Автор Тема: Чуждестранни филми за циганите в България  (Прочетена 11889 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Skarlet

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,812
 • Карма: +407/-30
 • Пол: Жена
 • хуманистка
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Re: Чуждестранни филми за циганите в България
« Отговор #30 -: Март 10, 2011, 12:21:37 »
10.03.2011 Скандален филм, излъчен по Би Би Си в най-гледаното време, представи България като циганска държава. Автор е британският журналист Майкъл Пейлин. Неговата "снимка" на страната ни разбуни духовете у нас и в чужбина.
България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани, казва още Пейлин. В тази страна те са около половината от населението. Пловдив директно е наречен циганския град, защото тук живеят най-много цигани у нас. И въпреки че Майкъл Пейлин снима и Амфитеатъра в Пловдив, кадрите въобще не влизат във филма.
Дали е отношение, или е евтина сензация, граждански активните българи не се интересуват. Но в социалните мрежи повечето мнения са категорично против това представяне на България.
Филмът е част от поредицата "Новата Европа" и още преди години предизвика общественото мнение с не особено лицеприятното представяне на страната ни в чужбина.
Предлагаме ви част от дискусията по темата.

Мартин РАЛЧЕВСКИ: Лентата за България е груба пропаганда
Да си призная честно, рядко имам възможност да гледам телевизия. Това е така, защото телевизорът почти винаги е узурпиран от децата ми. На 15 февруари (вторник) тази година вечерта около 20.00 ч. обаче се случи така, че имах възможност да погледам. Превключвайки по каналите вниманието ми се спря на телевизия Yesterday. Водещият Майкъл Пейлин току-що бе започнал пътуването си от Англия до Турция. По-точно от Лондон до Истанбул. Останах на тази програма, защото пътешествието предполагаше и преминаване през България.
Когато влезе в Румъния, за моя изненада той показа доста добри картини. ''Както виждате, Румъния е не само красива, но и модерна страна – обясни той. – Страната отдавна няма нищо общо с комунистическото си минало. Пазарната икономика е установена напълно и тук практически може да се намери всичко...''
''Влизаме в България'', обявява Пейлин, а аз инстинктивно увеличавам звука на телевизора. ''България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани – продължава той. – В тази страна циганите са около половината население.'. Това ме накара да онемея. Но нека оставим емоцията настрана и да видим какво стана после. Пейлин е в София. Той пътува към дома на Азис. Срещата с него протича така. Пейлин пита: ''Ти си от цигански произход, нали?” Азис отговаря положително. Пейлин: ''И си най-известният циганин в държавата?” Една скоба: държа да подчертая, че през целия филм Пейлин употребява думата „циганин” (на английски gipsy), a не „ром”! Азис пак отговаря утвърдително. Пейлин: ''А как се чувстваш? Има ли дискриминация към теб?'' Азис: ''Определено, да.” Пейлин: ''Защо? Какво не харесват хората у теб, та ти си музикант. Не си политик.'' Азис: ''Този цвят на кожата ми не е тен. Такъв съм се родил. Това явно винаги ще е трън в очите на някои.” След този отговор на Азис интервюто изведнъж приключва.
Следващият кадър показва как Пейлин влиза в Пловдив. ''Този град е известен с това – обяснява той, – че в него живеят най-много цигани. Много повече в сравнение с другите градове на страната. Наричан е още циганският град.” Демонстративно Пейлин се качва на разнебитена каруца, сякаш няма друг транспорт в този град, и преминава през квартал ''Столипиново''. Музикалният фон е кючек, а кадрите, които се предлагат, са потресаващи. Показват малка каручка с изнемощял недохранен кон. Каручката е препълнена догоре с различни железа. Следващият кадър показва как той се качва в ТИР и обяснява на шофьора, че иска да отиде в Истанбул.
Следва Истанбул. Пейлин е очарован. Той с почуда отбелязва защо тази страна все още не е член на Евросъюза. Риторичният му въпрос остава да виси в пространството, но у зрителя се поражда усещането, че това би било правилно.
Няма съмнение, че този филм беше манипулация. Тиха и долна пропаганда срещу България. Каква беше неговата цел? За съжаление аз не мога да отворя на този въпрос. Според мен това е по-скоро субективното мнение на един недобронамерен англичанин. Уви, обаче вече той не е единствен. Като се има предвид часът на излъчването и популярността на програмата, сигурно поне още 5 милиона англичани вече мислят като него.
Какво можем да сторим тогава ние, обикновените хора? Да напишем например на Майкъл Пейлин писмо. Аз реших да опитам и му написах.
''Уважаеми г-н Пейлин,
на 15. 02. 2011 г. от 20.00 до 21.00 ч. по телевизия „Йестърдей” гледах вашия филм „Нова Европа”.
Аз се казвам Мартин Ралчевски, живея в Девън, Великобритания, и съм писател. Надявам се именно поради този факт да вземете под внимание писмото ми и да получа отговор. В първия ми роман „Безкрайна нощ” главният герой е млад англичанин, който тръгва да обиколя света. В четвъртия ми роман „30 паунда” главният герой също е англичанин. Този роман е по реални събития. Споменавам тези подробности, за да ви обърна внимание, че щом някои от героите в романите ми са англичани, това означава, че аз не само живея във вашата страна, но я и обичам.
Какво направихте обаче вие? Във филма си вие се подиграхте с моята родина. И което е по-лошото – вие го направихте за втори път. През 2007 г. сте правили пак подобен филм.
Предполагам, че знаете, че България е по-стара държава от Великобритания. България има уникална, собствена писменост много преди вие да имате такава. България е била християнска нация, когато вие сте били още езичници. Днес България има повече висшисти на глава от населението, отколкото Великобритания. България има блестящи учени. България има прекрасни курорти, зимни и летни. В България, примамени от нейните природни красоти, живеят около 4000 англичани. В България има прекрасни исторически сгради. Има живо наследство. Тоест България съвсем не е само циганска държава. В България има много неща за показване. Циганите не са лицето на страната. Мога да пиша още много, но не искам да ви отегчавам.
Моля ви да ми отговорите защо направихте този тенденциозен филм, който представи страната ми в тази ужасна светлина? Както и каква беше целта ви, защото определено филмът ви беше манипулация?
Очаквам отговорът ви, където предпочитате – на електронната ми поща, на телефона ми, домашен или мобилен, или на пощенския ми адрес.
С огорчение, Мартин Ралчевски''

https://www.monitor.bg/
« Последна редакция: Октомври 29, 2018, 07:02:07 от Hatshepsut »

Неактивен Veskou

 • Registered user
 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 762
 • Карма: +181/-31
 • Пол: Мъж
 • Всичко за България!
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Чуждестранни филми за циганите в България
« Отговор #31 -: Юни 02, 2011, 01:20:57 »
Просто не мога да коментирам......

www.skat.bg
« Последна редакция: Октомври 29, 2018, 07:02:57 от Hatshepsut »
БОГ ПРОЩАВА, ВМРО - НЕ!

ЦИГАНИТЕ СА НАШЕТО НЕЩАСТИЕ!

Неактивен omerzen

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,230
 • Карма: +562/-46
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2015
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Чуждестранни филми за циганите в България
« Отговор #32 -: Юни 02, 2011, 07:18:10 »
По много признаци сме циганска държава и в момента.
Тук в България има най много цигани на глава от населението. Основната причина за това са комунистите. Най вече порочната им социална политика спрямо циганите. Социална политика предизвикала демографски взрив сред циганските маси в продължение на десетилетия социализъм. А и сегашната комунистическо-олигархична експлоатация на българите водеща към тяхното унищожение. Ние българите даже и не подозираме в каква голяма степен сме ориенталци - тоест цигани. Примери могат много да се дадът. Ще посоча най масовия и най фрапиращия.
Например българите гледат на власта и държавата като средства за ограбване на останалите българи и за лично или семейно забогатяване. Като например едно наше видно "националистическо" семейство.
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,099
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Чуждестранни филми за циганите в България
« Отговор #33 -: Април 02, 2018, 06:58:42 »
Vice News: „Млади булки за продан: пазарът на девици в България отблизо” (ВИДЕО)


Как изглежда България за не-българите? Например, за еропейците?
Ами ето как...
Vice News направили филм за нас. И по-точно: филм за България и Стара Загора. И още по-точно, за пазара на булки, циганския.
Във видеото ще чуете анонси (съвсем логични, разбира се) от типа – „как се организира пазар на жени, които се продават  като стока в 21 век, в европейска държава”.
И може би ще ви хване малко срам. Но не може да направите нищо. Защото, фактите са си факти. И ние живеем с тези хора, чиято традиция е да си продават жените. Точка.
Vice News пишат:

„Всяка пролет, град Стара Загора (в централната част на България) е домакин на спорен пазар за булки, където млади девици дефилират пред ухажори, които дават оферти за тях. Пазарът е най-голямата годишна среща за 18 000 роми калайджии – (най-големият цигански клан в България), подгрупа на ромите, които срещат непрекъснато предразсъдъци и са изключвани от общностите в цяла Европа.

Калайджиите днес не могат да живеят с древния си занаят – медникарството, но затова пък са известни със сензационните пазари на булки и това е една от последните им оцелели традиции. За да разберете защо тези средновековно звучащи пазари съществуват в модерна Европа и как калайджийските момичета се чувстват, когато трябва да бъдат продадени - Milène Larsson пътува до село Оризово и прекара време с едно семейство, чиито две дъщери се подготвят за годишния пазар на булки.”...

Айде, честито. Гледайте и не се чудете на реакциите към България в международен мащаб. Те са логични:


The Young Virgins at Bulgaria’s Controversial Bride Market

https://www.lentata.com/
« Последна редакция: Октомври 29, 2018, 07:05:19 от Hatshepsut »