Автор Тема: Религията на Българите преди християнството - ЗОРОАСТРИЗЪМ  (Прочетена 57741 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен makebulgarTopic starter

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Доста преди християните да започнат да вярват в единя бог, и да чакат спасителя роден от девица, е съществувала една друга религия в която се казва същото и това е ЗОРОАСТРИЗМА http://en.wikipedia.org/wiki/Zoroastrianism  !!!
Свещенната книга на зороастризма, се нарича „Авеста". В днешния си вид „Авеста" има две части: първата съдържа три раздела -„Вендидад", „Висперад" и „Ясна", а втората част е съставена от кратки молитви, назовани Гах или Няйиш.  „Вендидад" е единствения от двадесет и един НАСКА /книга/, който е избегнал аутодафето от ръцете на пияния Искандер, наречен от потомците  Александър Велики - макар че този епитет се оправдава само по отношение на зверствата, жестокостта и пороците на този завоевател. Имено поради вандализма на този грък, литературата и знанието са изгубили множество безценни учения, които съдържали НАСКИТЕ, изгорени от него. Даже „Вендидад" достига до нас само във вид на фрагменти."

Тази религия станала официална в персийските държави, но е тръгнала от страната наречена "Страната на хилядата града" - БАЛХАРА/Bhalika/Бактрия http://en.wikipedia.org/wiki/Bactria !!!  и от града наречен "Майката на градовете" - БАЛХ/Balkh/Bactra http://en.wikipedia.org/wiki/Balkh !!!
(The antiquity and greatness of the place are recognized by the native populations, who speak of it as the Mother of Cities and the birth place of Zoroaster at Balkh and also believed by Zoroastrians that he is buried there.)

Ахеменидската империя в която влиза и Балхара/Бактрия била разрушена от Александър Македонски през 330 г.пр.н.е.
Точно тогава започва и ПРЕМЕСТВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ НА ЗАПАД, като тя за около 500 години стига до Кавказ с градовете Булгар-Балк и Балк(спомената в арменските хроники около II век) и след около още 500 години(VII век) достига Балканския полуостров. Освен езика, имената,  буквите, културата, държавната и военна организация, донасяме в европа и Зороастризма като религия и начин на мислене!!!


Да звучи малко недостоверно, защото никъде не е записано, че сме били зороастриици, но има факти, които говорят за това!

Първо в България последователно се появяват две други дуалистични религии, който са почти пълно копие на Зороастризма. Това са БОГОМИЛСТВОТО  на поп Богомил http://en.wikipedia.org/wiki/Bogomilism и
БЯЛОТО БРАТСТВО на Петър Дънов http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Deunov .

Интересното в случая е, че Богомилството възниква около 60 години след покръстването на България, а учението на Петър Дънов възниква около 30 години след освобождението на България от Турско робство.
Логично е да се досетим, че Богомилството е възникнало като стремеж да се запазят старите религиозни вярвания и традиции на българите произлизащи от Зороастризма, а Бялото Братство на Петър Дънов е възникнало от неговия стремеж да възроди идеите на Богомилството и Зороастризма запазени от народа.

ЗОРОАСТРИЗЪМ - БАЛХАРА, СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ,  I-во БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО(до покръстването);
БОГОМИЛСТВО - I-во БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО(след покръстването), II-ро БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО;
БЯЛО БРАТСТВО - III-то БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО, РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.


А идеите на Зороастризма са следните:
ДОБРИ МИСЛИ, ДОБРИ ДУМИ, ДОБРИ ДЕЛА!!!

Заратуштра(Зороастър на гръцки) нарекъл своята религия ДОБРАТА РЕЛИГИЯ отхвърляща робството, държейки меча в ножницата, учеща на увереност в себе си, праведната! Мъжете и жените имат абсолютно равни права и заемат равно положение в обществото. Човекът, притежаващ достатъчно знания и използващ разума си е свободен да избере за себе си религията, която смята за най-добра. Работата на земеделеца е смятана от Зороастър за най-почтенно занимание на Земята. Зороастризма е дуалистична религия в която  ЗЛОТО(ЧЕРНОТО) и ДОБРОТО(БЯЛОТО) са в постоянна битка.   http://1001tours.org/forum/viewtopic.php?p=548&sid=07d1a8a5c02021c7e834a63655789e92

Всички тези учения на зороастризма са заложени дълбоко в народопсихологията и бита на българите!  Когато българите идват в Европа наричат Понта - ЧЕРНО МОРЕ, а Егейско море - БЯЛО МОРЕ. Волжките българи по същия начин наричат едно море на север - БЯЛО МОРЕ. Много от притоците на реките ни сме нарекли БЯЛА и ЧЕРНА - места, искър, вит, осъм, лом. Поговорките ни са изпълнени с Бялото - доброто и хубаво.  и Черното - лошото и злото: "Бели пари за черни дни";"Бели кахъри". Много от градовете и селата ни са наречени Бяла, Белоградчик, БЕЛГРАД, БОЛГРАД, Бело село, а от друга страна опасните гори и планини наричаме ЧЕРНА ГОРА.

Втория факт потвърждаващ това, че Българите са дошли в европа като зороастрийци е това, че Зороастризма е религия на ОГНЕПОКЛОННИЦИ!
Основния празник на днешните  зоросатрийци-огнеполнници  в Иран/Персия, Азарбейджан, Узбекистан и Таджикистан е   Шахаршанбех Сури (в превод на български - ЧЕРВЕНАТА СРЯДА). Това е новогодишен огнен фестивал по време на който се гонят злите сили и духове на старата година!!!

http://www.sairamtour.com/uzbekistan/uzbekistan_zoroastrianism_r.html
http://www.payvand.com/news/07/mar/1194.html
http://www.cais-soas.com/CAIS/Celebrations/fire_festival.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Chaharshanbe_Suri

В България имаме един празник който е почти пълно копие на зороастрийския -  СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ !!! http://bg.wikipedia.org

Името звуково съвпада напълно СИРни(СИРи)- СУРи!!!!. Значението обаче е различно. В българския език СИР или СУР е синоним на БЯЛ  и най-вероятно произлиза от Сурья - най-древното и разпространено индо-иранско название на Слънцето. Индо-иранската дума Сурья означава "бял, бляскав, свещен, божествен, слънчев, хубав". http://www.protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Sufixi%20prabaalgarski/Sufix-ez.htm
От друга страна СУРИ или Soori на персийски означава ЧЕРВЕН!!! Големи различия, има в значениетона тези думи, но тези различия са събрани в друг древен български обичай - бяло-червената  МАРТЕНИЦА!!!

Думата ЗАГОВЕЗНИ явно е много стара българска дума, която сме забравили точно какво означава!?

Характерни ритуали на  Сирни Заговезни са големите кукерски шествия, палене и прескачане на огньовеhttp://dni.li/2006/02/25/kukeri/
http://www.bulphoto.com/categories/496/
http://society.actualno.com/news_93390.html
http://www.az-jenata.com/index.php?offset=48&page=photo
http://matari.wordpress.com
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=386&sectionid=2&id=00021

На този ден деца и възрастни се обличат в стари дрехи, маскират си лицата, чернят се, за да не бъдат разпознати, а някои дори си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите. Ритуалът се нарича кукеруване, а участниците — кукери. Тези ритуали и обичаи, съпътстващи празника, се приемат като  езически от християнската религия. Село Долни Лозен пази обичаят ОРАТА-КОПАТА(още думи които сме забравили). Ритуалът се провежда в нощите след Месни и на Сирни Заговезни. Палят се клади, а деца въртят  факли, наречени оротници, с които гонят зимата и злото. В края на вечерта най-смелите прескачат огъня за здраве.

Друг стар български огнен ритуал е НЕСТИНАРСТВОТО  - Танц върху жарава.
Древен култ към слънцето прозира в нестинарския огнен ритуал. В традиционната народна култура на българите е широко разпространена представата, че земният огън е отражение на небесното светило. И през пролетта, когато слънцето се възражда след зимата, се практикуват различни огнени обреди. Вярва се, че така хората стимулират по магически път слънцето, за да им донесе плодородие и здраве. Най-пряко съприкосновение с огъня е обичаят да се прескачат разпалени огнени клади. Има поверие, че който е прескачал огъня, ще бъде здрав през годината. Но нестинарите правят много повече – те влизат боси в пламтяща жарава и играят ритуален танц. Удивителното е, че жаравата не обгаря босите им нозе.http://www.bulgarian-folklore.com/articles.php?article_id=232

Нестинарството е запазено до днес в България като ритуал не другаде, а в село с името БЪЛГАРИ!!!

****
„Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България.

(Алберт Айнщайн)


****
!!!!
Ето какво казва една македонка - Ванга:

"Има едно древно учение - учението на бялото братство.
 То ще покори целия свят. Ще го напечатат в нови книги и по целия свят ще го четат.
 То ще е ОГНЕНАТА БИБЛИЯ.
 Всички религии един ден ще изчезнат!
 Ще остане само учението на Бялото братство.
 Като бял цвят то ще покрие Земята и благодарение на него хората ще се спасят."

"Нашите планини и езера са свещени, като тия в Индия. Само че народът ни не го разбира. Ще дойде ден, когато при нас ще дохождат от цял свят и ще черпят енергия... Седемте рилски езера са райско кътче - то ни е връзката с Космоса. Затова Дънов е ходел толкова често там."

"Ще се отвори земята и ще се открие кои са българите. Не е вярно, че българите са чергари. Откъдето са минали, държава са оставили и БЕЛ ГРАД."


http://www.vanga.info/predictions.html
« Последна редакция: 27 Яну 2015, 19:11:32 от Hatshepsut »
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,582
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Цитат

„Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България.

Алберт Айнщайн


АЙИЩАИН Е ЕВРЕИН!!!!

В ДУМИТЕ ТИ ИМА ЛОГИКА. ОБАЧЕ С ТЕЗИ СЕКТАНТСКИ БОГОМИЛСКИ ПЕДЕБЯЛО БРАТСТВОВКИ ГЛУПОСТИ ЕДВА ЛИ НЯКОИ ЩЕ ТЕ ВЗЕМЕ НА СЕРИОЗНО.

КАТО ЦЯЛО УСРА ПОСТИНГА С ВТОРАТА МУ ЧАСТ!


ПЕТЪР ДЪНОВ И ПОП БОГОНЕМИЛ СА ИЗРОДИ КОИТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЪДЯТ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА И ДА ГИ УБИЯТ КАТО ПСЕТА!
ТОЗИ НЕ Е БЪЛГ- АРИЕЦ!


НЕ НА НАС СЕКТИТЕ!


ЗОРОАСТЪР - ДА! ПЕДАЛА ДЪНОВ - НЕ!
 

Неактивен makebulgarTopic starter

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Ето какво пишат хората за Богомилството и Дънов.


За БОГОМИЛСТВОТО:

Основоположник на това учение, в основата на което стои вярата в Христос и християнството, е Бениамин-Боян.
Истинската дата на основаване на Богомилското общество трябва да се търси през 928 г., когато патриарх Стефан отстъпи на Боян манастир "Св. Параскева"
То призовава към добродетелите на истинското христово учение – кротост, смирение, взаимопомощ, отказ от охолен живот, равноправие и законност, зачитане на човешкия труд и достойнство, нравствена чистота
Съвременните учени характеризират богомилството като дуалистично, антифеодално и реформаторско народно движение, възникнало в лоното на българската църква през Х век и бързо разпространено в българските тогава земи на Мизия, Тракия и Македония.
Корените му, като цялостно социално по съдържание и религиозно по форма движение, трябва да се търсят в българската обществена действителност през първата половина на Х в. и в изострения социален и класов антагонизъм.
Това учение просъществувало в България чак до XV в.
В Сърбия през XII в., богомилите били безмилостно изтребени от крал Стефан, а книгите им били изгаряни. Значително по-сигурно те се укрепили в Босна и Херцеговина. Някои от тях избягали там след 1170 година и намерили сериозна подкрепа от босненските владетели и по-късни крале. Владетелят Кулин бил страстен богомил и сектата наброявала десетки хиляди привърженици в страната. Оттам разпространението й стигнало до сърцето на западна Европа.
Богомилството се стреми да опознае света и човешката природа.
Те са проповядвали пост, въздържание, смирение, кротост и пр. Освен това били против убийството, войната, не унищожавали дори животни, поради което се хранели с постна храна.
Богомилите имали по-друго отношение към жената в сравнение с православното християнство. Те отделяли еднакво място на мъжа и жената, допускало се и жени да бъдат съвършенни, да стават учители и проповедници.
Проповедта на богомилите е придобивала и определена политическа насоченост, изразявала се в призив за неподчинение към представителите на привилегированата класа (каста при Зороастризма), които са имали власт над прикрепените към тях селяни.
 Приносите на богомилството към общочовешката култура
  •Религиозна свобода и толерантност
  •Религиозно и свещенодейно равноправие на половете
  •Реформация на феодалния социален ред
  •Свещено отношение към всички живи същества
Богомилството е стройна идеология, която има собствена литература. От България през ХІ-ХІІ в. то се разпространява в земите на Сърбия, Хърватско, Далмация и особено в Босна, в Киевското княжество, а от там по-късно и към Москва. През ХІ в. то прониква в Западна Европа, първоначално в Италия и Франция, а по-късно в Германия, Фландрия и др. На неговата основа през ХІІ в. в Западна Европа се появяват ученията на катари, албигойци и патарени.
Богомилите са се ползвали с доверието на народа, който им е вярвал, защото е познавал тяхното безкористие и морална сила. Те са играли ролята на духовни водачи, на съветници, на лечители.
Богомилството се е развивало и разраствало, защото е водело умовете на хората към свобода.
Свобода на мисълта и вярата, освобождаване от феодалните взаимоотношения и зависимости. И най-важното – проповядвало е една вяра, съвсем близка до първите християнски общини и до прякото Слово
Привързаността на народа към богомилите съвсем не означава, че всички те са били прости, обикновени хора. Богомилското влияние сигурно е проникнало и в по-висшите среди на болярите, дори на военачалниците, на хора, заемащи високи държавни постове. Така можем да си обясним изключителното великодушие, което проявява цар Иван Асен II (за него хронистите пишат изрично, че е син на стария Асен, основателя на Второто българска царство) спрямо победените войници на вероломния византийски деспот Комнин след битката при Клокотница. Той ги пуска да си вървят с мир по къщите. Жест, непознат в жестока средновековна Европа.
Равенството е подчертано не чрез принуда и закони, а от свободната мисъл.
При богомилството  Истината е правда, мисълта, идеята водят съзнанието към свобода. Моралът е нов, схващанията за света са други и взаимоотношенията се градят на основата на пълно взаимно зачитане.
Свободата на волеизлиянието и просветеното съзнание са съвсем нови явления за Средновековието и не могат да се сравнят с никоя религия и философия от онова време.
Богомилството е българско оригинално явление, което по-късно ще даде своите мощни издънки в цяла Западна Европа, ще посее кълновете на хуманизма през Ренесанса, а след това ще повлияе духовно и върху движението за промяна на католическата църква – Реформацията.
Богомилството - вяра на първите християни.
Във всяка книга за християнските ереси те заемат едно от основополагащите места. В тях виждат разковничето и ключът, които раждат истината за катари, валденси, хусити, лютерани, хугеноти, протестанти.
По-смелите изследователи дръзват да твърдят, че всъщност богомилите са наследили нравствената чистота на първите християни и че от тях тръгва рицарският морал за честност и всеотдайна служба на Доброто.
Борили са се против робството - учили са робите да не работят за господарите си.
Специалистите отбелязват, че самото название “богомили” се е появило чак в ХІ в., и че така са ги наричали православните и католиците. Самите богомили винаги са се считали за “християни”.
Въпреки това, официално и Католическата, и Православната церкви ги считат за  еретици.
Но има учени, които доказват, че обвиненията в ерес са неоснователни. Например Дж. Л. Оудер е изтъквал, че те са били носители на “чистото християнство”.
В неотдавна публикуваната си монография Г. Василев стига до още по-благоприятно за  богомилите заключение: че тяхното учение е всъщност “народно християнство”.
Богомилите са били противници на всяко проливане на човешка кръв.
Сравнението на възгледите на “православния” Презвитер Козма и на богомилите показва, че именно богомилството е основата на съвременния хуманизъм.
От България идва ярък лъч светлина, който събужда европейските народи и запалва факлите на множество хуманистични учения, които довеждат до освобождаване на човешката личност и до реално признаване на нейната духовност. Богомилството запалва пламъка на Хуманизма, Ренесанса, Реформацията и Великата френска революция.
Богомилите се наричат и се чувстват братя и сестри. С това се премахват различията в класи и родове. Правят Братски вечери.
Приема се, че Орденът на Розенкройцерите е създаден въз основа на богомилството. Той носи името на Християн Розенкройц, който е наследник на албигойци. Според изследователите, той произхожда от немското семейство Гермелсхаузен, което приема богомилското учение.
Розенкройцерите са прониквали във всички области на живота и навсякъде са внасяли нови идеи, творчески импулси. Техни последователи, членове на ордена са известни личности, светли умове, носители на ново знание в Европа. Сред тях са астрономът Николай Коперник, философите Франсис Бейкън, Лайбниц, Джордано Бруно, енциклопедистът Леонардо да Винчи, физиците Робърт Флут и Уйлям Максуел, Кеплер и Нютон и много други.
През 17-18 век в Англия проникналото от Германия Розенкройцерство преминава в масонството.За ДЪНОВ

Според Павел Бирюков, биограф на Лев Толстой, великият руски мислител и писател непосредствено преди смъртта си (1910) напуска Ясна Поляна с желание да отпътува за България и да се срещне с Дънов.

Кардинал Джузепе Ронкали, посланик на Ватикана в България преди Втората световна война, по-късно избран за папа Йоан XXIII, казва: „В днешната епоха най-големият философ, който живее на земята, е Петър Дънов.”

По повод смъртта на Алберт Айнщайн (1955) Френското национално радио излъчва предаване с негови изказвания, между които е и следното: „Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България.”

Според мемоарите на Боян Боев, един от учениците на Петър Дънов, в разговор с него в Мюнхен през 1910 Рудолф Щайнер, основателят на антропософията, му казва: „На славянството е определено велика мисия. То, и в частност България, ще допринесе много за духовното повдигане на човечеството. Върнете се в България, там има мощно духовно движение, начело на което стои велик духовен посветен.”

Джиду Кришнамурти, лидер на Теософското движение, отхвърля идеята да бъде провъзгласен за Майтрея и Христос и споделя пред участници в световен теософски конгрес в Холандия, че Мировият учител е в България.

Онисабуро Дегучи
, водач на японското духовно движение Оомото, споделя: „Аз съм един мъдрец, Учителят е в България.”

Алфред Лемоние, професор от Тулузкия университет, Франция, при посещението си в България се обръща към Дънов с думите: „Ние дойдохме да Ви благодарим от всичката си душа и всички си дух, също така и да Ви искаме нови благословения, съвети, пример, физическа, морална и интелектуална сила, за да можем по-добре да служим на Цялото.”

След 9 септември 1944 година Георги Димитров лично се разпорежда върху Дънов и последователите му да не се осъществяват никакви репресии. Главния секретар на Министерството на Външните Работи – Михаил Георгиев, докладва на Димитров, че Бялото братство се ползва с известност и авторитет в чужбина, и каквито и да било репресивни мерки срещу него биха били възприети негативно от света.

Ванга:
"Има едно древно  учение - учението на бялото братство. То ще покори целия свят. Ще го напечатат в нови книги и по целия свят ще го четат. То ще е Огнената Библия."
"Всички религии един ден ще изчезнат! Ще остане само учението на Бялото братство. Като бял цвят то ще покрие Земята и благодарение на него хората ще се спасят."
"Нашите планини и езера са сещени, като тия в Индия. Само че народът ни не го разбира. Ще дойде ден, когато при нас ще дохождат от цял свят и ще черпят енергия... Седемте рилски езера са райско кътче - то ни е връзката с Космоса. Затова Дънов е ходел толкова често там."
И накрая малко за ЗОРОАСТРИЗМА:

Също и както древноиндийските Писания, Заратущра е говорил за Пришествието на Спасителя на човечеството. Той го нарича Сосиш. За идването на Сосиш, Слънцето ще възвести с 30 дневно стоене в небето. Злото ще изчезне, хората ще познаят истинската вяра, злите ще бъдат отделени от добрите, Земята ще се промени и Бог ще дари хората с дрехи, които нямат износване. (Това е намек за Шестата Раса, към края на която съвършените хора вече няма да имат нужда от физическото тяло, което боледува, остарява, умира.)
    Заратущра казва, че Спасителят ще дойде на бял кон, съпроводен от армията на добрите гении, също яхнали бели коне.
    Както и християнския Спасител, Сосиош ще се роди от непорочна дева. Преди това ще дойдат двама пророци, които ще възвестят идването на Спасителя юдеизмът, който се появява примерно 300 години след зороастризма, казва същото). След това ще настъпи всеобщо Взкресение - както при християнството, което възниква 500 години по-късно!
П.П.: С всичко това което съм дал сигурно звуча като запален богомил или дъновист, но това не е така! Не съм дори християнин, мюсолманин, юдейст, будист или пък някъкъв друг! Просто според това което чета за зороастризма, богомилството и бялото братство на Дънов те са пряко свързани с историята, културата и религията на българите от най-ранни времена! 
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Бай Иван

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,280
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Може би най-известната и разпространена секта, създадена на българска почва е дъновизмът. Неин основател е Петър Дънов, който е роден на 11 юли (по стар стил 29 юни, Петровден) 1864 г. в с. Николаевка (Хатърджа), Варненско. Баща му Константин Дъновски е първият български духовник в погърчената Варна.

Проблемите около Петър започват от най-ранно детство. До шестгодишната си възраст е ням. Има слабо телосложение, често боледува, обича да се усамотява и с часове се фиксира в една точка. След като завършва основно образование във Варна, Петър продължава да учи в американското протестантско училище в Свищов. Завършва го през 1886 година. Една година е учител в русенското село Хотанца. Освободен е от армията поради лошо здравословно състояние.

Дънов заминава за САЩ, където учи богословие в университета "Дрю", а след това записва и медицина. Написва дисертация "Наука и възпитание" и изпада под силно окултно влияние. По това време Америка е световен център на нашумели нехристиянски религиозни движения като трансцендентализма, спиритизма и теософията, основана през 1875 г. След завръщането си в България Дънов отказва да приеме предлаганата му пасторска длъжност в методистската църква в Ямбол. От 1895 до 1900 г. той прекарва в уединение и посвещава времето изключително на своето духовно развитие. Дънов твърди, че в с. Тетово, Русенско, на 7 март 1897 г. бил получил "просветление" за своята мисия на земята като "Божи пратеник".

През 1900 г. той завършва един от капиталните си трудове "Седемте разговора", в които оформя своите специфични мистично-окултни идеи. Той започва да обикаля страната и да изнася популярни сказки из областта на френологията и хиромантията. Измерва черепите на някои от присъстващите и въз основа на това гадае за тяхната личностна характеристика. През 1900 г. Дънов организира среща с трима свои последователи – Пеньо Киров, Тодор Стоименов и д-р Георги Миркович във Варна, и основават "верига", а от 1912 г. – "Бяло братство". През следващите години съборите стават традиционни и се провеждат в различни градове на страната. Дънов е отлъчен от Православната църква през 1913 г.


Еретическото "семе" на Дънов пада във възприемчива почва. След първата национална катастрофа България се намира в пълна криза и много хора се лутат без ориентир в живота. Последователите на Дънов тогава наброяват приблизително 15 000 души, от които в градовете живеят 10 000 и в селата 5 000. В Бялото братство има хора от различни вероизповедания - християни, евреи, мюсюлмани. Последователите напускат традиционните си религии и избират новия самозван Учител. Сектата разполага с обилни парични източници, главно от богатите дарения на някои членове. Средствата се набират главно и от сказките, които държал Дънов. Те са публични в неделя преди обяд и тайни всеки четвъртък вечер след 19 часа. Той говори като автомат и общо произнася около 7000 беседи. Сектантите също печелят от литературата, която разпространяват - сказките на Дънов и много книги по окултната наука. Издават вестник "Анхира" и списание "Всемирна летопис". Бялото братство организира много вечеринки, на които пее хор и се свири окултна музика.

Важен момент в организационната дейност на движението е изграждането на селището Изгрева в южната част на Борисовата градина в София. В него отношенията са братски, с обща трапеза. През 1928 г. е построен салон с горница за Дънов и той се премества да живее там и да провежда три беседи седмично. Всяка сутрин от 22 март до 22 септември, когато се вярва, че е времето на "космическия прилив на енергия", се играе окултният танц паневритмия. Дънов го заимства от антропософа Рудолф Щайнер и го представя за свое "откровение". Орган на Бялото братство от 1924 до 1944 г. е сп. "Житно зърно".


Влиянието на Дънов надхвърля границите на България. През 1930 г. Пампоров - философ от студентската група на Дънов, посещава редица страни в Европа, където успоредно с курсове по есперанто изнася лекции за учението на Дънов. През 1937 г. друг последовател - Михаил Иванов, заминава за Франция и основава клон на Бялото братство, духовен център Изгрев, ваканционно селище в Алпите, лагер в Париж. След Втората световна война той е осъден на затвор за прелъстяване на своите последователки. Окултисти, последователи на Дънов, се срещат дори в Япония.

През 30-те и 40-те години на ХХ в. дъновистката секта се стреми да намери място в обществено-политическия живот на страната. В лагерите край седемте рилски езера и центъра в квартал Изгрева започват да идват и видни държавници. Един от най-приближените ученици на Дънов е Любомир Лулчев, съветник на цар Борис ІІІ. В своите мемоари (2004) Константин Муравиев твърди, че министър-председателят Иван Багрянов и министрите Сапов и Недев били дъновисти. Ученици на Дънов са лечителят Петър Димков и журналистът Трифон Кунев.

След комунистическият преврат на 9 септември 1944 г. Дънов е арестуван поради връзките си с царя. Той умира на 27 декември същата година в Изгрева. 

Какво е учението на Дънов?
Под влияние на теософията, която е плод на индуизма, Петър Дънов схваща Бог в пантеистичен смисъл, като безличен Дух, който съдържа всичко в себе си и е център на цялото битие. Той отрича учението за Св. Троица, като го тълкува в чисто алегоричен план. За него Бог Отец е учението за Божията мъдрост, Бог Син – учението за Божията любов, а Бог Св. Дух – учението за еволюцията на човека. Според този еретик Христос не е Божи Син, а само велик окултен Учител. Той отхвърля и Божия промисъл, защото постоянно се позовава на басните на астрологията.

Дънов отрича както християнската догматика, така и християнската етика. Той проповядва самообожествяване чрез духовна еволюция. Учениците му трябва да скъсат с любовта и дълга към Отечеството. Патриотизмът според него е отживелица, който ще разруши света. Втори враг според Дънов, който пречи за щастливия живот на хората, е семейството. Той отхвърля съпружеската вярност и призовава за пълна сексуално разкрепостяване на личността. Отношението на Дънов към тези проблеми повлиява отрицателно на много семейства, като дава тласък и оправдание за разтрогване на много бракове. Друг предразсъдък, който според Дънов спъва развитието на обществото е частната собственост. С тези свои твърдения той се явява носител на утопичните комунистически идеи за равно разпределение на благата, независимо от заслугите.

Дънов учи, че човек се преражда – учение, което е съвсем чуждо на Библията. По този начин той отрича покаянието, което е в сърцевината на християнското учение. Той оспорва и бъдещия Страшен съд, като казва, че всъщност това ще бъде установяването на "нова епоха" на земята с висша шеста раса (дъновистите). Дънов се представя за пратеник на Бога и Негов заместник на земята, който "направлява" целия Космос и всичко съществуващо. Същевременно той не е направил нито едно чудо.

Петър Дънов усвоява хибридната езотерична "мъдрост" на Америка, която пренася на българска почва. От ексцентрик, който скита из страната и гадае за характера по човешките черепи, той се превръща след катастрофата на Първата световна война във водач на нова религия и противник на християнството. Той изисква от почитателите си божествени почести.

Ученици на Дънов разказват, че когато умирал, дошъл посетител от провинцията, който искал непременно да го види. Дънов го отпратил с думите: "Концертът свърши…" Докога ще просъществува дъновистката секта ще покаже бъдещето. Кой днес си спомня за древните ересиарси като Арий, Македоний, Несторий, Диоскор и пр.? Можем само да съжаляваме хората, които попадат в мрежата на дъновизма. И не само да ги съжаляваме, но да се молим за тях и да ги призоваваме да познаят единствения Спасител – Исус Христос, Който е "пътят, истината и животът" (Йоан 14:6).

Архимандрит доцент Павел Стефанов

 http://www.pravoslavieto.com/inoverie/petar_dunov/zhivot_delo.htm

Ако зависеше от мен за пропагандата на долния сектант Дънов веднага бих ти дал БАН.
 

Неактивен vril

 • Banned
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 92
 • Пол: Мъж
Равенството е подчертано не чрез принуда и закони, а от свободната мисъл.
При богомилството  Истината е правда, мисълта, идеята водят съзнанието към свобода. Моралът е нов, схващанията за света са други и взаимоотношенията се градят на основата на пълно взаимно зачитане.
Свободата на волеизлиянието и просветеното съзнание са съвсем нови явления за Средновековието и не могат да се сравнят с никоя религия и философия от онова време.
Богомилството е българско оригинално явление, което по-късно ще даде своите мощни издънки в цяла Западна Европа, ще посее кълновете на хуманизма през Ренесанса, а след това ще повлияе духовно и върху движението за промяна на католическата църква – Реформацията.
Всяка една идея, в която е заложена основата на равенството е обречена на провал, защото основен природен принцип е именно НЕРАВЕНСТВОТО и многообразието.
Лошото е, че до провала си всяка подобна егалитарна идеология причинява низ от страдания и мъка, там където е оставена да се развие и приложи на практика.Абсолютна глупост е да се говори за морал в егалитарна среда , защото моралът не е някаква универсална категория и понятие еднакво за всички хора . Като съвкупност от  висши ценности може да бъде установен и наложен само от личности значително по-извисени от останалите и затова  в условия на равенство кой ще бъде признат и припознат като висш и по какви критерии.
После, каква гордост трябва да изпитваме от това , че от богомилството се пръкна  реформацията, която хвърли Европа в безмислена религиозна война почти обезлюдила някои нейни крайща:  идеята за "свобода, равенство, братство" и великото френско клане , което  осея Европа с безброй гробища и в крайна сметка доведе до Първата световна война ,а тя пък доведе втората световна  и комунизма...
Та в името на "свободата, равенството и братството" бяха затрити цели народи на територията на Франция и именно с тези три богохулни думички, с тази сатанинска парола започна невиждан геноцид в историята на човечеството.
Затова подобни опасни секти като това "Бяло братство" (а тя май същността му е доста черна) нямат нищо общо с Българиската национална идея и традиция , която пък се крепи именно на древноарийските принципи на йерархията и единоначалието и родово-кръвната обвързаност.
 

Неактивен makebulgarTopic starter

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Цитат
Иван |Y| 

 http://www.pravoslavieto.com/inoverie/petar_dunov/zhivot_delo.htm

Ако зависеше от мен за пропагандата на долния сектант Дънов веднага бих ти дал БАН.

Ако модераторите преценят, че съм написъл нещо антибългарско или нещо неподходящо за форума никой не може да ги спре да ми дадат БАН!

А това дали Дънов е долен сектант незнам, защото не съм запознат добре с учението му. По надолу съм дал само  какво мислят за него някой известни хора и това е всичко.
Гледайки исторически на нещата намирам последователност в появяването на Богомилството 60 години след покръстването и на сектата на Дънов 30 години след освобождението, като всичко това се случва не другаде а в България! Връзка с зороазтризма правя защото основните им дуалистични идей и основните добродетели на тези две така наречени секти са много подобни на тези заложени в една от най старите религии на земята - зороастризма. 


Равенството е подчертано не чрез принуда и закони, а от свободната мисъл.
При богомилството  Истината е правда, мисълта, идеята водят съзнанието към свобода. Моралът е нов, схващанията за света са други и взаимоотношенията се градят на основата на пълно взаимно зачитане.
Свободата на волеизлиянието и просветеното съзнание са съвсем нови явления за Средновековието и не могат да се сравнят с никоя религия и философия от онова време.
Богомилството е българско оригинално явление, което по-късно ще даде своите мощни издънки в цяла Западна Европа, ще посее кълновете на хуманизма през Ренесанса, а след това ще повлияе духовно и върху движението за промяна на католическата църква – Реформацията.
Всяка една идея, в която е заложена основата на равенството е обречена на провал, защото основен природен принцип е именно НЕРАВЕНСТВОТО и многообразието.
Лошото е, че до провала си всяка подобна егалитарна идеология причинява низ от страдания и мъка, там където е оставена да се развие и приложи на практика.Абсолютна глупост е да се говори за морал в егалитарна среда , защото моралът не е някаква универсална категория и понятие еднакво за всички хора . Като съвкупност от  висши ценности може да бъде установен и наложен само от личности значително по-извисени от останалите и затова  в условия на равенство кой ще бъде признат и припознат като висш и по какви критерии.
После, каква гордост трябва да изпитваме от това , че от богомилството се пръкна  реформацията, която хвърли Европа в безмислена религиозна война почти обезлюдила някои нейни крайща:  идеята за "свобода, равенство, братство" и великото френско клане , което  осея Европа с безброй гробища и в крайна сметка доведе до Първата световна война ,а тя пък доведе втората световна  и комунизма...
Та в името на "свободата, равенството и братството" бяха затрити цели народи на територията на Франция и именно с тези три богохулни думички, с тази сатанинска парола започна невиждан геноцид в историята на човечеството.
Затова подобни опасни секти като това "Бяло братство" (а тя май същността му е доста черна) нямат нищо общо с Българиската национална идея и традиция , която пък се крепи именно на древноарийските принципи на йерархията и единоначалието и родово-кръвната обвързаност.


Vril май грешно си разбрал значението на това равенство!!! Това равенство за което се борят и се колят  хората от много отдавна не е равенство при което не трябва да има богати, шефове, началници, и други управници, а е равенство при което всички са с еднакви права!!! Тоест дори когато някой богат, шеф, началник или цар убие някой обикновен човек от простолюдието да понесе същото наказание както всеки човек от народа.
Друго щеше да разправяш, ако беше крепостен селянин в царска Русия, където живота ти нямаше да струва нищо. Или пък ако беше селянин в Франция преди 200 години, където шеше да гладуваш докато кралете водят безмислени войни.
Комунизма е другото изопачено лице на равенството, където всички са равни, но някой са по-равни от останалите!

Този цитат който съм сложил за това, че богомилството е предшественик на повечето хуманистични движения в европа според мен не може да се оспори.
Идейте за равенство на правата по-късно полагат основите на съвременния тип Република, която се различава от робовладелслата Римска република.
Идейте за равенство на правата стоят в основите на днешния Европейския съюз, и предполагам ще продължът да се развиват, стига европа да не бъде завладяна от исляма при който важат други закони, а жените нямат почти никакви права!

Vril или предпочиташ да живееш в времената на католическата инквизиция. Тогава най-малкото неравенство от мислите на инквизитора(църквата) те убива! Тогава е било по добре човек да е съгласен с църквата във всичко, защото иначе са истезавали. Но дори и да си се съгласявал с църквата, ако си й пречел по някъкъв начин те е отстранявала.Редактирано от модератор: Консолидация на два последователно пуснати постинги.
« Последна редакция: 26 Фев 2012, 11:27:37 от Hatshepsut »
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен vril

 • Banned
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 92
 • Пол: Мъж
Vril или предпочиташ да живееш в времената на католическата инквизиция. Тогава най-малкото неравенство от мислите на инквизитора(църквата) те убива! Тогава е било по добре човек да е съгласен с църквата във всичко, защото иначе са истезавали. Но дори и да си се съгласявал с църквата, ако си й пречел по някъкъв начин те е отстранявала.
Първо, трябва да сме наясно защо се заражда инквизицията  и политико-историческите причини ,които налагат нейното появяване.Трябва да се знае , че инквизицията не се появява и няма предназначение да подтиска и така своеволно да инквизира, мъчи и гони разни "добри" и невинни хора.Подобни глупости пишеха в соц. учебниците , подържат ги и разни евреи и евреистващи.Инквизицията е създадена за да пази църквата и обществото от разни подривни учения , които са способни да доведат съответната държава до хаос , кръвопролития и да я отслабят срещу евентуална външна заплаха, както и да дезинтегрират властовата структура на дадената държава.Инквизицията е вземала превантивни мерки срещу групи, сдружения, общества изповядващи подобни опасни учения, ПАК ПОВТАРЯМ ОПАСНИ ЗА ДЪРЖАВАТА, НАРОДА, ЦЪРКВАТА .
Първият инквизиционен процес е именно срещу такова подривно тайно общество, като тамплиерите.А това , че е имало случаи, когато хора са пострадали заради съмнение в догми си е факт, но също така е факт , че именно монаси са развивали научна дейност в манастирите , която научна дейност се е разминавала много повече с догмите и не само не са пострадали от никакви инквизиция ами са били оставяни на спокойствие да си вършат работата.

Цитат
Иван |Y| 

 http://www.pravoslavieto.com/inoverie/petar_dunov/zhivot_delo.htm

Ако зависеше от мен за пропагандата на долния сектант Дънов веднага бих ти дал БАН.

Ако модераторите преценят, че съм написъл нещо антибългарско или нещо неподходящо за форума никой не може да ги спре да ми дадат БАН!

А това дали Дънов е долен сектант незнам, защото не съм запознат добре с учението му. По надолу съм дал само  какво мислят за него някой известни хора и това е всичко.
Гледайки исторически на нещата намирам последователност в появяването на Богомилството 60 години след покръстването и на сектата на Дънов 30 години след освобождението, като всичко това се случва не другаде а в България! Връзка с зороазтризма правя защото основните им дуалистични идей и основните добродетели на тези две така наречени секти са много подобни на тези заложени в една от най старите религии на земята - зороастризма. 


Равенството е подчертано не чрез принуда и закони, а от свободната мисъл.
При богомилството  Истината е правда, мисълта, идеята водят съзнанието към свобода. Моралът е нов, схващанията за света са други и взаимоотношенията се градят на основата на пълно взаимно зачитане.
Свободата на волеизлиянието и просветеното съзнание са съвсем нови явления за Средновековието и не могат да се сравнят с никоя религия и философия от онова време.
Богомилството е българско оригинално явление, което по-късно ще даде своите мощни издънки в цяла Западна Европа, ще посее кълновете на хуманизма през Ренесанса, а след това ще повлияе духовно и върху движението за промяна на католическата църква – Реформацията.
Всяка една идея, в която е заложена основата на равенството е обречена на провал, защото основен природен принцип е именно НЕРАВЕНСТВОТО и многообразието.
Лошото е, че до провала си всяка подобна егалитарна идеология причинява низ от страдания и мъка, там където е оставена да се развие и приложи на практика.Абсолютна глупост е да се говори за морал в егалитарна среда , защото моралът не е някаква универсална категория и понятие еднакво за всички хора . Като съвкупност от  висши ценности може да бъде установен и наложен само от личности значително по-извисени от останалите и затова  в условия на равенство кой ще бъде признат и припознат като висш и по какви критерии.
После, каква гордост трябва да изпитваме от това , че от богомилството се пръкна  реформацията, която хвърли Европа в безмислена религиозна война почти обезлюдила някои нейни крайща:  идеята за "свобода, равенство, братство" и великото френско клане , което  осея Европа с безброй гробища и в крайна сметка доведе до Първата световна война ,а тя пък доведе втората световна  и комунизма...
Та в името на "свободата, равенството и братството" бяха затрити цели народи на територията на Франция и именно с тези три богохулни думички, с тази сатанинска парола започна невиждан геноцид в историята на човечеството.
Затова подобни опасни секти като това "Бяло братство" (а тя май същността му е доста черна) нямат нищо общо с Българиската национална идея и традиция , която пък се крепи именно на древноарийските принципи на йерархията и единоначалието и родово-кръвната обвързаност.


Vril май грешно си разбрал значението на това равенство!!! Това равенство за което се борят и се колят  хората от много отдавна не е равенство при което не трябва да има богати, шефове, началници, и други управници, а е равенство при което всички са с еднакви права!!! Тоест дори когато някой богат, шеф, началник или цар убие някой обикновен човек от простолюдието да понесе същото наказание както всеки човек от народа.
Друго щеше да разправяш, ако беше крепостен селянин в царска Русия, където живота ти нямаше да струва нищо. Или пък ако беше селянин в Франция преди 200 години, където шеше да гладуваш докато кралете водят безмислени войни.
Комунизма е другото изопачено лице на равенството, където всички са равни, но някой са по-равни от останалите!

Този цитат който съм сложил за това, че богомилството е предшественик на повечето хуманистични движения в европа според мен не може да се оспори.
Идейте за равенство на правата по-късно полагат основите на съвременния тип Република, която се различава от робовладелслата Римска република.
Идейте за равенство на правата стоят в основите на днешния Европейския съюз, и предполагам ще продължът да се развиват, стига европа да не бъде завладяна от исляма при който важат други закони, а жените нямат почти никакви права!
Отново соц. и демонократична демагодия-равни права.Значи според теб до човеконенавистническата френска революция станала причина  само за нещастия хората не са третирани еднакво пред закона?Със сигурност ако през времето на първото българско царство (или второто) някой открадне ще се прости с ръката си без оглед на социалния му статус , а да не говорим , че колкото по-висше място е заемал човек във феодалното общество , толкова отговорностите му са били по-големи и наказанията по-сурови.Мога да ти дам пример с Османската империя, където за дадено провинение на обикновен човек (рая) най-много да го затворят за даден срок в някой затвор, но за идентично провинение някой от високопоставените слоеве (кул) отива на дръвника .Да, в средновековието е имало и привилегии за аристокрацията, но привилегия далеч не значи беззаконие и произвол или разпасано поведение, означава, че тези ,които се ползват с привилегии спрямо по-ниските слоеве  отговарят пред други закони ,които по правило са много по-сериозни и по-тежки , отколкото законите за простолюдието (неслучайно се казва "тежка е царската корона").Небива да се забравят и многобройните кодекси на честта , които са характерни само за аристокрацията, кодекси , които сковават още повече аристокрацията в правила и норми, а за накърняване аристократичната чест (чрез някаква долна постъпка) и задължителен личен самосъд завършващ със самоубийство.
Така че довода на всички тия "революционери" , че се борили  за равни права и за еднакво третиране пред закона олекват, като бълхи на кантар за слонове.
Аз не съм бил в царска русия и не мога да кажа от първа ръка , колко е щял да струва живота ми, но ти не си въобразявай , че сега въпреки написаното на хартия равенство живота ни струва нещо повече -ежедневието го доказва.
Убедено , обаче мога да твърдя , че специално в русия живота на селяните се обезцени , след като дойдоха на власт "майсторите" на равенството и социалния инженеринг.
А във Франция гладорията започва със революцията и заради революцията и главно заради конспираторите революционери.
Във феодално, аграрно общество гладът е изключение и в следствие на някакво бедствие , а не правило.Редактирано от модератор: Консолидация на два последователно пуснати постинги.
« Последна редакция: 26 Фев 2012, 11:30:37 от Hatshepsut »
 

Неактивен Балкани

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,076
 • Пол: Жена
Част от българите са били зороастрийци в по-късен период(около и след началото на н.е. най-вероятно), но да не забравяме, че зороастризмът се основава на древните (езически) религии на иранските народи. Българският тангризъм е една от тях. Ако прочетете българските тангристки митове и персийската зороастрийска митология ще разберете за какво говоря ;)
От тук идват и сходните обичаи.
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!
 

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,582
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Част от българите са били зороастрийци в по-късен период(около и след началото на н.е. най-вероятно), но да не забравяме, че зороастризмът се основава на древните (езически) религии на иранските народи. Българският тангризъм е една от тях. Ако прочетете българските тангристки митове и персийската зороастрийска митология ще разберете за какво говоря ;)
От тук идват и сходните обичаи.

знака на зороастризма е

Y

а на тангризма -

IYI

Двете религии са възникнали и отговарят на българския мироглед. А не на семитския! Така че - да зороасризма СЪЩО е бъ;лгарска религия

а зороастър е Българин!
 

Неактивен Инжинер Донев

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,582
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Маке булгар -
Ти да не си дъновист че защитаваш оня сентант.

ще кажа ПАК - този НЕ Е БЪЛГАРИН!!!!!!!!!


И богонемилството именно доведе до падането на България. Заради такива "богомилци" дето не отиват да служат в императорската армия - а напротив! Скатават се и живеят като отшелници!

Не на мене тия.

Вън сектите.
Вън Алберт Анищаин които да не казвам с какъв прозиход е>


май с Беисна педедуно много си приличат. Лика прилика.
как ли не са се оженили


ето какво мисля аз за педе=дъновизма.
Откъс от книгата дъновизмът без маска
приятно четене
« Последна редакция: 31 Авг 2007, 16:39:02 от Императора »
 

Неактивен Nordwave

 • Webmaster
 • Founder
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,365
 • Thanked: 1 times
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2017
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Аз съм на мнение че когато не съм съгласен със нещо - Бих направил всичко да го оборя със силата на културния диалог! Банове се наглагат само ако конкретен потребител системно нарушава Правилата на БГ Националисти!
 

Неактивен makebulgarTopic starter

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 465
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
ташко не съм дъновист. доколкото знам обаче бялото братство е било обявено за секта от църквата и е нормално срещу него да говорят именно хора от  църквата като цитирания по долу Архимандрит доцент Павел Стефанов, за които е било важно да намират и преекспонират грешни деяния.

Дори християнството е било секта преди рим да го приеме за официална религия. А всяка секта става религия ако помага на хората и ако събере достатъчно електорат!

За дъновизма май официаната позиция на църквата е, че е религиозно движение, а не секта.
Зороастър и Буда били атеисти! Невероятно, но факт!
 

Неактивен Бай Иван

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,280
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Запознат съм из основи с въпросното "движение". Не възнамерявам да влизам в теологични спорове. Добре, че казваш, че не си дъновист. Самото "учение" се гради на не много последователен сбор от теософия и протестантски твърдения. Категорично няма нищо общо със зороастризма и богомилството, и е на светлинни години от християнството. Ако все пак вземем аналози на какво прилича, на мен ми прилича на смесица от Рьорих и Блаватска, с баптистки привкус. И знаеш ли - самият Дънов, казва че самоубийците ще се преродят като свине, а се самоубива през 1944 г. Как ти изглежда? Дали е последователен? Чел към голям брой от това дето е издиктувал в проповедите си. Много от нещата се повтарят, нарочно са пълни с непоследователност, неясноти и противоречие. Мога да давам и примери. А видоизменената молитва "Отче наш"? Смятам, че тя е заложена от нашия Господ Иисус Христос в Светата Библия и е канонична за всички християни:православни, католици, протестанти-от всичките им разновидности. И изведнаж нашият "пророк" я видоизменя? Казано е - "В последните дни ще се появят много лъжепророци".
« Последна редакция: 02 Сеп 2007, 10:10:07 от Иван |Y| »
 

Неактивен Sol Invictus

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 617
 • Пол: Жена
 • Степен вълк
Иван, не умираше ли Дънов от пневмония?
Не знаех, че се е самоубил. Можеш ли да покажеш някаква информация относно този случай?
Иначе, доколкото съм чела нещо от Дънов, учението му представлява смесица от християнство, някакъв евангелизъм и източни учения (китайска медицина, чакри и т.н.). Нищо богомилско като цяло, не знам защо го смятат за такъв...
Изгори след прочитане!
 

Неактивен Бай Иван

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,280
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Scorpio Scorpio
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Една от версиите е самоубийство. Между другото сектата до 1946 г. е под протекцията лично на Г.Димитров, който е живеел в близост до дома на Дънов. Според по ранни доклади от полицията, Гешев е на становище, че Дънов е английски шпионин.
 

 

История на българите том I (От древността до края на XVI век)

Започната от Петкан

Отговора: 0
Прегледи: 1348
Последна публикация 15 Авг 2016, 16:08:36
от Петкан
Великите битки и борби на българите през Средновековието

Започната от nevg

Отговора: 8
Прегледи: 5046
Последна публикация 02 Май 2011, 17:48:02
от Hatshepsut
Сръбските издевателства над българите в Македония!!!

Започната от FELDMARSCHALL

Отговора: 8
Прегледи: 4494
Последна публикация 14 Сеп 2007, 15:53:32
от Death angel
Обликът на българите през Средновековието

Започната от Hatshepsut

Отговора: 3
Прегледи: 5915
Последна публикация 13 Май 2014, 08:01:10
от Hatshepsut
Истинският път на българите

Започната от Hatshepsut

Отговора: 4
Прегледи: 5041
Последна публикация 04 Юли 2018, 14:28:47
от HighVoltage