Българска култура и духовност > Култура и изкуство

Българска граматика

<< < (2/8) > >>

Бай Иван:

--- Цитат на: makebulgar в Октомври 23, 2008, 21:30:31 ---честно казано незнам какво значение има кой как пише това е така защото вече имаме и втори език македонския  който въпреки че е наш диалект за македонците е по правилния вариант и щем нещем трябва да приемем нещата такива защото ако тръгнем да учим хората на перфектния книжовен език ще загубим безмислено много време което може да се използва за по важни неща въпроса е как са общували българите преди да се въведе книжовния ни език и доколко това е било пречка и причина човек да се нерви така  :)


--- Край на цитат ---
Макебулгар, тебе те ценя и то много! Ти имаш истински изслидвания в областта на етнографията и някои сполучливи лингвистични анализи? Според теб, не е ли важно как общуват сега Българите? Защото книжовният език е нещо определено със законови рамки.

makebulgar:
трябва да можем да говорим пък писането не е много важно преди време препинателни знаци никой не е използвал но това не пречи старите текстове да бъдат четени и разбирани

Ванадий:

--- Цитат на: makebulgar в Октомври 23, 2008, 21:39:51 ---трябва да можем да говорим пък писането не е много важно преди време препинателни знаци никой не е използвал но това не пречи старите текстове да бъдат четени и разбирани

--- Край на цитат ---

Нали не целим да се връщаме към по-долни равнища в културата ни? Нали човек трябва да просперира?

Lada:
Здравейте!  :)
Благодаря на Vanadis за темата. Тя е много важна наистина.
Езикът е най-нетленното материално битие на вечността. Историческите събития се забравят и изчезват като памет, камъните изтляват, загубват се записки и т.н., но всичко живее в езика (в словообразуването, в лексиката, в артикулацията и т.н.). Той е мисъл, той е вътре у нас. Отношението ни към Езика е това към света изобщо. След като е така, ако не искаме да променим виждането си за света и това за мястото ни в него като нация, трябва да уважаваме и почитаме Родния ни език.
Разбира се, няма безгрешни хора и в никакъв случай не твърдя, че аз пиша напълно правилно, но като хора, които обичат страната си, трябва да се стараем да пишем колкото е възможно по-близко до книжовната норма.
Простете, ако съм засегнала някой.
Здраве.

Искандер:
Един полезен сайт - ДА ПИШЕМ ПРАВИЛНО

http://gramatika.blog.bg/

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия