България и българите > Основи на националната Държава

Бъдещето на България

<< < (18/18)

omerzen:
Края на България в близкото бъдеще

През последните две десетилетия българите се превърнаха в една от най-застаряващите
нации с жизнено равнище „конкуриращо“ се в международните изследвания и класации с
това от държавите от Третият святДосега вече сме изгубили поне 50 млрд. лв., тоест сме ги „подарили“ на държавите, в които българите най-често емигрират. Това е така, защото България е влагала пари в образованието на тези хора и грижите за тях, след това те са избрали да живеят в по-развитите държави, а източването на интектуалната банка на България е най-голямата загуба за страната.
Съвсем скоро, до 2025г. според Световната банка всеки четвърти гражданин на България ще бъде от циганския етнос. През 2046 г. вече почти половината българи (46%) ще са пенсионери. Това означава, че за да функционира държавата, което ще е много трудно и поради лошото състояние на пенсионната реформа, ще трябва да „внасяме“ чужденци. Така че съвета на един холандски експерт, който съветваше едно от правителствата на прехода „Внасяйте китайци и евреи“ отдавна не звучи като безвкусна шега.

https://alterinformation.wordpress.com/2014/09/18/848991412/#more-6388

Петкан:

--- Цитат --- НЕЗАПОМНЕН СРИВ НА НОВОРОДЕНИТЕ В БЪЛГАРИЯ, В СЛИВЕН СЕ УВЕЛИЧАВАТ МАЛОЛЕТНИТЕ МАЙКИ
 
Стряскащата статистика за все по-малко деца, които се раждат у нас, продължава.
Миналата година са проплакали 60 564 бебета, сочи електронният регистър за ражданията на Министерството наздравеопазването, пише Епицентър.бг. Това е най-ниската раждаемост от 1944 година насам. Досега най-малоброен беше набор 2013 г. - 62 216 деца. През 2014 г. на бял свят са се появили 63 848 бебета, а през най-тежката от началото на прехода 1997 г. са проплакали 64 125 хлапета.
През 2010 г. новородените са били 75 513, през 2009 г. - 80 956. Според статистиката най-много деца са родени през 1950 г. - 182 571.
Тревожната тенденция се задълбочава все повече и от началото на 2016 г. до днес на бял свят в болниците в страната са се появили 6152 бебета. Това е с 1440 деца по-малко в сравнение със същия период на миналата година. За месец и половина най-много бебета са проплакали в София – 1641, а най-малко в Разград – едва 38.
Статистиката показва още, че българката ражда първото си дете на 26-годишна възраст, но в някои региони като Сливен например зачестяват случаите на малолетни и непълнолетни родилки.
Над 250 000 двойки у нас имат репродуктивни проблеми, а в същото време абортите са около половината от ражданията – 30 000. Над половината бебета пък са се появили в семейства, които нямат сключет брак.
--- Край на цитат ---
http://www.slivenpress.bg/ОБЩЕСТВО/17957-НЕЗАПОМНЕН-СРИВ-НА-НОВОРОДЕНИТЕ-В-БЪЛГАРИЯ,-В-СЛИВЕН-СЕ-УВЕЛИЧАВАТ-МАЛОЛЕТНИТЕ-МАЙКИ
...
Най-ниската раждаемост от 1944 година насам...
Какви ли са причините за тази ниска раждаемост?

Hatshepsut:
Защо има бъдеще в България?


http://uspelite.bg/zashto-ima-badeshte-v-bulgaria

Много хора считат, че успешното бъдеще в България е нещо, което граничи с научната фантастика и степента му на реалност се намира някъде между вселените на Star Wars и Star Trek. Ако се поразровите из интернет несъмнено ще намерите статии, свързани с темата "бъдеще в България". И несъмнено повечето от тях ще са с отрицателна нотка. Нека си позволим да разсеем облаците с една по-различна гледна точка, а именно - защо има бъдеще в България. И преди да поклатите глава с думите "наивни оптимисти", прочетете моите аргументи по въпроса.  След това ако дори малко съм успял да променя мнението Ви в положителна насока значи съм успял да изпълня мисията си.

Българският интелект - в последните години сякаш интелектуалното ни развитие остана на заден план, засенчено от пошлостта на средата, в която живеем. Пример за това за безкрайните "риалити" формати, които имат за цел единствено и само да "изпържат" мозъка на зрителя и да си поддържат рейтинга. Не, не ме разбирайте погрешно. Аз не се обявявам против тях! Някои формати целят да покажат доброто, таланта в хората, но други имат основен таргет просто да изложат на показ простотията в Балканския ни манталитет. Та точно там, някъде между посочените по-горе фактори, трудностите на живота и така да се изразя „задрямалата” ни образователна система, все още има млади хора - българи, които са отрекли днешния начин на живот (отрицателната му страна) за модел на подражание и се развиват не всеки час, а всяка секунда. Пример за това са българските таланти завоювали призови места на Балканската олимпиада по информатика за ученици; класиралите се със своите проекти наши сънародници на „INTERNACIONAL EXPO SCIENCE 2013" с център Абу Даби и много много други представящи достойно и с гордост нашия трибагреник по световни форуми. Друга тема е какви условия ще им създадем, за да се развиват и за в бъдеще в България или и те, като много други, за жалост ще заживеят в други крайща на света, за да бъдат по- добре оценени.

Родният инат - Да, инат. Тази толкова пословична за нашият характер българска черта! Похвално е, че има толкова много млади хора в България, които точно на инат искат да останат в родината си, да живеят тук и да са заобиколени от близки и приятели, да слушат българска реч, а не друга. И това не е всичко, те са тук и се развиват. Просперират напук на всички онези, които искат България да се сгромоляса тотално, но това няма да се случи докато те са тук. Болезнено е обаче едно, че именно тези, които остават тук са в ролята на мъченици, защото съдбата им не е по-лека от тази на българите в чужбина - те са тук, преминаващи през ежедневните препятствия, развиващи себе си и страната си за едно по-добро бъдеще!

Непримиримост - ако говорим в национален аспект, да, жалко е да си го признаем, но може би българинът се примири със съдбата си или поне спря да се надява за идването на по-добро време. Но! Тук има едно голямо „НО!”. Въпреки всичко в последните години показахме като личности, че все още искаме гласа ни да бъде чут. Доказателство за това са протестите срещу властта, събрали по улиците хиляди български братя и сестри с една цел, за една кауза- по-добра България! Може би ще ми кажете, че много от протестиращите са били облагодетествани материално при протестите от опозицията? Възможно е, няма как да знам със сигурност. Но искрено се съмнявам, че повечето от младите хора на протестите, тези които съвсем трезво са осъзнали същината на проблема са били платени. Защото както каза един от студентите със сълзи на очи: „Жалко е малодушието...!". А тези млади хора са непримирими с реалността, а не малодушни.


Перспективност в изостаналостта -  Може би тези две неща взаимно се отричат? Как може да има перспектива в изостаналостта?  Помните ли когато Вашите родители са ви разказвали как по тяхното време е било лукс да носиш дънки или пък вносни обувки? Е, в момента в България не е много по-различно, но в друг аспект. Преди тридесет години, да кажем, е било рядкост да носиш западна марка поради отричането на западната култура. Днес никой не обръща внимание на това, защото за по-голямата част на населението това е просто даденост. Днес можем да потърсим перспективата в изостаналостта ни в икономическо отношение например. България, благодарение на хан Аспарух, както всички знаем има стратегическо географско разположение. Сигурен съм точно поради този факт, че у нас утвърдили се на международните пазари компании ще използват България за отправна точка за навлизане на нови пазари - било то от Азия към Европа или обратното. Това разбира се е свързано с повече работни места и други икономически ползи. В момента в другите страни много професии са жизнено необходими и задължителни за успешен бизнес, а тук се считат ако не за ненужни, то за маловажни. С няколко думи колкото и цинично да звучи- мислете нестандартно, преценете бъдещите възможности на средата, в която живеете, и се възползвайте от нейните недостатъци. Приспособявайте се!

Защото сме българи - Колкото и банално да звучи, да, защото сме българи! Защото въпреки всичко съумяваме да се изправим на крака след като сме паднали, за да посрещнем следващия ден! Защото ако не намерим поне една причина да останем тук, да се развиваме и да създадем едно по-добро бъдеще в собствената си държава, то тогава какъв народ сме? Това е нашата страна, нашето наследство, нашият завет. Вече ние сами избираме дали да гледаме на това като на проклятие или като на богатство.

Петкан:
Общата характеристика на провалената държава включват слабо и неефективно централното правителство, което не е в състояние да повиши данъци или друга подкрепа и практически не контролира голяма част от територията си, следователно, не предоставя обществени услуги.
При това положение широко са разпространени корупцията и престъпността, има вмешателство на недържавни субекти, появяват се бежанци и има принудително разселване на населението, възможен е и рязък спад на икономиката.

1. Ескалация на обществени групи (етнически или религиозни) конфликти.
2. Държавно хищничество (корумпирано или корумпирано уреждане на ресурси за сметка на други групи).
3. Регионален или партизански бунт.
4. Демократичен колапс (водещ до гражданска война или държавен преврат).
5. Последователна или реформаторска криза в авторитарните държави.
 Например "сринало се състояние" означава държава, в която държавният апарат напълно се разпада и престава да съществува в продължение няколко месеца. (Спомнете си правителствата "Борисов 1", "Орешарски, ДПС+"златния пръст"", "Борисов 2" и едвам съшития с бели конци кабинет "Борисов 3"!).
Това се отнася само до страна, в която абсолютно не работят основни функции на държавата, а недържавни участници (КТБ и Цветан Василев, Иво Прокопиев и мрежата от НПО, Делян Пеевски и КТБ, и др.) изпълняват такива задачи.
...
Failed state(англ.) -провалена държава


--- Цитат ---"Common characteristics of a failing state include a central government so weak or ineffective that it has an inability to raise taxes or other support, and has little practical control over much of its territory and hence there is a non-provision of public services. When this happens, widespread corruption and criminality, the intervention of non-state actors, the appearance of refugees and the involuntary movement of populations, and sharp economic decline can occur...
Call (2008) suggests that instead of branding countries as failed states they could be categorised in more relevant understandable terms. For example, a 'collapsed state' would refer to a country where the state apparatus completely falls apart and ceases to exist for a couple of months. This would only apply to a country where absolutely no basic functions of the state were working, and non-state actors were carrying out such tasks. "
--- Край на цитат ---
https://en.wikipedia.org/wiki/Failed_state
...
...
Над 50% от всичко казано за провалената държава го има и в България.
И как тези неплатени млади хора са непримирими с реалността?
Реалността е това, което е!
1.Мутрата е министър-председател.
2. Делян Пеевски отново е депутат и в 44-тото Народно събрание.
3.Цветан Василев още е на свобода и се прави на репресиран.
4.Иво Прокопиев назначава министри в првителството на мутрата Борисов, а понякога и президент... :mad:
5. Главният пркурор Цацаров седи на своя пркурорски Олимп и от време на време мята мълнии срещу корупцията.


Да си оптимист е добре, но не винаги!
Защото с присъствието на гореизброените боклуци, "преодоляването на ежедневните препятствия" е същата работа, както и борбата на Дон Кихот с вятърните мелници, а желанието за "едно по-добро бъдеще" е по човешки разбираемо, но това бъдеще се вижда само през крив макарон.
Призивът " Приспособявайте се " е може би най-правилното нещо в тази статия.
Във връзка с този призив продажбите на анални кремове ще се увеличават.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Премини на пълна версия