Автор Тема: Произход на българите според ДНК изследванията  (Прочетена 45849 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,090
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Произход на българите според ДНК изследванията

Автор: Деси Каравеликова

Източник: http://history.rodenkrai.com/new/drugi_izsledvaniq/kakvo_kazva_dnk_za_porizhoda_na_bylgarite.html

Статията като PDF файл: http://history.rodenkrai.com/files/dnk_na_bulgarite.pdf

ВЪВЕДЕНИЕ

Сравнително отскоро в българската история започна да се дискутира въпроса за етногенезиса на съвременните българи. Старата теория на Златарски за ордата монголоидни тюрки, които се „вливат” в „морето от славяни” започна да дразни много нови изследователи поради наличието на няколко очевидни несъответствия, които поризхождаха от тази теория. Първият, който по моето знание би камбаната и изрази мнение, че прабългарите са с индо-ирански произход беше Петър Добрев. Разбира се, теорията му не беше добре приета сред университетските преподаватели в България, защото ако тя дори започнеше да се дискутира сериозно, това би означавало не просто да се пренапишат учебниците, но и да се признаят пропуски, грешки или откровени фалшификации в българската историческа наука.
Книгите на Петър Добрев добиха голяма популярност, дори и сред хората, които нямаха особен интерес спрямо историята на България. Мисля, че благодарение на него много други хора започнаха да ровят там, където според учените, не им е работата. Ако сега се разгледате сериозно интернет форумите и сайтовете за история на България ще откриете, че се дискутират следните тези:

1. Прабългарите са индо-европейци.
2. Прабългарите са тюрки.
3. Славяни няма, като терминът е измислен едва в средновековието. В античността срещаме термина склави, който означава роби и е название за социална принадлежност, а не e етническо наименование на народ.
4. Славяните всъщност са траки.
5. Днешните българи са наследници на траките.
6. Възможно е траки и прабългари да са сродни племена.

Без да коментирам всяка една теза поотделно (някои хора са посветили сайтове и блогове на една теза, няма как в една статия да разгледам всяка от тях подробно) ще спомена, че много от авторите и привържениците на новите теории възлагаха големи надежди на генетиката да подкрепи техните проучвания или ако не друго, поне категорично да ги отхвърли, за да може да се работи в нова посока. Съответно привържениците на траките започнаха да твърдят, че генетиката подкрепя техните твърдения, противниците пък изказват мнение, че тракоманите интерпретирали грешно генетичните изследвания, или пък се опирали само на излседването на IGENEA, чиито резултати били съмнителни. Затова реших да направя малко собствено проучване в интернет и да видя сама резултатите.
Разбира се тук, уважаеми читателю, трябва да имаш предвид, че авторът на тази статия не е специалист в областта и коментарите ще бъдат представени според скромните му възможности.

КРАТКО ВЪВЕДЕНИЕ В ГЕНЕТИКАТА

За да установи произхода на човек, генетиката може да проследи мутациите на митохондриалната ДНК в човека или мутациите на ядрено-клетъчната У-ДНК. Първата е майчината линия (дъщеря-майка-баба-прабаба и т.н.), а втората – бащината линия (син-баща-дядо-прадядо и т.н.). Митохондриалната ДНК не може да служи за определяне на принадлежността на човек към определен етнос в древността, тя помага при анализ на по-големи времеви периоди. У-ДНК обаче може да определи дали двама души са роднини или дори дали даден човек е наследник на келтите, на славяните или на монголците, да речем. Това означава, че отсега нататък, ние ще говорим само за бащината линия, или за У-ДНК.

НАЛИЧНИ ДНК ИЗСЛЕДВАНИЯ, ДОСТЪПНИ В ИНТЕРНЕТ

Най-систематизираните резултати аз открих в сайта www.eupedia.com. Информацията, представена по-долу е базирана и извлечена именно от там. Всички останали сайтове, които намерих, предлагат платени услуги за ДНК анализ, които започват от 160 щатски долара нагоре. Ако си направите изследване чрез тях, те ви дават достъп до тяхната база данни. Данните, които те имат обаче, не могат да се нарекат представителни, най-малкото защото поръчките идват най-вече от предполага се образовани хора с финансовата възможност да платят таксата. И ако за държава като САЩ тази такса не е много, то за държави от Източна Европа, 160 долара не е сума, която средният гражданин би отделил за ДНК изследване. Не е ясно също така откъде тези фирми вземат данните за определяне на етногрупите. Предполага се, че правят запитване до университети и музеи, които са организациите, правещи в крайна сметка разкопки и днк анализ на човешки останки.
Как учените решават, че даден скелет носи да речем, келтско ДНК? В ДНК спиралата няма място, където да е записано „аз съм келт”. Когато учените открият кости на хора, те вземат предвид в кой културен пласт са открити останките, според какъв погребален обичай е погребан човека, анализират какъв начин на живот е водил човека. После сравняват наличните данни с това, което знаем за всяка епоха и народ от изворите. И най-накрая сравняват ДНК с ДНК на други останки, за които се предполага, че принадлежат към даден народ, живял в определена епоха.
Да се върнем на данните, публикувани в интернет. За да бъдат сметнати за достоверни, те трябва да са статистически издържани. Поне за България аз не видях нито едно изследване, което да е направено от организация и в което да е отбелязано колко човека са били тествани, как се самоопределят те етнически, в кои райони на страната са родени тестваните индивиди. После – колко останки, намерени тук, са били тествани и като какви са определени въз основа на археология и антропология? Нали се сещате колко е лесно да тестваш 20 българи и 20 етнически турци без да споменаваш това и след това да твърдиш, че в генома на българина има тюркски гени? Без да навлизаме в темата за малцинствата в България, продължаваме нататък, защото проблемите на етногенетиката не свършват с представителността на извадките.

КАКВО Е ХАПЛОГРУПА И КАК ПРИНАДЛЕЖНОСТТА КЪМ ОПРЕДЕЛЕНА ХАПЛОГРУПА ПОМАГА ПРИ РАЗРЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМА ЗА ЕТНОГЕНЕЗИСА

Генетиката е приела, че първите хора са живяли в Африка, след което мигрират в Азия, откъдето се разселват по света. С течение на времето минават поколения и техните гени претърпяват определени мутации. За да проследи мутациите във времето и на географската карта, генетиката причислява гените на хората към т.нар. хаплогрупи, означавани с букви и цифри. Тоест всяка хаплогрупа изразява мутация на генома, която се е появила в даден отрязък от време на определена територия. Ето изобразяване на мутациите на У-хаплогрупите, открити в населението на Европа:

Хронологично развитие на хаплогрупите на У-ДНК:

♦ K => преди 40,000 г (вероятно възниква в Иран)
♦ T => преди 30,000 г (около Червено море)
♦ J => преди 30,000 г (в Близкия Изток)
♦ R => преди 28,000 г (в Централна Азия)
♦ E1b1b => 26,000 г (в южна Африка)
♦ I => преди 25,000 г (на Балканите)
♦ R1a1 => преди 21,000 г (в Южна Русия)
♦ R1b => преди 20,000 г (около Каспийско море или Централна Азия)
♦ E-M78 => преди 18,000 г (в Североизточна Африка)
♦ G => преди 17,000 г (между Индия и Кавказ)
♦ I2 => преди 17,000 г (на Балканите)
♦ J2 => преди 15,000 г (в Северна Месопотамия)
♦ I2b => преди 13,000 г (в Централна Европа)
♦ N1c1 => преди 12,000 г (в Сибир)
♦ I2a => преди 11,000 г (на Балканите)
♦ R1b1b2 => преди 10,000 г (северно или южно от Кавказ)
♦ J1 => преди 10,000 г (на Арабския п-в)
♦ E-V13 => преди 10,000 г (на балканите)
♦ I2b1 => преди 9,000 г (в Германия)
♦ I2a1 => преди 8,000 г (в Сардиния)
♦ I2a2 => преди 7,500 г (в Динарските Алпи)
♦ E-M81 => преди 5,500 г (в Магреб)
♦ I1 => преди 5,000 г (в Скандинавия)
♦ R1b-L21 => преди 4,000 г (в Централна или Източна Европа)
♦ R1b-S28 => преди 3,500 г (около Алпите)
♦ R1b-S21 => преди 3,000 г (във Фригия или Централна Европа)
♦ I2b1a => преди по-малко от 3,000 г (във Великобритания)
« Последна редакция: Февруари 20, 2016, 19:50:50 от Hatshepsut »

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,090
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian

Карта на Y-хаплогрупите, които се срещат в Европа най-често


Подробно описание на някои хаплогрупи, които касаят нашето изследване

Това описание може да го прескочите сега и да се върнете на него, след като видите генетичната карта на населението на Европа. За пригледност включвам тези данни в началото. Те са превод предимно от сайта на eupedia.com, а където липсва описание, то е взето от английската версия на сайта wikipedia.

C – най-вероятно има монголски произход. Среща се там, където е била империята на Чингиз Хан, макар че в Европа се среща само спорадично. В таблицата на Юпедия за Европа не е отразена въобще.

E1b1b възниква преди 26 000г в южна Африка. Представя последната голяма миграция от Африка към Европа.
E1b1b1a възниква преди 18 000г в североизточна Африка . Най-голяма концентрация на тази група в Европа има в северозападна Гърция, Албания и Косово. Тази група се разделя на 4 големи подгрупи:
E1b1b1a1 (E-V12)
E1b1b1a2 (E-V13)- възниква преди 10 000г на Балканите
E1b1b1a3 (E-V22)
E1b1b1a4 (E-V65)
E1b1b1b e характерна за берберите от Северна Африка. Среща се също в Иберия, Италия, Франция и южна Португалия

E1b1b1c е най-често срещана в Палестина и Ливан. Често се среща в комбинация с групите G и J2.

G възниква преди 17 000г между Индия и Кавказ.
G1 се открива най-вече в Иран, но също и в Централна Азия (Казахстан)
G2a – повечето европейци се числят именно към тази група
G2a3b – повечето западни и северно европейци
G2c почти всички европейски ешкенази евреи спадат към тази група. Тази група се открива и около Афганистан. Възможно е G2c да води началото си от там.

I възниква преди 25 000г на Балканите
I1 възниква преди 5 000г на Скандинавието
I2 възниква преди 17 000г на Балканите
I2a възниква преди 11 000г на Балканите
I2b1 възниква преди 9 000г в Германия
I2b1a възниква преди по-малко от 3 000г на Британските о-ви

J възниква преди 30 000г в Средния Изток.
J1 възниква преди 10 000 на Арабския п-в. Това е типично семитска хаплогрупа. Най-често се среща в Йемен (72% от населението). Голяма част от евреите носят J1 и J2, но все пак J2 е по-често срещана при тях. J1 се нарича Модален тип Коен, което значи, че около три четвърти от хората, наречени Коен (или пък имат някаква друга разновидност на това име) принадлежат към специфичната разновидност J1.
J2 възниква преди 15 000 в северна Месопотамия
J2a има най-голяма концентрация в Крит - 32% от населението. Има и високи стойности в Анатолия и Кавказ. J2a се среща и в Индия, особено сред висшите касти – при брамините /свещениците/.
J2b е разпространена предимно в Европа, но се среща и в Индия, като само незначителни стойности се забелязват в териториите между Европа и Индия.

P – от тази група възникват R и Q. Днес се среща много рядко, най-вече я има там, където е възникнала – в Централна Азия. В Европа е изключителна рядкост, вероятно е привнесена от миграциите на хуните или монголите.

R възниква преди 28 000г в Централна Азия
R1a1 възниква преди 21 000 в Южна Русия
R1b възниква преди 20 000 около Каспийско море или Централна Азия
R1b1b2 възниква преди 10 000г на север или юг от Кавказ
R1b-S28 възниква преди 3 500г около Алпите
R1b-S21 възниква преди 3000г във Фригия или Централна Европа

N възниква в югоизточна Азия преди около 30 000 г . (+- 20 000 години). N се среща сред уралоговорящите от Финландия до Сибир чак до Корея и Япония. Според една от теориите е възможно група N да е възникнала в СевероизточнаЕвропа, Урал или Кавказ.
N1c1 възниква преди 12 000г в Сибир.

T възниква преди 30 000г около Червено море. Среща се много рядко в Европа, под 1% от населението се числят към тази хаплогрупа. Т е една от най-старите хаплогрупи в Евразия. Най-често се среща в североизточна Африка и на западния бряг на Арабския п-в. Среща се също в южна Индия, Русия, Танзания и Камерун. В Европа има няколко области, където срещаме население от група Т: Италия, Португалия, Гърция, Македония, Сърбия и Естония . Разпространението на група Т е тясно свързано с разпространението на група E1b1b от Египет и Близкия Изток към Балканите и Дунава.

Q се среща най-вече в централен Сибир, централна Азия и индианците в Америка. Една от хипотезите е, че Q е донесена от хуните през V век в Европа. Възможно е и през късната античност или средновековието други миграции от Сибир и Азия да са донесли група Q в Украйна.

Разпределението на тези хаплогрупи в Европа:

http://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
« Последна редакция: Август 14, 2018, 14:15:53 от Hatshepsut »

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,090
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian

ИНФОРМАЦИЯТА ЗА БЪЛГАРИЯ В ДЕТАЙЛИ

Понеже таблицата на Юпедия е голяма, аз ви предлагам да извадим само информацията за България в отделна таблица, където нагледно да сравним кои хаплогрупи са представени у нас, кога и къде са се зародили и в кои други държави същите хаплогрупи имат най-високи стойности.


I1 Прото-германски, Северен
Възниква преди 5 000г на Скандинавието
В България 3%
Най-високи проценти: Швеция 42 Дания 35 Норвегия 18,5

I2a1 Сардински, Баски
Възниква преди 8 000г в Сардиния

I2а2 Динарийски, Дунавски
Възниква преди 7 500 г в Динарийските Алпи
В България (общо I1, I2a1, I2a2) 20%
Най-високи проценти: Босна-Херцеговина 50, Хърватска 42 Сардиния (Исп. ) 37 Сърбия 34,5 , Словения 22 Македония 18, Румъния 17,5

I2b Прото-келтско-германски
В България 1%
Най-високи проценти: Западна Германия 7, Норвегия 6 R1a Балто-славянски, Микенско гръцки, Македонски 18 Полша 56,5, Украйна 50 Беларус 49, Латвия 40 Словения 34,5, Чехия 34 Унгария 32, Хърватска 29 Норвегия 28 Австрия 26 Башкирия 26 Швеция 23, 5 Исландия 23 Румъния 22

R1b Италиански, Келтски, Германски, Хетски, Арменски
Възниква преди 20 000 около Каспийско море или Централна Азия
В България 18%
Най-високи проценти: Уелс 82 Ирландия 79 Шотландия 72,5 Испания 69 Англия 67 Франция 61 Белгия 60 Португалия 58 Холандия 53,5 Италия 49 Швейцария 48 Башкирия 47 Дания 44,5 Германия 44,5, Исландия 42 Австрия 23 Чехия 22

G2a Бяла раса (кавказка), Гръко-анатолийски
В България 1%
Най-високи проценти: Турция 11 Кантабриен (Исп. )10,5 Испания 10 Оверн(Франция) 9 Центр. и Ю. Ит. 8,5 Австрия 8 Тесалия (Гърция) 8 Ю. Германия 7,5 Крит 7 Португалия 6,5

J2 Месопотамски, Минойско-гръцки, Финикийски
Възниква преди 15 000 в северна Месопотамия
В България 20%
Най-високи проценти: Крит 44 Кипър 37 Сицилия 26,5 Румъния 24 Южна Италия 23,5 Турция 21 Центр. Италия 19,5 Тесалия 19,5 Албания 19,5

J1 Семитски (арабски и еврейски)
Възниква преди 10 000 на Арабския п-в
В България 0%
Най-високи проценти: Ирак 31 Сирия 30 Тунис 30 Ешкенази евр.в Европа 22 Египет 21 Сефарад. евр. в Европа 19 Ливан 13 Турция 12,5 Иран 10 Азербайджан 12 Сицилия 4 Южна Италия 5 Оверн (Фр.) 3,5

E1b1b Северно и Източно Африкански, Близкоизточен, Балкански
Възниква преди 26 000 г в южна Африка
В България 16%
Най-високи проценти: Тесалия (Гърция) 28 Сърбия 20,5 Южна Италия 18 Сицилия 17,5 Галиция (Испания) 22

T(+L) Близко-източен, Египетски, Етиоптски, Арабски
Т възниква преди 30 000 г около Червено море
В България 1%
Най-високи проценти: Сицилия 6 Италия 4 Кипър 5 Тесалия (Гърция) 4 Крит 3 Оверн-Франция 4,5 Македония 4 Естония 3,5

Q Възниква преди ок. 15-20 000 г в Центр. Азия. Най-разпространена сред кетите (Сибир), коренните индианци на Америките, селкупите (Русия)
В България 1%
Най-високи проценти: Украйна 5 Словакия 2,5 Румъния 2 Сев.Германия 2 Сардиния(Италия) 2

N1c1 Урало-фински, Балтийски, Сибирски N1c1 възниква преди 12 000 г в Сибир
В България 0%
Най-високи проценти: Финландия 58,5 Литва 42 Латвия 38 Башкирия 17
« Последна редакция: Февруари 20, 2016, 19:51:45 от Hatshepsut »

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,090
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian

КОИ СА НАШИТЕ ГЕНЕТИЧНИ РОДНИНИ?

От така представените данни виждаме, че България далеч няма толкова хомогенен състав, както някои други европейски държави, при които има стойности като 50 или 70 за някои хаплогрупи. Това надали е изненада за някого. Все пак се намираме на кръстопът. Наблюдавайки близки стойности за доста от хаплогрупите обаче отново трябва да вметнем, че не знаем какъв процент от населението е тествано и доколко извадките са статистически достоверни.
И все пак – нека за момент приемем на доверие стойностите в таблицата и да се опитаме да определим кои са нашите генетични роднини сред предполагаемите такива. Ще разгледаме таблиците за нашите географски съседи, а също и Украйна и Унгария. По-долу ще говорим само за тази таблица:Изненадващо, България и Румъния имат по-близки стойности, отколкото България и Македония! Най-големите разлики с Румъния са при групите R1a, R1b, J2 и E1b1b. Как можем да ги обясним? E1b1b представя последната голяма миграция от Африка към Европа. Логично е по Средиземноморското крайбрежие да има по-високи стойности, отколкото навътре в континента. И наистина – в Гърция тази група има по-висока стойност. Интересно е също, че това важи и за Сърбия (в по-малка степен). J2 има най-висока стойност в Румъния. Тази група възниква в Месопотамия и понеже най-високата й концентрация в Европа е на Крит, може да се предположи, че е донесена в Европа от там. R1a и R1b бележат миграция на население от Азия през Кавказ и на север от Черно море към Европа. Това би обяснило по-високите стойности на хаплогрупите в Румъния и малко по-ниската стойност за България. Генетичната близост между България и Румъния се потвърждава и от следната графика, публикувана в изследването Y-Chromosomal diversity in Europe is clinal and influenced primary by geography, rather than by language (Разнообразието на хромозомата У в Европа е обусловено и повлияно по-скоро от географията, отколкото от езика):(С червената стрелка е посочено положението на България, а със сините стрелки са страните, които се намират най-близо)

Изненадващо, според горните графики, България се намира генетично много близо и до Грузия, но на този факт ще се спрем още веднъж по-късно. Арменците също се намират близо до българите според горните графики, но засега този факт няма да бъде обект на нашето изследване, като си запaзваме правото да коментираме допълнително или отделим време в друга статия.
Как стои въпросът с България и Македония? В Македония се наблюдава по-висока стойност на група I1, но по-ниска на група I2a и I2b. Група I2а е много интересна и е ябълката на раздора, понеже тя е „Балканската” хаплогрупа, тоест който има повече I е по-балканец. Ето тук eupedia.com вероятно е хвърлила сите македонци, българи и гърци в ужас. Защо ли? Ами вижте голямата таблица – най-голяма стойност на I имаме в Швеция и Дания, на I2a – в Босня и Херцеговина и Сърбия.
Тук можем да задълбаем още като разгледаме и сравним и останалите хаплогрупи, но идва времето, когато трябва да си зададем въпроса ИМА ЛИ СМИСЪЛ, при положение, че нямаме налични данни за по-скорошните мутации на гените или с други думи, за подгрупите на хаплогрупите? В крайна сметка, ако се връщаме назад във времето, всички идваме от едно място и дали сме дошли на Балканите от Кавказ и Средна Азия или от Африка и Мала Азия няма толкова голямо значение, когато говорим за периоди от преди 10 000 години. Освен това, ако разгледате описанието на хаплогрупите в таблицата, лесно ще забележите, че те не дават много голяма информация и сигурност за пътя на движение на хората. Науката все още не е в състояне да каже със сигурност дали първите хора на Балканите са дошли от югоизток или от североизток. Въз основа на така изнесените данни ние можем да кажем – да, в България има население, което е мигрирало от Кавказ или Азия, но не можем да определим етническия състав на това население. Това, което можем да кажем, е че това население е ИНДОЕВРОПЕЙСКО, но кога е дошло тук и в състава на какви племена е трудно да се каже въз основа на хаплогрупите, без да знаем принадлежността на подгрупите. Друг интересен факт е, че гените изглежда мутират по-скоро по географски принцип, а не по езиков. Тоест само езикът не може категорично да служи за определяне на произход. Още повече, че в последните няколко години учените с изненада установяват, че хората са мигрирали по земното кълбо и са установявали в последствие културни връзки много по-рано и много по-интензивно, отколкото се смяташе досега. Съответно мигрирайки и смесвайки се помежду си, някои племена приемат елементи от езика и културата на други.
« Последна редакция: Август 14, 2018, 14:26:38 от Hatshepsut »

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,090
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian

Резултати от изследване на Familydna.com за България

Данните са взети на 25 март 2011 г. Всяка проверка след тази дата вероятно ще отчита разлика, тъй като хората, които вземат участие в проекта се увеличават. Участието в проекта е доброволно и е на база желание на всеки индивид да провери своя произход, а не на нарочно поръчано изследване от определена организация със статистически цели. Процентите са закръглени до първата десета.

Брой изследвани: 19
E1b1b1 – възниква в Източна Африка преди 22 400 г. , оттам се разпространява в Европа и Азия. В Европа се среща най-вече на Балканите и около Средиземноморието. Минимум 1/5 от ешкенази и сефарадските евреи също принадлежат към тази хаплогрупа.
% от всички изследвани за България: 21,5

Брой изследвани: 3
E1b1b1a2 - възниква преди 10 000 г на Балканите
% от всички изследвани за България: 3,4

Брой изследвани: 4
G – появява се в Близкия Изток преди 10-20 000 години
% от всички изследвани за България: 4,5

Брой изследвани: 3
G2a – спори се за времето и мястото на възникване на тази подгрупа
% от всички изследвани за България: 3,4

Брой изследвани: 1
G2a3b1 – често срещана в Европа на запад от Черно море и Русия, рядко се среща и в Турция.
% от всички изследвани за България: 1,1

Брой изследвани: 1
H - появява се в Индия преди 20-30 000 години.
% от всички изследвани за България: 1,1

Брой изследвани: 1
I1
% от всички изследвани за България: 1,1

Брой изследвани: 1
I2b2 – подгрупа на I2 (появила се преди 15-17 000г в Югоизточна Европа)
% от всички изследвани за България: 1,1

Брой изследвани: 13
I2a – появява се преди 8 000г.
% от всички изследвани за България: 14,8

Брой изследвани: 2
I2a2 – типична група за южно-славянското население на Европа, най-често срещана в Босна и Херцеговина.
% от всички изследвани за България: 2,3

Брой изследвани: 2
J1 – дискусионен произход, спори се за средния Изток. Най-често се среща на Арабския полуостров. Често срещана сред евреите.
% от всички изследвани за България: 2,3

Брой изследвани: 8
J2 - Най-висока концентрация има в Кавказ и Средиземноморието – Ингушетия, Кипър, Ливан, Ирак, Сирия, сред евреите ешкенази, кюрдите, Балкария, Армения.
% от всички изследвани за България: 9,1

Брой изследвани: 1
J2a
% от всички изследвани за България: 1,1

Брой изследвани: 1
J2a4
% от всички изследвани за България: 1,1

Брой изследвани: 1
J2b
% от всички изследвани за България: 1,1

Брой изследвани: 1
L – появява се преди ок 30 000 г, асоциира се с Южна Азия.
% от всички изследвани за България: 1,1

Брой изследвани: 8
R1a1- дискусионен произход, спори се за района между Източна Европа и Южна Азия. Най-висока концентрация има в Източна Европа, Скандинавските д-ви, Централна Азия, Сибир и Южна Азия.
% от всички изследвани за България: 9,1

Брой изследвани: 2
R1a1a
% от всички изследвани за България: 2,3

Брой изследвани: 4
R1b1a2
% от всички изследвани за България: 4,5

5 човека, самоопределили се като български турци
J1c3 1.1%
R1a1 1.1%
R1b1a2a - двама 2.3%
E1b1b1a2 1.1%

4 други
G 1.1%
I2 1.1%
E1b1b1 - двама 2,3%

Общо: 88 човека / 100%

Както можем да видим и от тази таблица, в България днес има гени, които говорят за миграции и от североизток, и от югоизток, а има и хаплогрупи, които показват местна мутация на ДНК, станала на Балканския полуостров. Напомням обаче, че това се е случило преди няколко хиляди години. Ясно е, че нито eupedia.com, нито familydna.com могат да ни отговорят на въпроса българите кого са наследили – прабългари ли, траки ли, славяни ли.
« Последна редакция: Февруари 20, 2016, 19:52:13 от Hatshepsut »

Неактивен omerzen

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,225
 • Карма: +562/-46
 • Пол: Мъж
 • R.I.P. 2015
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Лелееее, от толкова информация направо станах разноглед.        
Вече и аз не знам къф, съм.     :biggrin:
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,090
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Произход на българите според ДНК изследванията
« Отговор #6 -: Август 30, 2011, 07:05:28 »
Учени изследват произхода на българите по ДНК

Автор: Велиана Христова

Ние сме "особени" славяни, нямаме нищо общо с тюрки и турци, "роднини" са ни северните гърци и италианци, установи международен научен екип

Българинът е типичен представител на източноевразийските популации, но с по-изразено влияние на източни популации, отколкото при останалите славянски народи. Генетично сме сродни със северните гърци и северните италианци, но нямаме нищо общо с тюрките и доста изненадващо - с турците. Това показва мащабно изследване на ДНК на т.нар. митохондриална хромозома при българите, която се предава по майчина линия. Резултатите са публикувани неотдавна в престижното научно специализирано списание "International Journal of Legal Medecine".
 Изследването е по съвместен проект на българо-италиански научен екип. От наша страна членове на екипа са проф. Драга Тончева от Катедрата по медицинска генетика при МУ-София и нейните две докторантки Сена Карачанак и Десислава Нешева, директорът на Института по микробиология при БАН акад. Ангел Гълъбов и известният антрополог чл.-кор. Йордан Йорданов също от БАН. Участници в проекта са 9-има учени от Катедрата по генетика и микробиология на Университета в Павия начело с проф. Антонио Торони и Алесандро Ачили от Катедрата по клетъчна биология на Университета в Перуджа. Идеята за проекта е на българския екип. Първоначалното финансиране с 300,000 лв. е отпуснато от Националния фонд "Нучни изследвания" в МОМН, по проект с ръководител чл.-кор. Йордан Йорданов и допълнено с финансиране от италиански фондации. ДНК анализите на хромозомите, които са изключително скъпи, са направени в Павия от член на българския екип.
 * * *
 България е на кръстопътя на народите, кой ли не е преминавал оттук, с много народ сме се омешали, затова сме си такива талантливи. Нали чувате непрекъснато подобни речи? Историческите и археологическите проучвания потвърждават сложното ни минало, а политиците обичат да експлоатират поединично ту славянската ни кръв, ту прабългарския ни ген, ту тракийската ни култура. Споменавам трите елемента, понеже по всичко изглежда, че генофондът ни наистина е съставен от три елемента: базисен и много древен с по-късни наслоения - славянски и средноазиатски. С българо-италианския проект за пръв път се прави мащабно научно изследване не за историческа, а за антропогенетична характеристика на българския народ. Първите резултати ни носят и някои изненади.
 Задачата ни е да потърсим

връзката между генетиката и произхода

на българите, обяснява проф. Драга Тончева. Тази връзка е предмет на много сложна наука, която се съсредоточава върху мънички елементи от митохондриалната ДНК, предавана чрез жените, и мъжката Y хромозомa, предавана от баща на син, които носят информация за генетични "събития", натрупвани за дълъг период от време с начало преди 200 000 години. Тези участъци са нещо като банка данни, която акумулира мутации, маркиращи дългогодишна история, обяснява проф. Тончева.
 Мутации в митохондриалната хромозома са възникнали преди 200 000 години, в т. нар. митохондриална Ева. Тази "Ева" е живяла в Африка и впоследствие в хромозомата са възникнали мутации, довели до оформянето на групи с различна генна характеристика, които са наричат хаплогрупи. Хаплогрупата е стабилна комбинация от мутации, която се предава на потомството. Според последната класификация (от 2009 г.) световната наука разграничава в човешкия геном общо 45 хаплогрупи, чиито носители сега живеят в различни краища на земята. Когато те бъдат проследени, се разбира как митохондриалната "Ева" се е разселила от Африка и на различни места е дала нови популации. Носители на хаплогрупа M например са мигрирали от Африка в североизточна посока по южното крайбрежие на Азия и са стигнали до Индия. Групата N върви на север и е определена като евроазиатска популация. Ние и изобщо - европейският генофонд, принадлежим именно към нея. Според обяснението на проф. Драга Тончева, когато анализираме честотата на тези хаплогрупи у съвременното население,

можем да разберем какви сме

Италианските учени в екипа имат голям опит в тази проблематика и изследват хромозоми от всичките 45 хаплогрупи на индивиди от различни райони на света. При подобни изследвания се доказва например, че влизането на индианците (представители на жълтата раса) в Азия е станало през Чукотка, а не с кораби, каквато теория има.
 Графиката (вж. графиката) изобразява резултата от изследването на българската популация, съпоставено с известните данни за населението на европейски и азиатски страни. Нашият научен екип се занимава с комплексно изучаване на антропогенетичната характеристина на българската популация. Както се оказва, подобни изследвания, но много по-семпли и върху ограничен брой българи, са правени у нас през 1996 г. и 2000 г., обаче главно от чуждестранни учени. Сега нашият екип е предприел едно от най-мащабните подобни изследвания за отделна държава - изследвани са 855 българи от цялата страна, като пробите са взети анонимно от кръвни банки в страната с помощта на ген. Стоян Тонев и д-р Румен Попов от Военномедицинската академия.   
 Интересно е, че анализът на пробите е поверен на Сена Карачанак, младата докторантка го е направила в лабораториите на Университета в Павия с помощта на италианските учени. Затова нейното име е поставено на първо място сред съавторите на статията. Заедно с резултатите от изследването на Y-хромозомата това всъщност ще е дисертацията, която Сена смята да защити скоро, въпреки постоянните грижи по новородената си дъщеричка. Тя очевидно е талантлив изследовател и разпалено се впуска да обяснява трудната материя. Изследването е сложно и много скъпо и италианците допринасят за реализирането на проекта, казва Сена. Това, разбира се, не е изненада, като знаем колко мизерно е финансирането на науката в България. Изследванията са по най-актуалните методи за анализ и класифициране на хаплогрупите, правят се трудно, на няколко етапа за всяка проба, казва Сена. И се опитва да ми обясни тънкости за молекулите на митохондриалната ДНК, аз учтиво ги отлагам "за после".
 И така,

какво показват резултатитеСена Карачанак:

"Ако се разгледа хаплогрупният състав на българския генофонд, той наподобява на състава на други европейски популации. Основният сигнал в българския митохондриален генофонд, т.е. в характеристиката на сегашните българи, идва от палеолита и времето на заселването на континента след последния ледников период. Генофондът обаче носи и следи от по-близки събития, затова е направен анализ на компонентите на хромозомната ДНК, с който се проследяват генетичните връзки между повече популации. За да се определи мястото на българите сред останалите европейски и азиатски популации, същият анализ бе съпоставен с набор от 42 популации. Така се установи, че освен базисното влияние - вероятно от траките, българите търпят влияние от прабългарите и от славяните, но от последните са видимо леко отдалечени поради намесата на източните елементи.
 Наистина в графиката се вижда къде попадат българите сред останалите народи. Англосаксонската група се отделя ясно. По-отдалечени и обособени са баските. България е най-близо до славяните, до севервните гърци и до северните италианци. Но въпреки геграфската близост българите са много далече от турците, нямат общи генетични характеристики".

 В разговора се вмества акад. Ангел Гълъбов, за да подчертае, че понякога у нас има увлечение да се изкарат българите тюрки. Нищо такова няма, нищо общо няма произходът ни с тюрките, "тюркската" теория трябва да бъде забравена завинаги, казва проф. Гълъбов. И добавя, че според изследването българският генофонд е много хомогенен в страната, с висока честота на т.нар. западноевразийски елементи. По думите му българите са в междинна позиция между източноевропейската и средиземноморската популация. В публикуваната статия пише, че докато средиземноморската линия може да се припише на траките - народ, който първи заселява Балканите, източните приноси се дължат на протобългарите, произходащи от Средния изток. Славяните също са източен елемент, а прабългарите са индоевропейски народ, идващ от територии южно от Памир, нищо тюркско - повтаря ученият. Този тип изследвания водят до много важни заключения, които осветляват съществени моменти от историята, добавя той.

Ходят ли траки из София

Оказва се обаче, че екипът готви и друга изненада. Има и втора част на научния проект. Проф. Йордан Йорданов ще предостави за анализ на митохондриална ДНК останки на индивиди, намерени при археологически разкопки - от средновековни некрополи от VIII-Х в. от н.е. и тракийски от VIII-VI в. пр.Хр. Това изследване също е сложно, тъй като митохондриална ДНК може да бъде взета не просто от костен материал, а само от зъби чрез разпрашаването им, обясняват учените. Сравнителният анализ от това изследване ще покаже много точно различните влияния в българския генофонд. В тези антропогенетични изследвания активен участник ще бъде докторантката Десислава Нешева.     
 В момента проф. Йорданов събира материал от тракийския период, със Средновековието е по-лесно, казва проф. Драга Тончева. В крайна сметка целта на проекта е максимално точно да разберем какви са съвременните българи, обобщава тя.

http://www.duma.bg/duma/node/19716


Мотото на статиите е, че ние сме "особени" славяни, но от графиката е видно, че всичките славянски народи са вляво от вертикалната ос, а българите са отдясно. Дори населението в Северна Италия е по-близо до славяните, отколкото ние. 8-)
« Последна редакция: Февруари 20, 2016, 20:03:05 от Hatshepsut »

Неактивен ethnictolerancy

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 207
 • Карма: +14/-54
 • Пол: Мъж
Re: Произход на българите според ДНК изследванията
« Отговор #7 -: Август 30, 2011, 08:47:44 »
Пълни глупости. Българина е много славянин, малко тракиец, много малко тюрк.
Be a human, say 'NO' to racism

Бъди човек, кажи "НЕ" на расизма.


Никога повече национал-социалистически режими!!

Неактивен Мечът

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 92
 • Карма: +25/-3
 • Пол: Мъж
Re: Произход на българите според ДНК изследванията
« Отговор #8 -: Август 30, 2011, 09:07:38 »
Нищо тракийско и тюркско няма. Малко славянско и много българско.

Неактивен ethnictolerancy

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 207
 • Карма: +14/-54
 • Пол: Мъж
Re: Произход на българите според ДНК изследванията
« Отговор #9 -: Август 30, 2011, 12:50:34 »
Нищо тракийско и тюркско няма. Малко славянско и много българско.

Глупости. Такова чудо "българско", преди създаването на България не е имало. Стара Велика България е разположена около Украйна, а прабългарите я населяват като идват от Азия, като се предполага че мястото от което идват е Монголия или околните.

Тракийско има, защото тракийците са населявали тези земи, преди да дойдат (пра)българите. Славянско има МНОГО, защото в първите години става страшно смесване на славянски племена с племето на Аспарух.

Генетиката е много сложно нещо, защото 1 българин може да има много роднини исторически славяни, докато друг - тюрк(и). Следователно българина е смеска между различни етноси и гени, и изследването на българския народ е обречено на провал.
Be a human, say 'NO' to racism

Бъди човек, кажи "НЕ" на расизма.


Никога повече национал-социалистически режими!!

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,090
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Произход на българите според ДНК изследванията
« Отговор #10 -: Август 30, 2011, 13:10:24 »
Генетиката е много сложно нещо, защото 1 българин може да има много роднини исторически славяни, докато друг - тюрк(и). Следователно българина е смеска между различни етноси и гени, и изследването на българския народ е обречено на провал.

Генетичното изследване на българите не е обречено на провал, проблемът е, че изследванията са скъпи и се обхваща малка група хора. Колкото повече българи се изследват, толкова по-точни ще са данните.
Аз се надявам в близко бъдеще тези изследвания да станат достъпни като цена и да се извършват и в български лаборатории. Би трябвало всеки българин да знае своите Y-DNA и mtDNA хаплогрупи, така както знае своята кръвна група.

Неактивен Щурмовак

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 312
 • Карма: +87/-16
 • Пол: Мъж
 • България над всичко и всичко за България!
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: None None
Re: Произход на българите според ДНК изследванията
« Отговор #11 -: Август 30, 2011, 13:15:14 »
Глупости. Такова чудо "българско", преди създаването на България не е имало. Стара Велика България е разположена около Украйна, а прабългарите я населяват като идват от Азия, като се предполага че мястото от което идват е Монголия или околните.

Тракийско има, защото тракийците са населявали тези земи, преди да дойдат (пра)българите. Славянско има МНОГО, защото в първите години става страшно смесване на славянски племена с племето на Аспарух.

Генетиката е много сложно нещо, защото 1 българин може да има много роднини исторически славяни, докато друг - тюрк(и). Следователно българина е смеска между различни етноси и гени, и изследването на българския народ е обречено на провал.

Не ме разбирай погрешно - не отхвърлям тази теория, но за сега никой не е способен да каже каква е истината за произхода ни.
Както и да е, не ти ли се струва, че цялата тази история със славяните е един вид комунистическа пропаганда, която цели да ни сближи още повече с "братския" руски народ? Същевременно да представи Хитлер като още по голям злодей, защото е целял да изтребе всички славяни. Или иначе казано: Германия, Хитлер, Нацизъм - врагове; Русия, Сталин, комунизъм - братя и приятели!
Личното ми мнение е, че до сега най-правдоподобната теория е за индо-европейския произход на българите и че няма нищо такова като "море от славяни", в което са се вляли хората на Аспарух.
Национална Съпротива България

Неактивен Panzerfaust

 • Administrator
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1,350
 • Карма: +309/-37
 • Пол: Мъж
 • Интереси: история, политика, психология, военно дело, икономика
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Произход на българите според ДНК изследванията
« Отговор #12 -: Август 30, 2011, 13:31:27 »
Не ме разбирай погрешно - не отхвърлям тази теория, но за сега никой не е способен да каже каква е истината за произхода ни.
Както и да е, не ти ли се струва, че цялата тази история със славяните е един вид комунистическа пропаганда, която цели да ни сближи още повече с "братския" руски народ? Същевременно да представи Хитлер като още по голям злодей, защото е целял да изтребе всички славяни. Или иначе казано: Германия, Хитлер, Нацизъм - врагове; Русия, Сталин, комунизъм - братя и приятели!
Личното ми мнение е, че до сега най-правдоподобната теория е за индо-европейския произход на българите и че няма нищо такова като "море от славяни", в което са се вляли хората на Аспарух.
Абе те, че комунистите използваха панславизма, го използваха, но той възниква доста по-рано.
Ние винаги сме били причислявани към славяните въз основа на езика. И за да не почнат сега някакви свободни разсъждения славянски ли е днешният български, отговорът е - да, 100% е славянски, не по-малко от руския или словашкия да речем. Това, че няма примерно падежи не прави един език по-малко принадлежен към една езикова група.
А за "морето от славяни" може би тая теза идва да обясни как така славяните налагат езика си в българската държава. Защото това е загадка без отговор.

Неактивен ethnictolerancy

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 207
 • Карма: +14/-54
 • Пол: Мъж
Re: Произход на българите според ДНК изследванията
« Отговор #13 -: Август 30, 2011, 15:27:51 »
Щурмовак, има стотици исторически извори за съжителството ни с славяните. Но да, панславизма е черта през комунистическия режим, за да може да се пропагандира по - лесно "братството" с руснаците.

Но факт е, българина е от голяма част славянин. Те се заселват в България и постепенно вкарват гените си в българската нация - след това кумани, турци, татари и тем подобни също остават тук генетичен материал - оттук идва и тюрския ген.

В крайна сметка, склонен съм да вярвам че българина е нещо средно между славянин-тюрк-ирано-монголец, макар че няма нищо монголско в българите.
« Последна редакция: Август 30, 2011, 15:31:44 от ethnictolerancy »
Be a human, say 'NO' to racism

Бъди човек, кажи "НЕ" на расизма.


Никога повече национал-социалистически режими!!

Неактивен Щурмовак

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 312
 • Карма: +87/-16
 • Пол: Мъж
 • България над всичко и всичко за България!
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: None None
Re: Произход на българите според ДНК изследванията
« Отговор #14 -: Август 30, 2011, 15:41:11 »
Но факт е, българина е от голяма част славянин. Те се заселват в България и постепенно вкарват гените си в българската нация - след това кумани, турци, татари и тем подобни също остават тук генетичен материал - оттук идва и тюрския ген.


Е браво - току що разреши цялата мистерия за произхода на българите и гените ни.
« Последна редакция: Август 30, 2011, 16:12:16 от Щурмовак »
Национална Съпротива България

Неактивен HatshepsutTopic starter

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7,090
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
 • Perfectionist
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Произход на българите според ДНК изследванията
« Отговор #15 -: Август 30, 2011, 19:56:08 »
Вече никой не твърди, че сме произлезли от тюркска орда

Над половината съвременни българи са евроазиатци,
показват ДНК анализите

 Българинът е типичен представител на източноевразийските популации. Генетично сме сродни със северните гърци и северните италианци, но нямаме нищо общо с тюрките и доста изненадващо - с турците. Това показва мащабно изследване на митохондриалната ДНК на българите. Резултатите са публикувани неотдавна в престижното научно специализирано списание "International Journal of Legal Medecine". Изследването е по съвместен проект на българо-италиански научен екип. От наша страна членове на екипа са проф. Драга Тончева от Катедрата по медицинска генетика при МУ-София и нейните две докторантки Сена Карачанак и Десислава Нешева, директорът на Института по микробиология при БА
 Сравнително отскоро в българската история започна да се дискутира въпросът за етногенезиса на съвременните българи. Старата теория на Златарски за ордата монголоидни тюрки, които се "вливат" в "морето от славяни", започна да дразни много нови изследователи поради наличието на няколко очевидни несъответствия, които произхождаха от тази теория. Първият, който по моето знание би камбаната и изрази мнение, че прабългарите са с индо-ирански произход, беше Петър Добрев. Разбира се, теорията му не беше добре приета сред университетските преподаватели в България, защото ако тя дори започнеше да се дискутира сериозно, това би означавало не просто да се пренапишат учебниците, но и да се признаят пропуски, грешки или откровени фалшификации в българската историческа наука.
 Днес продължават да се дискутират най-различни тези: Прабългарите са индо-европейци; Прабългарите са тюрки; Славяни няма, като терминът е измислен едва в средновековието. В античността срещаме термина склави, който означава роби и е название за социална принадлежност, а не e етническо наименование на народ; Славяните всъщност са траки; Днешните българи са наследници на траките; Възможно е траки и прабългари да са сродни племена и пр.
 Не е случаен фактът, че в динамичното ни съвремие, характерно с процесите на глобализация, все по-действен става стремежът на учените да познаят в дълбочина тайните на човека като биологичен дар на природата. На помощ идва

 новото направление в науката - генетичната генеалогия

 дава възможност да се проследи родословието на даден род стотици години назад. Звучи като твърдение от сферата на научната фантастика, но много от специалистите в тази област изказват мнението, че информационно-аналитичният ресурс на ДНК генеалогията гарантира най-точното, най-достоверното родословно дърво на всеки човек, при това с многохилядна времева граница назад. В това отношение е водещ международният проект на National Geographic - NGS Genographic Project, чиято цел e да открие чрез ДНК анализ човешките праотци от африканските родоначалници - около 60,000 години назад, до съвременното човечество. Участниците в проекта са събрали повече от 18,000 образци на ДНК от целия свят. Според "Family Tree DNA" нашето родословие е записано в ДНК, а тази информация е най-точната .
 България също се включи в световната тенденция на генно-генеалогичното изследване, макар и с два "центъра". Единият е създаден през януари 2008 г. към Genographic Project с наименованието Български ДНК-проект. Представен е от инж. физик Евгени Делев, със съдействието на Българо-Американска Асоциация - Чикаго:
 "Българският ДНК проект се стреми да натрупа база генетични данни за българи или за потомци на българи, чийто генетичен произход е български, катo при мъжете се проследява пряката мъжка линия (баща, дядо, прадядо и т.н.), както и пряката женска линия (майка, баба, прабаба и т.н.), докато при жените единствено пряката женска линия. Към този проект могат да се включат всички българи, живеещи извън територията на днешна България, като тези от Беломорска Тракия, Mакедония, Краище (западните покрайнини), северна Добруджа, Банатските българи, Бесарабските българи, българите, населяващи Украйна, Русия, както и емигрантите, живеещи в САЩ, в Австралия (гр. Аделаида) и др. Вторият център е в България - Националната генетична лаборатория, където от три години се работи по

 проект за изследване на митохондриалната ДНК на българите

 спонсориран от Министерството на образованието и науката (поради това и безплатен, за разлика от Genographic Project, където таксата за изследването е 100 долара). За съжаление научна кооперация между двата центъра не се осъществи.
 В разстояние на три години лабораторията е изследвала 500 мъже и жени, сред които са и десет души от Българската генеалогична федерация "Родознание". Какво показаха данните от 10-те ДНК-анализа?
 Хаплогрупа Н е Евроазиатска хаплогрупа. Честотата й е най-висока в Европа (между 40% и 60%), като се среща и в Сибир, Централна, Южна Азия, Северна Африка и Близкия Изток, но с по-ниска честота (5-30%).
 Предполага се, че е възникнала преди около 30,000 години в Близкия и Среден Изток, нейните представители достигат Европа преди около 20,000 години. По време на последния ледников период голяма част от заселниците в Северна Европа загиват, а други, мигрирайки на юг към Средиземноморието и Балканския полуостров, преживяват неблагоприятните условия. След края на ледниковия период (преди около 15,000 години), оцелелите представители на хаплогрупа Н отново населяват цяла Европа (т.нар. пост-ледникови експанзии в Европа).
 Хаплогрупа Н се свързва с разпространението на Граветската култура (преди около 20,000-25,000 години), която носи името на пещерата Ла Гравет във Франция. Характеризира се с изработка на инструменти от камък, предназначени за ловуване на големи животни (бизони, мамути, коне).
 Според данните на националния проект към хаплогрупа Н спадат 55,32% от българите .Н акад. Ангел Гълъбов и известният антрополог чл.-кор. Йордан Йорданов също от БАН.

Не сме славяни, идваме от Памир

 Теорията за индоевропейския произход на българите получи подкрепата и на ДНК анализа. Гените на българите са много близки до тези на народите в Памир. Това бе заключението на научната експедиция "Тангра", която събра генетични проби от жители на Афганистан и Таджикистан. Така към езиковите, антропологическите и археологически факти, теорията за индоевропейския произход на българите получи още едно потвърждение. Памир, а не западен Сибир, е прародина на българите - доказва "Тангра". С народите в Памир дори на пръв поглед си приличаме. И като лица и като бит, земеделски култури, фолклор. Но пък генетичните доказателства са най-неоспорими. Затова учените се постарали да вземат и проби за ДНК анализ в националната генетична лаборатория. Според учените хунският произход на българите от Сибир и Алтай е приет от официалната история съвсем хипотетично, без доказателства.

http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=213289&cat=11

 

ДНК като инструмент в търсенето на корените на гръцката цивилизация

Започната от Hatshepsut

Отговора: 0
Прегледи: 2291
Последна публикация Август 04, 2017, 22:24:27
от Hatshepsut
49% от кръвта на българите е тракийска, установиха швейцарци

Започната от Nordwave

Отговора: 15
Прегледи: 9917
Последна публикация Юни 02, 2009, 13:47:59
от Любомир Болгар
Изследвания за произхода на евреите

Започната от Петкан

Отговора: 1
Прегледи: 4520
Последна публикация Юли 29, 2017, 22:22:05
от Hatshepsut
ДНК

Започната от Hypathia

Отговора: 2
Прегледи: 5105
Последна публикация Февруари 24, 2015, 18:09:59
от Hatshepsut
Карта показва произхода на нациите според ДНК на хората

Започната от Hatshepsut

Отговора: 0
Прегледи: 3004
Последна публикация Февруари 24, 2014, 07:30:38
от Hatshepsut