Българският националистически форум

България и българите => Българските общности в чужбина => българите в Сърбия => Темата е започната от: Логос в Юли 22, 2013, 18:36:15

Титла: 100 г. от гибелта на поручик Г. Неделков
Публикувано от: Логос в Юли 22, 2013, 18:36:15
На 11 юли 2013 г. се навършиха 100 г. от гибелта на запасен поручик Генчо Неделков!
Културно-информационният център „Босилеград”, гражданското сдружение ГЛАС и Демократичният съюз на българите отслужиха панихида и положиха венци и цветя на гроба на поручик Генчо Неделчев, родом от град Русе, командир на 16-та рота на втори Искърски полк, убит на 11 юли 1913 година в местността „Панчов гроб” в с. Божица. Гробът му се намира в двора на черквата „Св. Никола” в с. Божица, вдигнат е от съпругата му и е оцелял до днешни дни.
Освен представители на българските  организации в Сърбия, на помена присъстваха посланикът на Р. България в Сърбия Ангел Димитров, военният и военновъздушен аташе в Белград подполковник Емил Шипочки, българският генерален консул в Ниш Атанас Кръстин, делегация на Министерството на отбраната на Р. България, на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва от Русе, Военно-историческата комисия, Общественото движение „Западни покрайнини”, организациите на ВМРО от София и Кюстендил и граждани от Босилеград и Божица.
(http://prikachi.com/images/562/6360562a.jpg)

А тук ще чуете най-добрата реч от събитието - речта от Русенските офицери от запаса и резерва.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ek9hiMyos5I&feature=youtu.be[/youtube]
100 години от смърта на български офицер убит край село Божица по време на Междусъюзническата война