Българска култура и духовност > Култура и изкуство

Фестивали на античното наследство

<< < (2/13) > >>

Hatshepsut:
Българи по улиците на Вечния град


Добруджанци възкресяват спомена за древните римляни и траки

Възстановчици от добричкия клуб за исторически реконструкции „Скития Минор – ІV легион Скитика” обраха най-бурните овации по време на тържествата по повод 2765 години от основаването на Древния Рим. Честването се проведе на 22 април в италианската столица. Участниците от българския клуб минаха по улиците на Вечния град в пълно бойно снаряжение на римски легионери.

Сънародниците ни, превъплътили се във воини на древната империя, бяха бурно аплодирани от над 30 000 зрители.
Клубът за исторически възстановки е създаден през септември 2010 г. Малка Скития (или „Скития Минор“ на латински) е античното наименование на днешна Добруджа – степите южно от делтата на Дунав. В тази територия е бил разположен ІV-ти римски легион, получил названието „Скитика”.

Затова и добричкият клуб е избрал именно това име – за да бъде в унисон с историческите факти. Географското понятие „Скития Минор” се употребява в продължение на 8 века, до появата на Дунавска България. Областта е била част от римската провинция Мизия.

Клубът обединява 15 ентусиасти от Добрич и София. Те са на различна възраст и с разни професии, но са обединени от интереса към римската история и култура. Със собствени средства те са закупили или финансирали направата на необходимото снаряжение и бойни доспехи. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите членове на клуба с максимална точност, достоверност и автентичност.

За прототипи са използвани съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение и литературни източници за  периода от началото на І век. Изработена е необходимата екипировка за оформяне на легионна контуберния (група от 10 човека) като вече има напълно оборудвани центурион, аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач) и шестима легионери.

Ентусиастите от клуба са се захванали и с пресъздаването на адекватно тракийско въоръжение за периода от ІV до ІІ век преди Христа. Някои са обхванати от идеята да пресъздадат и хоплитско снаряжение от времената на Гръко-персийските войни.
Председателят на клуба Радостин Колчев споделя, че целта не е само да се пресъздава римската военна история, но и да се възкреси споменът за цялостния културен живот по нашите земи във времената на доминацията на Древния Рим.

http://www.desant.net/show-news/24526/


Двама ямболлии развяха знаме в центъра на Рим


За първи път в най-големия фестивал за антични възстановки в света, който се провежда в столицата на Италия – Рим,  участваха двама ямболци. Фестивалът  има своята популярност като карнавала в Рио де Жанейро и маскарада във Венеция. Тази година той беше посветен на  2765 години от създаването на Вечния град.

    Ямболската група за антични възстановки „Кабиле” участва  в престижния фестивал заедно с членовете на Сдружение за възстановки "Четвърти скитски легион" от Добрич , с които представи България на Natale di Roma 2012. В събитието участваха  Константин Зайков, който като офицер в българската формация „Четвърти скитски легион” се включи както в шествието по улици и площади на град Рим, така и в битките, с които завърши фестивала. Другият ни участник беше  ученичката Вероника Константин, която  изпълни весталски ритуали  в триумфалното шествие по улиците на Рим.

   
    Безспорно най-важна за ямболските представители беше  мисията по освещаване на знамето на Група за антични възстановки „Кабиле”. Знамето е изработено по специални стандарти и материали и се нарича Vexillum (Вексилум). То притежава всички задължителни атрибути на античните знамена. Представлява златотъкана бродерия върху пурпурен ленен плат, която изобразява Богинята Кибела, която при римляните се нарича Диана и е един от символите на град Ямбол. Със същата златна нишка на гръцки е написано името на античното име на Кабиле.  От двете страни на знамето се намират специални свещенни украшения от кожа и метал. Вексилата е окачена на букова кръстата и автентично окачване. Върхът на знамето представлява копие на античен бенефициарий – отличителен знак, който се дава за изпълнение на специални мисии към императора в античността. Изработва се ръчно от скулптор. 
    Античното знаме на „КАБИЛЕ“  беше осветено на арената Циркус Максимус в Рим от специалист по антични ритуали, който извърши заклинанията си и му вдъхна сила и успех. Именно тази сила ще бъде необходима за делата на нашата група, за да се развие и постигне целите си – развитие на ямболския регион като център на древна, антична и средновековна култура, увеличаване размера и авторитета на античен фестивал в Кабиле до световно ниво, развитие на реинакторството (исторически възстановки) като най-популярната форма на туристическа анимация в познавателния туризъм.

По информация на Константин Зайков

http://www.yambolpress.bg/?p=20303


Ямболци в Natale di Roma 2012:

Hatshepsut:
Фестивал на античното наследство - Свищов
Имаме удоволствието да ви поканим на тазгодишния Фестивал на античното наследство “Орел на Дунав”, който е пети поред и се надяваме да е най-хубавия досега.

Това е най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи. Двеста реенактори и тонове оръжия ще се срещнат край Дунав. В края на май (25-27 май), римската крепост Нове (сега по-известна като Свищов) ще стане арена на маршове на легиони, гладиаторски битки, варварски нашествия, борби, състезания и куп изненади, които ще ви пренесат във времената на древните ни предци.

Участниците ще пресъздадат римски легионери и ауксилиари, тракийски пелтасти и конници, готски воини и даки, сенатори и патриции от Рим, нимфи от Дакия и весталки от храма на Веста.

Ще има и конкурс за антична красота – един истински конкурс, различаващ се от режисираните съвременни конкурси, в който участничките ще бъдат от всички групи за възстановки от 4 държави - България, Италия, Румъния и Полша.

Ще бъдат раздадени годишните награди за опазване и популяризиране на българското културно наследство, лауреати на които бяха проф. Божидар Димитров, проф. Стоян Денчев, премиера Бойко Борисов, италианския посланик Стефано Бенацо.

Културната програма тази година:

http://www.eagleonthedanube.org/2012/bg/program.htm
Сред разнообразната програма на Фестивала се откроява представлението на „Набуко” – на 26 май, събота, от 21 часа на сцената на Амфитеатър „Калето”.


Главната роля на царя на вавилонците ще изпълни баритонът Александър Крунев. В образа на алчната за престола му осиновена дъщеря Абигаил ще се превъплъти Елена Баръмова - любимото сопрано на свищовската публика още от спектакъла на „Норма” преди две години, когато тя изпълни главната роля. Ролята на красивата и скромна Фенена - любима дъщеря на Набуко ще изпълни мецосопраното Петя Цонева, а влюбения в нея юдейски принц и пълководец Измаел ще бъде младият тенор Петър Костов, винаги впечатляващ публиката с италианския си „паваротиев” глас. Централната басова партия на първосвещеника на еврейския народ Захария ще изпълни Пламен Бейков. Участват още басът Евгени Ганев и тенорът Александър Баранов.

Ръководител на хора, който има тежката задача да се превъплъщава в едни картини като хор на евреите, а в други – като вавилонски воини е хор-майсторът Христо Стоев. Диригент на продукцията, специално адаптирана за откритата сцена на Свищовския амфитеатър ще бъде Йосиф Герджиков.

Исторически реенактмънт
Историческите възстановки са много популярни в Европа и изобщо в развитите страни, а в реенактмънт клубовете (реенактмънт е вид представление, имащо за цел възстановяване на определени аспекти от исторически период или събитие) членуват хиляди любители на историята.

Убедени сме, че единствено живото участие може да помогне на страната ни да експонира огромното си културно наследство, да изгради уважение към артефактите от миналото, да накара младите хора да се гордеят с древната история на земите ни.

http://www.eagleonthedanube.org/2012/bg/index.htm

Hatshepsut:
Сдружение за исторически реконструкции

СКИТИЯ МИНОР - IV ЛЕГИОН СКИТИКА
През месец септември 2010 г. в град Добрич бе създаден първият клуб за римски исторически възстановки "Сдружение ЗА ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ-СКИТИЯ МИНОР - IV ЛЕГИОН СКИТИКА", тъй като историческият Legio IIII Scythica е станувал през 1 в. от н. е. на територията на днешна Добруджа.
 Нашата цел е не само да популяризираме военната част от римската история, а и цялостният културен живот по нашите зами от времето в на римско доминиране.
 В момента сме изработили необходимата екипировка за оформяне на легионна контуберния (група от 10 човека) като вече имаме напълно оборудвани центурион, аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач), и шестима легионери.

Самата група наброява общо 15 човека от Добрич и София. Членовете ни са различни по възраст и професия, но това, което ни обединява е любовта към римската история и култура. Тъй като историческите възстановки (или на английски ‘reenactment’) са наше хоби, ние сами влагаме средства за закупуването или направата на необходимото ни снаряжение. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите нас с максимална точност. За прототипи използваме съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение, литературни източници, тъй като идеята ни е да се впишем актуално в периода от началото на 1 век, пресъздавайки го възможно най-достоверен и реалистичен начин! През последната половин година, паралелно с усъвършенстването на римската си екипировка, създадохме и адекватно тракийско въоръжение за периода 4-2 в. пр. н. е. Част от нашите членове пък възсъздават хоплитско въоръжение от Гръко-Персийските войни.
 Само за една година от своето основаване, благодарение на високото ниво на риенактмънт, което постигнахме, ние получихме признание от много чуждестранни групи от Западна и Източна Европа и създадохме ценни контакти за по-нататъшно сътрудничество с тях. Кулминацията към включването ни в голямото европейско риенакторско семейство бе съвместното ни участие с Legio X Gemina от Белгия на 14-16 април 2011 г. в празненствата, посветени на честването на рождения ден на град Рим – "Natale Di Roma" в Италия. Това е един от най-мащабните фестивали в Европа, където всяка година се събират около 3000 възстановчици.

Паралелно с участието ни извън България, ние популяризираме римската култура и традиции и на родна почва, в тясно сътрудничество с българските сдружения: "САСР – Сила" – гр. Пловдив, "18 Етърски Пехотен полк" – гр. Велико Търново и "Чигот" от гр. Варна, както и с много необвързани риенактори.
 За да придобиете представа от дейността ни, това са снимки от мероприятията тази година. Едните са от събитието „Враг пред Портата”, част от фестивала на културно-историческото наследство "Белите нощи на Разград" (23-24 юни), посветен тази година на битката на император Деций срещу готите в околностите на Abrittvs:
а другите са от мероприятието в Стара Загора - Avgvsta Traiana: „Посрещането на император Септимий Север” провело се на 17-18 септември 2011 год.

За 21-22 април 2012 г. получихме официална покана от Gruppo Storico Romano - организаторите на Natale di ROMA в Рим и участвахме в честването на рождения ден на Вечния Град с напълно оборудваната ни легионерска група, както и с колегите, пресъздали цивилни римляни и тракийски воини.


Нашият клуб е отворен за сътрудничество и с останалите общини, които искат да популяризират античното ни минало. Надяваме се, че с тяхното съдействие и подкрепа занапред ще продължим да пресъздаваме исторически събития, обичаи и ритуали по възможно най-коректния и правдоподобен начин!
 Това е Facebook групата на LEGIO IIII SCYTHICA:

https://www.facebook.com/groups/163292133685907/

 Всички са добре дошли под щандартите на легиона дори и само виртуално!
 Ще се радваме да срещнем реални приятели и съмишленици, готови да се докоснат до Античността като нас, така както бихме били благодарни дори и за морална Ви подкрепа в нелекото ни начинание (тъй като в България историческите възстановки още не са толкова популярни като в Западна Европа).
 Поздрави!
 Председател: Радостин Колчев.

Hatshepsut:
Празниците в Долината на тракийските царе започват в петък


Снимка: Община Казанлък
Мистерии и обреди под знака на огъня ще възкресят тракийската античност и ще запалят въображението на граждани и гости на Казанлък в светлинния спектакъл „Новите траки”, с който на 24 август от 20:30 часа на Централния площад започват тазгодишните празници в Долината на тракийските царе.

По-рано същия ден ще бъдат открити Панаир на тракийските занаяти, изложба „Шепот от древността”, както и изложба, посветена на Димитър Чорбаджийски - Чудомир.
На 25 август отваря порти Тракийски стан в парк „Северен“, за да представи бойните умения на траките, а от парк „Розариум” тръгва стрийт парад, който ще завърши с „Дискотека под звездите” на площад „Севтополис“.

Празниците се провеждат за осми път, като тази година се осъществяват в рамките на проекта „Докоснати от древността“ по ОП „Регионално развитие“ и дават на Казанлък още една възможност да привлече внимание към културно-историческото си наследство и към подготовката за включване в списъка на ЮНЕСКО на Долината на тракийските царе.

http://www.focus-news.net/?id=n1688280


"Новите траки" откриха празниците в Казанлък
В Казанлък се провеждат празниците в Долината на тракийските царе, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

На Централния площад в Казанлък снощи празниците бяха открити със спектакъла "Новите траки" на поета и драматург Елин Рахнев. В празничните дни до 30 август 2012 жителите и гостите на Казанлък ще видят как наследството на античността се претворява в съвременни артистични форми с участието на професионалисти и любители, на творци от различни възрасти и групи от населението на общината.

Събитието е продължение на вече традиционните за община Казанлък празници, като осмисля по съвременен начин тракийското наследство, с което е толкова богат този регион.

Иновативното културно събитие обединява различни форми на традиционни и съвременни изкуства - музика, танц, изобразително изкуство, фотография и нови технологии, концерти, изложби, спектакли.

По време на празниците ще бъдат представени "Тракийски стан", включващ конна езда, стрелба с лък и копие и древни ритуали, които ще демонстрират момчетата и момичетата от школата "Багатур", за да възпроизведат по легенди и исторически свидетелства бойните изкуства на траките.

Ще бъде представен Панаир на тракийските занаяти и изкуства. Старинни техники и съвременни умения ще представят занаятчиите и приложниците от региона, които ще открият работилници и ателиета в кв. "Кулата".

Тракийско наследство и цивилизация ще бъдат представени чрез атрактивен спектакъл на пл. "Севтополис" под знака на огъня, който за древните траки има символично и мистично значение, ще оживеят легенди и природни стихии, ритуали.

Сливайки изкуството на фотографията и новите технологии фотографи-художници от цялата страна ще покажат своята творческа интерпретация на богатите природни и културни ресурси на Казанлък.

В рамките на Празниците на тракийските царе ще има изложба на български вина, наследени като традиция от времето на траките. Възстановки на тракийско облекло по исторически находки и описания ще бъдат представени на открита сцена на пл. "Севтополис".

Празниците в Долината на тракийските царе се изпълняват по проект "Докоснати от древността" с бенефициент община Казанлък, по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за създаване и промотиране на иновативни културни събития" по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013". /БГНЕС

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=581636

Hatshepsut:
Есенен античен фестивал - Пловдив (LVDI Romani MMXII)


Снимка: http://www.aspekti.info/bg/news/i/571-drevniyat-rim-otnovo-shte-se-slee-s-plovdiv/
Един от най-древните празници на римския култ Ludi Romani ще бъде възпроизведен на Античния фестивал от 7 до 9 септември. Той е организиран от Сдружението за антични и средновековни реконструкции СИЛА и Община Пловдив. Така в продължение на три дни пловдивчани и гостите на града ще се разминават по улиците с римски сенатори, гладиатори, жреци и римски матрони. Главната сцена ще бъде Римският стадион.

Разиграването на култа към Ludi Romani ще започне с шествие по Главната на 7 септември (петък). То ще завърши на Римския стадион с гадаене с помощта на птици, което трябва да покаже бъдещето на града по полета на птиците. Жрецът следи откъде идва птицата, с каква скорост се движи, какви фигури описва. За гадаенето са важни дори перата, които падат от птиците, както и кога и какви курешки дриска, обясниха от СИЛА. След това жреците ще разиграят още два ритуала, свързани с навършването на пълнолетие при бойците и за очистване. Същата вечер ще бъде демонстрирано бойното изкуство „Панкратион", което е древният вариант на съвременните ММА боеве.

Съботният ден е посветен на тракийските ритуали. Всеки мераклия ще може да пипне и да пробва древни оръжия. Пак на Римския стадион ще бъде изградена възстановка на пазар за роби. Кулминацията е в неделя, когато на арената ще излязат гладиаторите, а „кървавите битки" ще се разнообразяват с ревю на мода от Древен Рим.

Ludi Romani, или известни още като Ludi Magni (Големите игри), се провеждат още от 366 г. пр. н. е. в началото на септември и са посветени на бог Юпитер Капитолийски. То било следствие от обета, който давал пълководецът преди битка, и затова се провежда есента, когато римската войска се връщала от поход.

http://www.snews.bg/bg/statiya/senatori-i-gladiatori-prevzemat-plovdiv-programa:21446


Любителите на историята ще останат доволни, ако посетят Есенния античен фестивал, който започва тази вечер на Римския стадион в Пловдив и ще продължи три дни. Това увериха от община Пловдив,  която заедно с ОП "Туризъм" – Пловдив и Туристическа организация – Ниш, съдействат в организацията на зрелището.

В него ще участват клубовете и сдруженията САСР-СИЛА - България, Nova Roma - Естония, Dance Club "Swing" - Сърбия, свободни и необвързани реенактори. Организаторите обещават автентична илюстрация на главния римски празник "Ludi Maximi Romani" който, макар и заимстван от гръцките "мистерии", се е радвал на огромна популярност в Древен Рим. Това било тържество, на което се отдавала почит на бог Юпитер Капитолийски. То било следствие от обета, който давал пълководецът преди битка и затова се провежда есента, когато римската войска се връща от поход.

Тази вечер празникът започва в 17 часа с шествие по Главната улица в Пловдив. Половин час по-късно фестивалът ще бъде открит на Римския стадион. След това ще се състоят ритуалите Ауспиция (птицегадание), Лустрация (очистителен ритуал), Панкратион - антични борби, гладиаторски битки, античен театър и антични танци.

В събота от 18 часа е началото на Тракийския ритуал. След това ще бъдат показани антично въоръжение и демонстрации на оръжия , Ритуал Ауспиция, Лустрация, Пазар на роби, Панкратион, гладиаторски битки.

В неделя от 12 часа ще се проведе Тракийски ритуал, след това демонстрация на антично въоръжение и оръжия, пазар на роби, pимска мода и гладиаторски битки.

http://www.novglas.com/bg/news/read/16588


Програма на фестивала
LVDI Romani MMXII възражда древната традиция на главният римски празник (ludi maximi Romani) особено популярен и наподобявал гръцките такива. Това било тържество, на което се отдавала почит на бог Юпитер Капитолийски. То било следствие от обета, който давал пълководецът преди битка и затова се провежда през есента, когато римската войска се връща от поход.

Участват клубовете и сдруженията САСР-СИЛА - България, Nova Roma - Естония, Dance Club "Swing" - Сърбия, свободни и необвързани реенактори.

 Мероприятието се провежда с активното съдействие на Община Пловдив; Област Пловдив;
 ОП "Туризъм" - Пловдив; Туристическа организация - Ниш.

Петък, 7-ми Септември
Римски стадион
17:00 - Шествие по главната улица в Пловдив
17:30 - Откриване на фестивала на Римския стадион
Ритуал Ауспиция (птицегадание)
 Лустрация (очистителен ритуал)
 Панкратион - антични борби
Гладиаторски битки
Античен театър
Антични танци

Събота, 8-ми Септември
Римски стадион
18:00 Тракийски ритуал
 Антично въоръжение и демонстрации на оръжия
 Ритуал Ауспиция (птицегадание)
Лустрация (очистителен ритуал)
Пазар на роби
 Панкратион
Гладиаторски битки
 Античен Театър

Неделя, 9-ми Септември
 Римски стадион
12:00 Тракийски ритуал
 Антично въоръжение и демонстрации на оръжия
Пазар на роби
Римска мода
 Гладиаторски битки
 
http://www.eventsplovdiv.info/articles/view/1386

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Премини на пълна версия