Българска култура и духовност > Култура и изкуство

Служба за езикови справки

(1/1)

Amenhotep:
Най-често в Службата за езикови справки питат за пълния член

На телефон 090 012 230 отговаря Службата за езикови справки и консултации
23.10.2006

Най-честите обаждания на телефон 090 012 230 на Службата за езикови справки и консултации към Института за български език (ИБЕ) при БАН са за употребата на пълния член, за слятото, полуслятото и разделното писане и за правописа.

Това съобщи пред журналисти Руска Станчева от службата при днешното посещение на министъра на образованието и науката Даниел Вълчев в института.

За Руска Станчева, която работи вече почти 20 години в Института за български език, е много трудно да се каже коя е най-трудната дума за писане, защото хората имат различно равнище на образование и обща култура.

Служба "Езикови справки и консултации" има половинвековна история. Тя се поддържа от Секцията за съвременен български език.

На телефон 0900-12-230 (10 импулса в минута, избира се от цялата страна) от 9 до 17 часа всеки работен ден може да се получи компетентна информация по въпроси на:

- правописа, правоговора и пунктуацията в съвременния български книжовен език;

- значението, употребата, произхода и стилистичната характеристика на думите;

-правилното оформяне на различни видове документи;

- практическа помощ при редактиране на текстове с различен характер;

- практическа помощ при изучаването на български език в училище;

- енциклопедични справки.

Службата осигурява писмени консултации, изработва езикови експертизи, необходими за дейността на различни институции, фирми, медии, издателски къщи, частни лица, както и за уреждането на съдебни спорове.

Министър Вълчев съобщи, че експерти от Министерството на образованието и науката са открили тест за ученици по български език и литература от 40-те години, но не успяват да установят кои са авторите му.

От службата за езикови справки съобщиха, че познават много добре този тест, който вероятно е написан от университетски преподаватели.

Директорът на института проф. Васил Райнов съобщи, че заедно с академичното издателство на БАН подготвят речник на Горанския говор Това е огромен труд с материали от 10-15 села край Дебър в Албания, където живеят хора, запазили своето българско самосъзнание.

Министър Даниел Вълчев подари на ръководството на института Старобългарска граматика от 1923 г., одобрена от тогавашното министерство на просвещението.

Нетинфо - http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=954461

Добра идея, като изключим :

--- Цитат ---0900-12-230 ( 10 импулса в минута , избира се от цялата страна)
--- Край на цитат ---


Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия