Българска култура и духовност > Поезия

Стихове за Васил Левски

(1/7) > >>

Индивидуалист:
Писмо до Васил Левски

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Остани в незнайния си гроб!
Добре си ти... От там не виждаш
съдбата на достойния ни род.

Не виждаш майките,които днес не раждат.
Стариците край кофите за смет.
Бащите със джобове празни,
в ръцете с куфари и здравец за късмет.

Децата ни са вече на изчезване.
Селата мъртви. Пусти градове.
Строим хотели, паркинги, гаражи...
Край просяка минава БееМВе.

На "пътя към Европа" се продават
в ръцете с кукли малките моми.
Те детството си в сънища сънуват.
Стаена скръб в очите им гори.

Спи, Дяконе! Не се събуждай!
Добре си там под тази черна пръст.
Завиждам ти за туй, че не дочака
мечтите си, разпънати на кръст.

 
Писмо до В.Левски, написано от Таня - ученичка в 11 клас
----------------------
http://lubima.blog.bg/regionalni/2011/05/19/pismo-do-v-levski-napisano-ot-tania-uchenichka-v-11-klas.749864

Мишок:
Таня дето е писала писмото е тъпа натегачка и не знае какво говори.
Дякона няма гроб, защото комунистите са изровили костите му и са ги хвърлили на боклука. Тези с куклите дето проституират и чието детство е разрушено не са българки, а циганки. Та Таня да си е.. майката интернационална , дето занимава паметта на Апостола със съдбата на циганите. Въобще тази маймуна мирише на комунизъм и простотия от всякъде.

dirs:

--- Цитат на: FANATIK в 21 Май 2011, 11:44:45 ---Таня дето е писала писмото е тъпа натегачка и не знае какво говори.
Дякона няма гроб, защото комунистите са изровили костите му и са ги хвърлили на боклука. Тези с куклите дето проституират и чието детство е разрушено не са българки, а циганки. Та Таня да си е.. майката интернационална , дето занимава паметта на Апостола със съдбата на циганите. Въобще тази маймуна мирише на комунизъм и простотия от всякъде.

--- Край на цитат ---
   Не знам каква е Таня, само знам че е много права. Тук няма нищо общо с политика, освен антибългарската. която се практикува от години. Стилът на писане, изрзяване и виждане на злободневните проблеми по такъв начин е достоен само и единствено за адмирации, особено ако това е писано от едно 17 или 18 годишно... да кажем дете.
   Не съм съгласна че това е съдбата на циганите. Имайки шанса да се запозная с много български емигрантки в Гърция, мога да заключа че тези, които се продават далеч не са само циганки, ама далеч. Едно 40 % са си чисти българки. Още повече, че българското детство е отвсякъе разрушено, независимо от проституция или от друго. Младото поколение ще ви разкаже играта, само чакайте да стане работоспособно и пълнолетно. Това ви го гарантирам, тъй като съм част от него. Нямате представа за каква деградация става въпрос, само един учител може да ви каже. Съдбата на циганите едва ли е важна, тъй като след около 50 години средностатистическият българин ще е от ромски произход, ако се запазят тенденциите. Отклоних се от темата. Под "гроб" не се има предвид буквалният смисъл, но няма да ви занимавам с литературни глупости...

Мишок:
не вярвам малолетните проститутки да са българки. А и тази Таня ползва името и паметта на Апостола, само като ракета носител на болните си амбиции. Барем преди да пише да се беше поинтересувала има ли въобще гроб Левски.
както и да е явно лесно ядеш дървета, ама не и аз.

dirs:
 Пак ще кажа че това за гроба си е бид литературна фигура и няма значение дали има или няма такъв... Не се хващам лесно, просто ти не разбираш идеята или не живееш тук. Или си някакъв краен оптимист. Името на Левски го използват далеч по- недостойни хора, като скинарите например, за чиято дейност има доста спорове. Или политиците, за които едва ли на някого му се говори. Таня е част от новото поколение, което макар и безценностно понякога се събужда и вижда реалността. И има и малолетни проститутки, повярвай ми, че даже са доста известни сред местното население, малък брой, но ги има.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия