Автор Тема: Белград - окупатор за българите в Западните покрайнини  (Прочетена 10713 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Логос

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 152
 • Пол: Мъж
Това обаче не е случило, защото сръбският епископ Пахомий, който е вляза в сила присъда за педофилия, се е противопоставил категорично.

За съжаление - присъдата не влезе в сила!
Сърболяците така протакаха делото, че то бе свалено по давност!
Просто и ефектно...
А трябваше да има присъда не само за педофилия, а и за педерастия, защото е насилено момче!
И този долен педер - педофил Пахомий, тази година поиска от КИЦ-а да празнуваме съвместно празника на Кирил и Методий, но по канона на Сръбската църква - т.е. на 24 май, а не на 11 май, когато е празникът на Св.Св. Кирил и Методий по канона на Българската Православна Църква.
Обаче му дадохме достоен отговор ...
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,065
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Българите в Сърбия скочиха срещу паметник, насаждащ етническа омраза


Демократичният съюз на българите и Културно-информационният център „Босилеград“ считат, че инициативата за издигане на паметник на Коста Печанац носи недвусмислени послания изпълнени с  национална омраза и нетърпимост към българите в Сърбия.

В обръщение до медиите сънародниците ни от Западните покрайнини разказват повече за личността на Печанац, като посочват аргументите си против издигането на негов паметник.

„На 15 май 1917 г. поручик и четнически войвода Коста Милованович Печанац, като командващ на сръбска паравоенна формация от около 200 души, нахлува в българска територия и опожарява Босилеград и околните села. По особено жесток начин избива 32 души цивилно население, сред които 2 деца - на 6 и 9 години, изгаря 317 къщи и стопански обекти и нанася щети за около 2,5 милиона лева.“

От ДСБ и КИЦ „Босилеград“ искат Република България официално да поиска обяснение от Република Сърбия защо на нейна територия все още се правят паметници с ясни антибългарски послания, но не се разрешават такива в памет на жертвите на сръбската агресия в Босилеградско.

В заключение българите от Западните покрайнини призовават сръбските и българските управници да преосмислят миналото, за да може да се гради съвместно и сигурно бъдеще.

Следва пълният текст на тяхното обръщение:

По повод 100 години от Първата световна война Сдружението на почитателите на четниците от Косанишка област - „Коста Милованович Печанац“ е задвижило инициатива за повдигане на паметник на Коста Печанац в град Куршумлия, близо до къщата му на която същото Сдружение е поставило паметна плоча. Същевременно, роднините на Печанац са завели дело за реабилитация и връщане на конфискуваното му имущество.

Имайки предвид, че на 15 май 1917 г. поручик и четнически войвода Коста Милованович Печанац, като командващ на сръбска паравоенна формация от около 200 души, нахлува в българска територия и опожарява Босилеград и околните села, като по особено жесток начин избива 32 души цивилно население, сред които 2 деца - на 6 и 9 години, изгаря 317 къщи и стопански обекти и нанася щети за около 2,5 милиона лева,  Демократичният съюз на българите и Културно-информационният център „Босилеград“  считат, че инициативата за повдигане на паметник на Коста Печанац носи недвусмислени послания изпълнени с национална омраза и нетърпимост към българите в Сърбия.

Тъй като се касае за сръбски офицер, който е изписал най-кървавите страници в историята на Босилеград, ние, като представители на български организации, считаме, че опитът да се повдигне паметник и реабилитира един доказан военен престъпник, извършил престъпления срещу цивилно българско население, нагнетява страх и несигурност сред всички, които все още се чувстват българи и съгласно официално заявената европейска ориентация на Сърбия настояват за нов прочит на историята и цивилизовано отбелязване на паметта на жертвите от войните.

В този дух, ние призоваваме държавните представители на Р България да поискат обяснение от Р Сърбия защо на нейна територия  все още се повдигат паметници с ясни антибългарски послания, но не се разрешава повдигане на паметници на жертвите на сръбската агресия в Босилеградско. Това по безспорен начин показва, че и след 100 години войната продължава в съзнанието на някои хора и пречи на помирението и прогреса на сръбския и българския народ.

Използвайки опита на страните от Западна Европа, които успяха да преодолеят вековните си вражди, и отбелязвайки паметта на жертвите, стигнаха до национално помирение и траен мир и прогрес, ние призоваваме сръбските и българските управници да преосмислят миналото, за да може да се гради съвместно и сигурно бъдеще.

 

Драголюб Иванчов, председател на ДСБ

Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“

http://www.vmro.bg/
 

Неактивен Hatshepsut

 • Perfectionist
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,065
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
 • Politics: Bulgarian Nationalist Bulgarian Nationalist
Поредна антибългарска провокация в Босилеград


Партизанската чешма в Босилеград (в ляво), пред която на всеки 8 септември се извършва антибългарската провокация,
е само на крачка от паметника на Васил Левски

В Западните покрайнини  отново бе честван „Денят на освобождението на Босилеград от българската окупация“

И тази година на 8 септември в Западните покрайнини за пореден път бе направена антибългарска провокация – полагане на венец по повод така наречения Ден на освобождение на Босилеград от българската фашистка окупация.

Пред паметната партизанска чешма, чието изграждане бе специално финансирано от общинския бюджет и тя бе издигната  с разрешението на кмета на градчето Владимир Захариев, само на три крачки до паметника на Левски, представителите на Общинския съвет на община Босилеград, на местния съвет на Социалистическата партия на Сърбия в Босилеград, на Съюза на бойците на Народноосвободителната война, на Пенсионерската организация и Църковно-общинското настоятелство в Босилеград поднесоха венец с надпис: „На освободителите на Босилеград – вечна слава“.

От Демократичния съюз на българите и КИЦ „Босилеград“ реагираха незабавно със съобщение до медиите, в което заявяват, че това е обидно и провокативно антибългарско послание не само срещу нашата страна, но и срещу всички честни българи в Сърбия, което хвърля петно върху добросъседските отношения между българския и сръбския народ и двете държави.

Използвайки една груба фалшификация на сръбската комунистическа историография от времето на Студената война, организаторите на отбелязването на „Деня на освобождението на Босилеград от българския фашизъм” вече няколко години отправят обидни антибългарски провокации, които биват премълчавани от страна на официална България – изтъкват още нашите сънародници.

С подобни антибългарски мероприятия представителите на крайния великосръбски национализъм и комунизъм и община Босилеград продължават да се отнасят към България като към вражеска страна и да насаждат и възпитават антибългарски настроения в Сърбия, при това без никакво историческо покритие. Да се говори за „българска фашистка окупация” на Босилеград по време на Втората световна война, при положение че по същото време под фашисткото управление на генерал Милан Недич Белград е обявен за единствената европейска столица, освободена от евреи, е безочна и вулгарна подмяна на историческите факти.

„Още по-безсрамно е това, че пред партизанската чешма в Босилеград на 8 септември 2014 г. стояха „българи“ които и лично са се облагодетелствали от държавния бюджет на същата тази „фашистка и окупаторска” България – децата им завършиха образованието по Постановление № 103, а самите те се ползват с привилегиите и предимствата на българското (и европейско) гражданство като карат коли с български регистрационни номера.

Недопустимо е община Босилеград, която използва щедрата братска солидарност и хуманитарна и медицинска помощ от България, да финансира най-ретроградните антибългарски комунистически и националистически организации и сдружения които все още се гаврят с името на страната ни като „фашистка” , която била „окупирала” Босилеград, и „демократична Сърбия”, която го била „освободила” от България!“ - възмутени са от  Демократичния съюз на българите и КИЦ „Босилеград“.

В такава атмосфера на политически лъжи, демагогия, исторически фалшификации и двоен морал е невъзможно откровено и честно да се говори за демократизация на политическия живот в Босилеград, за добросъседски отношения и за европейски ценности, в това число и за спазване на правата на човека и на правата на малцинствата в областта на образованието, свободата на словото, вероизповеданията и пр. - категорични са от двете организации, които две десетилетия безкомпромисно отстояват правата и интересите на българите в Западните покрайнини. Те за пореден път призовават правителството на България да реагира по повод тази провокация и да настоява пред сръбското ръководство на страната да не се допуска в Босилеград да се говори с езика на омразата към българите и България.

http://www.desant.net/show-news/31205/
                  
« Последна редакция: 08 Дек 2017, 07:14:42 от Hatshepsut »
 

Tags:
   

  Костница на жертвите на "българския" окупатор откриват в Сурдулица

  Започната от Теодор

  Отговора: 9
  Прегледи: 4609
  Последна публикация 23 Окт 2010, 18:37:48
  от Логос
  Сръбски радикали подклаждат омраза към българите

  Започната от Nordwave

  Отговора: 20
  Прегледи: 8048
  Последна публикация 12 Май 2010, 14:50:51
  от генерал Вазов
  15 май 1917 Сръбското клане над българите Босилеградско опожаряването Босилеград

  Започната от Цар Борис три

  Отговора: 39
  Прегледи: 17589
  Последна публикация 16 Май 2018, 16:01:11
  от генерал Жеков
  Българите в Сърбия

  Започната от gutito1964

  Отговора: 3
  Прегледи: 3875
  Последна публикация 02 Май 2015, 20:33:03
  от Цар Борис три
  8 ноември - Ден на Западните български покрайнини

  Започната от Джамбазки

  Отговора: 5
  Прегледи: 1934
  Последна публикация 26 Апр 2007, 20:44:32
  от Nordwave