Батков: Аз ли трябваше да вкарам гол на БАТЕ?
Собственикът на Левски адвокат Тодор Батков напусна с насълзени очи стадион "Градский" в Борисов. Той едва сдържаше гнева си и отказваше да говори за случилото се. "Питайте ги тези, които ми изядоха 6 млн. в последните две години и общо 25 млн. досега", ядосваше се адвокат Батков. В София обаче намери сили да излее болката си пред журналистите и феновете.
- Г-н Батков, как ще коментирате това, което се случи в Беларус?
- Какво да ви кажа. Не съм си правил илюзии след този резултат в София. Съжалявам, че и ние се изложихме като олимпийците и разочаровахме цяла България. Тежко ми, болно ми е. Пълно бездушие.
- Не мислите ли, че и вие допуснахте доста грешки от 5 май (б.р. уволнението на Станимир Стоилов) насам?
- Какви грешки? Такава бе отпадането на Тампере. Сега някои говорят, че съм рязал пръсти. Но не съм го правил, нито съм извивал ръце. Това може да го докажа със списък. От него се вижда кои бяха първите четири имена, нарочени за продаване. Към тях имаше и още двама. Все пак това отпадане донякъде се дължи на факта, че сме млад отбор. За тези момчета това е едва трети официален мач и те не са сработени. Изпуснахме невероятен шанс.
- Преди време казахте, че ще ви е срам да излезете на улицата при провал срещу БАТЕ?
- Мислите ли, че на мен ми е приятно това, което се случи? Болно ми е много. Едва имам сили да стоя. Виждате каква е обстановката около нас (б.а. - има предвид яростните фенове на летището). Нека и играчите усетят за какво става въпрос.
- Не мислите ли, че българският футбол е в тотална криза?
- Нивото е трагично. Виждате какво стана с нас и Локомотив (Сф). Не можем да бием напълно преодолими отбори. Занимаваме се с някакви съдии.
- Реални ли са тогава тези 50 млн., които бяха платени за телевизионните права на "А" група?
- Не бъркайте нещата. Ние, сериозни бизнесмени като Гриша Ганчев, направихме много голямо нещо.
- Защо футболистите не поздравиха публиката след края на мача, а директно се прибраха в съблекалнята?
- Това просто е скандално. Хора са били път през пет държава и са минали през какви ли не перипетии, а те не ги поздравяват.
- Имате ли концепция как Левски ще се измъкне от тази ситуация?
- Каква по-голяма концепция от тази. Каквото поискаха, го взех. Даже този прехвален Асуз е договорен. Аз го бях уредил. Трябваше само да се обадя и в сряда да пристигне. Надуха ми главата за него. Бях го спазарил за 900 хил. евро.
- Сега какво ще правите с Асуз?
- За какво ни е? Само той ми липсва. Срещу кого да играе? Срещу Ботев (Пд) ли? Или срещу Локото? Днес (б.а. - сряда) ми предложиха двама техни футболисти.
- Левски има ли сили да влезе в групите на турнира за купата на УЕФА?
- Вече не знам. Надявам се. Ако тези момчета имат морал и искат наистина да станат футболисти, трябва. Задължително
трябва да влезем в групите иначе за какво са тези бюджети, феноменални заплати, петзвездни хотели, автобуси, масажисти и т.н.
- Какво им липсва на футболистите при положение, че сте задоволили всичките им претенции?
- Не знам. Осигурил съм им всичко. Явно им е в повече. Това, което им липсва, е едно дърво или някакъв хладилник, в който от време на време да влизат да си охлаждат самочувствието.
- Феновете искат да ги затворите в общежитието?
- То е три звезди! Недейте така.
- Нещата няма ли да се оправят с назначаването на скъп треньор от чужбина, който ще има по-голям респект?
- Като цяло футболът в България пропада. Вижте какво става и с националния отбор. Какъв треньор да докарам? Сегашният категорично ще остане. Свърши тая със смените. Готов съм да се разделя с всеки футболист, без да се замисля, без въобще да им търся пари. Да си взимат багажа и да си заминават. Не ме интересува за кой колко съм платил. Не може хора от най-атрактивното първенство (б.р. - бразилците в Левски) да не могат да ритнат топката. За какво говорим тогава?
- Какви футболисти тогава трябва да привлечете?
- Ще искам да ни преотстъпят Бербатов, защото явно няма да го продадат. Това ли да направим? Дано да се оправи момчето. С изпълнителния директор на "Тотнъм" се познаваме. Явно трябва да се свържа с него.
- Какво ще кажете на феновете, които ви посрещнаха? Преди време същите момчета ви посрещнаха на ВИП-а като герои?
- Явно ще трябва да забравим за ВИП-ове! Ще взема да продам и новия автобус.
(заб. В разговора се включва фен)
- Тези футболисти ви взеха 6 милиона евро!
- Повече са. Поне осем милиона.
- Какво ще ги правите тогава! Вкарайте ги в общежитието и да седят една година там на боб и леща, а децата да спят в апартаментите им и с манекенките. Давайте им и само 5 бона заплата!
- Какви пет хиляди? Има хора, които живеят като скотове. Заслужават само 500 лв.
- Тези хора ви бъркат в джоба, а на нас в сърцата. За какво им е треньор. Нито Джеймс (б.р. Велев), нито Мъри им трябва. Имате идеална охрана. Оставете ги тя да ги мотивира!
- Да ги бием не става. Ще започна да ги гоня и това е. Ще пускаме децата. През второто полувреме може би трябваше да пуснат мен и да вкарам гол. Дано футболистите чуят това. Аз не вярвам, че вече ще влезем в каквито и да били групи. Миналата година след мача с Тампере във Финландия един от основните им играчи си прегърна гаджето си и си тръгна, бутайки колело. Аз побеснях и влязох в автобуса ни. Там бяха само три от звездите. Почти с шутове ги свалих долу, за да видят за какво става въпрос. В Борисов един от футболистите дойде пеша на стадиона, по анцуг. А ние изтупани с "Агресия".
- А какви мерки трябва да предприеме Емил Велев?
- Давам им картбланш да вземат още един помощник. Освен това ще играят тези, които са в добро състояние. Не трябва да има робуване на имена.
- Вашето предпочитание за помощник-треньор?
- Те трябва да си намерят. Очевидно има какво да се желае от тренировъчния процес. Не искам да използвам купешки фрази, но ни липсва сработване. Взимаме новите с кошница.
- А може би сте определили малка премия за влизане в Шампионската лига и така сте ядосали играчите? Може би един 1 млн. е малко?
- Предишния път им дадох два милиона за влизането в Шампионската лига. Не знам какво да мисля.
- За какви премии играха сега футболистите?
- Премията за влизане в лигата бе 10 хиляди евро. Щяха да вземат по още 15 хиляди, ако бяха сторили това без загуба. Тук не влизат парите, които щях да раздам, когато получим своята част за участие от УЕФА. Цифрата щеше да е много сериозна. Сигурно се питате каква ми е мотивацията? Аз гледам на футбола по същия начин, по който гледам на църквата, която построих, на паметниците, които поддържам.
- А каква инвестиция за вас е Левски?
- Искам Левски да дава радост на хората, защото
вижте в какво време живеем
Колко са положителните неща? Увеличават се ток, парно. А ние ходим до Бургас и Варна с чартър. Футболистите да се оплакват, че не били в петзвезден, а в четиризвезден хотел...
- Кой футболист се оплаква от това?
- Да кажа ли? Няма, срам ме е!
- Явно става въпрос за голяма звезда?
- Нека не гадаем.
- Какво щяхте да направите с парите, спечелени от Шампионската лига?
- Бяхме ги наместили вече. Щяхме да заделим сума за проектирането на стадион "Раковски". Щяхме да направим нов изкуствен терен, да стегнем спортната рота, да направим супермодерен възстановителен център по немски образец.
- Това ли е най-тежкият ви период начело на клуба?
- Кажи-речи, да. Но той вече продължава една година.
- Кога ще свърши кошмарът?
- Явно трябва да се направи нещо. Въпросът не е само до пари. Президентът на БАТЕ се шегуваше и каза, че бюджетът им е толкова, колкото струва нашият №7 (б.р. - Жеан Карлос). Вторият спонсор на беларусите е мобилен оператор, който им дава 60 хиляди долара на година.
- А спонсорът на Левски колко пари налива?
- Два милиона лева. Искам запис от този разговор. Ще задължа футболистите да го гледат с учебна цел, а не да ходят по фолк заведения.
Андрей Андреев, "Стандарт"