Българска култура и духовност > Култура и изкуство

Издателства и книжни борси

<< < (23/23)

Hatshepsut:
Антични следи в магически обреди от българските земи


Автор: Георги Мишев

Брой страници   464
Година на издаване   2016
Корици   меки
Език   български
Тегло   351 грама
Размери   13x20

Книгата ни запознава с изследване на различни магически практики и тяхното развитие от античността до нашето съвремие.

В първата част на книгата авторът коментира различните научни школи, които са изследвали тази тематика. Обърнато е внимание на използвания терминологичен апарат – на понятията „магия”, магическо мислене, магически ритуал. Анализирани са, също така, действията, думите и магическия реквизит в магическата обредност.

В следващата част авторът прави кратък преглед на античната история на Европейския югоизток, за да премине към анализ на митологичните персонификации на владеещите изкуството на магиката Орфей, Музей, Евмолп, Залмоксис, Резос и Траке.

Глава „Мистерия и магия” е своеобразно обобщение на връзката между мистерията и магиката. Консервативният и скрит характер на магическото знание осигурява приемствеността му през хилядолетията. Това знание е не само притежаване на техники и умения за изцеление на болести, а също и на посвещаване в знание за постигане на добро за човека, обществото и света, включително на хармония в Космоса.

Моделите на запазване на устната форма на сакралното знание и посвещението в познание са предмет на изследване в глава „Съвременното тайно знание в българската традиционна култура”. Разгледани са практики при лечителите и магьосниците. Там, където има типологически паралели от писмените извори за древността, те също са приведени.

В глава „Представата за Богинята, запазена в българската традиционна култура” Г. Мишев продължава на ново качествено ниво българската историографска традиция да се изследва фолклора като извор за древността. Авторът е представил различни извори за хипостазите на Великата Богиня като Майка на слънцето, Планинска Майка, Дева на огъня и Вълчица. Приведени са типологически паралели от древни индоевропейски култури, включително малоазийски, както и от традиционните култури на балканските народи.

Приложенията към основния текст предоставят нова информация по тематиката от различни архиви и теренни изследвания, която се въвежда за пръв път в научно обръщение. Приложените изображения илюстрират текста и са анализирани като изобразителен език на магиката.

https://www.helikon.bg/

HighVoltage:
http://stenobooks.com/product/3666/ne-darpay-vtori-pat-dyavola-za-opashkata.html


"Не дърпай втори път дявола за опашката"

Ако тероризмът е най-страшният бич за човечеството в началото на ХХІ век, какво ли е значела думата „ТЕРОРИЗЪМ“ 10 и повече години преди края на ХХ век – за България, не за света? Отговорът – СЛУХ – за нещо, което се е случило, но неведомо кога, как и защо... 30 години след отвличането на две деца и атентата пред хотел „Интернационал“ на Златни пясъци вече знам ИСТИНАТА. Истината, която не научих нито тогава, нито по-късно, през годините на „самоотверженото“ разбулване на тоталитарните тайни. Открих я в „Не дърпай втори път дявола за опашката“!

Новият роман на Павлин Павлов е уникална симбиоза от реални спомени, предадени с репортажна точност, безкомпромисен анализ на работата на службите и много – ама МНОГО ИНФОРМАЦИЯ, поднесена с жив език и впечатляваща образност, която отваря очите на читателя за детайлите на настоящето. Които, недай Боже, отново да ни изкушат да дръпнем дявола за опашката...https://www.dobrichonline.com/media/news/44611/%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82.jpg

Hatshepsut:
Учебник по Отечествознание от 1941 година (фототипно издание)


ИЗДАТЕЛСТВО: Българска история (БИ 93 ООД)
СТРАНИЦИ: 128
КОРИЦИ: Меки
РАЗМЕРИ: 145/210 мм.
ИЗДАНИЕ: Фототипно, 2018 г.

„Няма нищо по-мило на света от Отечеството. Затова всеки обича Отечеството си е и е готов да го брани от враговете му. И ние обичаме нашето Отечество. Когато пораснем, ще работим за напредъка му и ще го браним, тъй както юнашки са го бранили и са умирали за него нашите бащи и деди.“

С тези въздействащи слова започва учебника по предмета Отечествознание за четвърто отделение, издаден през 1941 г. Имаме удоволствието да ви представим за първи път негово фототипно издание.

„Защо падна България под турците“, „Борба за свободна и независима България“, „Македония“, „Западните покрайнини“ и много други са заглавията на уроците, преподавани на подрастващите в последните години на Царство България. Част от страниците на учебника може да разгледате в галерията.

https://store.bulgarianhistory.org/catalog/otechestvoznanie-1941/

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия