Автор Тема: Истината за Свети Георги и кръста  (Прочетена 1216 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Денгизих

 • Registered user
 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 116
 • Карма: +6/-18
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Pisces Pisces
 • Religion: Paganism-Tangrism Paganism-Tangrism
Истината за Свети Георги и кръста
« -: Декември 10, 2011, 16:44:31 »
http://www.adji.ru/ap01_00.htmlРедактирано от модератор: Коригирани правописни грешки в заглавието на темата.
« Последна редакция: Декември 11, 2011, 05:45:20 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7103
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Истината за Свети Георги и кръста
« Отговор #1 -: Декември 11, 2011, 06:09:19 »
Аз не изчетох тази обширна статия изцяло, а я прегледах "по диагонала"  :smile-1:
Съмнявам се, че статията съдържа истината за св.Георги, по-скоро ми прилича на стъкмистика, имаща за цел да представи в благоприятна светлина тюркските племена, едва ли не като цивилизатори на Европа.

В статията има и някои верни постановки. Наистина иконографията на св.Георги следва местните традиции на отделните народи, като придобива черти на местни герои или божества. Специално за нашите земи образът на св.Георги в иконите следва иконографията на Тракийския конник (Херос).

По отношение на равнораменния кръст, за който става дума в статията - наистина той е соларен символ, използван много преди появата на християнството (още от времето на неолита), но тезата на автора, че християнския кръст е заимстван от тюркските народи, според мен не отговаря на истината.
 
Справка за равнораменния кръст:

Цитат


Равнораменният кръст вероятно е един от най-универсалните и най-древни символи в човешката история, който може да бъде открит във всяка част на света във всяка една епоха. Наричан е още Гръцки кръст и Crux immissa quadrata, и се счита, че от него произлиза Латинския кръст (Crux ordinaria) – най-популярният символ в християнството. От равнораменният кръст през Средновековието произлизат и редица символи от хералдиката, в това число Малтийският кръст и Йерусалимският кръст.

Разбира се, равнораменният кръст е много по-древен от християнството. Този кръст е силно разпространен още в неолитната епоха. Пример за това е т.нар. Леден човек – мумия на човек умрял около 3200 г.пр.н.е., която е била намерена в Алпите. Той е имал татуировка на равнораменен кръст на единия си крак.

В древността равнораменният кръст е използван за знаково изобразяване на различни богове свързани със слънцето или небето. Кръгът като символ на слънцето е засвидетелстван по нашите земи особено ясно от слънчевите дискове, издялани в камък, които могат да се видят при повечето тракийски светилища. Изобразяването на слънцето като кръг или като няколко концентрични кръга с кръст в тях е засвидетелствано още в космологията на народите от енеолита. Във Вавилон например, кръстът с равни рамена е символ на бог Ану, който бил повелител на небесата и господар на съзвездията. В Асирия равнораменен кръст заобиколен от кръг изобразява самото слънце, а в последствие и соларния бог Ашур (или Асур). В Гърция, такъв кръст представлява жезълът на бог Аполон, който е соларно божество. Разбира се, няма как да пропуснем да споменем и свастиката като подобна на равнораменния кръст и също като соларен символ, но за нея по-подробно някой друг път.

Равнораменният кръст, вписан в кръг е широко разпространен и сред германските народи. Примери за този кръст се срещат върху керамични съдове, вази и бронзови оръжия от Скандинавия, Германия, Франция. В началото този кръст символизира небето и неговите творчески сили. По-късно се превръща в амулет, за който се вярва, че осигурява на своя притежател защита, благополучие и дълъг живот.

Алхимиците през Средновековието използват равнораменният кръст, като един от знаците, с които обозначавали четирите елемента. Тази символика срещаме и при доста от нео-паганистичните религии, които възприемат четирите равни рамена като графично изобразяване на елементите - земя, огън, вода и въздух, а целият равнораменен кръст – като съвкупност от тях.

Всъщност има много теории за това какво точно изобразяват четирите равни рамена на равнораменния кръст. Освен идеята за четирите елемента, имаме и схващане, че това са четирите посоки на света. В езотеричната страна на християнството равнораменният кръст има и скрито значение - четирите посоки на света съответстват на фиксираните знаци в зодиака – Лъв, Телец, Скорпион и Водолей, които са и символичното изобразяване на четиримата евангелисти – Марко, Матей, Лука и Йоан.

Алхимиците също така считали, че отвесната черта от равнораменния кръст изобразява небесното или духовното, докато хоризонталната представлява материалното. Така самият кръст се считал за символ обединяващ духовното и материалното, от където идва и значението му на символ на Земята.

През XVI в. знакът „+” започнал да се използва в математиката като знак за добавяне, известен ни с името „плюс”, и съответно станал нарицателно за всичко положително.

В България равнораменният кръст, вписан в окръжност е считан за соларен символ дори до наши дни. Пример за това са обредните хлябове, свързани с ритуалите посветени на Бъдни вечер, които често имат като пластична украса именно соларен кръст – символ на слънцето и следователно на плодородието.

http://occultroom.blogspot.com/2011/06/blog-post_4012.html
« Последна редакция: Януари 01, 2012, 17:09:31 от Hatshepsut »