Българска култура и духовност > Иноверие и инославие

Тракийско общество "Трескейа"

(1/7) > >>

Hatshepsut:
Тракийско общество "Трескейа"


Какво е Трескейа?

 Наричаме нашата традиция Трескейа - θρησκεια, защото това е словото, използвано в древността за назоваване на тракийската вяра и учение. Ние споделяме старата вяра на нашите тракийски предци, като смятаме, че древното преклонение пред Великата Богиня майка и нейния Син трябва да съществува и в днешно време. Тази вяра е древна, но същевременно жива сила, която трябва да запази духовния минал опит.

Трескейа е по-скоро традиция и вяра, отколкото религия, целта ни е запазването на традициите, които са връзката ни с родното и земята ни, но същевременно нашата традиция е отворена за всички, без значение от тяхната националност, раса, пол, сексуална ориентация, светоглед или други индивидуални особености. Въпреки че желаем запазването на родните традиции, ние заявяваме, че нашата традиция не принадлежи на дадена раса или националност, целта й е общото благо и следва да бъде приемана като духовен път, открит за всички. Следването на традицията на Трескейа не влиза в конфликт с останалите духовни учения или религии, не противоречи и не влиза в спор с идеалите и възгледите им. В античността формите на тракийската вяра са били изповядвани заедно с римски, елински, келтски и други религиозни форми, което в крайна сметка трябва да води до взаимното им обогатяване.

https://threskeia.blogspot.com/2009/09/blog-post.html


Страницата на Трескейа във фейсбук:

https://www.facebook.com/Thracian.Threskeia


Фейсбук-страница "Thracian Magic - Past & Present":

https://www.facebook.com/ThracianMagic.Mishev


Уважаеми приятели,

 на 23.03.2013 г. беше проведена първата вътрешна среща на членовете на Тракийско общество "Трескейа", на която бяха обсъдени някои организационни въпроси - ретроспекция на инициативите на Трескейа през годините (мероприятия, лекции, консултация при създаването на филми и др.), обсъждане на структурата на Трескейа (вътрешната организация на общността), както и нови инициативи през идната година.

 Тази среща беше затворена, т.е. само за членове на тракийското общество и много близки наши поддръжници. В тази връзка тази среща предшества бъдещите планирани периодични срещи с всички, които се интересуват от идеята и дейността на Трескейа и които периодично ще организираме в Пловдив и София.

 Благодарим на всички Вас за подкрепата и се надяваме да споделяме все повече бъдещи моменти в почит към Божествата на тези земи.

 (на снимката - свещенослужителите на Трескейа)


https://www.facebook.com/Thracian.Threskeia/photos/a.211388894933.132713.129696034933/10151440656429934/

Hatshepsut:
Почитане на Дионис Ликнит и Планинската Майка - март 2013 г.

Източник: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151432033679934.1073741826.129696034933&type=1

Hatshepsut:
Обред за почитане на Лятното Слънцестоене ще се проведе на Старосел
за пета поредна година
09 юни 2013 | 14:22 | Агенция "Фокус"

Старосел. За пета поредна година Тракийско общество „Трескейа“ ще проведе почитане на Лятното Слънцестоене на Старосел. Това съобщи за Агенция "Фокус" Георги Мишев от Тракийско общество "Трескейа". "В тези дни, когато денят е най-дълъг, а нощта най-къса, всяка година се събираме в Тракийски култов център Старосел, за да отдадем почит на природата, която древните ни предци наричали Великата Богиня и на Нейния син, вярван и почитан от тях като Слънце и Огън", каза Георги Мишев.
 Обредът започва в събота, 22 юни, като подготовката му включва изплитане на венци и приготвяне на олтарното огнище. Георги Мишев от Тракийско общество „Трескейа” ще представи значението на този празник, както и каква е целта на провеждания обред и в какъв ред ще протече той. От 21:00 часа започва обредът по почитане на Светлоносеца и Майката на богове и хора. Факелното шествие ще тръгне от северната страна на Четиньова могила, ще се отправи към скалния олтар и след трикратна обиколка на олтарното огнище, ще запали олтарния огън и ще започне обредът, каза Георги Мишев.
 Даровете, които ще бъдат поднесени, са на първо място свещени течности – вода, вино, мляко, мед, зехтин, а също и обредни хлябове и местни плодове, обясни той. Първото поднасяне на дарове ще се извърши от Тракийско общество „Трескейа”, а след това и от всеки присъстващ, който желае да направи това.
 От 05.00 часа сутринта в неделя, 23 юни, по изгрев слънце, започва традиционното бране на лековити билки. Членовете на Тракийско общество „Трескейа” ще обяснят кои билки може да се берат, за какво се използват те и от кои растения хората трябва да се пазят. Ще бъде изплетен т.нар. Еньовски венец, през който се извършва обичаят „провиране” – за здраве през идната година, каза още Георги Мишев.

http://www.focus-news.net/?id=n1792356
През годините Тракийско общество "Трескейа" успяха да създадат една доста устойчива традиция в отбелязването на Лятното слънцестоене в пределите на Тракийски култов център "Старосел". Както всяка година и през тази празникът ще протече в рамките на два дни - събота (22.06.) и неделя (23.06.). Ако не сте присъствали на техен обред до този момент, то сега ви се открива идеална възможност да го направите.

В програмата за събота е предвидено всеки присъстващ да се включи в подготовката за обреда - изплитането на венци и подреждането на олтарното огнище. Освен това всеки ще бъде ритуално измит и при желание ще получи благословия от жреца и жриците на "Трескейа". Преди започването на обреда, неговото значение и цел ще бъдат разяснени, а самия обред ще започне в 21 ч. след факелно шествие от Четиньова могила.

Неделята, или по-скоро ранната неделна утрин, е посветена на традиционното бране на билки, за които се вярва, че през този период са особено лековити. Всеки ще има възможност да се включи и в изплитането на билков венец, през който събралите се да се проврат за здраве през идната година.

Подробна програма, както и още информация, можете да прочетете на страницата на събитието във фейсбук:

https://www.facebook.com/events/334943066631717/?ref=22


https://occultroom.blogspot.com/2013/06/blog-post_9.html

Hatshepsut:
Културологът Георги Мишев: Същността на вярата на Тракийско общество „Трескейа” е изключително лично преживяване


22 юни 2013 | 11:23 | Агенция "Фокус"

Пловдив. Същността на вярата на Тракийско общество „Трескейа” е изключително лично преживяване. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” културологът и част от Тракийско общество „Трескейа” Георги Мишев. Тракийско общество „Трескейа” вярва във Великата Богиня и нейния Божествен син. Това общество може да вярва в нещо, но то се състои от хора с до известна степен общи вярвания, търсения и представи, каза Мишев.
 „Различното в една вяра е в този смисъл също строго индивидуално. Всеки има своето лично изживяване и своето възприемане на божественото. Общата рамка я описахте и тя е именно това, което отличава представите ни от тези на останалите по-известни духовни пътища. Това е вярата ни и в женски образ на божественото – богиня, съответно богини и също вярата в множествеността на божественото – богове и богини”, каза Мишев.
 Представа за Великата Богиня и нейния Божествен син е древна и е изповядвана по нашите земи в различни култури и етносни кръгове преди приемането на християнството. „В този смисъл мога да кажа, че не е нещо ново за земите ни, но е нещо ново за времето ни, тъй като пряка приемственост между древността и съвремието ни в този смисъл няма. Въпреки че няма пряка, то има със сигурност индиректна приемственост – не случайно съществува терминът народна вяра. Тази народна вяра запазва и пренася във времето голяма част от предхристиянските религиозни представи и практики. В народните обреди светците и светиците са далеч от каноничния си образ и продължават да бъдат почитани и търсени за помощ така, като и древните божества”, каза Мишев.
 За броя на хората, които се чувстват част от тези вярвания, и специално част от възгледите на „Трескейа“, той посочи, че не може да каже точно, защото Тракийско общество „Трескейа” са неформална група.
 „Изразяването на вяра е изконно човешко право, а всеки човек има изконната свобода да търси и чувства неговия личен духовен път. Бих казал, че наблюдаващите ни хора ни възприемат по различни начини, което е нормално. За някои от наблюдаващите обред, който се извършва от нас, е присъствие на интересен театрален момент с исторически привкус, за други е приятно запълване на свободното време и прелюдия към пикника, а за трети е участие в свещено действие, което търсят и от което имат вътрешна необходимост. В този смисъл обаче мисля, че това може да се каже и за всеки един друг обред – всеки присъстващ и/или участващ в него има своите преживявания и подбуди”, добави Мишев.

http://www.focus-news.net/?id=n1797571

Hatshepsut:
Снимки от честването на Лятното слънцестоене - Брезово и Старосел 2013

Източници:

- https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151579880909934.1073741829.129696034933&type=3
- https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151579910169934.1073741830.129696034933&type=3

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия