България и българите > българите в Сърбия

На 24 май в Босилеград, Западните български покрайнини, днешна Р Сърбия

(1/2) > >>

Крум:
На 24 май 2008 г. младежи от ВМРО - София отбелязаха един от най-светлите български празници - Деня на Св. св. Кирил и Методий - в Босилеград, Западните български покрайнини, днешна Сърбия. За нашите сънародници в Босилеград този ден е наистина специален, защото макар и да са отделени от България с една изкуствена граница, нищо не може да ги отдели от българския език и култура. Минаването на Българо-сръбската граница естествено е съпътствано от чакане, шикалкавене от страна на сръбските службаши-граничари, от некокократни проверки на багаж и хора -- недай си Боже да не носим нещо опасно за " великата" сръбска държава. Единственото, което носят младежите са книги и материали на ВМРО за празника, но това покачва адреналина на сръбските жандарми и те викат подкрепление, за да претършуват автобуса още веднъж. Така или иначе ги пускат. В българския културно-информационен център в Босилеград младежите са посрещнати от Иван Николов и други будни българи от града. Всички се отправят към паметника на Васил Левски пред общината, за да поднесат цветя и участват в първата част на официалната церемония по отбелязване на празника. Присъстват много деца, всъщност всички деца от Босилеград и е невероятна гледката как бъдещите поколения стоят срещу българското знаме и пеят заедно с възрастните възрожденски песни. След това групата тръгва към село Извор, което е на петнадесетина минути с кола нагоре в планината. След Освобождението на България селото е в границите на Княжеството и е общински център. Населеното място не е голямо -- там живеят около сто души, всички от които българи. Селската църква - "Света Троица" - е невероятна както по внушителните си размери, така и по стенописите. Свещеникът казва, че в момента се събират пари за реставрацията й. Според местните тя е строена през 30-те години на 19 век от дебърски майстори. Храмът бързо се изпълва с около 200 човека от Босилеград и Извор. Отслужва се литургия на български език. След литугията в двора на църквата младежите от ВМРО раздават на децата от началния курс атласи по българска история, за да знаят и помнят своето минало.

http://www.vmroyouth.org/node/644


Редактирано от модератор: Премахване на невалиден линк.

Балкани:
Такива неща трябва да се правят по често! И не само на празници.
А джамбазки определено не може да контактува с деца...надали са зацепили нещо от това дето им наговори :-P
Иначе поздравления за доброто дело

BG-Makedonec:
Ova pozdrav od R Macedonia na site nashiot bratia od R Bugaria.  :)

Крум:

--- Цитат на: Балкани в 03 Авг 2008, 01:49:45 ---Такива неща трябва да се правят по често! И не само на празници.

--- Край на цитат ---
Мога само да се съглася с теб. И да допълня, че държавата трябва да започне да си изпълнява задълженията пред нашите сънародници, които по нелепо стечение на историческите обстоятелства са останали извън границите на Родината.


--- Цитат на: Балкани в 03 Авг 2008, 01:49:45 ---Иначе поздравления за доброто дело

--- Край на цитат ---
Благодаря :)


--- Цитат на: BG-Makedonec в 03 Авг 2008, 08:18:57 ---Ova pozdrav od R Macedonia na site nashiot bratia od R Bugaria.  :)

--- Край на цитат ---

Поздрав от Р България на нашите братя от Р Македония с пожелания за скорошно оттърваване от сърбо-комунистическите проклетници, които са огромно зло за Македония :)

Севар Вананд:

--- Цитат на: BG-Makedonec в 03 Авг 2008, 08:18:57 ---Ova pozdrav od R Macedonia na site nashiot bratia od R Bugaria.  :)

--- Край на цитат ---
Мерси. Поздрави и за теб.

Смърт за сърбите!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия