Обща категория > Спортни новини

Тренировъчни системи

(1/7) > >>

Мишок:
Ще се опитам да обобщя кое е най-доброто за правене от обикновен човек като система за трениране и потдържане на добра форма и сила.
За да се чувства наистина добре човека и да е работоспособен трябва да е : издръжлив, гъвкав, пъргав и силен. Забележете не само силен както ни набиват в главите някои хора. Силата сама по себе си не носи полза без другите качества. Например без издръжливост, пъргавина и гъвкавост при бой силният лесно се уморява, а от движенията му няма особен резултат. При работа или дълго пътуване е същата работа.
Да като начало се иска сила, без нея не може. Силата се прави главно със щангата в залата с упражненията лег, клек и тяга, като дори лежанката може да се пропуска или да не се набляга много на нея. Сега поянения.
-клякането - клека - това са два основни вида. Единият е със щангата зад врата и клякате, но има и друг и той е със щангата на раменете пред врата, викат му на гърди - гаден е за изпълнение и е труден но според мене е добро упражнение.
- тягата е класическа със среден хват но има и щангиска със широк хват и повдигане максимално високо на лоста към гърдите. Добро упражнение е и т.н. обръщане, дава сила.
От тежестите обаче се става бавен и тромав. Ето защо трябват и други упражнения за бързина, издръжливост, гъвкавост, пъргавина и ловкост.
Това са прости упражнения, но не особено популярни. Например такива са лицевите опори, но само те не стигат. Други подобни са ходенето на 4-ри крака на пред , назад и настрани.  Понеже останалите са трудни за обяснение, прилагам ето този клип. Заедно с него в тубата излизат още доста подобни.

[youtube]outeHjdCFaA[/youtube]
Primal Movement with Aspire Session 2

А също и тези.

[youtube]0jn-TqE92i0[/youtube]
Primal Body Weight Movment Snack with CoachTara

Естествено тука западните хора са направили нещата малко парадиращи и са развалили някои от тези упражнения, но секи който иска да ги прави може просто да вземе шаблона и да ги изпълнява, както си иска.
Освен тези тренировки препоръчвам и тичане, без него не става.
Ето една примерна програма :
Понеделник щанга: клек, лег и тяга по две упражнения или по три, кой колкото може.
Вторник леко тичане.
сряда почивка, четвъртък гимнастическите упражнения със собствено тегло и петък или събота пак тичане. За мене това е идеалната програма. Естествено може например един месец или 2-3 дори 4-ри да се набляга на тежестите и тичането, после на упражненията със собствено тегло и така да се редуват.
Ако има къде и с кого да упражнявате някой вид борба, самбо, джудо или джу-джицо е също много добре, но ако има.
За сега е това.

Мокабор:
Има една тренировъчна програма обикновено наричана 5x5. Правиш пет серии по пет повторения, с възможно най-големите тежести. Когато напреднеш, не увеличаваш повторенията, а тежестите. Това за мен е най-добрия начин за изграждане на чиста сила. Упражненията обикновено са клек, мъртва тяга, лежанка, а и ако искате може да добавите друг по-голям мускул например раменна преса. Важното е да не прекалявате с броя упражнения, тъй като предимството на това упражнение е простотата му.

Хубаво видео за тези, които знаят англисйки:

[youtube]EP2g3Sj3qSw[/youtube]
StrongLifts 5x5 Workout A: FULL Video (Official)

Също така, борбата е много добър спорт. Някои хора си мислят, че това изисква само сила, но грешат много. Изисква се пъргавина, тактика, и най-вече издържливост. Който не е тренирал борба, няма идея колко изморително е. Без да сте тренирали, опитайте да изкарате един рунд и дробовете ви ще работят като локомотив  :Azn:

И естествено, колоезденето и бягането също са много добро нещо. Аз лично смятам скоро да тренирам с цел да си измеря способностите "войнишки". Намерих това: http://www.comd.bg/sites/default/files/public_files/zapovedi/cvo/2014_10_23_edinen_armeiski_test.doc
и ще видя колко струвам, и колко бързо ще се изкача, и докъде ще мога. Който има свободно време за тренировки, може да използва това за мотивация.


Това е моето мнение, Хайдутов също спомена доста добри идеи.

Мишок:
Мокабор 5 упражнения по  5 серии за една мускулна група са малко много и според мене могат да доведат до претоварване на колене, рамена и т.н. Това важи и за гърдите и за краката, за гърбът не толкова. Колкото до колоезденето според мене е губене на време. Иска се доста каране на колело за натоварване, което със щангата се постига за 30мин.
И пак да повторя : само тренировки със тежести не са достатъчни.
Забравиха да спомена, добро е за завършване на тренировъчната седмица и ходенето из планината.

Мокабор:

--- Quote from: HAIDUTOW on 28 Aug 2016, 19:45:56 ---Мокабор 5 упражнения по  5 серии за една мускулна група са малко много и според мене могат да доведат до претоварване на колене, рамена и т.н. Това важи и за гърдите и за краката, за гърбът не толкова. Колкото до колоезденето според мене е губене на време. Иска се доста каране на колело за натоварване, което със щангата се постига за 30мин.
И пак да повторя : само тренировки със тежести не са достатъчни.
Забравиха да спомена, добро е за завършване на тренировъчната седмица и ходенето из планината.

--- End quote ---

5x5 е тренировъчна програма само за маса, и стига да се върши правилно, не натоварва излишно ставите. Доколко е ефективна, всеки може да провери сам за себе си.

А колелото е добър начин да подобриш издържливостта си: дишане и кръвообращение. На когото му е писнало да прави обиколки на стадиона, или по някаква причина не може да бяга достатъчно дълго за да има ефект (контузии, редовен пушач, наднормено тегло т.н.) колоезденето е идеална алтернатива. Особено ако си по някой извънградски път, а ако намериш ненатоварени селски пътища наблизо, направо си цар. Хем тренираш, хем се наслаждаваш на българската природа. Няма как да сбъркаш.

Мишок:
Това с 5по 5 го опитах и не ми хареса. Натоварваше ми много колената на тренировката за крака и рамената като дигах лежанка. Не съветвам никой да го прави . Максимума който препоръчвам аз е 4 упражнения по 5 серии, но не повече. Дори 4 упражнения по 4-ри серии е още по-добре, организма иска и почивка не само натоварване.
Колкото до колелото простите сметки са следните: за 4 часа колело свалям толкова кила и съответно се натоварвам толкова, колкото за 30мин. ходене на 4-ри крака и подобни упражнения. Колелото е губене на време.
И това драги го казвам от висотата на един доста сериозен опит . Освен това в Италия нема какво да се прави и чета доста по тази тема.
Но както винаги някои хора знаят всичко и вместо да се учат, сами са станали учители на учителите. Това е един и от проблемите на съвременният нео-либерален българин. Знаят всичко, даже и това дето не знаят и не са чували.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

There was an error while thanking
Thanking...
Go to full version