Българска култура и духовност > Православие

Сайт "Бъди верен"

<< < (2/7) > >>

Hatshepsut:
Бих искал да обърна внимание върху календара, който използва въпросния сайт - може да го видите в долната лява част на сайта.
Още на пръв поглед си личи, че зилотите от "Бъди верен" не признават православния календар на БПЦ, а използват... РУСКИЯ календар  :whistle:
Да, ясно е, че те са старостилци, но защо не използват българския старостилен календар (в който датите на църковните празници са отместени с 13 дни напред), а използват руския календар, в който се честват съвсем други (руски) светци?

На мен лично това ми прави много неприятно впечатление - чак пък такъв нихилизъм... при положение, че БПЦ е доста по-стара от руската църква.
Аз мисля, че българските християни трябва да имат българско самосъзнание и да бъдат преди всичко Българи, а не руски подлоги  :huh-1:

Борисъ:
Българските християни са именно това - първо християни и чак тогава прилагателно български. Това съвсем не значи, че презираме България и не ни е грижа за земното ни отечество и народ с тяхната история (в което някои лесно може да се изкушат да обвинят). Няма такова нещо.

БПЦ може да е по-стара от руската църква, но това не прави новостилния календар по-малко богопротивен и антиканоничен. А за това, че отец Главев почитал само руските светци нямаш конкретно доказателство - просто си видял нещо в сайта и веднага бам заключение: "Ама той чества съвсем други светци!!!". Паралелно с това - "наши" и "други" светци няма. Има само православни такива - почитани от Църквата, която е вселенска и не се интересува от народностни или етнически съображения. Светци могат да бъдат както римлянинът, така и чилиецът и китаецът.

Колкото и да не им харесва на някои, отец Главев поддържа единствения хубав православен сайт в България. Обвиненията в "зилотизъм" са меко казано необосновани - да е излязъл в разкол, да е дори призовавал за такова нещо? Напротив, служи си в рамките на Българската православна църква (да, по стар стил, което е напълно допустимо!). И също така е един от ревностните противници на икуменическата ерес и модернистичното богословие, което лека-полека се отдалечава от истинското православие. Така че когато го обвинявате като "фанатик", "зилот", какво точно имате предвид?

Всичко това пиша като най-обикновен мирянин.

Hatshepsut:

--- Цитат на: Борисъ в Март 16, 2014, 12:40:15 ---БПЦ може да е по-стара от руската църква, но това не прави новостилния календар по-малко богопротивен и антиканоничен. А за това, че отец Главев почитал само руските светци нямаш конкретно доказателство - просто си видял нещо в сайта и веднага бам заключение: "Ама той чества съвсем други светци!!!". Паралелно с това - "наши" и "други" светци няма. Има само православни такива - почитани от Църквата, която е вселенска и не се интересува от народностни или етнически съображения. Светци могат да бъдат както римлянинът, така и чилиецът и китаецът.

--- Край на цитат ---

Всяка поместна църква си има свой календар със светци, които почита. Наистина има такива светци, които са общи за всички поместни църкви, но има и специфични, канонизирани от съотвения поместен Синод.
И да, смятам за неправилно на българските християни да се пробутва руския календар, при положение, че си имаме български християнски календар.
Ако някой иска да празнува по стария стил, за това има български старостилен календар.


--- Цитат на: Борисъ в Март 16, 2014, 12:40:15 ---Колкото и да не им харесва на някои, отец Главев поддържа единствения хубав православен сайт в България. Обвиненията в "зилотизъм" са меко казано необосновани - да е излязъл в разкол, да е дори призовавал за такова нещо? Напротив, служи си в рамките на Българската православна църква (да, по стар стил, което е напълно допустимо!). И също така е един от ревностните противници на икуменическата ерес и модернистичното богословие, което лека-полека се отдалечава от истинското православие. Така че когато го обвинявате като "фанатик", "зилот", какво точно имате предвид?
--- Край на цитат ---

Не само аз, но и много други смятат сайта "Бъди верен" за зилотски.
Може би се има предвид негативния смисъл на думата "зилоти", а именно хора, фиксирани върху „предателствата” и „отклоненията” на другите, изживяващи своето християнство като непрестанно откриване и громене на „еретиците” и „враговете” на Православието. (Ето оттук взех тази дефиниция: http://www.bulgarian-orthodox-church.org/rr/lode/KT/FSRose/FrOfOrthodoxy3.html)

Да, признавам, че думата "фанатици" е моя, може би прекалена квалификация, но тя е породена от негативното впечатление, което ми правят такива статии, като цитираната по-горе за дейците на Българското Възраждане, в която те са тотално оплюти, също и отричането на исконни български обичаи и традиции, като носенето на мартеници. Неприятно впечатление ми прави и лансирането на псевдонаучни теории, примерно телегонията.

Hatshepsut:
Гигинският манастир се жалва от о. Божидар Главев на Сливенския митрополит
Днес ръководството на Гигинския манастир е изпратило официално открито писмо до Сливенския митрополит Йоаникий, в което изразява възмущението си от „просветната“ дейност на клирика на Сливенска епархия свещ. Божидар Главев, който от години в своя сайт си позволява да помества статии, които са открити хули и клевети срещу известни богослови, църковни автори и дори светци. За източници се ползват маргинални руски сайтове, нямащи признание на каноничната Църква. Сега перото на свещеника е насочено срещу преп. Силуан Атонски, който в православния свят се почита като светец. През годините статиите в сайта на о. Главев предизвикват смут и объркване сред православните християни, особено сред начинаещите, но епархийският му архиерей в лицето на митр. Йоаникий до този момент не е вземал мерки. Може би причината е, че той е популярен и атрактивен за медиите, които често пишат за него като бивш рок-певец.

Монасите в Гигинския манастир са силно засегнати от хулите срещу свети Силуан Атонски - още повече, че в техния манастир се намира единственият досега у нас параклис, посветен на известния светогорски подвижник. В своето открито писмо монасите от Гигинския манастир настойчиво молят владиката да даде „нужните наставления“ на своя клирик, защото този път той се опълчва срещу почитането на светец, вписан и в църковното календарче на БПЦ, което пък, акто е известно, се изработва под ръководството на Сливенския митрополит Йоаникий, изпълняващ и длъжността Директор на Синодалното издателство. Откритото писмо е изпратено и до официалния сайт на Св. Синод, но там вероятно няма да бъде поместено.

Публикуваме целия текст на писмото на монасите от Гигински манастир:

Ваше Високопреосвещенство,

Поводът да се обърнем към Вас е продължаващата кампания, която Вашият клирик свещеник Божидар Главев води срещу почитането на преп. Силуан Атонски като светия и косвено - срещу нашата обител.

Свети Силуан Атонски (†1938 г.) е канонизиран от Вселенската патриаршия през 1987 г. и е включен в календарчето на БПЦ под дата 11 септември. На негово име са посветени не малък брой църкви и параклиси по целия свят, вкл. в метоси на светогорските монастири в Гърция.

През 2011 г. с благословението на приснопаметния Светейши наш отец Максим, Софийски митрополит и Български патриарх, в манастира ни беше осветен нов параклис в чест на св. Силуан.

Приблизително оттогава в информационния интернет-сайт на свещеник Главев „Бъди Верен” непрекъснато излизат публикации, насочени срещу преп. Силуан Атонски, изпълнени с хули и клевети по адрес на светеца. Вашият клирик, дядо Иоаникий, нарича човека, когото Вие в качеството си на отговорник за съставяне на църковното календарче сте поставили в списъка на почитаните светии, с определенията „лъжесветец”, „еретичестваща персона”, „опрелестен монах” и др. под. Тези публикации водят до объркване и сериозно смущение сред някои вярващи.

Тук не е мястото да се спираме обстойно на несъстоятелността на тези хули. Факт е, че „възмущението” на Главевци идва от това, че св. Силуан ни призовава да имаме любов към всички човеци, в т. ч. и неправославно вярващите и грешниците. Не можело така, било противно на Божията правда. Но в Писанието не четем ли: „Бог толкова обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен” (Йоан 3:16)? Именно за това нещо се моли св. Силуан и ни призовава и нас да се молим така.

Но има хора, които обичат да скриват злобата си към ближния под различни благовидни претексти. Старостилната общност на дядо Фотий те мразят под канонична маска, Вселенската патриаршия и гръкоезичните църкви мразят под маската на борба с икуменизма, несъгласните със собствените им разбирания мразят под маската на антимодернизъм… Списъкът може да бъде безкраен.

Дядо Иоаникий, считаме, че в болното ни от омраза общество подобна „проповед” не е полезна. Заради това се обръщаме към Вас с молба, като правоправещ архиерей на Сливенската св.митрополия, да попитате служещия в „новостилна” поместна църква автор на статия, озаглавена „Новостилният  разкол”, смята ли той да уважава авторитета и решенията на каноничната църковна власт?  И да му дадете нужните наставления.

Целуваме архиерейската Ви десница и оставаме на Ваше Високопреосвещенство смирени в Христа молитствуватели,

Братството на монастира „Св. Козма и Дамян” край с. Гигинци

http://dveri.bg/96ccc

Мишок:
В сайта си Главев беше публикувал една доста неточна и неясна статия за борците ни за свобода от турско и дори за Левски.
Какво да ви кажа, написалият статията определено не познава материята и си измисля на килограм. Отеца ми падна в очите с тази статия.
Писах му на и-мейла и не ми отговори, само ми блокира пощата. Човека си е избрал да се превъзнася на крилата на православието, но просто не се получава и се издаде и хората го разбраха що за стока е.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия