Българска култура и духовност > Култура и изкуство

Издателства и книжни борси

<< < (2/23) > >>

Nordwave:
     
                                                                             
Панайот Маджаров "Да положиш душата си за народа (Български свещенослужители участници в Освободителното движение на Одринско (1895-1913)" е опит да се възкреси част от имената на свещенослужителите, обрекли се в името на свободата на бащината си земя.
В основната си част това са възпитаници на българската семинария в Цариград и българските средни училища в Одрин, Солун, Битоля, Скопие, Серес. Минали през легална и нелегална борба, те са в центъра на делото за освобождение на българите и земите им, останали отново в робство след Берлинските решения през 1878 г.
Няма българско селище обхванато от борбата за освобождение от турска робия, в което свещениците да не са взели дейно участие. Всичките тия мъже не са се поскъпили да поднесат пред олтара на Отечеството най-скъпия дар - живота си.

https://m.helikon.bg/

В сряда, от 18.00 часа, в зала "Надежда" на Столична библиотека, която се намира на площат Славейков ще има представяне на тази книга,който е от София може да дойде, стига да има интерес
Поздрави - Екипът на БГ Националисти

Nordwave:
"Якоруда - българската драма"Издателство:   Тангра ТанНакРа
Корица:      Мека
Страници:   784
Тегло:      0.780 kg

Преименуването на българите мохамедани в началото на 70-те години и "Възродителният процес" през втората половина на 80-те години на XX век заемат с основание значително място в книгата, защото ДПС се стреми да вмени на българския народ колективна вина и "извива ръце" в постигане на още по-големи облаги от властта. Смяната на имената в документите за самоличност не променя съзнанието на човека и предизвиква обратен ефект. Натрупаните доказателства за българския корен на голяма част от мюсюлманите в България обаче не могат да бъдат оборени и запазват стойността си на извор за историята.

Болката и възмущението на Живко Сахатчиев от планомерната турцизация на българите мохамедани са разбираеми, защото този отродителен процес се извършва пред очите ни. Политиците си правят "тънки сметки" за предизборни и управляващи коалиции и нехаят за ставащото в Западните Родопи. Пропагандирането и използването на така наречения "български етнически модел" е димна завеса пред антибългарските действия на самозабравили се местни и външни емисари, което е много опасно предвид световната заплаха от ислямизма и тероризма.  Проф. Георги Марков

https://m.helikon.bg/

Death angel:


Поредица Знаем ли... - Мусолини и фашизмът
   Автор: Пол Гишоне
Раздел: Нова и най-нова история
Издателство: Кама
Народност: френска
Преводач: Вяра Любенова
ISBN:
първо издание, 2000 год.
меки корици, 111 стр.
Цена: 3,50 лв

Дучето, както го наричат, е безспорно една от най-мащабните и едновременно с това и една от най- противоречивите политически фигури на XX век. У нас личностга на Мусолини представлява особен интерес и поради голямото влияние, което има върху българската политическа сцена през 20-те и 30-те години на XX век. Влиянието на италианския фашизъм стои в основата на създаването на мощната политическа партия Национално социално движение на проф. Александър Цанков, подвластни на идеите на Дучето са политическият кръг Звено, Българските национални легиони и др..

Дашо:


Къде мога да намеря книгата на Никола Алтънков - "Нарекоха ги фашисти"? На Славейков има ли я? От доста време я търся но все не мога да  я намеря. Дали все още я има на пазара?

Радко:

--- Цитат ---Дали все още я има на пазара?
--- Край на цитат ---
Ако там я няма, в нета я има  ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия