; бидейки отпред блатисто, а от другите страни оградено като венец от реките, то давало голяма сигурност спрямо неприятели за отслабения от раздялата народ.
(http://i513.photobucket.com/albums/t340/BulgarEmperor/2-7.jpg)
Забележете, "местното" Балканско население, уж населявало Мизия и Тракия от хилядолетия, идва отвъд Дунава! :-P

...(тук продължава за хазарите и Батбаян, затова прескачам)...

А императорът Константин, като се научил, че мръсен и нечист народ се е настанил неочаквано отвъд Дунава в Оглоса и че напада и опустошава близките до Дунава земи, т. е. сега владяната от тях страна, тогава владяна от християните, много се огорчил и заповядал всички отреди да преминат в Тракия.

...(отново прескачам, тук говори за битката при Онгъла и разгрома на ромеите)...

И като ги преследвали (българите преследвали ромеите) чак до Дунава, преминали го и дошли при така наречената Варна, близо до Одесос и до тамошната земя. ... И тъй, след като се разширили в тези места, възгордели се и започнали да нападат и поробват крепостите и земите, които били под ромейска власт. Какво излиза според автохонките - местното население плячкосва своите собствени градове и поробва собственото си население :lol: :-P Принуден от това, императорът сключил мир с тях, като се съгласил да им плаща годишен данък за срам на ромеите за многото ни грехове. Защото чудно бе за далечни и близки да слушат, че този, който е направил свои данъкоплатци всички - на изток и на запад, на север и на юг, да бъде победен от този мръсен и новопоявил се народ." В прав текст си го е казал човекът!
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: ѣ в Август 26, 2009, 13:07:13
Един въпрос - винаги ми е било чудно, дали тия византийски хронисти не послъгават както им е угодно?  :-)

Това фалшификат ли е:
(http://ziezi.net/konastantin.jpg)

"Втори бой направил цар Константин с Византия  и като обладал България, взел Византия и пренесъл своята столица от Рим във Византия около 330 година подир Христа, и нарекъл Византия Константинопол на своето име."
Софроний Врачански
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Борисъ в Август 26, 2009, 13:10:56
Един въпрос - винаги ми е било чудно, дали тия византийски хронисти не послъгават както им е угодно  :-)

Това фалшификат ли е:
(http://ziezi.net/konastantin.jpg)

"Втори бой направил цар Константин с Византия  и като обладал България, взел Византия и пренесъл своята столица от Рим във Византия около 330 година подир Христа, и нарекъл Византия Константинопол на своето име."
Софроний Врачански


Имената на провинциите се менят според епохата. По времето на Асеневци например Влахия е сборно понятие за днешните Мизия и Влашко, а това щом е от Софроний, значи е писано чак през 18-19 век. При това положение не може да се използва като надежден исторически източник.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 26, 2009, 14:31:51
Борисъ хубаво си изложил хрониките на Теофан Изповедник.Той определено говори за някакво преселение от северното Черноморие,район който аз не отричам в никакъв случай че е играл важна роля в българската история.Но как тогава ще
обясниш десетките хроники,писани също така от византийци,които говорят за Българите поне от 4-ти век насам на Балканите?Доста трябва да са си измисляли останалите византийски хронисти или Теофан Изповедник е научил кои са Българите чак около 681 година?

Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Борисъ в Август 26, 2009, 17:12:12
Но как тогава ще
обясниш десетките хроники,писани също така от византийци,които говорят за Българите поне от 4-ти век насам на Балканите?

Ами много просто, български федерати са се заселвали много преди 681, както става например през 551 година. Тогава от Цариград подкупват кана на утигурите Сандилх да нападне кутригурите и след поражението си те се заселват в Тракия. Въпреки това обаче основната маса български етнос пристига с Аспарух и Кубер, съответно в Добруджа, Мизия и Македония. В допълненията на българския препис на "Манасиева хроника" пише, че "... и понеже били многочислени запълнили земята чак до Драч и по-далеч."(цитирам по памет)
В Тракия пък българският елемент се засилва след като Тервел получава областта Загоре и окончателно започва да доминира след походите на Крум, когато гръцкото население е отведено в отвъддунавска България, а на негово място при всички случаи са заселени българи.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 26, 2009, 22:06:44
Значи стигнахме до заключението че поне от 4-ти век насам от двете страни на Дунав живеят Българи.

В именника на Българските ханове,канове или владетели да кажем пише:

Цитат
"Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз.Същото и досега."

Това означава че Българите са в Дакия поне от 2-ри век.

Това ни връща доста назад във времето,доста преди 681,и прави сериозно впечатление.Факт е че етнонима Българи се споменава за първи път в историята около Дунава.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Борисъ в Август 26, 2009, 23:37:31
Значи стигнахме до заключението че поне от 4-ти век насам от двете страни на Дунав живеят Българи.

В именника на Българските ханове,канове или владетели да кажем пише:

Това означава че Българите са в Дакия поне от 2-ри век.

Не е задължително, тъй като тези 515 години вклюват 300 годишното управление на Авитохол и 150 годишното на Ирник. Затова и е несериозно да се говори, че Стара Велика България е била създадена през 162 година(която се получава, като се извади цялото това 515).

Цитат
Факт е че етнонима Българи се споменава за първи път в историята около Дунава.
Теофан Изповедник пише за Стара Велика България в Кавказ и северните брегове на Черно море. Доста далеч от делтата на Дунав, а в северното Черноморие и Кавказ траки/пелазги е нямало.

Също така старите хроники, говорещи за вековете преди Аспарух, пък пишат за поне 6 български похода из Балканските провинции, понякога достигащи до Илирик и Тракия. Недвусмислено се говори за опустошителни походи с цел натрупване на плячка - ако българите бяха местен народ, то това означава, че са плячкосвали самите себе си. Също така отворен за автохонната теза остава и въпросът със споразумението между император Зенон и българите - той успява да ги убеди да му помогнат във войната с готите, които тогава също плячкосват Балканите. Ако се следва автохонистката логика, излиза, че римският император се е споразумявал с населението на собствените си провинции да тръгне да воюва с готите. Просто не върви.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: опълченец в Август 26, 2009, 23:54:22
Значи стигнахме до заключението че поне от 4-ти век насам от двете страни на Дунав живеят Българи.

В именника на Българските ханове,канове или владетели да кажем пише:

Цитат
"Тези петима князе управляваха княжеството оттатък Дунава 515 години с остригани глави и след това дойде отсам Дунава Аспарух княз.Същото и досега."

Това означава че Българите са в Дакия поне от 2-ри век.

Това ни връща доста назад във времето,доста преди 681,и прави сериозно впечатление.Факт е че етнонима Българи се споменава за първи път в историята около Дунава.

Незнам даките към кои народности спадат,може би са траки,но след като са покорени от император Траян са романизирани,а това става някаде средата ІІ век.
Та защо смяташ че,въпросните даки имат нещо общо с българите?
Днешните румънци се смятат за техни потомци.
А етнонима българи се споменава за първи път от анонимен римски хронограф 135 г.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 27, 2009, 00:16:51
Цитат
Теофан Изповедник пише за Стара Велика България в Кавказ и северните брегове на Черно море. Доста далеч от делтата на Дунав, а в северното Черноморие и Кавказ траки/пелазги е нямало.

Но "Другата страна на Дунава" не е Кавказ.Това може да бъде най-вече Дакия и в по-малка степен северното Черноморие.

Кои са писменните източници които говорят за Българи в Кавказ и от кога датират?Иначе за по-източно от Кавказ няма такива...Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Борисъ в Август 27, 2009, 00:23:31
Но "Другата страна на Дунава" не е Кавказ.

Но е и твърде общо казано. Нужни са точни географски наименования, каквито има в подкрепа на иранската теория:

Цитат
Кои са писменните източници които говорят за Българи в Кавказ и от кога датират?Иначе за по-източно от Кавказ няма такива...

Михаил Сирийски:

“По това време [излязоха] трима братя от Вътрешна Скития, водейки със себе си 30 000 скити и пътуваха 60 дни от отвъд проломите на планината Имеон. Те пътуваха през зимата, за да открият вода и стигнаха чак до река Танаис, която извира от езерото Меотида (Мантиос) и се влива в Понтийското море.
Когато достигнаха до границите на ромеите, единият от тях, наречен Булгариос, взе 10 000 мъже (бойци) и се отдели от братята си. Пресече реката Танаис (Таниос) по посока на Дунав, която също се влива в морето Понт и поиска от Маврикий да му даде земя, за да се установи и да стане съюзник на ромеите. Императорът му даде Горна и Долна Мизия и Дакия, процъфтяващи страни, които народът на аварите беше опустошил след времето на Анастасий. Те заживяха там и се превърнаха в отбрана (охрана) на ромеите. Те бяха наречени от тези същите българи.
Другите двама братя скити дойдоха в страната на аланите, която се нарича Берсалия, чиито градове бяха построени от ромеите, които са Каспия, наречена [още и] Врати на турайе. Българите (булгарайе) и пугурите (пугурайе), техните обитатели, навремето бяха християни. Когато един чужд народ зацарува над тази земя, те бяха наречени хазари (хазарайе) по името на най-големия брат, който се казваше Хазариг.
Този народ стана мощен и захвана да с разширява”.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 27, 2009, 00:34:30
Цитат
Незнам даките към кои народности спадат,може би са траки,но след като са покорени от император Траян са романизирани,а това става някаде средата ІІ век.

Ами считани са за "тракийски народ" с влияние от Келти,Готи,Скити.

Цитат
Та защо смяташ че,въпросните даки имат нещо общо с българите?

Не съм казал такова нещо,просто според мен другата страна на Дунава би трябвало да е Дакия.

Цитат
Днешните румънци се смятат за техни потомци.

Така е.

Цитат
А етнонима българи се споменава за първи път от анонимен римски хронограф 135 г.

Годината не е ли 354?

Цитат
Михаил Сирийски:

“По това време [излязоха] трима братя от Вътрешна Скития, водейки със себе си 30 000 скити и пътуваха 60 дни от отвъд проломите на планината Имеон. Те пътуваха през зимата, за да открият вода и стигнаха чак до река Танаис, която извира от езерото Меотида (Мантиос) и се влива в Понтийското море.
Когато достигнаха до границите на ромеите, единият от тях, наречен Булгариос, взе 10 000 мъже (бойци) и се отдели от братята си. Пресече реката Танаис (Таниос) по посока на Дунав, която също се влива в морето Понт и поиска от Маврикий да му даде земя, за да се установи и да стане съюзник на ромеите. Императорът му даде Горна и Долна Мизия и Дакия, процъфтяващи страни, които народът на аварите беше опустошил след времето на Анастасий. Те заживяха там и се превърнаха в отбрана (охрана) на ромеите. Те бяха наречени от тези същите българи.
Другите двама братя скити дойдоха в страната на аланите, която се нарича Берсалия, чиито градове бяха построени от ромеите, които са Каспия, наречена [още и] Врати на турайе. Българите (булгарайе) и пугурите (пугурайе), техните обитатели, навремето бяха християни. Когато един чужд народ зацарува над тази земя, те бяха наречени хазари (хазарайе) по името на най-големия брат, който се казваше Хазариг.
Този народ стана мощен и захвана да с разширява”.

Този текст ми изглежда по-скоро някаква приказка,но все пак е някакъв "извор"... Въпросът е от кога датира?

Няма никакви извори които да говорят за Българи около Памир и Хиндокуш или пък че Българите произхождат от там.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: опълченец в Август 27, 2009, 01:05:13
Спорове за прародината на прабългарите има много.Дали е Алтай,дали е Памир и Хиндукуш,дали е Иранското плато и северен Афганистан...
Но важното е,че анализа на некрополите сочи,че антропологически са европеиди,даже доста високи за средния ръст през средновековието.
Калоян например е бил истински исполин,но се предполага че е страдал от някаква болест.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 27, 2009, 01:12:58
Аз теза за произхода на Българите си имам и в никакъв случай няма да се съглася че предците ми идват от централна Азия.Трябва да е известно също че разселването на индоевропейците е от Европа към Азия,т.е. от запад на изток,а не обратното.Индоевропейците са стигнали наистина до Памир,Хиндокуш,Таримската котловина...но техния произход по всяка вероятност е северното Черноморие.Аз мисля че точно тази зона е ключът на загадката за произхода на българите.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: опълченец в Август 27, 2009, 01:24:30
Прародината на индоевропейците е Иранското плато,част от иранците(арийците) се преселват към полуостров Индустан,от където по късно са изгонени от нашествието на дравитски племена(цигани).
Едните тръгват на север и стигат до Памир и Хиндукуш,а другите на изток-североизток стигат Европа.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 27, 2009, 01:32:50
Грешиш.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5a/IE_expansion.png)

Това разслеване е започнало след Библейския потоп,който именно е бил в Черно море.Откриват се все повече доказателства за това.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: опълченец в Август 27, 2009, 01:59:08
Може би имаш право,доказателство е последните разкопки във Варна ако не се лъжа,които се оказаха останки от цивилизация на 6000 развивала се паралелно или от преди  Шумер и Акад.
Може това да са били първите индоевропейци,за които говориш.
Но пък понятието ариец идва точно от санскрит,значи благороден човек,земеделец и това дава предпочитания към иранската теория... :write:
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Nordwave в Август 27, 2009, 03:24:40
Практически урок от древните българи, през очите на хронистите:

"Многочислени, дори безбройни, те (българите) изпълниха цялата земя до Драч, тъй - като българите, и персите, и влъхвите са едно и също нещо, и всички те са на тази земя Пришълци."

/Съобщение от средновековен руски летопис.../

Друго подобно съобщение от среднобългарският препис на хрониката на Константин Манасий:

[Среднеболгарский перевод хроники Константина Манасии, София, 1988, 228-229] писан очевидно на север от Дунава, по същия повод се казва: "Много же бесчсльни съще испълнишя сия стран Дунавъ и она до Драча и далее" .

 В превод - "много, почти безчислени, те изпълниха отсамната страна на Дунава и отвъдната до Драч и по-нататък".

византийският архиепископ на Охрид Теофилакт е писал още по-ясно: ".... когато тоя народ (аварите) се изтегли, дойде друг, още по-беззаконен и свиреп, така наречените българи, от скитските предели; той като премина през реката, наречена Истър (Дунав), дойде като тежък бич, изпратен от Бога върху западните краища (на империята). Те не познаваха името на Христа и със скитското си невежество служеха на Слънцето, Месечината и други звезди. Имаше и такива, които принасяха жертва (на) кучета. Дотолкова се беше помрачило тяхното безумно сърце, че почитаха тварите, вместо техния творец. И понеже покриха цялата илирска страна, старата Македония, дори до града Солун и част от старата Тракия, именно около Боруй (Стара Загора), казвам и Филипопол (Пловдив), както и планинските до тях местности, те се настаниха като същински жители на тая страна".

- Тук вече виждаме че Теофилакт Охридски много ясно заявява откъде идваме, и какво постигаме!

Друго съобщение което кратко и ясно говори за преселение е съобщението на Никифор Григор:

А как това място е получило името си България, ще разкажа. На север от Истър има земя, по която тече не малка река; местните я наричат Булга; от нея са получили името си и самите българи, които по своя произход не са някакви други, а скити.

Когато недъга на иконоборството тревожеше православните, българите се дигнали от там с децата и жените си, и в безбройно множество се отправили през Истър. Пребродили след това лежащите край Истър две Мизии и ограбили мизийците докрай, което влязло и в поговорката, че като скакалец, или като мълния, те заемат Македония с прилежащата й Илирия, доволни от тези удобства, които намерили там. Столица за тях в бъдеще време и направили този град, на който Юстиниан дал сан на архиепископия и дал име, както казахме - първа Юстиниана. След това по името на народа, заселил се там, тази страна била преименувана в България, а първа Юстиниана била призната за митрополия на България. По-късно цар Василий Българоубиец, след много битки с българите, накрая сразил и поробил, а тези, които живеели по-горе, изселил в долна Мизия към Истър, имайки обаче същото,  като някакъв техен паметник, останал отвъд архиепископията.

Никифор Григор  говори за "безбройно множество"! А не малка орда от 10 000 човека

"Исайе, възлюблени мой пророче, иди на запад от най-горните страни на Рим, отлъчи третата част от куманите, наречени българи, и насели земята Карвунска,  която опразниха римляни и елини." Тогава аз, братя, по божия повеля дойдох от лявата страна на Рим и отделих третата част от куманите, и поведох ги по път, посочвайки с тръст, и ги доведох до реката, която се нарича Затиуса, и при друга река, наречена Ереуса.  И тогава имаше три големи реки. И населих земята Карвунска, наречена българска; беше опустяла от елини за 130 години. И населих я с множество люде от Дунава до морето, и поставих им цар из тях..."

В този апокрифен летопис от 11 век, очевидно създаден за повдигане духа на народа, е играл ролята на Паисииевата история през 17ти век. В него летопис се твърди че сам Пророк Исая слязъл да посочи пътя на българите, и да ги накара да си спомнят колко са славни. Важното от него е, че и според този летопис българите завладяват днешните си земи!

Ето друго съобщение говорещо за добрите резултати на българите:

На карта на света от 6 век от "Равенски космограф" е отбелязано името "bulgare" и следния текст: "В Тракия и Македония и Долна Мизия отскоро българи живеят ...". Картата е съставена 100 години преди времето на Аспарух. За автор на тези думи, косомографа посочва Йорданес - готски историк от 6 в. ('Inter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari habitant'. Ravennati Cosmographus, IV)

Думата "modo" погрешно бе превеждана от латински, като "само", въпреки че първите три значения на думата са "сега", "отскоро", и "от някое време"

"modo : now, just now, only"

Как го постигнаме? Чрез серия от бързи нападения и опустошения, ние успяваме да "опразним" земята, и последователно да я заселим като истински господари!
"В тази година (501-502), така наречените българи, за които до тогава никой нищо не бил чувал нахлули в Илирия и Тракия..."

"В тази година (513-514) Виталиан, завладявайки цяла Тракия, Скития и Мизия с [помощта на] множество хуни и българи, покорил Анхиало и Одесос, и като поразил Кирил, тракийския военачалник (стратилат) и опустошавайки всичко, дошъл до самия Константинопол."

тези две съобщения ни предава Теофан, в своята хронология!

А кога започват набезите ни, над тази плодородна земя?

Йоан Антиохийски ни съобщава, че през 482 година, когато остготите нападнали придунавските провинции, император Зенон (494-491) се видял принуден да повика не помощ "за пръв път тъй, наричаните българи"

Това съобщение ни казва че за пръв път, византийците ни молят за помощ.

"Тогава император Зенон се видял принуден да се свърже в съюз с тъй наречените българи, обаче Теодорих, Триаровият син, отблъснал хуните (българите) и се отправил към Цариград", Йоан Антиохийски

Комес Марцелин, който е илириец и съвременник на тези събития, отбелязва в своята хроника под година 499 следното: "Арист, военачалникът на илирийските войски, с петдесетхилядна въоръжена войска и 250 коли, натоварени с нужното за бой снаряжение, тръгна против българите, които плячкосвали Тракия.  Боят се завърза при р. Цурта (Чорлу), където бяха унищожени повече от четири хиляди наши, било като бягаха, било като падаха от брега в реката".

"Оттогава залезе завинаги славата на армията на Илирик" - пише съвременникът на сражението, византиецът Комес Марцелин

498 г. - Според Анастасий Библиотекар, българите бродели между Илирик и Тракия "преди да се узнае за тях".

Византииските номера донякъде забавили завладяването на империята, чрез подстрекаване на войни на Българи срещу Българи, но успехът им бил само временен. Ето едно от писмата на Византииският император, до вождат на Оногондурите Сандилх, което кара последния да обяви война на брата си: "Заберган, кхана на кутригурите, се появи пред стените на нашата столица за да покаже пред нашите очи своята мощ, както и своето превъзходство над Вашия народ. Тъи като той каза, че е по-силен от вас, затова и той получи даровете, които ние ви бяхме определили. Ако той е излъгал, ще ви е лесно да вземете от него определените за вас дарове. Ако пък е казал истината (което вярваме и ние), то тогава той, Заберган, ще получи даровете, които ние сме определили за вас."

Всички тези съобщения оставени ни от дузина древни автори, а и много други летописи неупоменати тук, говорят за това което отдавна трябваше да се каже - ние сме извоювали таз земя, и тя ни се полага, защото ние сме цивилизаторското ядро на Балканите. Тези летописи по безспоред начин доказват не-местния не-туземен произход на народа ни!
http://samoistina.at.ua/index.htm
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: опълченец в Август 27, 2009, 11:14:26
Това трябва да е въпросната "Манасиева хроника" но не ми харесва тоя теофилакт да свързва Македония с илирите,ще рече че е шиптърска,а не българска.
Освен това,не мисля,че хуните и българите са един народ,просто по едно време сме били в съюз с тех,но сме два различни народа.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 27, 2009, 21:32:26
В хрониките от статията наистина са говори за някакво преселение,но определено то не е от Азия...

Този сайт от който е копирана статията отдавна съм го отписал,понеже веднъж търсих информация за Кимерите и попаднах на следната карта,нещо което ми направи много лошо впечатление.

http://samoistina.at.ua/3/brembolg.htm (http://samoistina.at.ua/3/brembolg.htm)

(http://samoistina.at.ua/3/brembolg/Cimmerians-map.jpg)

Веднага ми направи впечатление една голяма разлика от оригиналната карта която аз бях виждал доста преди това в друга страница на английски език.

(http://users.cwnet.com/millenia/Cimmerians.jpg)

Открийте разликата?С фалшифициране няма да стигнем далеч.

На всичкото отгоре над статията пише следното:

Цитат
Българска Историческа Истина!
Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Това звучи лицемерно с оглед на картата от статията.

Нека търсим истината,но без фалшификации.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Nordwave в Август 27, 2009, 22:28:07
Юнак Балкански, дълбоко съм впечатлен... (clap) Поздравления!
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: опълченец в Август 27, 2009, 22:38:03
Юнак Балкански, дълбоко съм впечатлен... (clap) Поздравления!
Впечатляващо е верно,но сериозната наука трябва да е подкрепена от извори,източници,историография,не от някви сайтове за историческа чалга.
Засега само генетичните изследвания са надежден довод з автохонатаа теория.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 27, 2009, 23:41:16
http://web.hit.bg/bulgarskaistoria/avtohtonnateza_2.html (http://web.hit.bg/bulgarskaistoria/avtohtonnateza_2.html)

Това ми прави впечатление също.

Цитат
- Император Траян завладял "тракийския" народ даките през 106 г. В много български апокрифи, народни приказки и песни, присъства образът на Цар Траян. Смешно е да се смята, че някакви пришълци ("тюрки" или "славяни"), ще пазят така упорито /десетки векове! / спомени за събития, които не ги касаят.

Аз като малък много добре помня приказката за цар Траян с магарешките уши и винаги се чудех кой е той.Как "пришълците" Българи ще знаят за него?Кой им разказа приказката която и до сега се е запазила в българския фолклор?

В България се намира прохода Траянови врата,кръстен на него.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0 (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8_%D0%B2%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0)

Едно от старите имена на град Стара Загора е Августа Траяна,именно кръстена на този император.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%97%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0

Император Траян е живял между 53 - 117 година т.е. 1-ви и 2-ри век.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%8F%D0%BD (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%8F%D0%BD)
http://en.wikipedia.org/wiki/Trajan (http://en.wikipedia.org/wiki/Trajan)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: опълченец в Август 27, 2009, 23:46:48
И кво,ще кажеш,че е българин?
Града е наречен така просто в чест на завоевателя император.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 27, 2009, 23:52:39
Не,не е българин.Но защо Българите го споменават във фолклора си?Значи са живели паралелно с него и са имали някакъв вид връзка с него?Той е бил техен цар,по-точно император.Всмисъл владеел е техните земи.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Борисъ в Август 28, 2009, 00:03:45
Този текст ми изглежда по-скоро някаква приказка,но все пак е някакъв "извор"...Въпросът е от кога датира?

Михаил Сирийски е живял през 12 век.

Цитат
Няма никакви извори които да говорят за Българи около Памир и Хиндокуш или пък че Българите произхождат от там.
Точно той пише, че българите са дошли "отвъд проломите на планината Имеон".

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD)
"Имеон е древно име на централноазиатската система от планински вериги включваща днешните планини Хиндукуш, Памир и Тяншан"

- Император Траян завладял "тракийския" народ даките през 106 г. В много български апокрифи, народни приказки и песни, присъства образът на Цар Траян. Смешно е да се смята, че някакви пришълци ("тюрки" или "славяни"), ще пазят така упорито /десетки векове! / спомени за събития, които не ги касаят.

В Иран пък има приказка за тримата братя и златната ябълка, която е в почти същия си вид като тукашната. А за цар Траян нека ги покажат тези "много" апокрифи, народни приказки и песни, ако изобщо могат да бъдат приети за доказателство от сериозната историография. В случая става въпрос за автохонизъм, така че де що има догадки трябва да ги отчетем, като ги обвием със слой общи приказки, като подчертаното с червено (и естествено да се надяваме хората да го приемат без да мислят).

Цитат
В България се намира прохода Траянови врата,кръстен на него.
Днешното българско селище Царево преди векове се е казвало Василико. Следвайки автохонистката "аргументация", ще излезе, че сме византийци.

Цитат
Едно от старите имена на град Стара Загора е Августа Траяна,именно кръстена на този император.
А столицата ни София пък е с древно елинско име. Верно сме византийци!

Не,не е българин.Но защо Българите го споменават във фолклора си?Значи са живели паралелно с него и са имали някакъв вид връзка с него?Той е бил техен цар,по-точно император.Всмисъл владеел е техните земи.

Ето на, изкара ни подчинени на Рим и съответно ни прибави още няколко века робство към историята. Що за гавра е този автохонизъм?!
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Юнак Балкански в Август 28, 2009, 00:11:09
Може и да не е бил техен цар,но определено са имали някакъв вид връзка с него,каква е била,не знам.Приказката си я има и до ден днешен във българския фолклор.

Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Балкани в Август 28, 2009, 02:52:21
Всъщност кимерите могат да се причисят и към "траките" и към индо-иранците, тъй като те са индо-ирански народ, заселил се на Балканите през VIIIвек пр.н.е. , така че и двете карти могат да се приемат за верни в това отношение.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: ѣ в Август 28, 2009, 09:35:49
Интересно е наистина, че на много места в България, в народната памет са се запазили митове и легенди от "тракийско" време.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Балкани в Август 28, 2009, 12:26:53
И кои са тези митове и легенди?
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: опълченец в Август 28, 2009, 12:29:22
И кои са тези митове и легенди?
За Орфей например.

Ще отречете ли, че Орфей е тракиец и е роден и живял в Родопите?
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: ѣ в Август 30, 2009, 22:31:10
И кои са тези митове и легенди?
Попадал съм на доста такива легенди. Колко са автентични един господ знае.
Цитат
Най -ранните легенди свързани с Мадара са още от времето на Траките. Достигнала до нас е легендата за Залмоксис - човекът бог. Според тази легенда Залмоксис бил обикновен тракиец от племето гети, който един ден слязал в земята на боговете през отвор в златните скали.Връщал се при живите само веднъж годишно, за да чуе желанията на своите събратя. Този ден бил денят на пролетното равноденствие. На същият ден от най - високата скала тракийците изпращали своят пратеник до Залмоксис. Избирал се най - смелият, най - красивият и най - добрият сред тракийците.Този пратеник се хвърлял от скалата надолу към пропастта  където имало забучени колове. Ако оцелеел по някакава случайност, това означавало че Залмоксис н одобрява пратеника и той не е достоен за говори с него. Цялото племе се отрича недостойният си събрат и го оставя да умре в агония, за да не отиде в отвъдният свят на непрестанни веселби и пиршества. На следващият ден ритуала се повтарял и таяка до успешното отпътуване на пратеника при Залмоксис. Смята се че Залмоксис е слязъл при боговете именно през път в Мадарските скали и от жертвен камък в подножието на същите скали траките са пращали своят пратеник.
Ето една.
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 29, 2010, 06:04:33
Преселници от Египет живели в Перперикон

Открити са първи епиграфски паметници на Перперикон, които са датирани през втората половина на III в. Всички са на латински език, сочи експертизата, направена от проф. Василка Герасимова - един от най-големите български специалисти по антични паметници. На тези важни артефакти екипът на проф. Николай Овчаров попада при разкопките на Перперикон в близост до открития това лято римски път с разклонение за Скалния град. Така вече римският некропол на Перперикон е локализиран и тепърва ще бъде проучен, смята археологът. "Чрез разчетените надписи вече имаме имена на хора, които са живели на Перперикон", твърди археологът.
Първият надпис съдържа името Амониус, което произхожда от Египет. "Името се появява за първи път в пределите на България. Може би покойникът, за когото е бил предназначен паметник, да е кръстен на египетския бог Амон-Ра (https://en.wikipedia.org/wiki/Amun)", предполага проф. Овчаров. Според него това доказва, че в района е бил разпространен култът към божеството на фараоните и че в Перперикон са живеели преселници от Египет, Сирия, Либия. Вторият надпис е с релеф на името Юлиус Темейнос, което е сирийско или малоазийско. Овчаров смята, че може би става дума и за войници - ветерани от римската войска, които след 25-годишна служба имали право да се заселват в различни места на империята. Намерен е и друг надгробен надпис от два реда, който обаче е по-труден за разчитане, защото е строшен и на него личат само първите две букви. Освен тези паметници от III в. има и християнски погребения от IV век, за което свидетелстват надрасканите върху камъните кръстчета. Разчитането на надписите доказва, че по това време Перперикон е бил един много важен административен, търговски и занаятчийски център, където са заселвани хора от цялата Римска империя и най-вече от нейната източна част.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-13&article=313348 (http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-13&article=313348)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 29, 2010, 06:05:26
Тази информация е от 2009 г.

Грузински аристократ управлявал Перперикон

Истинска сензация направи екипът на проф. Николай Овчаров в Перперикон. Археолозите откриха оловен печат от края на ХI век, на който е изписано името на византийския сановник Муселий Бакуриани. Той е син на прочутия основател на Бачковския манастир Григорий Бакуриани.

Знатната грузинска фамилия е притежавала обширни имоти в Ахридос (Източните Родопи). Не е изключено Муселий Бакуриани да е бил един от управителите на средновековния Перперикон, смята проф. Овчаров.

След десет години проучвания Перперикон вече има и "писмена" история, обяви българският Индиана Джоунс. Новооткритите каменни надписи представят града като значителен търговски и стопански център в Източните Родопи през IV и V век. Първият е на латински език от IV-V век с името на Юлиус Тейменос. То е малоазийско или сирийско по произход и показва, че става дума за преселник от Памфилия или Сирия.

Вторият надпис е надгробен и е поставен в памет на Наталис. Това свидетелства, че на фона на общия упадък и варварските нашествия през тази епоха античният град е бил процъфтяващ икономически център благодарение преди всичко на златодобива.

Третият надпис е от ХVII век и на него се разчита името "Козма", което е доказателство, че след превземането на крепостта през 1361 г. от османлиите край него продължава да съществува християнско селище.

Източник (http://www.standartnews.com/news/details/id/41871/%D0%93%D1%80%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 29, 2010, 06:06:36
Нови находки на Перперикон

(https://i1.dir-i.net/CMS/2010/08/17/3a_19653c.jpg)
Проф. Николай Овчаров показва намерена горна част от римска лампа от III век
с релеф на полугола танцьорка, която развява шал

Каменен човешки идол от V хилядолетие пр.Хр., бронзова брадва от късната бронзова епоха и тракийски боен нож са последните открития на Перперикон.

Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров, цитиран от БТА. Още в първия ден на разкопките беше открит медицински инструмент от Римската епоха, датиращ от II-IV век, посочи Овчаров. Предметът с името кадуцей е бил използван от древните лекари за вадене на паразитен червей, който влиза под кожата на човека и ако се разпространи, може да доведе до летален край. Паразитът се е вадел с острата част на ножа, а с шпатулата в другия край нараненото място е било почиствано.

Друг уникален предмет, намерен през последните дни, е част от римска лампа от III век, с изключително интересно изображение на полугола танцьорка, развяваща шал над главата си.

Открихме антични монети от III-IV век, който е период на голям разцвет на Перперикон. Намерени са и два предмета от Средновековието - фина част от сребърна диадема и сребърна монета на цар Иван Александър [1331-1371 г.] със сина му Михаил [Асен].
Откритията са важни, защото са нетипични за тези части на България и са доказателство за присъствието българи през 1343 година, добави археологът.

Овчаров категорично заяви, че проучванията доказват, че Перперикон е най-големият град в Родопите като цяло и един от най-големите градове на Балканския полуостров през Античността и Средновековието.

Това е място с 6500 - 7 хиляди годишна история от Каменната епоха до края на Средновековието. Площта на Перперикон с подградията от север и от юг е повече от 240 дка. Тази година разкопките продължават със субсидии от 118 хиляди лева, което ще позволи да се работи три месеца с повече от 100 -110 човека.

http://dnes.dir.bg/news/perperikon-nikoli-ovcharov-6923853 (http://dnes.dir.bg/news/perperikon-nikoli-ovcharov-6923853)


Проф. Николай Овчаров представи находки от различни епохи, открити на Перперикон

София. Перперикон е един огромен култов и религиозен център, ползван за добив на злато в по-късно време. Това каза на пресконференция проф. Николай Овчаров, предаде репортер на Агенция “Фокус”. По този начин археологът отговори на коментари от последните дни, че Перперикон е “малко антично и средновековно градче”. Проф. Овчаров представи находки от различни епохи, открити на Перперикон.
Една от находките е каменен идол от каменно-медната епоха преди 6000 години. Намерена е бронзова брадва от късната бронзова епоха XV-XIV в.пр.Хр. Предмет от Античността е т.нар. махайра (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%B9%D1%80%D0%B0) [μαχαιρα], представляваща тракийски боен нож. Още в първия ден на разкопките тази година е намерен предмет, който след консултации между евродепутата Антония Първанова и директора на ВМА ген. Стоян Тонев, се е оказало, че е медицински инструмент, използван от древните лекари в римската епоха. Инструментът, е датиран към II-IV век и се е използвал за премахване на паразитен червей, влязъл под кожата.
Друга находка е горната част на римска лампа от III век, върху която има релефно изображение на полугола танцьорка, развяла шал. Сюжетът на лампата е еротичен, като тя е атически внос от времето, когато римляните завоюват Балканския полуостров. Лампата е правена на калъп.
При проучванията са открити и два предмета от Средновековието. Единият е много финна част, елемент от сребърна диадема с филиграми. Вторият е сребърна монета на цар Иван Александър със сина му Михаил. Тя е важна, защото българските монети в Родопите са много редки, обясни археологът.
“Тази година много силно излизат античните монети, антични паметници от III-IV век, когато е един от периодите на голям разцвет на Перперикон”, посочи проф. Овчаров.

http://www.focus-news.net/?id=n1431013 (http://www.focus-news.net/?id=n1431013)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 10, 2010, 17:15:29
Две гробници разкри Николай Овчаров на Перперикон

(https://www.kardjalipress.com/wp-content/uploads/2010/09/grobnici.jpg)

Две гробници на тракийски владетели от XI-X век преди Христа, подобни на тази на Татул, е разкрил професор Николай Овчаров при разкопките на Перперикон. Датировката той определил по намерените керамики, характерни за края на бронзовата и началото на желязната епоха. Освен тях при разкопките изкочила и бронзова монета с лика на Александър Македонски, датирана към IV век преди Христа. Това красноречиво говорело, че този гроб е бил почитан не само по време на създаването му, но и през последващите същинска тракийска и антична епохи. При отклоняването на туристическата пътека за Акропола на скалния град заради разкопките, които продължават усилено, археолозите попаднали на гробниците. Разположена е в положение Изток-Запад като лицето на погребания е гледало към изгряващото слънце, което недвусмислено говори за тракийския култ към слънцето. Въпреки аналогичното с това на християнските гробове разположение е изключено те да са християнски, каза проф. Овчаров. При разкопките излезли и фрагменти от преносими огнища, следи от обгаряния, което пък говорело за ритуалите и жертвоприношенията, които са правени. А те били свързани с обожествяването на погребания [хероизация]. Информацията е на Дарик радио. /БГНЕС /

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3233411 (http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3233411)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Nordwave в Октомври 06, 2010, 22:41:26
Скален котлон от 3-4 век открит на Перперикон Скален котлон, прототип на днешните готварски печки, откри на Перперикон археологът Николай Овчаров. Находката е датирана към 3-4 век и представлява оформен скален къс с камера в долната част и два кръгли отвора в горната. В камерата се е слагала жарава, а върху кръглите отвори са поставяни съдовете.

"Нагрявал се е камъкът, нажежавал се въздухът, а оттам и гърнетата, поставяни върху античната печка. Спокойно можем да наречем находката котлон или по-скоро - прототип на съвременните котлони", убеден е проф. Овчаров.

Николай Овчаров направи равносметка на продължилото близо 4 месеца археологическо лято. Според него откритието на тази година е връзката между двореца-светилище и акропола. Проучени са близо 100 метра крепостна стена, строени през различни периоди. Тя е дебела 3 метра и е свидетелство за това, че на Перперикон е разкрита най-мощната антична крепост в Родопите от Римския период - втората половина на 3-ти век след Христа. Скалното укрепление опасва двореца-светилище, където се намира античният храм, за който се твърди, че е храмът на Дионис.

По думите на Овчаров, две са били функциите на Перперикон - култова и контролираща златодобива, който през онези векове процъфтявал.

Стотици са находките, които екипът на проф. Овчаров разкри през тази година на Перперикон. Сред тях са римска лампа с изображение на гола танцьорка, най-старото изображение на кукер по българските земи от 13 век, сребърни и бронзови накити, оловни печати, сред които и този на патриция Теодорокан, събирал войска на Перперикон, за да завладее Плиска и Преслав, двете скални гробници, едната от които е като тази на Татул. http://bolgari.net (http://bolgari.net)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 19, 2011, 18:53:27
Нови "загадки" изровиха на Перперикон

За първи път пред българската общественост бяха показани две уникални находки, открити на Перперикон през 2010 г.

След продължителна реставрация проф. Николай Овчаров представи уникален средновековен печат и аграфа - накит за горната част на дреха.

Двете находки са открити в североизточния ъгъл на Акропола в Перперикон.

Аграфата е церемониално украшение, което показва ранга на носещия го, а в случая става въпрос за женска аграфа.

Накитът се датира от III-IV век, в периода на римското развитие на Перперикон.

(https://4.bp.blogspot.com/_F1jiLtyR8Yk/TT1YXjcuEZI/AAAAAAAALLk/zGK8etSYgDc/s400/medalion.jpg)

Украшението е изработено от бронз, а централната му част е запълнена с бяла стъклена паста, в която са монтирани 12 изключително фини лъчови звездички.

Химиците все още се чудят как са направени, отбеляза проф. Николай Овчаров и обясни, че тази част на украшението прилича на звездно небе.

Втората находка представлява пирамидален печат, който вероятно е личният печат на владетеля на Перперикон през X-XI век.

(https://2.bp.blogspot.com/_F1jiLtyR8Yk/TT1YXMDWNUI/AAAAAAAALLc/CiEWu6GIN44/s400/pechat.jpg)

Отпечатващата му част е направена от кост, с изобразен лъв в движение, който, по думите на проф. Овчаров прилича на друг символ - на старозагорския лъв от X век.

Този печат се датира от X-XI век.

Пирамидалният му обков за закачване е от чисто сребро.

Това е петият подобен печат, намиран по нашите земи. Другите печати произхождат от Симеоновата столица Велики Преслав.

Традицията на тези печати, които са лични, според изследователите идва отпреди новата ера и преминават в римската и във византийската епоха, обясни археологът.

Той е убеден, че в случая става дума за византийски печат, който е бил притежание на висш военен сановник.

Проф. Овчаров го свързва с друга находка  - оловен печат на патриция Теодориан.

Тези две находки, по думите на учения, потвърждават блясъка, който е имал Перперикон през римската епоха, когато скалният град на траките е бил най-важният в Родопите през средновековния период.

Проф. Овчаров изрази надеждата, че за археологията 2011 година ще бъде по-успешна от предходната.

„Има сигнали, че през 2011 г. българското правителство ще има по-специално отношение към културно-историческите обекти.", заяви той.

По думите му вчера е излязла книга от Националния комитет за българските символи, с десетте най-големи български символи, сред които се намира и Перперикон.

Археологът съобщи още, че на  1 март в ЕП ще има честване на националния ни празник 3 март, на който ще присъства и председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, както и всички български евродепутати.

По време на честването, ще бъде излъчен специален филм с акцент върху Перперикон и светилището на Орфей.

„Започва трудна година под егидата на избори, но смятам, че България трябва да се грижи за своето минало.", каза в заключение проф. Овчаров.

http://www.ittechnews.info/2011/01/blog-post_24.html
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 14, 2011, 15:38:23
Готски амулет със свастика на Один откриха в Перперикон

(https://m.netinfo.bg/media/images/28597/28597606/640-420-amulet-s-prechupen-kryst-na-gotski-vojn-razkriha-na-perperikon.jpg)
Николай Овчаров © Снимка: DarikNews.bg

Оловен амулет с правилна свастика (пречупен кръст) и рунни знаци, принадлежали на готски войн, участвал в превземането и опожаряването на Перперикон от германските племена в края на IV век, разкри при разкопките на скалния град ръководителят им проф. Николай Овчаров, пише "Дарик".

Това се случило през пролетта, а на находката попаднал човек от охраната на обекта. А в първия ден на тазгодишното археологическо лято, археологът попаднал на бронзово кръстче от X-XI век, подобно на това, което той намери миналото лято на Клисе башъ.

Амулетът представлява оловна плочка с размери 2 см на 2 см. Върху едната й страна има правилна свастика и неясни засега знаци, а от другата руна. "Вече сме намирали находки, свързани с опожаряването на Перперикон, станало след 376 година, когато готите разбиват римляните и убиват римския император Валент (364-378)", каза проф. Николай Овчаров.

По думите му, тогава скалният град загива, но само 20 години по-късно, "като птицата феникс възкръсва от пепелта, но вече като християнски център". Според археолога готското нашествие от края на IV век е финалът на езическото минало на Перперикон и началото на християнския му период при мисията на "Никета Ремесиански".

Една от хипотезите на проф. Овчаров е, че правилната свастика - символ на слънцето и кръговрата на живота, е изображение на един от двата върховни германски бога - Один. Към тази аналогия отвеждал и рунният знака от друга страна на амулета.
 
По думите на археолога това, че амулетът е от олово, също носело символно значение, защото е свързан с вярата на древните, че металът изтегля злите сили. Готите са използвали апотропичните (защитните) сили на оловото, каза още Николай Овчаров.

Като основна цел на тазгодишните разкопки той посочи разкриването на североизточния ъгъл на Перперикон, където по аналогия с югозападния е имало базиликова кула. Проучването на целия източен център е стъпка към финала на една голяма задача - пълното възстановяване на акропола и двореца на скалния град в рамките на 1-2 години, каза Овчаров.

Финансовият ресурс за тазгодишните разкопки се запазвал като миналогодишния - около 180,000 лева.

Археологическото лято ще продължи до септември и в него ще бъдат заети около 100 работници.

https://dariknews.bg/ (https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=747480)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 16, 2011, 14:56:42
Откриха два оловни печата в Перперикон

(https://m.netinfo.bg/media/images/28691/28691564/991-ratio-nahodka-ot-perperikon-razkriva-misteriiata-okolo-srednovekovna-episkopiia.jpg)
Двата оловни печата, намерени в крепостта на Перперикон

Два оловни печата, намерени в крепостта на Перперикон, локализират една от най-големите епископии в Родопите от десети-дванайсети век. Това съобщи на пресконференция проф. Николай Овчаров.

При разкопките на Перперикон през това лято археолозите са попаднали на двата печата на Константин - епископ на Ахридос. По думите на Овчаров находките показват връзката между отделните духовни и административни звена в една византийска област.

Археологът обясни, че за историците печатите са ценни, тъй като носят информация за собствениците им. Те са като своеобразни "визитни картички" на аристократите през Средновековието, с които те скрепвали писмата си, отбеляза Овчаров, цитиран от БТА.

Печатите на епископ Константин са били открити в административно-обществена сграда в крепостта на Перперикон. Няма съмнение, че от това място се е водила кореспонденция с манастира - център на епископията, намиращ се на разстояние 20 км, днес на територията на Кърджали, каза Овчаров.

Според хипотезите на историка административната сграда, в която са открити печатите, може да е била допълнителна резиденция на епископите на Ахридос. Друго предположение е, че от епископския манастир са пращали до това място различна кореспонденция до гражданския и военен управител на Перперикон.

https://dariknews.bg/novini/obshtestvo/nahodka-ot-perperikon-razkriva-misteriqta-okolo-srednovekovna-episkopiq-762414
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 16, 2011, 15:05:42
Скалният град бил седалище на византийски архиепископ

От Перперикон вероятно е започнало покръстването на Родопите в края на IV век, разкри археологът Николай Овчаров. В късноантична църква, която археолозите наричан „базилика №2”, е бил открит трон, за който се предполага, че е принадлежал на самия Никита Ремесиански – човека, отговорен за християнизацията на непокорното тракийско племе беси. Преди да станат християни, бесите били известни със своя култ към Дионис и поддържали негово светилище, известно из целия античен свят. Николай Овчаров предполага, че храмът на Дионис също се намира в Перперикон. Така от важно езическо светилище 7000-годишният град се превърнал в първия център на християнството в Родопите.

Важната религиозна роля на селището личи и от последните находки от този археологически сезон – византийски архиепископски печати, които доказват, че в епохата на класическа Византия – X-XIII век, Перперикон е център на цяла архиепископия. Николай Овчаров предполага, че става въпрос за мистериозната църковна област Ахридос. Доказателства за това има и в намиращия се наблизо манастир „Св. Йоан Предтеча”. Разкопките на Перперикон са в разгара си и ще продължат до края на септември. Археолозите се надяват догодина да разкрият и последната непозната част от града – самия център на Акропола, който сега стои като един непроучен остров с размер 70 на 70 метра. Общината ще кандидатства за проект за цялостна реставрация и консервация на руините. Николай Овчаров заяви, че според него би било подходящо стените на Перперикон да се издигнат до 4-5 метра. Археологът не е привърженик на реставрацията до зъбер - като на Царевец, но смята, че все пак има възможност за намеса, така че да се възстанови поне донякъде обликът на средновековния град. В плановете на учените влиза и вдигането на паднали каменни блокове от двореца светилище – предполагаемия храм на Дионис. Така ще може да се възстанови обликът му от късната античност.

В момента учените проучват сграда, за която се смята, че може да е била резиденция на самия архиепископ. Николай Овчаров обясни, че в България няма толкова добре документирани административни сгради. Точно там са открити печатите, които през Средновековието служат като своеобразни визитки на притежателите си и така показват с кого те са си водели кореспонденция. Археолозите планират да представят новите находки на откриващия се след седмица международен конгрес по византийски изследвания в София.

http://bg.time.mk/read/38b781a7be/8f0c8a342e/index.html


Перперикон - мощен християнски център на Средновековието

Перперикон е бил мощен християнски център в периода на Средновековието, стана ясно от думите на проф. Николай Овчаров, който представи на пресконференция 2 оловни печата на Константин, епископ на Ахридос.

В монументална сграда в Южния сектор археолозите попадат на монети и керамика от X, XI и XII век.

От досегашните открития на археолозите става ясно, че именно от Переперикон започва християнството в Родопите. Преди години е открита така наречената Базилика номер 2.

Според професор Николай Овчаров освен, че е бил център на християнството Перперикон е бил важен и заради близките до него златни рудници, които тепърва ще бъдат проучени от археолозите. В подножието е открит областен център, който е осъществявал мощна кореспонденция, по думите на Николай Овчаров, с Константинопол.

Средновековната история на Перперикон е много богата, категоричен е той. В момента археолозите проучват 10 погребения от преди 1000 години.

Най-интересно е погребението на майка с едногодишно дете, което тя е прегърнала в скута си. Детето е на около годинка, има и млечни зъби. Впечатляваща е позата, в която са погребани - като Богородица с младенеца.

Тази година около 2000 квадратни метра ще бъдат разкрити, обясни още проф. Николай Овчаров. Вече втори месец текат археологическите проучвания на Перперикон.

Те ще продължат до 25 септември. 120-130 души се опитват да разкрият тайнствата на Перперикон.

Само за този уикенд хиляди туристи са посетили крепостта. Идеята на археолозите е Перперикон да се превърне в истински туристически обект, където туристите да могат да се разхождат по улиците и площадите, да влизат в храмовете, а анимация да ги връща към историческите събития, случили се през древността.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=539533
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 25, 2011, 13:54:09
Екипът на проф. Н.Овчаров откри "Мадоната от Перперикон"

Екипът на проф. Николай Овчаров откри на Перперикон скелети на млада жена с дете в ръцете. Майката и детето са в молитвена поза, така, както се изобразяват на иконите Богородица и младенеца, съобщава „Нов живот”. Преди три години Овчаров е открил подобен гроб в некропола край русенското село Нисово. Според археологическите данни и етнографските извори селото изчезнало при чумната епидемия през XVIII век. Подобна е ситуацията и с гроба от Перперикон, но той е много по-ранен, коментира археологът. Той датира останките в периода Х-ХII век. Основание за това му дава фактът, че е разположен върху стара базилика от IV-V век, а върху него са зидовете на средновековна църква от ХII-XV век, предаде КРОСС.

Гробът е намерен в северната част на базиликата в Акропола на Перперикон, част е от некропол с повече от 70 гроба отрити досега. Базиликата е проучвана от Иван Балкански преди почти 30 години, но тази част, където сега е открито погребението, не е довършена.

Става дума за младо момиче – 17-18 - годишно, върху лявата ръка на което е положено тяло на бебе, докато дясната е по тялото. Десният крайник на жената е унищожен от зида, вдигнат върху гроба, казва археологът.

Според Николай Овчаров при подобни погребения е съществувала традиция, макар и рядка, да се прави нещо като образ на молитва. Възможно е да се е търсила и християнската символика, както при Исус Христос в обятията на Богородица след свалянето от кръста.

Когато открили костите, учените предположили, че става въпрос за новородено, а майката е починала при раждането. След това откриват, че са запазени част от млечните зъби на детето, което ги навежда на мисълта, че двамата вероятно са починали от епидемия.

В краката на трупа има части от кости на друго погребение, вероятно преди това в камерата е имало друг мъртвец, практика която се използва и до днес. Това е много интересна находка, която допълва представите ни за живота през Х-ХII век , коментира Овчаров.

Археолозите продължават разкопките в източната и южната част на Акропола там, където е връзката му с двореца-светилище. В южната част са открили голяма сграда, изсечена в скалите. Разкрит е и склад към нея от късноантичната епоха - IV-V век, в който са намерени досега три питоса (делви). В тях древните съхранявали зърно и вино.

Проучването на сградата ще продължи, защото вероятно достига до голяма дълбочина, уточни проф. Овчаров.

http://bg.time.mk/read/38b781a7be/b7f70b89db/index.html

https://www.vbox7.com/play:eb852bcfe9
,,Мадоната с младенеца'' в Перперикон
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 25, 2011, 14:04:55
Мощи на светец в Перперикон

(https://m3.netinfo.bg/media/images/7325/7325398/655-402-prof-ovcharov-pokazva-novite-nahodki.jpg)
Проф. Николай Овчаров показва кръста реликварий от Перперикон


Отвориха кръст ковчеже от V век, тестове казват дали има коса от мъченик

Перперикон също може да извади мощи в битката за туристи. Уникален кръст ковчеже откри проф. Николай Овчаров на скалното светилище. След отварянето на реликвария вътре не бе намерена пръст, а 2 тънки влакънца. "Трудно е да се каже какво е това.
Може да е конец от тъкан на плащаница или косъм, но това ще се потвърди след лабораторно изследване", обясни проф. Овчаров. По думите му подобен кръст с косми от косата на Богородица е бил любимият амулет на Карл Велики (768-814).

Реликвата от Перперикон е напълно запазена и засега се датира от V-VI век. Археологът и екипът му се натъкнали на находката преди 2-3 дни в антична сграда на южния склон на Перперикон между Акропола и Двореца, обясни проф. Николай Овчаров. Той припомни, че в горния слой на сградата, използвана през Средновековието, Х-ХII в., неотдавна специалистите са намерили и два печата на Константин, архиепископа на областта Ахридос.

(http://paper.standartnews.com/images/articles/orig_379497_bg.jpg)

Бронзовият кръст ковчеже бе херметически затворен. "Той има форма на кръст. Изработен е от античен бронз с наситен зелен цвят. Върху него се забелязва семпла украса с т. нар. птиче око, характерна украса за ранното християнство - V-VI век", поясни археологът. Върху кръста бяха открити парченце дърво, което предполага, че може да е съхраняван и в кутия. По мнението на специалистите подобни реликви традиционно са се носели и на верижка като амулет.
В такива кръстове са се съхранявали частици от мощите на светци. През Средновековието в целия християнски свят е било широко разпространено в подобни мощехранителници да се пазят костици от светец, парченца от тъкан, косъм от косата на Богородица, сълза, капка кръв от Спасителя и др.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=&article=379480
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 20, 2011, 06:38:37
Откриха античен тракийски храм на Перперикон

(https://i2.dir-i.net/CMS/2010/08/16/3a_1960e1.jpg)
Открият античен храм е врязан в скалите
Снимка: БГНЕС

Ново доказателство, че Перперикон е едно от големите светилища в античния свят откриха археолозите. Екипът на проф. Николай Овчаров намери добре запазен античен храм, в който могат да се проследят култовите практики на древните траки.
Той е свързан с проученото преди години голямо светилище, за което се предполага, че е било известното в античността прорицалище на бог Дионис, съобщи БНТ.

 Според древните извори в него Александър Македонски (336-323 г.пр.Хр.) е получил предсказанието, че ще завладее света. Открият античен храм е врязан в скалите. В тях са издълбани и две ниши, в които е имало каменни изображения. Едното от тях - на тракийския конник, археолозите откриха при разчистването на руините. В центъра е запазен кръгъл олтар - ексхара, върху който се е извършвал огнен ритуал.

 В храма са били принасяни и жертви. В стените има издялани каменни скоби, за които те са били вързвани, а на ода - улеи, по които се е стичала кръвта. "Наистина можем да направим тълкование, че на този олтар, на който е пален огън, са принасяне и кървави жертви - тоест принасяни са в жертва животни. Не съм привърженик на човешките жертвоприношения, макар че в изворите да е споменавано за човешки жертвоприношение при траките", обяснява проф. Овчаров.

 Вътре в храма са открити и част от предметите, използвани при жертвоприношенията. Сред тях е и голям планински кристал. Сградата е свързана с дълъг 15 метра каменен проход с голямото светилище на Дионис.

 През средновековието античният храм се използва като представителна сграда от християнските духовници. Доказателство за това са откритите в сградата оловни печати на двама от епископите на Ахридос - средновековната епископия, обхващала Източните Родопи.

http://dnes.dir.bg/news/perperikon-nikoli-ovcharov-antichen-hram-9520940
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Януари 13, 2012, 19:12:09
Невиждан досега тракийски конник открит край Перперикон

(http://images.ibox.bg/2012/01/12/img_03/430x267.jpg)
Снимка: © BGNES

Професор Николай Овчаров показа уникален паметник, намерен през есента на миналата година на около 300 метра по права линия от скалния хълм Башик тепе, който се намира в така наречените големи граници на Перперикон.

Професорът обясни, че Башик тепе години наред е било обект на иманярски набези. Иманярите буквално са го разорали и са изкарвали оттам статуетки и монети, заяви археологът.

По време на теренните обхождания археолозите обаче попаднали на тази уникална находка, която иманярите не са забелязали, или която не е била интересна за тях, защото е керамична.

(http://images.ibox.bg/2012/01/12/img_03/256x255.jpg)

Предметът обаче се оказва изключително ценен и представлява част от урна, върху която е изобразен конник в движение на ляво. Той е в профил, но лицето му е в анфас.

Всички археолози са единодушни, че като структура тази находка е уникат и няма намерена друга такава аналогия, поясни проф. Овчаров.

На базата на керамиката предметът се датира от края на IV - началото на III век преди Христа. Това го прави един от първите конници в тракийското изкуство.

Паметникът показва зараждането на култа към тракийския конник, обясни археологът. С дясната си ръка той държи юздите на коня, с лявата по всяка вероятност държи меч.

Никакво съмнение няма, че става дума за един тракийски паметник от ранно елинистичната епоха.

За сравнение проф. Овчаров беше донесъл и релеф на тракийски конник и богинята, която го посреща, датиран от II-III век от новата ера.

Двете находки на тракийски конник запълват белите петна за това, как е функционирало светилището и развитието на Перперикон в езическия период, поясни археологът.

До 18 месеца алейната мрежа на Перперикон ще бъде готова, информира още Овчаров. Това става възможно, след като вчера Министерски съвет реши някои обекти да бъдат предадени за стопанисване на общините.

По думите на археолога това е важно освен заради децентрализацията, но и заради възможността официално да бъдат сключени договорите с община Кърджали за изпълнението на спечеления от Перперикон проект за близо 4 млн. лв.

По този проект ще бъдат наместени и скалните късове, които са паднали по време на земетресения, ще бъдат изградени и електрификацията и художественото осветление на Перперикон.

Проектът се нарича Перперикон - земя на боговете и хората.

http://news.ibox.bg/news/id_253348640
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 27, 2012, 06:32:27
Нови находки потвърдиха престижа на Перперикон
като духовен център през Средновековието


(http://www.klassa.bg/images/pictures/class_bg/img_209231.jpg)

Нови находки от XIII–XIV век – златни монети и бронзов кръст реликварий, потвърждават престижа на Перперикон като важен икономически и духовен център и през Средновековието, засвидетелстван в историческите извори. Това каза в четвъртък археологът проф. Николай Овчаров.
 На базата на откритията той предполага, че екипът му ще установи, че епископската резиденция е била в източната част на акропола. Проф. Овчаров показа две златни монети - част от съкровище, и предна част на бронзов кръст реликварий (енколпион). Монетите – хиперперони (перпери), тежат 3,66 и 4,26 грама и са между 16 и 18 карата. На кръста са изобразени Света Богородица Оранта (молеща се с две ръце) и четиримата евангелисти. 
 Около 20 кръста реликварии от XI–XIV век са открити през последните години на разкопките на Перперикон, отбеляза проф. Овчаров.
 По данни на местни хора и на полицията при разкопки през 90-те години на XX век са открити около 30 перпера в североизточната част на акропола на Перперикон, където от две седмици работи екипът на проф. Овчаров. Според него съкровището от около 30 монети е разпиляно, защото е заровено в драматична епоха на обсади, пожари и разрушения.

http://www.klassa.bg/news/Read/article/209231_Нови+находки+потвърдиха+престижа+на+Перперикон+като+духовен+център+през+Средновековието (http://www.klassa.bg/news/Read/article/209231_Нови+находки+потвърдиха+престижа+на+Перперикон+като+духовен+център+през+Средновековието)


Две важни находки на археолозите от тазгодишните разкопки, започнали в началото на юли, представи на пресконференция ръководителят на археологическата експедиция на Перперикон проф. Николай Овчаров.

Става дума за две златни монети (хиперперони) и бронзов кръст реликварий (енколпион), датирани от XIII-XIV век. И двете находки са открити в североизточната част на Акропола, където през тази година са средоточени проучванията.

Двата златни хиперперона са сечени в периода 1327-1330 г. от византийските императори Андроник II Палеолог (1282-1328) и наследилия го негов внук Андроник III Палеолог (1328-1341). Според проф. Овчаров двете монети са част от голямо съкровище, което е открито от иманяри през 1990-те години, като те са извадили над 30 подобни монети.

Златното съкровище е било разпиляно и заровено в периода 1335-1345 г., защото тогава са драматични години за Перперикон. Двете златни монети са буквална илюстрация на хрониките и писмените източници за този период, посочи проф. Овчаров.

През XIII-XIV в. Перперикон е място, за което България и Византия водят доста войни, и в който период българите, византийците и дори османските турци на няколко пъти го завладяват.

Тези войни за Перперикон не са просто за завладяване на поредната територия, а за владеене на златните рудници до Перперикон, откъдето Византия си е доставяла злато за сечените от императорите монети. Доказателство за това е открито в района императорско имение, което е разпределяло злато от рудниците към Византия.

Освен с рудниците Перперикон е привличал вниманието и с това, че в този период е важен християнски център в Източните Родопи. През XIII-XIV в. Перперикон вече е обособена архиепископия.

Най-сериозната и известна война за Перперикон е през 1343 г. между войските на българския цар Иван Александър (1331-1371) и византийския император Йоан Кантакузин (1347-1354), който е описал събитията в своята хроника. Тази война е спечелена от българите и за половин година Перперикон е под скиптъра на цар Иван Александър.

Проф. Николай Овчаров припомни, че именно на Перперикон преди много години бе открит единствения засега златен печат-хрисовул на цар Иван Александър. След като е бил откраднат от музея в Пловдив, уникатът сега е в частен колекционер в САЩ.

Втората находка, представена в пресклуба на БТА от проф. Овчаров, е бронзов кръст-енколпион, на който е изобразена Св. Богородица Оранта (молеща се). В четирите краища на кръста са изобразени Светите апостоли.

Вече има намерени над 20 броя подобни кръстове-енколпиони, като те са служили за съхраняването на мощите на светци. По думите на проф. Овчаров енколпионите са по-ценни и от златните монети, защото в този период съхраняването на мощи е много ценно и българските царе буквално полудяват по събирането на мощи от светци, които са смятани за Божия благодат.

Проф. Овчаров разказа още, че Перперикон освен развит град, както и светилище на главния тракийски бог Дионис (Загрей), е и християнско средище и център през XIII-XIV век. В североизточната част на Акропола на Перперикон е открита църква пак от този период. И всъщност новонамереното съкровище е точно там, където са били покоите на епископа на архиепископията Ахридос.

http://inews.bg/Култура/Перперикон-неизчерпаем-извор-на-съкровища-и-реликви_l.a_c.394_i.205621.html (http://inews.bg/Култура/Перперикон-неизчерпаем-извор-на-съкровища-и-реликви_l.a_c.394_i.205621.html)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 09, 2012, 20:43:46
Откриха голямо златно съкровище на Перперикон

(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201208/20120809.hmzaufrrxt.jpg)
Фотограф: БЛИЦ

Проф. Овчаров: Открихме едно от най-големите средновековни съкровища - 50 златни и много сребърни монети

Има причини да се смята, че в Перперикон открихме едно от най-големите средновековни съкровища, намерени някога в България, заяви ръководителят на експедицията в древния град проф. Николай Овчаров, цитиран от БГНЕС.

Според теорията на Овчаров съкровището най-вероятно е било свързано с духовенството.Открито е в част на града, където са живели много духовници. "Имаме преки данни за богатството на епископите. Става въпрос за монетно съкровище от близо 50 златни монети, а колко сребърни - никой не може да каже", обяснява професорът.

По средновековните мерки това е огромно съкровище,
поясни Овчаров, според когото находката е един от гвоздеите на археологическо лято 2012. Вървим по дирите на едни полулегенди, полуистини - че на това място преди 20 години е открито едно голямо златно съкровище, продължи археологът.

"За това съкровище аз знам доста отдавна, полицията също знае, това се случи през 90-те години, когато България беше разграден двор и всеки копаеше навсякъде.
На 35-40 см от повърхността попаднахме на концентрация на златни и сребърни монети. Не съм казал, че сме изчерпали съкровището напълно, работата ни продължава", заяви археологът.

Намерените монети са близо 50 гр, като средната тежест на перперата (византийска монета) е около 4 гр.
Монетите, за които говорим, са между 14 и 16 карата, поясни професорът.

Откритите шест сребърни монети са венециански, сечени са в края на XII в. и са запазени много добре."Голямата изненада беше, че съкровището е разпиляно на площ с близо 2 м диаметър. Все едно някой е пръснал монетите", каза още Овчаров.

Впоследствие се оказва, че съкровището се намира в помийна яма, поясни той. "Там се копае изключително бавно, само на ръка, имаме обков от много красива икона... Може да се окаже съкровищница тази помийна яма", продължи Овчаров.

Археологът спомена и за предстоящото отваряне на две гробници, за които се предполага, че са на епископи. Овчаров отказа да коментира къде точно ще бъде изложено съкровището, но спомена, че Регионалният исторически музей в Кърджали ще е сред тях.
Според него сезонът на Перперикон върви много добре, няма отлив на туристи, както беше през минали години.

Професор Овчаров разказа и за състоянието на града по времето, от което е датирано съкровището. По неговите думи
през XII-XIV в. градът става особено важен и за България, и за Византия, а само на 3 км има златни мини.

Именно поради тази причина започват войни между двете страни за контрол над града. След като преминава татарското нашествие, се стига до прочутата война за Перперикон през 1342 г., а през 1354 г. започва и нашествието на османците на Балканския полуостров.
Перперикон е един от малкото градове, които са успели да се противопоставят на османската обсада.

"Последен в града остава замъкът, който дълго време се съпротивлява сам, най-накрая обаче османците проникват в крепостта. Открити са вериги, които идеално съвпадат с документите за роби от Перперикон, продадени на остров Крит", казва професорът.

https://www.blitz.bg/obshtestvo/otkrikha-zlatno-skrovishche-na-perperikon_news150091.html
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 15, 2012, 21:32:00
Откриха скелети на духовници от Средновековието на Перперикон

(http://images.ibox.bg/2012/08/15/img_13/430x323.jpg)
Снимка: © БГНЕС

Скелети на духовници от Средновековието са открити на Перперикон, съобщи БНР.

Археолозите намериха два зидани гроба сред общо 164 погребения до абсидата на църква от XIII-XIV век.

По думите на професор Николай Овчаров там са били положени духовни лица, защото сред останките им има парчета от железен нагръден кръст.

Костите са на млади хора, високи около метър и 60 сантиметра. Близо до каменните гробове археолозите откриха и скелет на млада жена, прегърнала двегодишно дете. Това е вторият случай на подобно погребение и най-вероятно става дума за ритуал, свързан с жертви на чумна епидемия.

Намерена бе и сребърна венецианска момента от XIV век, докато работниците отваряха двете гробници.

Тя се показа от същия квадрант, където преди седмица беше открито златно съкровище.

http://news.ibox.bg/news/id_1006411605

Нова "Мадона с младенеца" на Перперикон

В началото на втория месец от разкопките на Перперикон проучванията вървят в североизточната част на Акропола, разкрити са жилища от XIII-XIV век, предстои слизане към античните пластове, археолозите се натъкнаха за втори път на погребение на майка с невръстното й дете, предаде БГНЕС.

Проучванията това лято са продължение на миналогодишните, разкопките са източно от базиликата и гробниците, заяви ръководителят на екипа проф. Николай Овчаров. Разкрита е втората Мадона – майка, погребана с дете на 2-3 години, което според него е свързано е с обреди, извършвани при чумни епидемии. "При село Нисово, Русенско, преди 3 години разкрихме уникална Мадона, при която младенецът беше с пръсти, нагласени в молитвен жест, находката е датирана от края на XVIII век. Тогава намерих аналогии с ритуали при чумни епидемии, а с тях аз се занимавам специално", посочи Овчаров.

На Перперикон е разкрит огромен некропол от XIV век, до момента от експедицията на Овчаров са отворени 126 гробници. При разкопаните през това лято камери са намерени бронзови копчета, обеци и една съвсем малка гривна от рисувано стъкло за новородено, предназначена за предпазване от злите сили. Гробниците са били вкопавани в скалите около епископската църква, допълнително са затваряни отгоре. Разкопаните днес две гробници показват, че в тях са били погребани по-заможни обитатели на Скалния град на траките. Двете погребения са мъжки, открита бе част от железен кръст. Овчаров предположи, че не е изключено покойникът да е бил свързан с църквата.

Археологът припомни и находките от златни монети. "Имахме данни за златното съкровище още преди началото на разкопките. По данни от иманяри и местна полиция и хора през 90-те години на XX век са намерени около 30 златни монети. Само за седмица в "златния квадрат" се натъкнахме на 11 златни и 7 сребърни монети. Те не са били съхранявани в гърне, а разхвърляни. Явно съкровището е било в кожена кесия, която от налягането се е разложила в бунището. Така с откритите преди монети това съкровище се оказва най-голямото от 14 век, разкривано у нас", подчерта той.

Златните пари са два типа – с изображения на Андроник ІІ (1282-1328) с Андроник ІІІ (1328-1341) и Андроник ІІ с Михаил ІХ (1295-1320). Сребърните са само венециански грошове. Сечени са в 30-те години на 14 век, а са изоставени през 50-те-60-те години, което се свързва с превземането на Перперикон от османските турци през 1361 г., уточни Овчаров. Според него явно в паниката хората са оставяли имането си точно в помийната яма на града с надеждата да го открият като се завърнат.

"Големината на съкровището обаче го определя не като собственост на един човек. Мисля, че става дума за богатството на Перперикон, известно от документите – като писмото от 1339 г., с което Вселенският патриарх налага на епископа на Перперикон да плаща периодично пенсии на митрополита на Филипи, който е обеднял много. Това доказва, че и през 14 век Перперикон продължава да бъде разпределител на златото, добивано при сегашното село Стремци, както и че тогава е бил един изключително развит град", посочи още археологът Овчаров. В края на септември приключва тазгодишната експедиция на екипа му, а той самият изрази убеждение, че предстоят още изненадващи разкрития.

http://novinar.bg/news/nova-madona-s-mladenetca-na-perperikon_NDAxMzsxMQ==.html
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 01, 2012, 07:09:00
Първите жители на Перперикон са се заселили преди 6 500 години

Части от сграда от късната каменно-медна епоха разкри екипът на професор Николай Овчаров на Перперикон, което е доказателство за заселването на първите хора още преди 6 500 години.

Към учените от групата на Овчаров тези дни се присъедини и праисторикът доцент Явор Бояджиев. "За пръв път установихме структура – части от сграда от късната каменно-медна епоха, която доказва най-ранното заселване на Перперикон. Досега намирахме фрагменти от оръдия на труда, керамика, идоли, но те се откриваха главно в пукнатините или в случайни пластове, размесени от други епохи. Имаше само предположения и спорове дали е бил обитаван, култово място ли е бил. Сега със сигурност знаем, че Перперикон е бил гъсто заселен още в късната каменно-медна епоха", подчерта Бояджиев. Той уточни, че за съжаление, през следващите епохи новите заселници са унищожавали следите от предшествениците си.

"При изграждането на тази сграда личи, че скалата е била издялана, т.е. тя е била пригодена да бъде помещение. Със сигурност може да говорим, че най-ранните изсичания на Перперикон започват още през каменно-медната епоха. Това може да хвърли светлина и върху други проблеми, защото и досега са откривани много изсичания и скални ниши в Източните Родопи, но те нямат точна датировка", поясни праисторикът. Голяма част от тях са датирани в Тракийската епоха, но без сериозни аргументи, но учените смятат да преосмислят това. "Находката сега поставя с пълна сила въпроса кога започват най-ранните изсичания, явно е, че още през халколита те са били възможни по скалите. Може да звучи странно, но най-вероятно праотците ни са си служили със сечива от еленов рог, каквито доказателства имаме открити, както и с каменни. Няма следи от железни инструменти", посочи още той. Според него скалата на Перперикон е специфична, омекотява се при обилно напояване и е било напълно възможно изсичанията да се правят с примитивните каменни и рогови сечива.

Двамата археолози обаче не се ангажираха с това да назоват конкретно какви племена са населявали Перперикон, защото за това може да се съди по писмени извори, но в случая става дума за период от 3 000 г. преди писмеността. "Това са хората от каменно-медната епоха, когато наистина достигат връх в своята цивилизация, уменията им са били на много високо ниво, макар, че продължаваме да ги подценяваме. Те са имали големи селища върху над 100 000 кв.метра, строили са дебели крепостни стени. Около 4 200-ата година започват настъпления на племена от Североизток с предимството, че са познавали коня, които постепенно са унищожили праисторическото население. Много ясно личи бягството на тогавашните хора от североизток към запад и югозапад. Перперикон се е оказал много подходящо място за заселване на бегълците", подчерта доцент Бояджиев.

Професор Н. Овчаров акцентира, че находката представлява най-ранните скални изсичания, откривани в България от времето на късния енеолит. "Колко ще се разшири хронологически границата, е въпрос на бъдещето. Много важно е съоръжението от бронзовата епоха, то е част от цялата система, както и 15-те олтари по северния склон, централният олтар в Двореца-светилище. Това жилище е отпреди 6 500 г., а находките от бронзовата епоха са отпреди 3 000 г. Перперикон е един учебник за историята, рядко са такива многослойни обекти", подчерта Овчаров.

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=582022
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 09, 2013, 20:29:43
Бронята на османски военен открита на Перперикон

(https://i1.dir-i.net/CMS/2013/08/08/3a_gu88u4.jpg)

На Перперикон са открити части от бляскавата броня на османски военоначалник, превзел крепостта през 14 век, както и част от надпис върху бронз. Намерено е и съкровище от сребърни монети на султан Орхан I Гази (1326-1360).
 Новооткрита бронзова пластина и частите от бронята свидетелстват за османското нашествие над Перперикон през XIV век, предаде БТА.

Археологът посочи, че намереният надпис е един от най-ранните османски, откривани до този момент у нас.
 Той обаче не е в пълния си вид и тепърва предстоят изследванията около него.

 "Ал-газа" - е първата дума в надписа, която през XIV век символизира воденето на свещена война срещу неверниците", обясни Овчаров.

Следващите две думи гласят буквално - "заради вечно".

 Експертите разчитат целия текст като "Воденето на свещена война води до постоянно богатство", а Николай Овчаров тълкува думите като "Воденето на свещена война води до вечен живот".

 Според него това е текст със смисъла на молитва.

Археолозите са открили и монети от сребърното съкровище на султан Орхан I Гази - човекът, който първи стъпва на Балканите.
 Те също говорят за превземането на Перперикон следтежка обсада от османските турци именно по времето на султан Орхан I Гази.

 "Обикновено свързваме Перперикон с древните обичаи, със светилищата на Дионис, със златодобива и приемането на християнството в XIV век.
 В последно време обаче го свързваме и с обсадата през 1361 г., когато крепостта след тежка и кръвопролитна битка е превзета от османските пълчища", заяви Овчаров, цитиран от БГНЕС.

 Той припомни, че през XIII-XIV век Перперикон, със своята 7000 годишна история, се обособява като един от най-важните градове в южните части на Балканския полуостров.
 Има достатъчно доказателства за това - за многобройни войни между България и Византия за притежанието на този важен град, който се намира на границата, от него се контролира и златодобива в Родопите.

"Още преди 6-7 г. хванахме в акропола на Перперикон следите от едно тежко сражение - начупени копия, мечове, боздугани и др. По-късно колега откри в подножието на крепостта останките от църква, където имаше скелети на обезглавени хора", съобщи археологът.

 Били са превзети предградията, но явно крепостта продължила да се държи и по това време са били обезглавявани хората от предградията.
 По-късно е бил превзет и замъка. След това е започнало избиването на хората и вземането им в плен.

 Намерени са следи и част от техните накити, когато крепостта е подложена на разграбване, както и пранги от робски окови, с които оцелелите са били отведени в робство.

"Питахме се в началото кога точно е станало това- намерените монети ни потвърдиха, че е било по времето на Орхан I Гази", добави проф. Овчаров.

https://dnes.dir.bg/news/nahodki-moneti-perperikon-nadpis-bronja-14670439
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 22, 2013, 21:21:41
Разцепени монети от Перперикон свидетелстват за древната инфлация

(https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/201308/20130822.pjkfamvgqb.jpg)

Новите разкрития на Перперикон показват още веднъж, че Скалният комплекс на траките е учебник по история, където са фиксирани многослойни обекти в продължение на хиляди години. Трети месец продължават археологическите проучвания през това лято. В северния сектор на Акропола археолозите попаднаха на 12 големи обществени и жилищни сгради на по два-три етажа от римски период, най-големите с дължина до 25-30 м.„Откритите останки от монолитни сгради и улици са важно доказателство, защото досега се смяташе, че те не са били строени в планината, а единствено в равнините. Крепостните стени, които са предпазвали града от нашествия, са с дебелина до 3 метра", коментира пред "Стандарт" ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров.

Преди дни екипът на проф. Овчаров попада и на бронзов пръстен с кръстовидна украса с позлатена апликация и част от оловен кръст. Много интересна е и находката от 28 бронзови монети, също от района на северния склон на Акропола. Става въпрос за малко съкровище от средата на XIII век. Според доц. Константин Дочев монетите имат изключително важна историческа стойност. Само една е запазена цяла, тя е сечена по времето на император Теодор Втори Ласкарис 1248-1250 г., всички останали са орязани по особен начин, буквално са цепени на две, на три парчета. Според специалистите комплектът от бронзови монети е доказателство за инфлационните процеси през Средновековието, които засягат и българската държава.

Това е времето на първата половина на XIII в. при наследниците на Иван Асен Втори (1218-1241), когато стопанската дейност е в тежка криза. Орязването на монетите и намаляването на теглото им става държавен процес и той се извършва само в българските предели. „Ако преди това 200 цели монети дават една златна перпера, в края на инфлацията към 1250 год., вече 2500 монети отговарят на една златна перпера", уточняват учените. „Инфлационните" пари, открити на Перперикон, помагат да се хвърли яснота върху интересна стопанска история от Българското Средновековие. Известно е, че след смъртта на цар Иван Асен II неговите наследници губят Родопите и те отиват в ръцете на византийците. Едва Константин Асен Тих (1257-1277) прави голям поход и превзема всички крепости в планината.

Другата много важна находка от последните дни, на която попадат археолозите на Перперикон, е олтар с диаметър два метра от XV-XIV в. пр.Хр. от къснобронзовата епоха с богата керамика, изпълнена с техниката фурхенщихт с врязани изображения на слънца и бяла паста. Сред артефактите е и брадва от полускъпоценен камък яспис. Всичко това дава възможност за точна датировка. „Олтарът е синхронен с олтарите на Татул. А XV век пр. Хр. е времето на култовия възход на светилището. Заедно с най-ранния датиран олтар от IX-VIII в. пр. Хр., открит миналата година на Перперикон, и цялата система от скални олтари, се затвърждава хипотезата за съществуването на голям култов комплекс от 12 кв. км и обща цивилизация в тази част на Родопите", подчерта професорът.

Заедно с археологическите проучванията на Скалния град на траките от началото на август започна и реализирането на проекта „Перперикон – дом на богове и хора" за близо 4 млн. лв. Обновеният древен град ще бъде готов за посетители следващата година. Възстановяването има за цел Перперикон да придобие по-автентичен вид.

http://www.blitz.bg/news/article/218358
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 02, 2013, 18:45:53
На Перперикон откриха "близнак" на вампира от Созопол

(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/029/Image_2275029_126.jpg)
Откритият в Созопол скелет Снимка: "24 часа"

"Брат близнак" на вампира от Созопол бе открит при археологическите проучвания на Перперикон, съобщи археологът проф. Николай Овчаров пред "Фокус".

Работата на археолозите по разкриването на погребението продължава и в момента.

"Съвсем по предварителна информация, вече мога да кажа, че е мъж, на около 35 - 40 години. По монети погребението се датира към ХIII - XIV век. Казвам, че е почти като "близнак" на созополския, защото в лявата му страна, между шията и гърдите, горе-долу в долната част на шията, е забит масивен палешник (острата предна част на ралото). В други случаи имаме гвоздеи, пирони и т.н., докато, поне досега няма друг известен случай, освен в Созопол, където да е прикован именно с палешник. Това е ритуал за предпазване от вампирясване", обяснява проф. Николай Овчаров.

https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2275005
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 04, 2014, 21:42:28
За първи път разчетоха име на човек от Перперикон

(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/177/Image_4281177_1302.jpg)

Вероники или Вероника е първото име на жител на средновековния Перперикон, което беше разчетено от археолози, обяви ръководителят на разкопките в скалния комплекс проф. Николай Овчаров. Той и екипът му попаднали на фрагмент керамика от 12-13 век с надпис на гръцки език. Първата му част гласи "Господи помагай", а под него се чете името Вероники или Вероника.
"Интересното е, че надписът е направен преди изпичането на глинения съд, а не каквато е обичайната практика - след това", отбеляза проф. Овчаров. До този от венецианските архиви е било известно единствено името на Кали от Перперикон, която била продадена в робство.

Проф. Овчаров показа и по-значимите находки от първия месец разкопки на Перперикон. Сред тях е дамски сребърен кръст от 12-13 век, изчистен бронзов кръст от иконоборския период през 7-8 век, както и 2 сребърни венециански монети. Интересна находка е и бронзова култова брадвичка от 17-16 век преди Христа. Според Красимир Лещаков, специалист по древността предмет с подобна форма се намира за втори път по нашите земи.

"През последните дни попаднахме на квадратно съоръжение с размери 1,80 на 1,80 м.", каза още ръководителят на разкопките. Според него става въпрос за кладенец или за хранилище на продукти. Работници успели да изкопаят 1,60 м. в от съоръжението, но все още не са стигнали дъното. При изкопаването са открити монети и сребърна обеца.

(https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/178/Image_4281178_1302.jpg)

(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/179/Image_4281179_1302.jpg)
По-важните находки, открити при разкопките през първия месец

https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4281172
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 01, 2014, 17:49:43
Овчаров откри монета с лика на Иван Александър

(https://webnews.bg/uploads/images/35/8435/168435/orig.jpg?_=1446804119)

Професор Николай Овчаров представи пред журналисти открита при последните разкопки на Перперикон българска монета с лика на цар Иван Александър [1331-1371] от 30-40-те години на 14 век.
По това време във Византия е бушувала гражданска война и българският владетел е използвал момента да си върне Източните Родопи, като е завладял Перперикон. Овчаров обясни, че находката е много ценна, защото българските монети там са изключително редки.
Разкопките на крепостта вървят с пълна пара, похвали се още археологът. Открити са и пранги, с които оцелелите са били оковани и поробени, както и редица счупени и нарочно огънати християнски кръстове.
В източната част на акропола пък при разкопките започват да се разкриват големи сгради от 3-5 век, които са ползвани и през Средновековието. Сред новите находки на Перперикон е и мавзолей на мюсюлмански военачалник с ритуално убит до него кон.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=24173


Сребърна монета от 1330-1340 г. - първия период от монетосеченето на цар Иван Александър, е сред най-новите находки на Перперикон. Според ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров царят е изобразен заедно със сина си Михаил. Любопитното е, че монетата е цяла, а не изрязана, както се е правело в годините на инфлация през Средновековието.
От хрониките на Йоан Кантакузин е известно, че през 1343 г. Иван Александър води битки за отвоюването на Източните Родопи и назначава архонт на цялата област. Именно с това се обяснява намирането на множество кръстове (повечето осквернени при турските нашествия от 1361-1362 г.) на Перперикон. Добре запазен е разкритият тези дни бронзов хоругвен кръст.
Повече от 100 са най-новите находки, датирани към различни периоди от живота на скалния комплекс. Сред най-ценните са апликация с конска глава от IV-V в. и бронзова закопчалка за книга (Х-ХIV в.). Археолозите забелязват и повишен туристически интерес - през трите почивни дни между 20 и 22 септември обектът е посетен от 6000 души.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4340759
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 09, 2014, 21:58:55
Гроб на млад мъж с нож в сърцето стресна Перперикон

(https://www.faktor.bg/media/article_gallery/uploads/images/v/Vampir.jpg)

Близо до гроба на новия вампир археолозите разкопали и гроб на млада жена с дете на 5-6-годишна възраст в позата на Богородица Одигитрия и Младенеца
Гроб на млад мъж, погребан според християнския обичай, но с извършен ритуал против вампирясване, са открити на Перперикон.

Необичайното в погребението на младия мъж е железен нож, поставен в областта на сърцето. Левият крак на човека под коляното пък бил разчленен на 3 преди погребението и поставен до трупа.

"В случая отново става дума за обичай против вампирясване", обясни топ археологът Николай Овчаров. Според професора подобни ритуали са били изпълнявани и в близкото минало. Най-често те се прилагали спрямо хора, починали по неестествен начин, като например самоубийци.
Първото погребение от този вид беше открито на Перперикон непосредствено след като нашумя т.нар. Созополски вампир.
Близо до гроба на новия вампир археолозите разкопали и гроб на млада жена с дете на 5-6-годишна възраст. Двете тела са поставени така, че да наподобяват позата на Богородица Одигитрия (Пътеводителка) и Младенеца.
Според Овчаров този тип погребения са образна молитва, използвана за предпазване от чумна епидемия.
И двата гроба са датирани от първата половина на 13 век.

http://www.faktor.bg/kultura/30029-grob-na-mlad-mazh-s-nozh-v-sartzeto-stresna-perperikon.html
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Октомври 23, 2014, 18:01:52
На Перперикон търкаляли зарове

(https://perperikon.info/wp-content/uploads/2014/10/komar.jpg)
Археологът показва зара и сребърния дукат. Вненецианските монети са били с много високо качество,
затова на Балканите ги използвани наравно с византийските и българските

Жителите на Перперикон са били комарджии. За това говори любопитна находка от скалния град. Откритият масивен керамичен зар за игра на хазарт е 6-стенен, като на всяка стена са обозначени с точки цифрите от 1 до 6. Ръбовете на зара са заоблени, за да може да се търкаля по-добре, обясни ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.
Археологът допълва, че игрите със зарове са добре известни през Античността и Средновековието, макар да са отречени и преследвани от официалната църква. Откритите във Велики Преслав малки зарчета от кост са използвани за игра, подобна на днешната табла. С костени и керамични пулове се е играла и любимата игра "дама".
"Откритият зар е доста масивен, затова няма съмнение, че е използван именно за "комар" - коментира проф. Овчаров. - Намерихме и обекта, за който хората са играели хазарт. Това е прекрасен сребърен венециански дукат от ХIII век с изображения на дожите."

https://perperikon.info/?p=1096
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Април 04, 2015, 09:08:13
Перперикон

(https://bulgariatravel.org/data/media/010_001_Perperikon.jpg)

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон.
Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.
Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. Тук те създават първото светилище и полагат съдове с храна за боговете. Тези свещенодействия продължават и през цялата бронзова епоха (III-II хил. пр. Хр.). С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.
През последното хилядолетие на старата и първите векове на новата ера скалните съоръжения се разрастват и се превръщат в град с крепостни стени, дворци и подградия. Там вероятно се е намирала царската резиденция на тракийското племе беси. Впоследствие римляните донасят на Перперикон своя лукс и финес, а готите разоряват и изпепеляват Перперикон през 378 г.
В началото на V век скалният град става епископско средище, след като в Родопите се приема християнството. През VII-XIV в. Перперикон процъфтява като областен център. За него много пъти са се водели войни между българи и византийци. В края на XIV в. османските турци завладяват и разрушават крепостта, чиито руини постепенно потъват в забрава.
Днес древната слава на Перперикон възкръсва. Свещеният град е уникален в археологически, исторически, природен и мултирелигиозен аспект, едно от чудесата на света. Много от находките, открити при археологически проучвания на Перперикон, днес могат да се видят в Историческия музей в град Кърджали.
До него се достига по добре поддържан асфалтов път, а в подножието на хълма има паркинг.

(https://bulgariatravel.org/data/media/010_004_Perperikon.jpg)

(https://bulgariatravel.org/data/media/010_005_Perperikon.jpg)

(https://bulgariatravel.org/data/media/010_006_Perperikon.jpg)

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=36451
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 10, 2015, 07:53:42
Нови находки на Перперикон

(http://www.cross.bg/photo_new_gallery/2014/07/29/bfdc444378491af2aa118064460df60d.jpg)

Бронзова статуетка на Аполон с лък откри екипът на професор Николай Овчаров в първия ден на тазгодишните разкопки на Перперикон. Находката е датирана от археолозите към ІІІ век от н.е. Статуетка е с изключително прецизна изработка и бе намерена на метри от римска култова сграда от същото столетие.
„Това е вторият римски храм, открит на Перперикон. Първият бе открит преди 5-6 години и в който бяха разкрити глинен олтар и икона с тракийски конник. Бронзовата статуетка на Аполон доказва още веднъж, че на Перперикон не всичко е само Средновековие, както твърдяха някои. Вече с категоричност може да говорим за езическия период на Перперикон от Римската епоха", коментира проф. Овчаров.
Освен с разкопките, през това лято проф. Овчаров и монголски археолози започват проучване на скални рисунки на Перперикон, които потвърждават хипотезата за тюркско - културния произход на прабългарите. За да подкрепи тезата си проф. Овчаров показа една от скалните рисунки на Перперикон, илюстриращи присъствието на прабългарите по нашите земи. „Тя представлява жена, върху чиято дреха е изобразена и вулва, а в дясната си ръка държи лък със стрела", обясни археологът. Според него става дума за женското божество Умай - еквивалент на прабългарския бог Тангра.
Тазгодишните разкопки ще бъдат финансирани с 220 хил.лв. от правителството, от тях 180 хил. лв.за разкопки и 40 хил. за активни консервационни дейности. В продължение на почти 4 месеца заедно със специалистите ще работят и 80-90 души от околните села.
„Срещу тези средства, трябва да успеем да завършим Акропола на Перперикон, нещо, което трябваше да стане миналата година, но поради политическите противоречия и проблемите в страната, не се случи", коментира проф. Овчаров.

http://www.cross.bg/perperikon-ovcharov-razkopki-1468841.html#axzz3cVyygCsg


(http://www.novjivot.info/wp-content/uploads/2015/06/aPOLON.jpg)

Проф Овчаров показва статуетката на бог Аполон, намерена на Перперикон.
Статуетка на Аполон бе разкрита в Перперикон. “Находката е от ll - lll в. – твърди проф. Николай Овчаров. – Уникалното произведение на местни майстори е намерено пред сграда №43, определяна като римски езически храм.”
Тазгодишните разкопки започнаха на 8 юни и се очаква да са най-мащабните в 16-годишните проучвания. Ще продължат близо 4 месеца с участието на около 100 души от съседни села. “Целта е окончателното проучване на Акропола и превръщането на Перперикон в завършен обект на културния туризъм”, допълни проф. Овчаров.
Специално внимание ще има към скални рисунки, пресъздаващи култа към плодородието сред прабългарите, които почитали азиатската богиня Омай. Това е част от идеята за съвместно изследване на корените на прабългарите в Централна Азия, за което наскоро се договориха президентите на България и Монголия.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=41422
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 18, 2015, 18:18:05
Монети и обеци откриха археолози на Перперикон

Една златна и четири сребърни монети разкриха археолозите през първата седмица от тазгодишните разкопки на Перперикон, съобщи проф. Николай Овчаров. Експедицията се натъква на тях малко след като намери изящната статуетка на бог Аполон, за която “Труд” вече писа.
Златната монета е от епохата на Юстиниан l Велики (527-565 г.). Тя е от т.нар. тремиси (1/3 от солида), тежи 2 г и е изработена от почти 24-каратово злато, уточни археологът. От едната й страна е ликът на владетеля на Източната Римска империя, а от другата – богинята Виктория с разперени криле.
Намерените две по-големи сребърни монети свидетелстват за друг етап от живота в скалния град. Сечени са по времето на цар Иван Александър (1331-1371 г.), който според исторически извори прави най-големия опит да върне Перперикон в пределите на държавата. Доскоро сведенията за събитията са само от исторически извори, но монетите от тази епоха свидетелстват, че там е имало военен гарнизон. По тях няма инфлационни изрязвания и се предполага, че са част от войнишките заплати. На монетите личат образите на Иван Александър и сина му Михаил. Сечени са в Търново.
Майстори от престолния град са изработили и двете намерени обици на Перперикон, твърди проф. Овчаров. Подобни накити са познати от средновековната ни живопис.
Още две монети представи археологът. Те са венециански, сечени са през Хlll в., но са използвани до 70-те години на ХlV и са доста изрязани заради инфлационните процеси.
Тази година трябва да завършат разкопките на акропола на Перперикон, категоричен е проф. Овчаров.

https://trud.bg/article-4827222/
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 28, 2015, 09:03:06
Археолози откриха централния площад на Перперикон

Намерена е и антична ромфея - оръжие, с което единствено траките воювали

Централният площад на Перперикон вече е открит и до 2 седмици ще бъде напълно разчистен, съобщи проф. Николай Овчаров по време на пресконференция за поредните архитектурни находки на територията на античния тракийски град.

Още в първия ден от проучванията през този сезон археолозите са се натъкнали на бронзова статуетка на Аполон северно от т.нар. култова сграда №43 – разкрит миналата година храм, вероятно посветен на древния бог на изкуствата. Именно там, в близост до колонадата на самия връх, е „излязъл” и централният площад, който не е точно агора или форум, типичен за равнинните поселища.

„На Перперикон всичко изненадва, защото е построен на скален връх - обясни историкът, - и обектите, включително и централният площад, не са разположени стандартно, а в зависимост от природните дадености”. Той е бил обграден от представителни обществени здания, стената на едно от които е дълга цели 26 метра.

Най-големият разцвет на Перперикон се свързва с Римската епоха (3-ти-4-ти век) и от този период датират и други интересни архитектурни особености в централната му част, които все още не са напълно разкрити – например каменни изсичания, напомнящи седалки или пейки.

Доста са и намерените златни и сребърни монети. Една от тях е на последния тракийски владетел Реметалк, вече като васал на Октавиан Август – фактическия създател на Империята. Подобни в Родопите почти няма. Има и 4 средновековни сребърни пари от първото монетосечене на цар Иван Александър, когато през 1343 г. е успял да си възвърне Перперикон от византийците. Те са също много редки и още не са били „рязани” поради инфлацията. Правени са в Търновската монетарница и вероятно с тях от столицата са изплащани заплатите на войниците от местния гарнизон.

Изключително интересна е находката, постъпила в Историческия музей в Кърджали, намерена при селскостопански работи в кварталите край Перперикон. Тя представлява 142-сантиметрова ромфея (или румпия - лат.) - оръжие, подобно на едноостър меч, което единствено траките са използвали между 4-ти век пр. Хр. и 4-ти век от н.е.

С ромфеи бойците от тракийските части в Римската армия, воювали с персите, се рязали хоботите на слоновете и сухожилията на вражеските коне. Едва 13 такива екземпляра са описани от учените у нас, разкри проф. Овчаров. След обработка оръжието, навярно от гроб на тракийски воин край античния път за Азия, ще влезе в местния музей.

http://novinar.bg/news/arheolozi-otkriha-tcentralniia-ploshtad-na-perperikon_NTA4Mzs4MA==.html (http://novinar.bg/news/arheolozi-otkriha-tcentralniia-ploshtad-na-perperikon_NTA4Mzs4MA==.html)


Намерен е 13-ият огромен меч ромфея - страховитото оръжие на траките

(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/413/Image_4893413_302.jpg)

Находката е направена в близост до крепостта Перперикон,
съобщи проф. Николай Овчаров, който обобщи средата на археологическото лято


Покрай античния път по поречиието на Арда, на 2-3 км от Перперикон, селяни, обработващи земя там, са открили няколко интересни предмета, които са предали на музея в Кърджали. Сред тях са брадвичка и чукче с длето от Средновековието - земеделски сечива, но има и нещо уникално - тракийски меч - ромфея.
Мечът с дължина 142 см е 13-ият от типа  ромфея от българските земи, чието откриване е официално оповестено.

Оръжието е специфично за траките, затова няма съмнение, че е на тракийски войн, най-вероятно погребан с него според обичаите. В началото този вид оръжие е определяно като копие, днес учените го категоризират като меч. Обичайната му дължина е между 140 и 150 см, използван е в периода от IV в. пр. н. е. до IV в. сл. н. е., казва проф. Овчаров. Този е 142 см. Нужна е огромна сила, за да се борави с него. На практика почти половината от размера му е дръжка.

Учените дълго време спорят дали това е меч или копие, защото дръжката му е необичайно дълга. Вакрая надделява мнението, че все пак е меч, размахван с две ръце от тракийските воини. Ромфеята им позволявала да съсичат сухожилията на конете на противниците си и дори хоботите на слоновете, когато са воювали с персите. Това е било едно от най-страшните оръжия на тракийските пехотинци, описано и в античните източници. То е с едно заточено острие. Служело е за сечене и мушкане.

Намирането на ромфеята дойде като бонус към отчета на проф. Николай Овчаров за средата на археологическото лято на Перперикон, което ще продължи до 10.IХ.
Работата на Перперикон кипи усилено, въпреки горещото време. Около 90 души от седем-осем села в околността помагат в дейностите по разкопките.

В средата на археологическия сезон на Перперикон археолозите попадат на централния площад на скалния град, където се смята, че хората са се събирали. Площадът ще бъде разкрит изцяло след около две седмици. Той е бил заобиколен отвсякъде с храмове и представителни сгради - едната от тях 26-метрова, в централната част има изсичания в скалите, наподобяващи пейки, посочи ученият, все още удивен, че всичко това става в планината. Още в първия ден от разкопките тази година попаднали на бронзова статуетка на Аполон в класическия му вариант с лък в ръцете. Затова се предполага, че една от монументалните сгради е именно храм на Аполон от римската епоха. Вероятните размери на агората са 30 на 30 м.
Проф. Орчаров показа някои от новите находки при разкопките на Перперикон, които вече са около 700. Сребърен пръстен, който е бил с гема, от Римската епоха, два пръстена от Средновековието - ХIII-ХIV век, два нагръдни кръста, носени като амулети - “против уроки”, са намерени при археологическите разкопки.

Сред откритията за този сезон са и златна монета на император Юстиниан Велики,както и четири сребърни монети на цар Иван Александър - редки в Източните Родопи, излезли от Великотърновската монетарница. Вероятно с тях през 1343 г. е платено на войниците, превзели крепостта Перперикон. Любопитното е, че и тогава е имало инфлация - колкото по-сериозна, толкова сребърните монети ставали по-тънки и по-тънки и накрая приличвали на люспици. Но тези явно са преди “инфлацията”, защото са от солидно количество сребро.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893389 (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893389)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 08, 2015, 09:52:40
Двуфитилна лампа, на която е изобразен бог Ерос, откриха на Перперикон

(https://1.bp.blogspot.com/-Mc42Jh4iWk8/Vew-fj8uRnI/AAAAAAAEWmA/-Tev_vXWUqE/s1600/6-09-lampa.jpg)

Двуфитилна лампа, бронзов печат и чаша за вино намерили археолози край Перперикон, съобщи археологът Николай Овчаров, който проучва открития от Иван Балкански скален комплекс.
Той поясни, че двуфитилната лампа е от керамика и върху нея има много изображения, като в центъра е изображението на бога на любовта Ерос. Виждали се фризове от лозници и геометрични елементи. Тя била от края на втори - началото на трети век, вероятно произведена в района на Ефес, писа БТА.
Бронзовият печат бил на занаятчия от същия период - на него пишело Димитриус Селюли. Изследователите имат две хипотези - фамилията или професията на човека. Той вероятно е правил луксозни столове или носилки за аристократи.
До 2013 г. са открити 610 монети от римския период - от император Траян до монети от 498 година.
На няколко метра от цитаделата на Перперикон са намерени табели. На едната пишело Амониус (Амоний). Тя била от 2-3 век. Това вероятно са хора, които са се заселили, предимно ветерани.
Всички монети и надписи доказват, че регионът има огромно значение. На три километра са най-големите златни рудници. Затова Перперикон е контролирал добива на злато в целия район, припомни старата хипотеза Овчаров.
По няколко десетки хиляди туристи минават на месец. До края на годината може би Перперикон ще са посетили около 200 000 човека, прогнозира Овчаров.

https://rodopi24.blogspot.bg/2015/09/blog-post_67.html?m=1
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Септември 15, 2015, 14:59:49
Три римски храма разкриха археолози на Перперикон

Три езически храма от Римската епоха и 45 представителни сгради бяха разкрити при тазгодишните довършителни разкопки на Акропола на Перперикон, обяви археологът проф. Николай Овчаров.

Първият храм е на самия връх и хипотезата е, че вероятно е на Аполон, защото при разкопките в него е открита бронзова фигура на божеството. Вториаят храм е бил на Тракийският конник, който е събирателен образ на старите тракийски божества. Археолозите открили мраморна глава на божеството, която вероятно е фрагмент от плоча с размери поне 1 метър. В скалата, в която е вкопан храма има и 2 ниши, вероятно служели като олтари.

Третият храм е градски митрериум, в който има басейн за вода и каменни седалки. Освен това има и издълбани в скалата халки, за които са се вързвали бикове, пренасяни в жертва на бог Митра.

"Сградите на Акропола са изключително импозантни. Най-голямата е дълга 26 метра, била е на поне 2 етажа, покрита с керемиди", каза проф. Овчаров. Според него ясно се вижда градоустройството на римския град на Перперикон. Малки улички между постройките водят към главна улица с широчина около 3 метра, която отвежда към главния площад, който е имал колонада, част от която е запазена. Археолози и реставратори са успели да консервират и 7 средновековни жилища, които са били вкопани в основите на римските сгради.

"Запазването на т.нар. землянки беше изключително трудно, защото пръстта им се отмива от дъждовете. Реставраторите успяха да си свършат перфектно работата и сега туристите могат да видят интериора на жилищата от 12 век", каза проф. Овчаров.
През следващата година археологът смята да започне разкопаването на южното подградие на Перперикон. "Очаквам интересни находки в тази част на хълма, която е била заселена в римския период. Още при теренните обхождания установихме поне 7 сгради", каза проф. Овчаров.

В южното подградие той и екипа му са разкрили и градска чешма или фонтан, който е изключително сложно съоръжение с размери 5 на 6 метра и дълбочина 4,20 м. Три от стените на цистерната са изсечени в скалата, а четвъртата е представлявала зид от квадри, завършващ с корнизни фризове.
"Фонтанът има 2 канала. От единия е изтичала вода, а вторият е своеобразен преливник, непозволяващ на водохранилището да се препълни", поясни археологът. Той не изключва възможността съоръжението да се окаже римски храм на нимфите, но това щяло да стане ясно след разкопаването на целия район.

(https://cache2.24chasa.bg/Images/Cache/692/Image_4982692_128.jpg)
Един от 3-те храма от римската епоха, разкрити при разкопки на Перперикон, който е бил посветен на бог Митра

(https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/691/Image_4982691_128.jpg)
Римското съоръжение, което е възможно да се окаже храм на нимфите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982680 (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4982680)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Февруари 08, 2016, 06:52:45
Перперикон - тайнственият свещен град

(https://www.bulgarianhistory.org/wp-content/uploads/2016/02/poof-658x439.jpg)

В последните години едно име често се споменава в медиите – Перперикон. Древното светилище стана известно покрай проучванията, проведени от известния български археолог Николай Овчаров. Въпреки това, малко се знае какво реално представлява то, каква е историята и значението му, а в следващите редове ще се опитаме да отговорим именно на тези въпроси.

Перперикон е огромен скален масив в източните Родопите, за който се смята, че възниква преди около 8000 години. Каменният паметник се извисява на 15 км от Кърджали, близо до Перперишката река, от която се твърди, че древните хора са добивали злато. За първи път археологическият комплекс е описан от проф. Иван Велков през  1930 година, но мястото добива популярност вследствие на проучванията професор Николай Овчаров. Той е една от главните причини за популяризирането на Перперикон в медиите, а вследствие на това – засиленият туристически интерес към този култов комплекс. Мащабните разкопки водени от археолога разкриват Двореца, Акропола и други интересни места, непознати дотогава на обществтото. Стига се до там, че CNN отразява като събитие Перперикон в своите репортажи.

Древните обитатели на тези земи вярвали от незапомнени времена в бога Слънце. Това е една от причините те да се установят на голямата скала, като основна причина за това е липсата на растителност и удобното местоположение, откъдето лесно може да се наблюдава всяка сутрин изгряващото слънце. Малко по-малко с развитието на уредите, усъвършенстването на сечивата, силно развивани през Бронзовата епоха, се давало възможност на хората да обработват камъка. Те започнали да изсичат различни култови ниши, светилища, гробници. Така Перперикон започнал да променя своя естествен облик. В някои от нишите са открити множество оброчни съдове, фугири, антични предмети, свързани с култа към бога Слънце.

Светилището развило своето значение и през късната Бронзова епоха. Големият разцвет се осъществил през XVIII-XII в. Пр.Хр. Това е периодът на развитие и на първата европейска цивилизация, в лицето на Крито-Микенската култура. Култовият комплекс се развил и  придобил дренажна система за отвеждане на водата. Един от съдовете от този период впечатлява археолозите с изображенията на техния Бог и шест човешки фигури. Хората са оформени символично като цветя, техните глави са представени като малки Слънца. Малко по-малко култът към Слънцето се развива и през ранножелязната епоха, IX – VI в. Пр.Хр., се появяват и много други богове. Тракийската религия например е силно ориентирана към култа към Орфей и Дионис, а Перперикон се превръща в своебразен център на тези вярвания и обичаи.

През къснобронзовата епоха Перперикон се превърнал в грандиозно светилище.  Много факти ни навеждат на мисълта, че точно в Перперикон се е намирало прочутото светилище на бог Дионис. В Античността проницалището (езическо светилище, където се прорицава) на Дионис било известно колкото оракула в Делфи, но все още няма неопровержими доказателства, че точно там се е намерило то.

Според легендите две съдбоносни пророчества били направени от олтара на Перперикон. Първото предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август. Светоний описал знаковото посещение в светилището на бащата на бъдещия пръв владетел:

Когато Октавиан, бащата на Август, водил войската си някъде из отдалечените части в Свещената планина на Дионис, се допитал до оракула на бога за сина си, било му потвърдено от жреците, че синът му ще стане господар на целия свят, понеже, след като виното се разляло върху олтара, димът се издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето – знамение като това, което получил и самият Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар.

(http://www.bulgarianhistory.org/wp-content/uploads/2016/02/perperikon3.jpg)
Олтарът на Дионис – археолозите твърдят, че в него са извършени най-малко две изключително съдбоносни за човечеството предсказания

През 2002 година е открита огромна зала без покрив, която отговаря на всички описания на храма на Дионис в античните текстове. В центъра й се намира величествен олтар с диаметър около 2 метра, висок около 3 метра. В олтара могат да се забележат множество издълбани ями, напълнени с парчета керамика. В подножието се откриват и фрагменти от по-малки глинени олтари. Очевидно залата не е имала покрив заради огнения пламък, по височината на който се е гадаело. Цялата околност и самият връх на Перперикон са покрити с хиляди скални изсичания във вид на корита, басейни, преливници. Всички тези олтари най-вероятно са се ползвали за жертвоприношения в чест на боговете. Гледката на монумента с хилядите малки олтари и каменни изсичания била внушителна. Функциите на Перперикон замират по времето на елинизма (IV – I в.пр.Хр.). През I в. Тракия е завладяна от Рим и Перперикон изживява истински ренесанс.

Перперикон се състои от четири части: мощна крепост – Акропол; Дворец-светилище, който е непосредствено под Акропола от югоизток; северно и южно подградие. По хълмовете са построени много храмове и постройки. Издълбани са широки улици, по които всеки посетител може да се разходи. Отстрани на всяка улица са запазени къщи, изсечени в самия камък. В източната част на Акропола е изсечена огромна Базилика. Базиликата най-вероятно е била древен храм, а по време на християнството се е превърнала в църква.  От базиликата към вътрешността на Акропола води покрита колонада, портик, чиито колони са оцелели до днес. От данните на античните и средновековните автори е известно, че подобни портици са строени само в големите градове и значителните култови комплекси. На този етап от проучванията са открити две порти на Акропола. Едната е от запад и се пази от мощен правоъгълен бастион. Другата бе разкопана от юг през 2002 г. Нейното предназначение е особено важно, защото води към внушителния Дворец-светилище.

Дворецът най-вероятно бил храмов комплекс, посветен на бог Дионис. Той е разположен на седем етажа, като в центъра му се намира тридесетметрова церемониална зала, която най-вероятно служела за извършване на ритуали и обреди. Друг забележителен обект в Двореца е масивен каменен трон с поставка за краката и облегалки за ръцете. Под тухления под на всяко помещение има хиляди канали за оттичане на дъждовната вода – нещо, което ни подсказва, че била създадена една блестяща за времето си канализационна система. Дворецът е заобиколен с огромна крепостна стена, която е свързана с Акропола са и заедно оформят уникален ансамбъл.

Перперикон е един уникален комплекс, посветен на култа към бога Слънце. Той е символ на една от най-ранните култури по нашите земи. Там се е зародила религията, която била в основата на развитието на културата, архитектурата и знанията. Откриването на Перперикон  е нещо, което освен морална, би могло да носи и материална полза за българската държава, стига да бъде представено по достоен начин пред света.

https://www.bulgarianhistory.org/bit-i-kultura/zada-lzhitelni-destinatsii/perperikon/
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 20, 2016, 21:52:35
Сребърни монети на цар Иван Александър намериха на Перперикон

(https://www.monitor.bg/media/articles/2016/25/36959/921501.jpg)

Две сребърни монети на Иван Александър [1331-1371] са намерили археолози на Перперикон. Това е станало по време на разчистването на скалния град миналата седмица, съобщи проф. Николай Овчаров.
Той поясни, че в района на Велико Търново има много такива монети, но са рядкост за южните части на страната ни.
„Находката ни препраща към 1343 година, когато Перперикон е превзет за няколко месеца и там има български гарнизон.

Монетите са в много добро състояние
и се предполага, че са били специално изпратени като заплати на гарнизона“, коментира проф. Овчаров.
Вече започнаха разкопките на скалния град, които се провеждат за 17-а поредна година. Те ще продължат до средата на септември, като учените ще трябва да намерят северната порта и да приключат с акропола. След това археолозите планират да започнат работа по южното предградие. Предполага се, че това ще отнеме още поне десет години работа. До момента там са открити две гробници. Съвсем скоро ще бъдат издадени и няколко тома, посветени на архитектурата на Акропола и откритите над 6000 монети и над 100 оловни печати от византийския период.
За разкопките на Перперикон това лято са предвидени 220 000 лева, осигурени от националния бюджет, като учените разчитат и на помощта на община Кърджали.
В тази връзка проф. Овчаров припомни, че само за миналата година обектът е бил посетен от около 250 000 души, а от такси са събрани близо 200 000 лева.

Освен разкопките на скалния град, предстои и
голяма кампания по консервация и реставрация
на Перперикон. Проектът е по норвежка програма и е на стойност 1,5 млн. лв. Трябва да бъде реализиран до края на годината. Ще бъдат консервирани 20 големи сгради от античния и средновековния период, а крепостната стена ще бъде вдигната на височина от няколко метра. Кулата също ще бъде преобразена.
Паралелно с това ще се провеждат и разкопки на Мисионис край Търговище, като работата там ще е за трета поредна година. Най-интересната находка досега там е на рухнала кула, под която е намерен скелет с монети на султан Мурад.
 
https://www.monitor.bg/ (https://www.monitor.bg/a/view/18167-%D0%A1%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%80-%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%9F%D0%B5%D1%80%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD/)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Ноември 05, 2016, 06:50:41
Храм с размерите на "Света София" се показва в Родопите

(https://www.monitor.bg/media/articles/2016/34/43677/ovch1.jpg)

Поредно сензационно откритие в скалния град Перперикон направи екипът на проф. Николай Овчаров. В южния квартал от два месеца се работи по разкриването на гигантска трикорабна базилика – епископска катедрала от V в. Тя е била с монументална каменна колонада, масивни зидове от огромни блокове и красива украса. Фрагменти от стенописи показват, че храмът е бил и богато изографисан с фрески.
Предполага се, че при проучванията, които ще продължат и през септември, дължината на централната част, заедно с втория притвор и двора-атриум, ще  достигне 40 метра. Това прави църквата по-голяма от Старата митрополия в Несебър и съпоставима със столичната „Света София“, Еленската и Беловската базилики, категоричен е професорът.
През ІХ в. църквата е преустроена в еднокорабна базилика, също с внушителни размери, и е продължила да функционира така до ХІV в., когато Перперикон е превзет от османските турци.
През последните дни археолозите започнаха проучването на отлично оформените гробове от средновековния период. Досега са обследвани над 30, като в много от тях се откриват великолепни накити – бронзови и позлатени наушници, обеци, пръстени и гривни. Намерен е и надгробен паметник: издълбан кръст с надпис на гръцки език наоколо.
Едно от погребенията изцяло се отличава от шистовите гробове от ХІІ-ХІV в. Става дума за отлично оформена в скалите гробница с идеално изработени покривни плочи. Тя се намира източно от апсидата на катедралата – място, което винаги е било предназначено за високопоставени духовници. Тъй като няма съмнение, че Голямата базилика на Перперикон е епископска катедрала със синтрон и амвон, нашата хипотеза е, че става дума за гробница на епископ, коментира проф. Овчаров.
При отварянето й в четвъртък сутринта се е показала идеално оформена камера, но в нея кости са липсвали. По принцип южната тераса на Перперикон е с много висока киселинност на почвата и кости почти не могат да се съхранят, обяснява археологът. Духовникът, погребан там, вероятно е бил облечен в монашеско расо, затова липсват други оцелели през вековете находки, предполага Овчаров.

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=74588 (http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=74588)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Юни 30, 2017, 08:12:22
Монети на Юстиниан Велики откриха на Перперикон

(https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/06/07-1-0.jpg)

Със светлинно шоу и литургия на пловдивския митрополит Николай започва новият етап от разкопките в Перперикон през юли. От всички страни на новооткритата там най-голяма ранно-християнска базилика вече са разположени над 80 работници, набрани от околните села, които в следващите 3 месеца ще трябва да извадят на бял свят още тайни от историята на скалния град в Родопите. Ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров твърди, че разкритата на Перперикон църква е била главният храм на големия епископски център Родопи, описан в Псевдо-епифаниевия списък от VІІ в. Именно тази хипотеза предстои да бъде доказана при започващата мащабна археологическа кампания. Ще се търси и най-големият средновековен манастир в региона, в чийто център се предполага, че е била базиликата.

1 юли вече е обявен за Ден на Перперикон. В 21 ч. в събота ще бъде включено цялото художествено осветление на хълма в скалния град, а на олтара на Дионис

ще бъде изпълнен древен ритуал

за хилядите туристи от цял свят, които посещават археологическия комплекс, съобщи пред „Монитор“ проф. Овчаров. Планира се денят на Перперикон да се провежда всяка година.

На 6 юли в 11 ч. Пловдивският митрополит Николай пък ще извърши тържествен водосвет на двете открити през юни от екипа на Овчаров средновековни църкви в землището на с. Добромирци, община Кирково. Очаква се да присъстват много официални лица, включително губернаторите на Пловдивска, Смолянска и Кърджалийска област. Както вече се знае, по тези места се търсят следи от последните години на патриарх Евтимий.

Миналата година проф. Овчаров и екипът му започнаха проучването на Южното подградие на Перперикон. Именно там бе разкрита най-голямата раннохристиянска базилика в Родопите. Това беше и

голямата изненада на сезона

Грандиозната катедрала е в запазен вид, има цели колони, което ще позволи възстановяването й. Новооткритата църква е дълга 34 м и широка 14 м. Базиликата е построена през втората половина на V век. Абсолютно сигурно е, че това е епископски храм. За това говорят синтронът, както и постаментът на амвона, от който епископите на Перперикон са изнасяли своите проповеди, твърди Овчаров.

Трикорабната базилика е с притвор и атриум – двор, задължителен за раннохристиянските църкви. Засега са

открити следи от осем колони в него

Дворът е мястото, в което вярващите са влизали и са се причестявали преди началото на службата. В този си вид базиликата е съществувала около два века, след което е изоставена или западнала. През IX век е превърната в еднокорабна базилика. Въпреки това нейната дължина пак остава около 22 м и със сигурност е изпълнявала функциите на епископска катедрала. Освен с монументална украса тя е била и стенописана.

Археолозите очакват да намерят помещения, свързани с култовата дейност в храма.

Предполага се, че църквата е била в центъра на голям манастир, който ще се търси, или се е намирала на един от главните площади на Перперикон.

Вече има интересни находки: монети на император Юстиниан Велики от VІ в. и на византийски императори от ХІІІ-ХІV в. Особено ценен е оловният печат от ХІ-ХІІ в., който може би е бил на един от епископите на Перперикон.

https://www.novjivot.info/2017/06/29/ (https://www.novjivot.info/2017/06/29/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%8E%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%B0%D0%BD-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF/)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 04, 2017, 22:09:57
Нови ценни археологически находки откриха в Перперикон

(https://webnews.bg/uploads/images/86/0486/210486/768x432.jpg?_=1448535632)

Уникални по рода си  археологически находки откриха край Перперикон. Историческата емблема на Източните Родопи разкрива нови важни данни за историята.  По думите на проф. Николай Овчаров става дума за обширен некропол от XIII-XIV век.

Край огромната базилика, която беше открита миналата година, археолозите намериха и град на мъртвите. Близо 100 саркофага показват как са били погребвани хората. Това е третият голям акропол на Перперикон и се намира в южното подградие на Скалния град. Другите два са край църквите в северния квартал и в Акропола - от другата страна на хълма, която вече е добре проучена и привлича все повече туристи.

„Некрополът в южния квартал се намира близо до  най– голямата ранно-християнска базилика в Родопите от V-VI век, която през средновековния е била по–малка такава, но пак епископска. Гробовете са много добре оформени. Те наподобяват на античните саркофази, но в много по–груб вид, повечето са оформени с каменни стени и покрити с плочи. Много често те са  положени един върху друг, защото пространството, макар и голямо, е било недостатъчно, за да побере толкова много гробове от всички страни на средновековната църква" - обясни проф. Николай Овчаров.

Според него именно през периода XII-XIV в. се появява този некропол върху мястото, което някога е била  площадка от късноантичната епоха.  Проф. Овчаров уточни, че от миналата година досега са разкрити около 100 гроба. Той обясни, че през Средновековието е било много престижно, човек да бъде погребан близо до храма, даже местата са се продавали. Сред гробовете има и на мъже, и на жени, и детски. Очаква се в „Града на мъртвите" да има още стотици гробове.

(https://bghotelite.com/images/zabelejitelnosti/2/90/2.jpg)

Епископската базилика от V-VI век е с размери 35 а 14 м, като няколко пъти е била преустройвана - първо, през IX-XII век и по- късно - през XIII в., но въпреки това се е запазила като голяма сграда и през средновековния период. Археолозите очакват това лято да разкрият голям раннохристиянски център.

Още през първата седмица на проучванията през юни екипът на проф. Овчаров попадна и на първата сериозна находка - оловен печат от XI- XII в. От едната страна е изобразен св. Николай - светецът, покровител на епископа, а от другата - текст, който предстои да бъде разчетен. По думите на професора, най-вероятно става въпрос за печат на един от епископите на Перперикон и областта Ахридос. Намерени са още монети от епохата на император Юстиниян. В западната част на базиликата вече се очертават помещения и кладенец, открита е и част от колона.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3b/PerpericonCathedral.jpg/1200px-PerpericonCathedral.jpg)

Професорът припомни, че по време на проучванията през 2016 г. са разкрити 37 гроба и в тях са намерени много ценни и  интересни находки - наушници, обици, пръстени и други красиви накити. Един от разкритите гробове е с надгробна плоча, върху която са изсечени кръст и надписи на гръцки език.

''Тези  некрополи през XII-XIV век, които вече наброяват близо 500 от началото на проучванията на комплекса, показват, че Перперикон през средновековната епоха е бил многохиляден град, много от гражданите  били доста богати, имало е и аристократи. Скалният град е най–голямото населено място в Източните Родопи. Тази огромна базилика се оказа най-голямата, разкриваната до този момент в Родопите. Сега сме се насочили в секторите около нея. Очакваме там да излезе голям манастир, да има култови сгради, където са се извършвали кръщения. Очакваме да разкрием други жилищни сгради и евентуално – епископски дворец, защото, без съмнение, тази катедрала от V-VI век е била епископска църква" -  допълни Овчаров.

Вече втори месец продължават разкопките през  археологическия сезон на Перперикон. Работи се в южното подградие и се разкриват зоните около най-голямата ранно-християнска базилика в Родопите, на която екипът на проф. Овчаров попадна през 2016 година.

http://uspelite.bg/novi-tsenni-arheologicheski-nahodki-otkriha-v-perperikon-1 (http://uspelite.bg/novi-tsenni-arheologicheski-nahodki-otkriha-v-perperikon-1)
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Август 08, 2018, 19:50:22
Изследователите на Перперикон откриха една от най-старите епископски резиденции в Европа

(https://m.netinfo.bg/media/images/34560/34560258/991-ratio-arheolozi-perperikon-nahodki.jpg)

Една от най-старите епископски резиденции в Европа откриха изследователите на Перперикон. Тя е от периода на ранното християнство, когато епископите живеели скромно, без да афишират прекален лукс, обясни проф. Николай Овчаров. От началото на археологическия сезон на Перперикон досега са открити 130 ценни находки. Започва и изграждането на посетителски център, който трябва да е готов до 2019 г.
 
Преди 14 години археолозите откриват на Перперикон най-ранната църква, намерена в Родопите. Тя е епископска, от първите десетилетия на 5 в. и е свързана с мисията за покръстване на родопските траки. Сега близо до нея са намерени праг и стълбище, които водели до голяма сграда.

"Не остава никакво съмнение, че става дума за сградата, в която е живял епископът, служил в църквата. С две думи това е епископската резиденция. Това е една от най-ранните запазени епископски резиденции не само на Балканите, а въобще в Европа", съобщи археологът проф. Николай Овчаров.

В нашите земи до този момент са известни само две други епископски резиденции и те са в Северна България - в древния Доросторум, днешна Силистра, и в римския град Нове, до Свищов. Тази епископска резиденция отговаря на възгледите на ранното християнство, когато архиереите живеели, ако не в нищета, то поне без да демонстрират прекален лукс, обясни още проф. Овчаров.

"После започват да се изграждат тези грандиозни резиденции, които достигат до безумие в по-късните векове. Тази сграда, която ние разкрихме, отговаря на принципите на ранните векове, епископите да живеят без да афишират лукс", уточни археологът. 

(https://m.netinfo.bg/media/images/34560/34560234/991-ratio-nikolaj-ovcharov-perperikon.jpg)

Видео: https://www.vbox7.com/play:ea8d7e2340

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/izsledovatelite-na-perperikon-otkriha-edna-ot-naj-starite-episkopski-rezidencii-v-evropa-2111490
Титла: Re: Перперикон
Публикувано от: Hatshepsut в Юли 20, 2019, 19:00:43
Уникална монета от цар Иван Асен II открита в Перперикон

(https://debati.bg/wp-content/uploads/2019/07/moneta-696x464.jpg)

7 от над 150 находки при разкопки в Перперикон показа археологът Николай Овчаров. Сред тях са три бронзови кръста като два са нагръдни, а единият е рамо с изображението на евангелиста Йоан, бронзово ключе за сандък със съкровище. Най-значимо от откритията обаче е монетата на Цар Иван Асен II. „Това е една изключително рядка находка. Монетите, които до този момент са открити в цяла България, са 27-28. Това е първото доказано българско монетосечене. Има спорове, че Калоян е пускал монета, това обаче е доказано за Иван Асен II, който, както знаем, разширява България почти на целия Балкански полуостров. От негово време има една златна монета, всички останали са билонови – медни със сребърно покритие, което рядко се запазва“, разкри археологът.

Той посочи, че на едната страна на откритата преди два дни монета е изобразен Христос, а на другата самия Иван Асен II, който е коронясван от Св. Димитър- покровителят на Солун. „Имаме друга монета от Перперикон, на която самият Цар Иван Асен II коронясва синът на Теодор Комнин – Мануил. Това ни показва, че той е бил васал на българската корона през това време“, обясни той и добави, че е доказано, че монетите са направени в солунската монетарница, което говори за силното влияние на България в Солун по време на управлението на Иван Асен II. Той добави, че откритата монета на Цар Иван Асен II в Перперикон е отглас от най-великите моменти от българската средновековна история – епохата на Цар Иван Асен II. Овчаров обясни, че находките ще бъдат показани през февруари в 2020 г. в София по време на изложбата, показваща постиженията на българската археология, а след това ще станат част от експозицията на музея в Кърджали.

https://debati.bg/unikalna-moneta-ot-tsar-ivan-asen-ii-otkrita-v-perperikon/