Обща категория > Чужбина

Внимание ИСЛЯМ!!!

<< < (2/36) > >>

Skarlet:
8-годишна анулира брака си в съд в Йемен заради побои и изнасилвания
Николай Атанасов - 16 Април 2008
В началото на годината, Нуджуд Али била дадена насила от баща й на 30-годишен мъж

Защитата смята, че единственото спасение за Нуджуд и 6-годишната й сестра е в чужбина.
30-годишният съпруг на момичето.

8-годишната Нуджуд Али (Nujood Ali) от йеменската столица Сана сама потърсила в съда спасение от принудителния си брак с 30-годишен мъж, който редовно я бие и изнасилва, съобщава местният ежедневник Yemen Times. Нуджуд се обърнала към Западния съд в Сана на 2 април, посочвайки че съпругът й я подлага на постоянен психически и сексуален тормоз от 2 месеца. Освен срещу мъжа си, тя подала иск и срещу баща си, който я омъжил насила.

Делото на момичето не е първият подобен случай в Йемен, но за пръв път невръстната потърпевша сама се обърнала към съда с искане за развод. Въпрекиче според закона Нуджуд няма право да подава съдебен иск, тъй като е непълнолетна, съдията Мохамед Ал Кадхи (Muhammed Al-Qadhi) проявил съчувствие и разбиране към нея и издал заповед за ареста, както на съпруга, така и на баща й. По-късно обаче последният бил освободен по здравословни причини.

“Моят баща ме биеше и ми казваше, че съм длъжна да се омъжа за този човек, защото иначе ще ме изнасилят и никой закон или шейх в тази страна няма да ми помогне. Отказах, но нямаше какво да сторя срещу брака. Умолявах майка ми, баща ми и леля меи да ми помогнат да се разведа, но те ми казаха: “Нищо не можем да направим. Ако искаш, иди сама в съда”. Така и направих”, разказва момичето.

“Мъжът ми правеше лоши неща с мен. Опитвах се да избягам от него от стая в стая, но накрая той ме хващаше, биеше и пак правеше, това което иска. Когато исках да изляза да си играя на двора, той му удряше и ме принуждаваше да отида с него в спалнята. Това продължи 2 месеца”, описва “семейното” си ежедневие Нуджуд.

С решение на съда, бракът на Нуджуд е анулиран, тъй като момичето не е достигнало пубертета. Въпреки това обаче, семейството й е задължено да изплати на съпруга й – Фаез Али Тамер (Faez Ali Thamer) компенсация в размер на $ 250, съобщава Reuters. Тъй като Нуджуд е от бедно и разбито семейство, един от присъстващите на делото изявил желание само да плати наложеното обезщетение. Съдът решил да анулира брака, вместо да постанови развод, за да не може Тамер да потърси възстановяването на съпружеските си права.

В момента Нуджуд е под попечителството на чичо си, като впоследствие ще бъде настанена в център за закрила. Чичото разказва, че след като баща й изгубил работата си като шофьор на камион за смет, той пропаднал и започнал да развива психични отклонения.

Съпругът Фаез Али остава в затвора, но не смята, че е извършил нещо нередно и отказва да се разведе с Нуджуд. “Няма да й дам развод и е мое право да я задържа при мен. Няма нужда да спя с нея, достатъчно ми е да върши домакинската работа. Никаква сила не може да ме спре. Не е въпроса, дали я обичам, аз не я обичам, въпроса е да поставя на място и нея, и чимо й, които си мислят, че могат да ме бутнат в затвора, както и на съдията, който няма никакво право да ме държи зад решетките. Как е посмяла да подаде жалба срещу мен?”, завършва заплашителния си коментар Тамер.

Адвокатът Шата Мохамед Насер (Shatha Mohammed Nasser), която защитавала интересите на Нуджуд в съда, посочва, че според местните закони, момичетата или момчетата не могат да всктъпват в брак, преди да навършат 15 години. Според внесена през 1998 г. поправка, родителите могат да уреждат детските бракове още преди тази възраст, но интимна връзка между съпрузите може да има едва след 15.

“Опасявам се, че съпругът ще избегне всякакво наказание, тъй като според йеменските обичаи и закони, той не е извършил нищо лошо. Дори и да има закон, уреждащ тези отношения, никой не го спазва”, коментира защитничката Насер. Тя допълва, че Нуджуд има 6-годишна сестра, която е заплашена от същата, ако не и от по-лоша съдба. Адвокатката се надява, че ще се намери начин двете деца да бъдат изведени в чужбина, където да им бъде осигурена сигурна и позитивна среда, където да израстнат нормално.

Въпреки скандалният случай, парламентът в Йемен отказа да разгледа проектозакон за забраната на брака на момчета и момичета под 18 години, разработен от 61 парламентаристи и Националният комитет на жените (Women’s National Committee; WNC). Юридическата комисия на парламента обаче решила, че няма правни основания за прокарването на подобен закон, базирайки се на местните разбирания за Исляма.

Проучване на местния Център за иследвания на жените и развитието (Woman and Development Study Center), проведено през 2006 г. по поръчка на UNICEF сред 1495 семейни двойки от 3 поколения с голяма възрастова разлика, показало, че за няколко десетилетия, средната възраст за встъпването в брак все пак се е увеличила от 10,24 до 14,70 години за момичетата и от 20,97 до 21,54 години за мъжете. Средната възраст варирала в зависимост от географските райони, като например в регионите на Ходейда (Hodeidah) и Хардамоут (Hadramout) момичетата са омъжвани средно на 8-годишна възраст, а в Мукала (Mukalla) – на 10 години.

https://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=14752

Amenhotep:
Афганистански журналист осъден на 20 години затвор за богохулство


21.10.2008
Апелативният съд на Афганистан осъди афганистански журналист на 20 години затвор, смекчавайки предишната му смъртна присъда за разпространението на статия от Интернет, в която се казва, че пророкът Мохамед е пренебрегвал правата на жените, предаде Ройтерс.

23-годишният Первиз Камбахш, репортер от всекидневника "Джахан-е Нау", получи смъртна присъда през януари от съда в северния град Мазар-и-Шариф. Арестът и присъдата на Камбахш, който е и студент в университета, предизвика критики от страна на доста западни държави, на медии в Афганистан и на правозащитни организации. Обвиненият в богохулство студент свалил от мрежата статията и я разпространил сред приятели. /БГНЕС

Skarlet:
Мдааа, теа скоро нема да скокнат в 21 век.  :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

Сит:

--- Цитат на: Skarlet в Октомври 22, 2008, 12:24:00 ---Мдааа, теа скоро нема да скокнат в 21 век.  :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

--- Край на цитат ---
За да стигнат до 21 век първо трябва да минат през Ренесанса ;)

Генерал Колев:
700 удара с камшик и затвор до 10 месеца е присъдата, издадена от саудитски съдия на 7 млади мъже и четири жени, за участие в „неморално парти", съобщава саудитски вестник, цитиран от ДПА.

11-те, сред които двама иракчани и 9 саудитски граждани - са получили присъда от  400 до 700 удара с камшик и между 4 и 10 месеца затвор.

Групата е била арестувана в северния район ал-Хаил в края на юни по обвинения в употреба на алкохол и участие в парти, на което са били и мъже, и жени.

Преди да бъдат задържани няколко дни те са били под надзора на полицията.

В Саудитска Арабия алкохолът е забранен
 :-[ :-[ :-[ :-[ :-[

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

There was an error while thanking
Thanking...
Премини на пълна версия