Author Topic: 87% от българите искат механизъм за отзоваване на депутати  (Read 784 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ванадий

  • Hero Member
  • ****
  • Posts: 1,530
  • Gender: Male
87% от българите искат механизъм за отзоваване на депутати

Две трети искат мерки за прочистване на избирателните списъци от "фантоми"

Повечето от идеите на президента Георги Първанов за промяна на политическия модел срещат висока обществена подкрепа, сочат резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, данни от което публикува в. "Труд".

Най-добре се приемат предложенията за мерки за прочистване на списъците от "фантоми" (69% подкрепа) и за забраната да се преотдават под наем партийните клубове (68%).

Най-непопулярна е идеята да се забрани на фирми да подпомагат финансово партиите (36%).

В сравнение с лятото на 2007 г. с 11% нараства делът на българите, склонни да приемат задължителното гласуване. Купуването на гласове на частичните местни избори т.г. също допринесе за нарастващото одобрение на задължителния вот, който се приема като превантивна мярка срещу подобни практики, отбелязват от НЦИОМ.

С 8% надделяват хората, които се обявяват "за" задължително гласуване спрямо противниците му. Единствено столичани са по-скептични. При тях съотношението между подкрепящите задължителния вот и отхвърлящите го е 1:1.

По отношение на видовете избирателни системи между 35 и 38% от хората нямат отношение към вида система.

27% от интервюираните определят като най-подходяща за българските условия мажоритарната система. По-често това са висшистите, хората от 50 до 59 г., жителите на областните градове и хората със стандарт над средния, отбелязват социолозите.

За запазване на пропорционалната система се обявяват 8%. Най-често това са хора с нисък обществен и социален статус.

18% от българите подкрепят идеята за смесена система. Привържениците на този модел по-често са сред мъжете, висшистите и столичаните. Най-предпочитаният вариант на смесена система е мажоритарно и пропорционално изборните депутати да са равен брой.

Всеки десети подкрепя идеята за въвеждане на преференциално гласуване в рамките на пропорционалната система. Това са по-често хора между 30 и 40 г., както и столичани.

Една четвърт от избирателите на БСП предпочита да се въведе смесена система, а 21% биха желали да се въведе изцяло мажоритарна система. Една трета от привържениците на ГЕРБ са за мажоритарна система, а 19% - за смесена.

40% от симпатизантите на "Атака" са за изцяло мажоритарна система. Изборът на повечето десни гласоподаватели е мажоритарна система.

Огромно мнозинство от българите - 87%, одобряват идеята да съществува механизъм, по който депутатите да бъдат отзовавани. Под 1% от пълнолетното население не одобрява подобна идея.

Предпочитаният начин за отзоваване е чрез подписка от определен брой избиратели (53%). Най-често такава схема застават симпатизантите на БСП.

Една трета от анкетираните не знаят кой е най-подходящият начин за финансиране на партиите у нас. Преобладават настроенията в полза на самофинансирането на партиите чрез членски внос и спонсорство (40%), отбелязват от НЦИОМ.

Други 26% от хората смятат, че е нужно държавата да участва във финансирането.

Tags: