Автор Тема: Летен фестивал "Сцена на вековете" - Велико Търново  (Прочетена 6544 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Летен фестивал "Сцена на вековете" - Велико Търново

Днес гостите на Велико Търново ще могат да видят средновековен лагер насред Царевец и ще станат свидетели на демонстрации на старобългарски бойни изкуства, средновековна музика и занаяти, съобщава sever.bg.

Демонстрациите се организират в рамките на летния фестивал на старата столица „Сцена на вековете“, който тази година ще се проведе за шести път и ще продължи до 7 август.

В културния форум ще се включат общо пет групи за исторически възстановки, които ще разположат средновековен лагер с места за тъкане, обработка на кожа и дърво, както и пивница.

Всичко това ще се случи в деня на откриването на фестивала, 29 юли, като ще продължи и през почивните дни. Ще бъдат представени демонстрации на стрелба с лък и средновековни игри – византийски шах, морис, глюкхаус, алкерк и други.

Малчуганите също няма да скучаят, тъй като ще имат възможност да се включат в редица автентични игри – състезания по сръчност, бягане на три крака и дърпане на въже.

Място на провеждане: Царевец, Велико Търново

http://inews.bg/Култура/Календар/-Сцена-на-вековете-в-Търново_l.e_c.394_i.101573.html


Четири тона декори за 100,000 лв. са монтирани на Царевец за оперния фестивал „Сцена на вековете", който ще бъде открит във Велико Търново на 29 юли / петък.

Първият спектакъл, който зрителите ще гледат сред естествения декор на останките от двореца на българските царе, е "Атила" от Джузепе Верди.

В афиша на тазгодишното издание са включени още операта „Лакме" от Лео Делиб, балетните постановки „Вардар" от Панчо Владигеров, „Кармен" от Бизе-Шчедрин и „Зорба гъркът" от Микис Теодоракис. Продажбата на билети стартира преди две седмици, като вече са продадени 4000 билета за спектаклите на Софийската опера и балет, които ще се играят под открито небе от 29 юли до 7 август.

Древна римска крепост ще допълва естествения декор на Царевец, като част от сцената за операта „Атила", с която ще бъде открит фестивалът. Това е „най-тежкото" заглавие на Софийската опера, а великотърновци и гостите на града ще имат шанса първи да го видят в този му вариант, разказа режисьорът на постановката и директор на Софийската опера проф. Пламен Карталов. Декорите са специално адаптирани за сцената на Царевец, която е дълбока 12 метра и широка 24 метра.

Целият необходим за спектаклите декор се побира в четири тира. Отделно пътуват още няколко автобуса, които возят изпълнителите и техническия персонал, общо около 180 човека от Софийската опера и балет. Всяка година фестивалът "Сцена на вековете" разширява своята рамка. Почитателите на оперното изкуство ще останат доволни, защото и тази година ще видят шедьоври на оперното изкуство, убеден е Пламен Карталов.

Фестивалът "Сцена на вековете" е уникален, той е единственият, който се реализира на историческо място, много знаково за българите и енергията, която се усеща тук, зарежда не само зрителите, но и самите изпълнители, казва маестро Карталов. И тази година за участие в спектаклите пристигат световно известни имена на оперното изкуство, сред които Орлин Анастасов, Калуди Калудов, Бисер Георгиев, Венцислав Анастасов, Мартин Цонев, Даниел Дамянов, Радостина Николаева, Диана Генова.

Много трудно се работи на открития терен на Царевец, но това в никакъв случай не пречи на творческата атмосфера и на артистите, добавя оперният маестро. Репетициите вървят денонощно и никой не протестира. Тази година има изградени климатизирани гримьорни, сцената е разширена и обезопасена, осигурен е достъп за хора с инвалидни колички.

Билетите за оперния фестивал вече са в продажба. Цената им е 20 лева, а за ложа - 50 лева. С отстъпка може да закупите билет и он-лайн на сайта www.velikoturnovo.info. Тази година има голям интерес към спектаклите от страна на чужди туристи. Над 300 билета са продадени само на англичани, съобщиха от Общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов".

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=752942


Програма на летния фестивал "Сцена на вековете"


Снимка: © DarikNews.bg 

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=753306
« Последна редакция: Юли 17, 2018, 08:07:00 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Летен фестивал "Сцена на вековете" - Велико Търново

Историческа крепост Царевец 27 юли - 5 август 2012 г.

С операта "Турандот" откриват "Сцена на вековете", 30-метров дракон посреща зрителите на Царевец


Snimka: © DarikNews.bg

Огромен 30-метров дракон и Великата китайска стена ще видят зрителите в операта „Турандот" от Пучини, с която на Царевец ще бъде открит летният фестивал "Сцена на вековете". Любовната история за китайската принцеса Турандот ще бъде поставена в две поредни вечери - на 27 и 28 юли.

Културният форум, който се организира за пета поредна година от Националната опера и балет и Община Велико Търново, сега за първи път ще се реализира с европейско финансиране. Средствата в размер на 463 338 лв. са спечелени по проект на ОП "Регионално развитие" и ще обезпечат провеждането на тазгодишното и следващото издание на фестивала, обясни зам.-кметът Снежана Данева.

Още едно оперно заглавие ще могат да гледат в тазгодишната програма жителите и гостите на Велико Търново. На 3 и 4 август са двете представления на операта „Риголето" от Верди. Почитателите на балета пък ще могат да се насладят на „Дон Кихот" на 31 юли и още веднъж - на 5 август. Всички представления започват в 21,00 часа.

От 20 до 50 лв. са билетите за представленията на Царевец. За ученици и пенсионери цената е 10 лв. В проекта, по който тази година се реализира фестивалът, има заложени средства и за хора в неравностойно положение. Билетите се продават в интернет и в Туристическата агенция „Царевград Търнов", в театъра, пред Централна поща и на площада пред Царевец.

Разходка зад кулисите на сцената, на която се играят спектаклите, предлагат тази година организаторите на фестивала. Най-любопитните почитатели на оперното изкуство ще бъдат включени в тура, предвиден за утре. Групата ще тръгне в 10,00 часа от входа на хълма Царевец. Зрителите ще могат да разгледат миниатюрното градче от гримьорни, конструирано за изпълнителите, декорите, сцената и всичко, което не виждат, когато започне представлението и блеснат прожекторите.

Още две съпътстващи прояви ще има тази година по време на фестивала - среща със солистите, които участват в двете оперни заглавия и в балета, както и прожекции на открито на миналогодишните представления.

Първата от срещите със солистите е тази вечер от 19,00 ч. в Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново. Следващите са на 30 юли, когато тук ще гостуват и чуждестранните солисти и на 2 август, когато публиката ще може да разговаря с младите солисти на Софийска опера и балет. Срещите са придружени с концерти и входът за тях е свободен.

Прожекциите започват на 29 юли с епизоди от балета „Зорба Гърка" и операта „Атила", представени на голям екран в парк „Марно поле". Следващата е на „Зорба Гърка" и „Лакме" в парк „Колю Фичето" на 30 юли, а на 1 август в парк „Дружба" е видеото на „Зорба Гърка" и „Атила". Началният час е 21,00 и в трите вечери.

Фестивалът „Сцена на вековете" се нарежда на трето място сред всички утвърждавани с години подобни прояви в България, показва изследване на „Алфа Рисърч" за търновския фест. 14 % от анкетираните са казали, че за тях това е топ събитието в културния живот в България, а 50 % са категорични, че веднъж опитали от тръпката на „Сцена на вековете", задължително се връщат втори път.

„Убеден съм, че след няколко години на летище Горна Оряховица ще кацат чартърни полети. Публиката така ще идва във Велико Търново от всички краища на страната и от чужбина, за да гледа нашите представления", каза проф. Пламен Карталов, който е директор на Софийската опера и балет и режисьор на двете оперни заглавия.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=938510
« Последна редакция: Юли 14, 2017, 06:52:27 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Сцена на вековете - летен оперен фестивал

ДАТА: Oт 19 Юли 2013 до 28 Август 2013
ЧАС: 21:00
МЯСТО: Крепост Царевец, Велико Търново


От 19 до 28 юли 2013г. ще се проведе осмото издание  на летния оперен  фестивал „Сцена на вековете“. Тази година зрителите ще имат възможността да видят два оперни и един балетен спектакъл - всеки с по две представления.

19 и 20 юли от 21:00ч. – операта „Тоска“ на италианския композитор Джакомо  Пучини.

27 и 28 юли от 21:00ч.- операта „Бал с маски“, написана от италианския композитор Джузепе Верди.

22 и 23 юли от 21:00ч. – Софийска опера и балет ще представи на публиката  балетния  спектакъл „Откровения“.

Онлайн билети за фестивала "Сцена на вековете" 2013 можете да закупите тук от 01.07.2013 г.

Летният фестивал „Сцена на вековете” е уникален музикален фестивал за опера и балет, който се провежда на открито, на хълма Царевец във Велико Търново. Фестивалът се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов”, с подкрепата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на културата. "Сцена на вековете" е едно от емблематичните културни събития във Велико Търново.

След 21-годишно прекъсване, единственото по рода си културно събитие в България е възстановено през 2008 г. по повод на 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.За фестивала насред крепоста Церевец е построена специална сцена, висока над 6 метра. Сценичното пространство е организирано в хармония с автентичната историческа среда, а над 1000 зрителски места са разположени около сцената и в подножието на Патриаршеската църква.

"Тоска"-  страст, революция и любов

Едно от най-великите произведения на сценичното оперно изкуство за всички времена - операта "Тоска" на италианския композитор Джакомо Пучини ще има своите премиерни спектакли на летния фестивал "Сцена на вековете" на историческата крепост "Царевец".

Прочутата лирична опера в световната класика на това изкуство е написана на прага на 20 век, като първата й постановка е през 1900г. Днес, 113 години по-късно, режисьорът, академик Пламен Карталов смята, че произведението е актуално с драматичните любовни отношения , с нетърпимостта на властта към хората на изкуството, с техния плам и революционни идеи. "Старал съм се да изградя спектакъл, пълен със страсти, революция, огън и кръв."

Пред любителите на операта няма да се разхождат примадони с корони и цветя, каквато е била традицията в миналото при поставянето на "Тоска", подчертава Маестрото. Предизвикателство е да се работи върху творба от Пучини, категоричен е режисьорът. Според него най-важното за успеха на спектакъла е актьорът да даде всичко от себе си, да се слее с музиката и чак тогава да прави образа, в който му е определено да се претвори.

"Бал с маски" опера на Джузепе Верди

Операта "Бал с маски" на Верди е и всеки сезон в афиша на Софийската опера и балет, където се играе с голям успех. Разтърсващото съдържание и невероятните солисти на Операта, правят "Бал с маски" търсена от почитателите на гениалния композитор.

Една от провокациите на майстора на площадния театър Пламен Картaлов е мястото, където ще се играе- на историческия хълм Царевец във Велико Търново. Шедьовърът на Верди ни прави свидетели на вихрени страсти и драматични събития, чрез съдбите на основните герои в любовния триъгълник  Рикардо-Амелия- Ренато, на фона на внимателно и дълго подготвяно политическо убийство.

Балетен спектакъл "Откровения"

През нощта, в театъра, са останали на сцената да работят режисьорът и сценичен-работник, но освен тях в задкулисието  за да репетират са и млада певица и музикант-барабанист. Между героите се изгражда комично интимна ситуация, развита в диалози и пеене. Танцовите номера са вплетени в драматургичното действие на ситуациите и се явяват като иносказателна героика. Спектакалът е базиран на идея, разквазваща една "почти" невероятна история, която в същото време можи би е съвсем реална...

http://www.velikoturnovo.info/bg/events/scena-na-vekovete-28/


Страницата на фестивала "Сцена на вековете" във фейсбук:

https://www.facebook.com/StageOfTheAges
« Последна редакция: Юли 29, 2016, 23:03:33 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
„Тоска” и „Бал с маски” в царския дворец в Търново


Феерия от музика и костюми завладява крепостта Царевец
за летния оперен фестивал “Сцена на вековете”

За осма поредна година Велико Търново се превръща в оперната столица на България за 10 дни. Две оперни заглавия и една балетна постановка са включени в афиша на Летния оперен фестивал “Сцена на вековете” това лято.
 Той започва на 19 юли с операта “Тоска” на Джакомо Пучини. Едно от най-великите произведения на сценичното оперно изкуство е сред най-пищните постановки на Софийската опера и балет, а почитателите на елитарното изкуство ще могат да се насладят на великолепната музика на италианския композитор и на 20 юли.

 Престижното културно събитие във В. Търново, което събира почитатели на оперното и балетното изкуство от цяла Европа, продължава на 27 и 28 юли. Тогава публиката ще има възможност да аплодира и шедьовъра на Джузепе Верди “Бал с маски”.
 Режисьорът академик Пламен Карталов предлага нов прочит, основан на историческите факти, свързани с политическото убийство на краля на Швеция Густав III (1746-1792 г.) и драмата в любовния триъгълник между героите в операта - Рикардо, Амелия, Ренато.

 За почитатели на балета ще са вечерите на 22 и 23 юли. Под звездите на средновековната крепост на специално изградената сцена на царския дворец ще бъде премиерата на спектакъла “Откровения”, който трупата на Софийската опера и балет е създала специално за “Сцена на вековете”.
 В дните преди спектаклите публиката ще има възможност да се срещне със солистите и младите звезди на представителната ни оперна трупа. Вечерите - матинета са на 17, 21 и 25 юли от 19 часа в Лапидариума на Археологическия музей във Велико Търново, в непосредствена близост до крепостта Царевец.

 Хората ще имат възможност да задават въпроси, да се запознаят с артистите отблизо, да се снимат и да взимат автографи от любимите си оперни звезди. Освен това, за втора поредна година сцената зад кулисите на царския дворец на Царевец ще бъде отворена за посетители.
 На 26 юли от 11 часа всеки желаещ ще може да види отблизо декорите на операта “Бал с маски”. Организираната група, водена от сценичния екип, ще има възможност да се разходи из сцената и около нея, да се докосне и до ефектните костюми на артистите. Почитателите на операта ще видят от непосредствена дистанция и как се случва магията на специалните ефекти. Всички свои впечатления гостите ще могат да запечатат с фотокамера.

 Събитията, съпътстващи летния фестивал, са част от инициативите, предвидени по проекта на Община Велико Търново за създаване и представяне на културния форум.
 Финансирането в размер на 483 338 лв. е подсигурено по ОП “Регионално развитие”. Великотърновската община участва в инициативата с близо 11 хил. лв.
 Старостоличани и гостите на града ще имат възможност да гледат безплатно опера в Летния театър и в парковете на Велико Търново. В три вечери, сред прохладата и зеленината в парковете, ценителите на оперното изкуство ще се насладят отново на спектаклите, представени на фестивалната сцена през миналото лято.

 На огромни видеоекрани ще бъдат излъчени оперите “Турандот” на Пучини, “Риголето” на Верди и балетът “Дон Кихот” от Лудвиг Минкус.
 Видеопрожекциите започват на 16 юли в Летния театър, където ще бъдат показани откъси от “Риголето” и “Дон Кихот”. Същите заглавия ще могат да се видят на видеостена и в парк “Дружба” на 24 юли.

 В парк “Колю Фичето” на 21 юли хората ще могат да гледат кадри от “Турандот” и балетните спектакли от 2012 г. И трите оперни вечери започват точно в 21 часа.
 Стрелба с лък, арбалет и копие са най-новите атракции за туристите на крепостта Царевец във Велико Търново. Гостите на историческия хълм ще могат да пробват от 19 юли - деня на откриването на осмото издание на Летния оперен фестивал “Сцена на вековете”, уменията си да боравят със средновековни лъкове, къси копия и арбалети. Мишените за стрелбите са разположени в подножието на царския дворец по посока Лобната скала, а оръжията са копия на оригинални образци от Българското средновековие.

 Тетивата на лъка ще могат да опъват жени и деца, за които е изработено специално оръжие. Стрелците с най-точен мерник ще получават специален сертификат, подпечатан с восъчен печат.
 Цената на уникалната атракция е пет лева. От нея ще могат да се възползват гости на Царевец, които ще се качат на крепостта до месец октомври.
 Новите атракции са съвместен проект на Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” и студио ТNBS, което разработи и миниспектакъла “Стражниците на Царевград Търнов”.

 За следващия туристически сезон от студиото подготвят още една изненада. На една от площадките на Царевец ще бъде изградена шатра, която ще предлага богат набор от средновековни костюми. Всички посетители ще могат да се снимат със старинните тоалети на триизмерен фон. Тогава на средновековното стрелбище ще се провеждат и турнири по стрелба.
 Билети за спектаклите от Летния оперен фестивал “Сцена на вековете” се продават и в три изнесени каси. Те са разположени пред входа на крепостта Царевец, в Централната поща и в търновския театър “Константин Кисимов”.

 Касите работят от 11,00 до 19,00 часа всеки ден до 28 юли включително. Билети за представленията от афиша на фестивала могат да се закупят в Туристически информационен център на ул. “Христо Ботев” № 5 във Велико Търново, онлайн през сайта www.velikoturnovo.info, както и в магазините от веригата “Първи петли” в старата столица.
 От 20 до 50 лева е цената на билетите за оперните заглавия, а за балетните представления билетите са от 20 до 40 лева. По 10 лева са билетите за пенсионери, ученици и студенти за всичките фестивални вечери.

 Намалението може да се ползва срещу представен документ. Децата до 7-годишна възраст могат да посетят безплатно фестивала, без да ползват самостоятелно място.За първи път в продажба е т.нар. “семеен” билет, който важи за двама възрастни и две деца до 18 години. Той е на цена 50 лв. и важи само за секторите C и D. При закупуването на билети за едно оперно и едно балетно представление се ползва 10 лв. отстъпка от балетния билет.
 Билетът “Опера и балет” ще е за едно и също фиксирано място за двата избрани спектакъла във всички сектори. 10 % отстъпка получават зрителите, закупили електронни билети през сайта www.velikoturnovo.info.

 Тази година са взети безпрецедентни мерки, за да не се повторят гафовете от минали издания и особено от миналото лято, когато чалга от близък ресторант заглуши оперните изпълнения на сцената на царския дворец в крепостта Царевец. Предупредителни писма са изпратени до всички ресторанти и хотели във Велико Търново и Арбанаси да съобразят сватби и банкети с датите на оперните и балетни спектакли, за да няма дублиране на чалга с опера.

http://www.desant.net/show-news/27876/
« Последна редакция: Юли 14, 2017, 06:52:04 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Летен фестивал "Сцена на вековете" - Велико Търново 2014


Древната българска столица Велико Търново е наследник на големи културни традиции. През 1985 г. на историческия хълм Царевец във Велико Търново се провеждат за пръв път оперни представления.

Първата постановка е операта “Ивайло” от Марин Големинов, а втората през 1987 г. е операта “Цар Калоян” от Панчо Владигеров в незабравимите монументални суперпродукции на режисьора Пламен Карталов. Той избира за сцена историческото място – Двореца на българските царе, където се развиват историческите събития и действието от либретата на двете опери. Така се ражда и името “Сцена на вековете”. Слага се началото на една уникална художествена проява в България – летен оперен фестивал на хълма Царевец.

В четирите представления на “Ивайло” и шестте на “Цар Калоян” сред естествения декор на историческата крепост участват 800 изпълнители – солисти, хористи, оркестранти, танцьори, статисти, каскадьори, възкресяващи на живо образи и събития от средновековната българска история. От 2008 г. летният оперен фестивал “Сцена на вековете” е ежегоден и привлича публика от целия свят.

Сбъдна се мечтата на Община Велико Търново, на инициаторите, на великотърновската публика, и на гостите от цялата страна и от чужбина, да очакват всяко лято своя оперен фестивал. „Сцена на вековете” – един културен феномен, роден и живеещ в прегръдката на историческата крепост Царевец. Повече информация за събитието ще намерите тук

Пет заглавия в афиша на Летен перен фестивал „Сцена ва вековете“.

Пет са заглавията в афиша на тазгодишното издание (2014) на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“, което ще се проведе от 2 до 10 август на крепостта Царевец във Велко Търново. Културният форум се организира от  Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“ в партньорството със Софийската опера и балет.

Фестивалът стартира с две представления на 2 и 3 август 2014 г. от 21,00 ч. на операта „Мадам Бътерфлай”. Знаменитата творба на Джакомо Пучини е една прочувствена любовна история за семейството, богатството и честта, показани по удивително красив начин. В спектакъла умело са използвани мултимедийни решения с кинематографични елементи, търсещи специфичната японска атмосфера. Режисьор на постановката е Пламен Карталов,сценографията е на Любомир Йорданов, а автор на костюмите е Мария Трендафилова.

Две са вечерите за почитателите на балетното изкуство. На 5 август на откритата сцена сред останките на двореца на българските царе ще бъде представен класическият балет „Жизел“ на Адолф Адам, а на следващата вечер, 6 август  е „Зорба гъркът“ от Микис Теодоракис.

По две едноактни опери в една вечер ще могат да се видят на Царевец на 9 и 10 август. Това са „Селска чест” от Пиетро Маскани и изпълняваната с нея от Софийската опера и балет  „Джани Скики“ на Пучини. „Селска чест” е първата опера на Маскани, която той напсва едва 21-годишен за участие в конкурс за млади композитори през 1888 г. Произведението е сновополагащо за навлизането на италианския веризъм в музиката и само до смъртта на композитора.

„Джани Скики” е единствената комична опера на Пучини - прелива от остроумие и фарс, в което зрителят откровено и  без предубеждение ще види и ще се посмее на себе си. Всички спектакли от Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ са с начален час 21,00. Продажбата на билети ще стартира в средата на м.юни.

http://www.peika.bg/Stsena_na_vekovete_leten_operen_festival_l.e_i.69805.html
« Последна редакция: Юли 17, 2018, 08:08:02 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Паралелни събития съпътстват фестивала “Сцена на вековете”


С вечер матине със солистите на операта “Мадам Бътерфлай” започват паралелните събития, съпътстващи Летен оперен фестивал “Сцена на вековете”. Срещата разговор със звездите на Софийската опера и балет е на 31 юли 2014 година от 19,00 часа в Лапидариума на Археологическия музей.
Два часа по-късно, в 21,00 часа, край Павилиона на щастието в парк “Марно поле” ще има видео- прожекции на откъси от операта “Тоска”, представена в програмата на “Сцена на вековете” през миналата година.
На 1 август е традиционната разходка “Зад кулисите”. Включилите се в тура ще видят отблизо работата на екипа, участващ в изграждането на декора и подготовката на операта “Мадам Бътерфлай”. Тръгването е в 18,00 часа от входа на крепостта “Царевец”.
Първите два спектакъла в афища на “Сцена на вековете” са на 2 и 3 август от 21,00 часа, когато ще бъде представена операта “Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини.
Летният фестивал под звездите на Царевец продължава на 5 август с балета “Жизел” на Адолф Адам и на 6 август със “Зорба гъркът” от Микис Теодоракис. Изпълняваните в едно представление едноактни опери “Селска чест” от Пиетро Маскани и “Джани Скики” на Пучини са на 9 и 10 август.
Летен оперен фестивал “Сцена на вековете” се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм “Царевград Търнов” в партньорството със Софийската опера и балет и е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата 2019 г.

https://www.dnesbg.com/kultura/paralelni-sabitiya-sapatstvat-festivala-vstsena-na-vekovetev-2.html
« Последна редакция: Юли 28, 2018, 09:28:02 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
„Сцена на вековете“ 2015

https://www.facebook.com/opera.vt/photos/a.167686276699835.38101.167405453394584/650995691702222/?type=3&theater
 
„Борислав" и „Борис Годунов" са заглавията в афиша на тазгодишния летен оперен фестивал „Сцена на вековете", който започна на 24 юли
 
и ще продължи до 1 август на  крепостта Царевец във Велико Търново.
Постановката на първата българска историческа опера в четири действия „Борислав" по повестта на Иван Вазов и музика на маестро Георги Атанасов ще е едно от музикалните събития това лято не само в старопрестолния град, но и в национален мащаб.

Едноименната драма Патриархът на българската литература пише през 1909 г., провокиран от историческата романтика на миналото, в която търси поука и вдъхновение за съвременниците си, които продължават да водят борба за освобождение и обединение на България. Първата постановка на пиесата е на 1 септември 1909 г. в Народния театър в София. Почти по същото време с голям успех драмата се представя от любители артисти и на търновска сцена.

Маестро Георги Атанасов написва сам либретото на „Борислав". Премиерата на операта се състои на 4 март 1911 г. в Българска оперна дружба (Софийската народна опера), а диригент е самият композитор.
Войводата Борислав, цар Иван Асен II, дъщеря му Тамара, плененият епирски владетел Теодор Комнин и неговата дъщеря Ирина, знатни боляри, изпепеляващи любовни страсти и дворцови интриги ще оживеят сред естествения декор на двореца на българските царе на крепостта Царевец, като настоящата постановка е дело на маестро Пламен Карталов и е по повод 830-годишнината от въстанието на Асеневци и възобновяването на българската държава. 

Всеки спектакъл това лято от оперния фестивал „Сцена на вековете“ започва с монах, който с клепало ще възвестява началото. Преди да прозвучат първите акорди на съответното произведение от програмата, публиката слуша гласа на Борис Христов с уникалните му песнопения.

http://www.desant.net/show-news/33431/


Пълната програма на фестивал „Сцена на вековете“ 2015:

24-и и 25-и юли - опера „Борислав“ , крепост „Царевец“ , 21.00ч.
28-и юли – „Зорба Гъркът“ - балет, летен театър, 21.00ч.
29-и юли – „Мечо Пух“ – детски музикален спектакъл , летен театър, 18.30ч.
29-и юли – „Кармен“ и „Рапсодия в синьо“ – балети, летен театър, 21.00ч.
31-и юли, 1-и август – опеар „Борис Годунов“, крепост „Царевец“ , 21.00ч.
Билети на касата на туристически информационен център, ул. Христо Ботев 5 и в партньорската мрежа на Eventim.bg.


Фейсбук-страница на фестивала "Сцена на вековете":

https://www.facebook.com/opera.velikoturnovo.info
« Последна редакция: Юли 17, 2018, 08:08:32 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Сцена на вековете - 2016

https://www.facebook.com/opera.vt/photos/a.167686276699835.38101.167405453394584/807688439366279/?type=3&theater

На 23 юли от 21,00 часа на сцената на историческия хълм Царевец Старозагорската опера съвместно с Държавна опера-Бургас ще представи грандиозен спектакъл на една от най-любимите и популярни опери на Джузепе Верди „Набуко”.

Суперпродукцията се подготвя специално за Летния сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" 2016 и включва творческите състави на двете трупи.

Сценичната адаптация за откритата сцена на Царевец е на режисьора Огнян Драганов и на художника Тодор Демеров. Спектакъла ще дирижира главният диригент на Държавна опера-Стара Загора Ивайло Кринчев.

Жителите и гостите на старопрестолния град ще имат възможността да аплодират звездни изпълнители в главните роли – впечатляващият баритон от Македония Марян Йованоски ще гостува в ролята на Набуко, Ивайло Джуров - един от най-ярките последователи на голямата българска басова традиция – ще се представи в ролята на Захария, а великолепното сопрано - солистка на Бургаската опера Йоана Железчева ще изпълни ролята на властната Абигайл. В ролята на Фенена ще е именитата солистка на Старозагорската опера Офелия Христова, а в ролята на Измаел - Ивайло Йовчев. Участват още солистите Борис Тасков (Абдало), Емилия Джурова (Ана), Евгений Арабаджиев (Върховен жрец), хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора и Държавна опера Бургас, диригент на хора Младен Станев. Спектакълът е със специалното участие на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-тур”.

Операта “Набуко” е третата опера от ранното творчество на Джузепе Верди, но още с първото си представление през 1842 година в Миланската скала има триумфален успех.

Прословутият хор на евреите се превръща в химн на италианския народ и най-популярната мелодия, отговаряща на емоционалната италианска душевност и интерпретирана масово от всички слоеве на обществото. Сюжетът, вдъхновен от библейския епос, е изпълнен с патоса на свободата. Самият Верди посочва “Набуко” като преломна творба по пътя към създаването на индивидуален композиционен стил. Маестрото обогатява и задълбочава този стил, но в основни черти той остава определящ за цялостното му творчество.

Специално за „Сцена на вековете“ трупите на Бургаската и Старозагорската опери подготвят още едно заглавие – операта „Кармен“ от Жорж Бизе. Спектакълът в крепостта Царевец ще е на 27 август.

Летният сезон на българските оперни театри се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Цааревград Търнов“ и е отличен с престижния лейбъл „Европейски фестивали" за 2015-2016 година.

В културния форум това лято са включени световното премиерно заглавие на Театрално-музикален продуцентски център-Варна мюзикъла „Граф Монте Кристо“ от Ив Деска на 15 юли, операта „Аида“ на Джузепе Верди в изпълнение на Държавна опера-Русе на 29 юли, балета "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус на Театрално-музикален продуцентски център-Варна на 5 август и рок операта по музика на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос суперзвезда“ на Държавна опера – Пловдив на 3 септември.

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5608968


Зрелищна „Аида” ще представи Русенската опера на „Сцена на вековете“ 2016


В афиша на Летен сезон на българките оперни театри "Сцена на веквете" 2016 на 29 юли Държавна опера-Русе ще представи "Аида" от Джузепе Верди.

„Аида” е едно от най-популярните произведения на Верди, в което той не само е композитор, но и либретист, заедно с Едуард Мариет, Камий дю Локл и Антонио Гисланциони. Историята пренася зрителите в древен Египет, а заедно с традиционните класически решения, представлението предлага на публиката и различни провокации.

Огнян Драганов, име от новата генерация български оперни режисьори с успешна реализация в Европа и Южна Америка, представя не само интересна интерпретация на царственото оперно заглавие, но и - както се очаква от „Аида”- ефектна зрелищност.

Красиви арии, дуети, ансамбли и хорове, атрактивни танци и зрелищни картини в пищна сценична визия отново ще очароват зрителите, избрали оперния спектакъл на "Аида" на сцената на крепостта Царевец във Велико Търново. Триумфалната сцена има съвсем нова хореография, която се осъществява от балет майсторите Марияна Захариева и Йордан Кръстев. Сюжетната линия е запазена, танците са африкански, като вместо солистична двойка се появява балерина-змия.

Художник на костюмите е утвърденият и обичан в България световен италиански сценограф и костюмограф Салваторе Русо. Верен на своето предпочитание към класиката, Русо облича персонажите в памук, шифон и воал, акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1585601
« Последна редакция: Юли 17, 2018, 08:09:06 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Сцена на вековете - 2017


Велико Търново отново ще се превърне в център на оперното изкуство на открито.  Вторият летен сезон на българските оперни театри тази година  ще продължи  два месеца – от 8 юли до 8 септември. Под открито небе и сред зидовете на крепостта Царевец ще гостуват съставите на българските оперни театри във Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Бургас.
За пръв път през това лято в програмата  ще участват и артистите от великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”.

Съставът на Държавна опера – Бургас ще открие „Сцена на вековете“ на 8 юли с операта „Кармина Бурана“ от Карл Орф и балета „Болеро“ по музика на Морис Равел. На 14 юли е операта „Лучия Ди Ламермур”, а постановката е дело на  Държавна опера-Стара Загора. Във вечерните часове на 26 август съставът от Стара Загора ще представи  още две заглавия от своя репертоар – операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани и балeта „Делвата“ от Алфредо Казела.
В афиша на фестивала са оперите  „Мария-Десислава“ от Парашкев Хаджиев, която ще бъде представена на 4 август от Държавна опера - Русе, „Манон Леско“  от  Джакомо Пучини - в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център–Варна  -  на 11 август, „Норма“ от Белини  на Бургаска опера –  на 19 август и „Травиата” на Джузепе Верди  на Пловдивска опера –  на 28 август.

Под звездите на Царевец,  публиката ще види и два от хитовите мюзикъли на ХХ век -  „Котките“ на Андрю Лойд Уебър в изпълнение на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, на 21 юли и  премиерното заглавие на Държавна опера-Пловдив „Коса“  - на 5 септември.

Съставът  на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще се представи с едно от най-добрите си заглавия – оперетата  „Цигански барон“ от Йохан Щраус.

Финал на музикалното събитие ще постави Държавна опера - Русе с „Трубадур“ от   Джузепе Верди на 8 септември.
Цялата програма и допълнителна информация можете да намерите  в сайта: http://opera.velikotarnovo.info
Билети ще се продават в офиса на Туристическия информационен център (ул. "Христо Ботев" №5) и в мрежата eventim.bg

http://www.velikoturnovo.info/bg/stage-of-the-ages-2017/https://www.facebook.com/opera.vt/photos/a.167690350032761.38102.167405453394584/1027802197354901/?type=3&theater
« Последна редакция: Юли 17, 2018, 08:09:37 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
„Сцена на вековете“ 2018 (7 юли - 5 септември)


Три концерта са включени в съпътстващата програма на III Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“, който ще се проведе през лятото във Велико Търново.

 Концертите ще са в Летния театър на старата столица и започват на 6 юли (петък)  с  „Класика & Джаз с Хилда Казасян“. Най-популярните класически мелодии на маестро Вили Казасян ще бъдат представени от дъщеря му Хилда и Русенската филхармония със специалното участие на Васил Петров, Христо Йоцов, Живко Петров и Димитър Карамфилов.
 
На истински спектакъл с песните на „Опасният чаровник“-Тодор Колев великотърновската публика ще може да се наслади на 17 юли (вторник). Музикалните изпълнения ще са на оркестъра на Държавна опера- Варна и група „Акага“ ,а солист ще е актьорът Филип Аврамов.

Най-успешната група на българската лайв сцена - Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“ ще гостуват във Велико Търново в рамките на съпътстващите събития на „Сцена на вековете“ на 24 август (петък), заедно с оркестъра на Държавна опера-Пловдив.

8 заглавия – опера, балет и мюзикъл са включени в класическата програма на тазгодишния фестивал „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец. На откритата сцена в Двореца най-добрите си спектакли за сезона ще покажат балет „Арабеск“, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново и оперите от Бургас, Варна и Русе.


„Сцена на вековете“ 2018 започва на 7 юли с балета „Ромео и Жулиета“.  Оперните заглавия в афиша на фестивала са „ Мадам Бътерфлай“ (14 юли), „Луд Гидия“ (3 август), „Джоконда“ (11 август) и „Аида“ (18 август)..

Под звездите на Царевец през лятото ще има и три мюзикъла –„Зоро“ (21 юли); „Криворазбрана цивилизация“ (27 юли) и  „Човекът от Ла Манча“ (5 септември).

Като подарък за публиката след всеки спектакъл ще бъде излъчвано аудио-визуалното шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“.

 III Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ е носител на  престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2018-2019 и ще се проведе под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов.  Фестивалът се организира ежегодно от 2008 г. от община Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Цареврад Търнов“.
 
Билети за всички спектакли е предлагат в мрежата на www.eventim.bg и Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново. 

https://dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/tri-koncerta-v-sypytstvashtata-programa-na-scena-na-vekovete-2018-2101358