ДКЕВР

 • 67 Отговора
 • 9013 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • *
 • 4467
 • +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
ДКЕВР
« -: Февруари 17, 2007, 05:49:01 »
Между 10 и 40 стотинки на абонат са надвзети със сметките за ток през януари в Западна България. В следващи сметки тези стойности ще бъдат компенсирани.
Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на парламентарен контрол, предаде БТА. Той отговаря на депутатско питане за контрола на цените от страна на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ спрямо топлофикационните и енергоразпределителните дружества. Надвзетите суми са резултат от закръгляване при последното облагане с ДДС във фактурите за потребения ток. ДКЕВР е дала на 14 февруари т.г. задължителни указания на "CEZ Електро България" да не се допуска изменение на крайните цени на тока за дневна и нощна енергия за бита, каза Калфин. Предписанията изискват фактуриране на консумираната електрическа енергия по цени с ДДС за разпределение и снабдяване, както и компенсиране на по-високите стойности на потребителите за месец януари. Вицепремиерът изтъна още, че не е в правомощията на ДКЕВР да извършва контрол по дяловото разпределение на топлинна енергия. По думите му не "Топлофикация София", а Министерството на икономиката и енергетиката контролира фирмите за топлинно счетоводство. След шоковите декемврийски сметки за парно енергийният министър Румен Овчаров назначи проверка на топлинните счетоводители. Досега обаче от нея все още няма оповестен резултат. Прокуратурата също започна проверка на топлинните счетоводители, но и тя не е приключила. http://dnes.dir.bg/2007/02/16/news1346625.html

*

Неактивен Amenhotep

 • Pharaoh
 • ****
 • 3556
 • +859/-21
 • Пол: Мъж
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
Re: ДКЕВР
« Отговор #1 -: Февруари 25, 2007, 22:40:52 »
София и Бургас ще имат нови цени на водата от началото на април, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. От март по-скъпо ще я продават дружествата в Хасково, Севлиево и Петрич . В София и Бургас поскъпването ще е с месец по-късно, защото регулаторът върна бизнес плановете на двете дружества за промяна.

В края на миналата седмица ръководството на "Софийска вода" и комисията обсъдиха новите тарифи и инвестиционната програма за следващите две години. Компанията предлага поскъпване на кубик вода с 40% до 1.02 лв. без ДДС и инвестиции от 79 млн. лв., съобщи секретарят й Иван Иванов. Той обясни, че това е условие за получаване на средства от програмата ИСПА и ЕБВР.

Разговорите за новите цени предстоят. Искаме "Софийска вода" да докаже, че ще вложи 37 млн. лв., коментираха от регулаторната комисия. Тя е изискала от компанията доказателства, че международните институции поставят тази цена като условие за финансиране. За да влязат в сила новите тарифи, дружеството трябва да направи публично обсъждане до 16 март. ВиК - Бургас, предлага водата да поскъпне със 17% за гражданите и с 9% за фирмите. Регулаторът ще вземе решение на 14 март.
----------------------------------------------------------------------------------------------

Тоя Шушулов е като предвестник на Ада. Където и да се появи името му, след него все върви някоя брутална финансова секира!


*

Неактивен Nordwave

 • Administrator
 • *
 • 4467
 • +1343/-0
 • Пол: Мъж
 • Web Master Site
  • Български националисти
 • Интереси: История
 • Зодия: Capricorn Capricorn
Re: ДКЕВР
« Отговор #2 -: Май 28, 2008, 18:13:59 »
Парите само за храна скачат с половин пенсия

МАРГАРИТА ВЪРБАНОВА

 Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще "освободи" цените на парното, тока и водата едновременно с поне 15% от 1 юли. Обясненията са, че природния газ е поскъпнал с 30% от 1 октомври м.г. до края на април, а цените на електричеството и водата останали заковани.
От регулатора определиха претенциите на ВиК дружествата и топлофикациите като основателни. Засега Националната енергийна компания иска 20% ръст на тока, трите енергоразпределителни дружества ЧЕЗ, E.on и EVN настояват за увеличение съответно с 9, 10.4 и 12 процента. Исканията на ВиК компаниите са услугите  да скочат с 4 до 50 на сто, някои все още не са обявили претенциите си.
"Предвид истеричното поскъпване на горивата в световен мащаб и кризата с храните, цените ще скочат в поносими за потребителите граници", заяви председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.
Какво е поносимо за най-бедните в ЕС обаче. По данни на Евростат за покупателната способност на гражданите на Евросъюза, публикувани преди месец, България е на последно място и в Европа, и на Балканите - тук сме след Македония, Албания и Сърбия. Българите получават най-ниските заплати, а харчат за храна рекордните 36% от доходите си. Всеки трети се труди в сивия сектор, 100 работещи у нас издържат 86 пенсионери, докато в Европейския съюз съотношението е 100 на 40. Инфлацията у нас стига вече 14%, а на есен, когато ще усетим голямото тотално поскъпване, ще е 16 на сто.  Прогнозите са на синдикатите и работодателски организации. За година само храните в България поскъпнаха с 21.8% срещу едва 4.3% в ЕС. Това у нас обаче е средното оскъпяване, зелето например скочи 3 пъти, олиото - с 93%, брашното -със 78 на сто, увеличение над 50% гонят яйца, пилетата, млечни продукти и колбаси.
Според експерти на КНСБ, наесен  четиричленно семейство само за храна ще трябва да заделя допълнително 93 лева. Какъв процент от доходите представлява това, всеки може да изчисли като знаем, че към 1 септември средната заплата у нас ще бъде 484 лв., а средната пенсия /с обещаното увеличение на 1 юни/ - 205.50 лв.
Сигурно е едно обаче, до 1 юли има доста време, в което топлофикациите, ВиК и енергийните компании ще извиват ръцете на ДКЕВР. Поскъпването на горивата и високият акциз на дизела са допълнителни аргументи в спора с колко да скочат цените на ток, вода и парно. Междувременно стана ясно, че Еврокомисията се
кани да вдигне двойно цените на електричеството.
Заради рекордно високите цени на петрола и газта ЕК готви нова енергийна стратегия. Според нейни експерти причината за увеличението е липсата на конкуренция на пазара на ток. На фона на тази тенденция в ЕС, исканията към днешна дата на трите ни енергийни компании за поскъпване на еленергията с 9-12% изглеждат направо скромни. Вчера от ЧЕЗ побързаха да предупредят,че ще следват конюктурата на европейския пазар на ток. E.on и  EVN също няма да останат със старите оферти.
Освен електричество, вода и парно, освен храните, през лятото ще поскъпнат и билетите за градския и извънградския транспорт. Увеличението в страната е с по 10 ст., в София - с 30 стотинки. От 1 юли билетът в столичния градския транспорт ще е 1 лев. Причината, обясни кметът Борисов, е в увеличените цени на горивата и предстоящото поскъпване на тока. Разчетите са направени върху сегашните заявки на ЧЕЗ, ако компанията поиска по-високи цени на тока, ще скочи и билетът за трамвая, обясни зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. От седмица автобусите до морето возят по-скъпо. За сравнение миналата година по същото време от София до
Бургас сме пътували с 30 % по-евтино, а до Варна - с 25 на сто. Тепърва ще става ясно с колко ще поскъпне междуградският превоз, заради готвената национална стачка на целия транспорт - автопревозвачи, тираджии, таксиметрови шофьори. Исканията на бранша са държавата да свали акциза на дизела, да намали цените
на горивата,
да оправи пътищата. "България е страната с най-ниски цени на горивата. Няма накъде да се отстъпва", заяви финансовият министър Пламен Орешарски. Бюлетин на Европейската комисия, публикуван при това на интернет страницата на икономическото ни министерство, опроверга министъра. В пет държави на ЕС дизелът е по-евтин от нашия: в Малта, Кипър, Литва, Латвия и Румъния. В две страни на общността пък цените на бензина са по-ниски: в Кипър и Латвия. Някои подробности променят картината не в полза на управляващите ни. Налозите у нас формират 49.1% от цената на бензина или 53 евроцента. В Естония, Малта, Румъния и Литва, където бензинът е по-скъп, акцизите са много по-ниски.
В дните на икономически трусове в държавата на икономическия министър Петър Димитров му се привидя, че  българите забогатяват. По ръст на развитие дори сме втори в ЕС, каза още той и обясни  високата инфлация и задаващия се ценови колабс след 1 юли с европейските пазарни тенденции. Според еврокомисар Кунева обаче, правителството не се справя със спекулата, злоупотребите и картелите. Комисията за защита на конкуренцията да обясни защо акцизите ни са сред най-ниските в ЕС, а цените сред най-високите, настоя тя. От антимонополния орган отговориха, че са проучили пазара на горивата и не са открили нарушения. http://www.vestnikataka.com/?module=displaystory&story_id=48368&format=html

*

Неактивен MAGADAN

 • ***
 • 610
 • +101/-15
 • Пол: Мъж
Re: ДКЕВР
« Отговор #3 -: Май 28, 2008, 18:41:09 »
Договорът с ГАЗПРОМ е до 2013 г. - ПРИ ФИКСИРАНИ ЦЕНИ !!!  Цената на водата е пряко свързана с цената на петрола  :-\  Или комунягите натягат гайката докато скъса резбата  :devil: :devil: :devil:

*

Неактивен Атила

 • *
 • 575
 • +151/-33
 • Пол: Мъж
 • Атила вожда на Велико-Българите
 • Зодия: Scorpio Scorpio
Re: ДКЕВР
« Отговор #4 -: Октомври 17, 2008, 12:24:48 »
Край на 3-месечното отчитане на тока

Този начин беше въведен от компанията ЧЕЗ за абонатите в София и Западна България през пролетта на тази година и се сблъска с гневната реакция на всички потребители.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) окончателно прекрати тримесечното отчитане на електромерите.

Този начин беше въведен от компанията ЧЕЗ за абонатите в София и Западна България през пролетта на тази година и се сблъска с гневната реакция на всички потребители. Сега регулаторът задължава дружеството да възстанови едномесечното отчитане на използваната електроенергия.

Енергийният регулатор задължи всички електроразпределителни дружества да отчитат електромерите само веднъж месечно на база реално потребена енергия.

Било е установено, че абонатите на ЧЕЗ не са били информирани както трябва за правата им при тримесечното отчитане. От ДКЕВР са категорични, че компанията не е разяснила детайлно мерките за прилагане на този метод.

Чешката компания изобщо не е наясно с механизма за формиране размера на междинните сметки и заплащането на прогнозните количества потребена електроенергия.

Заплащането на тока вече ще става само според реално потребените количества. Такова е изискването и на Европейската комисията и неизпълнението му би довело до сериозни санкции за страната, предупреди и еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева.

Отчитането на по-голям период от време е възможно само след изрично декларирано съгласие на потребителите, съобщи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.


Е крайно време беше тези от ЧЕЗ да се усетят че тази система е неефективна и никому ненужна. Ако в гърция и чехия така се отчита електроенергията, на тримесечие е тук не е гърция и чехия, а тук е все пак България лоша или добра, но си е България все пак.Редактирано от модератор: Добавен текста на материала от цитирания източник.
« Последна редакция: Март 20, 2012, 19:48:29 от Hatshepsut »

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8731
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: ДКЕВР
« Отговор #5 -: Април 10, 2010, 17:32:08 »
http://www.tvevropa.com/bg/news/analysis/view/24981
6 бона заплата. Животът е прекрасен, наистина

13 човека в Държавната агенция за енергийно и водно регулиране получават общо месечно 80 000 лева заплата, съобщи премиерът Бойко Борисов. Средно това прави по 6 153 лева и 80 стотинки месечно на глава и донякъде обяснява защо членовете на комисията приемат философски всяко увеличение на цените на тока, парното и водата. Ами то си е така, когато получаваш 6 бона заплата, дали ще даваш още 20 лева за ток практически няма значение.


Ad honores

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8731
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: ДКЕВР
« Отговор #6 -: Май 25, 2010, 17:22:47 »
http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/27624
"25.май.2010 / 14:40

Токът поскъпва минимално от 1-ви юли, природният газ и парното скачат с 20% и 15%
От първи юли природният газ ще скочи с над 20 процента, а парното с близо 15. Успокоителното за потребителите е единствено, че увеличението на тока, ако има такова, ще е минимално - до 5%. Това показват разчетите на ДКЕВР .
Поскъпването бе обявено на 25.05 от председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, въпреки че около седмица по-рано държавният регулатор оповести добрата новина за минимално намаление в цената на тока..."


Ad honores

*

Неактивен snayperi

 • **
 • 175
 • +50/-15
 • Пол: Мъж
Re: ДКЕВР
« Отговор #7 -: Май 25, 2010, 22:56:39 »
    Не ви ли прави впечатление че правителството което преди няколко месеца подгони енергийните дружества за измамите им и искаше да ги премахне като напълно ненужен посредник,сега изведнъж замълча и вече няма намерение да ги закрива.Що тъй съ изметна Батман Борисов и пое по друга партийна линия на поверената му от комунистите комунистическа партия ГЕРБ не знам.Явно че са му платили рекета и що да ги закача вече.Тъй щее тя.Ни като не сме Батман Борисов ще духаме супата докато той си събира рекетите.

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8731
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: ДКЕВР
« Отговор #8 -: Юни 09, 2010, 20:45:00 »
http://www.standartnews.com/biznes-biznes/parnoto_skacha_s_15_tokat_s_2-70751.html

Monkey Balls Funny :)

Слон Бърка На Дру Слон В .....


Когато уж разни националисти ходят да се трепят по трамваите,хвалби до бога,защото щели да ни спасят от нашествие на чужденци... ]:) ]:) ]:)
Ще спасят на бай Х"й топките...

Що не идат да го турят на "Енергото",като се правят на патриоти?
А това "Енерго"  също е на чужденци и то не по-малко гадни и алчни от всякаква друга измет.

Е,заради това ще ядем хурката,заради дребни душици и пишман философи и патриоти.Да хванат Емел Етем за крадливата пеперуда...


Или Кушлев за умрелия смок...


Щели да съборят на Доганов барбекюто... :-D :-D :-D
И ще му духнат на рязаният жезъл...


"Булгаргаз"=БулгаргЪз


 :-D :-D :-D

Малки свински душици...
Подкрепяме безрезервно всеки,който ни оножда...


Юзеирови ще правят не един,а сто паметника,защото са намерили мястото...най-хубавото...в кочината на прасетата.


Знаят за Азис и Ивана,ама кой е Димчо Дебелянов е загадка за мнозина.

Секс до дупка за българския потребител!!!

Да живее "Енергото"!


http://www.standartnews.com/biznes-biznes/parnoto_skacha_s_15_tokat_s_2-70751.html

"Парното скача с 15%, токът с 2%
Енергото с нечувани печалби, проверките намалиха жалбите от абонати
"
"От 1 юли топлоенергията поскъпва средно с 15%, а газът с над 20 на сто. Токът пък ще скочи с не повече от 1-2 на сто. Това заяви шефът на държавния регулатор Ангел Семерджиев пред депутатите от икономическата комисия в парламента.

Окончателно решение за цените трябва да се вземе до края на месеца. Оказа се, че исканото от "Булгаргаз" увеличение е 28%, а не 23. Освен скъпия долар за вдигането на цената влияе и увеличението при горивата, което дава ефект от около 11%..."

...
...
"Зад тези названия стоят някакви хора,но изглежда е по-лесно и по-демократично да бъдат наречени "Енерго","Булгаргаз",ДКВЕР,ВиК,"топлофикация" и т.н. заради това да няма персоналиация.
Мисля,че като редовно пре"бан потребител имам право да знам,кой е този,който ме оножда в името на собственото си благополучие.
Не приемам аргументи,че това е класифицирана информация,защото на сметката ми за тези онождачески услуги е написано името ми и адреса ми,а от другата  страна име няма,ама парите,които им плащам все пак отиват в нечий джоб...
Редактирано от модератор: Подмяна на невалиден линк с валиден.
« Последна редакция: Август 20, 2012, 21:22:34 от Hatshepsut »
Ad honores

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8731
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: ДКЕВР
« Отговор #9 -: Юни 10, 2010, 22:09:05 »
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6547752
Газът може да поскъпне почти с 25 на сто

"Държавното газово дружество "Булгаргаз" предлага цената на природния газ да се повиши с около 24 на сто от началото на юли.

Заявлението за цената през третото тримесечие е внесено в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, съобщи БТА. Поскъпването на газа ще се отрази и на цената на топлата вода и парното в страната, която ще се повиши с около 15 на сто. Цената на тока също ще се увеличи - с 2 процента от 1 юли.
През април министъртът на икономиката Трайчо Трайков внесе в МС предложение цената на природния газ да се повиши само с 5.88%.
 
От газовото дружество мотивират искането с по-високите през последните месеци цени на алтернативните на природния газ горива на международните пазари и на курса на лева към щатския долар.

В понеделник директорът на „Булгаргаз" Димитър Гогов поиска малко по-малко увеличение на цената на синьото гориво - с 23% . Това обаче било минималното поскъпване, обясни той. Тъй като предишното тримесечие Министерството на икономиката нареди на "Булгаргаз" да продава по-евтино от утвърдените от държавния регулатор цени, реалният скок на газа би трябвало да е с 29%, твърдят от „Булгаргаз".

Ако ДКЕВР приеме искането на доставчика, следващите три месеца 1000 куб. метра от синьото гориво ще се продава за 566 лв. без ДДС.

Преди около месец председателят на регулатора Ангел Семерджиев изрази предположение, че от газовото дружество се бавят с оповестяване на предложението си за поскъпване на природния газ през третото тримесечие, тъй като търсели възможности да не бъде стресирано обществото."

...
...
След като Гюнтеровците и чехите получиха поредната хапка от тялото на изпосталелия българин,дойде ред и на държавния октобод да забие клюна си в оставащите телеса.
А тези,които "търсели възможност да не бъде стресирано обществото",нека да обявят своите заплати!

...
...
http://www.karierist.com/news/bulgaria/606-lv-e-bila-srednata-zaplata-u-nas-v-kraq-na-2009-a
606 лв. е била средната заплата у нас в края на 2009-а

"606 лв. е средната работна заплата в България за четвъртото тримесечие на миналата година, като в сравнение с предходните три месеца тя се е повишила с 3,9 процента, съобщават от НСИ.

Най-голям е ръстът на заплащането в добивната промишленост – 13,7 на сто, следван от този в сектора на финансовите и застрахователни дейности – 11,2 на сто и в операциите с недвижими имоти – 8,8 процента..."


...
...
Ако предложението на "Булгаргаз" се приеме от т.нар.регулаторен орган това си е чист държавен рекет и нищо друго.


Ad honores

*

Неактивен Norton

 • ***
 • 653
 • +2/-0
 • Зодия: Taurus Taurus
Re: ДКЕВР
« Отговор #10 -: Юни 10, 2010, 22:32:08 »
Интересно, каква е цената на природния газ в другите страни и какво е съотношението там между цена/заплата.

*

Неактивен omerzen

 • ****
 • 4260
 • +562/-46
 • Пол: Мъж
 • България на българите
Re: ДКЕВР
« Отговор #11 -: Юни 11, 2010, 12:35:32 »
Зависи чия заплата бе колега Norton! Ако доходите на всеки българин са такива като на Бат' Бойко , колко му е!
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

*

Неактивен Norton

 • ***
 • 653
 • +2/-0
 • Зодия: Taurus Taurus
Re: ДКЕВР
« Отговор #12 -: Юни 11, 2010, 12:58:53 »
И това доживяхме да прочетем:

Отоплението на ток ще стане по-евтино от парното

Средната цена на топлинната енергия се очаква да бъде около 81-82 лв. за мегаватчас без ДДС, което е по-високо от цената на нощната електроенергия.

Това каза по време на обществено обсъждане на новите цени на електроенергията в ДКЕВР Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, предаде БТА.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че тази година ще бъдат утвърдени крайни тарифи на електроразпределителните дружества. Той увери, че няма да се допусне надвишаване на цената на парното над цената на нощната електроенергия. Само преди 2 дни шефът на ДКЕВР обяви, че токът ще поскъпне с около 2% а парното с около 15% заради очакваното голямо увеличение на цените на природния газ - с над 20%, от юли. Първоначално експертите на ДКЕВР бяха сметнали, че електоенергията трябва да се повиши с 5%.

Възниква въпросът какво се калкулира в цените на тока, коментира Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива. Предпазвайки потребителите от по-високо увеличение на цените на тока дали не ги излагаме на риск от влошаване на качеството на електроснабдяване, запита още той.

Председателят на ДКЕВР увери, че в никакъв случай качеството на доставките на електроенергия няма да бъде влошено или намалено след 1 юли 2010 г.  Семерджиев съобщи, че резултатите от проверката към момента показват, че реалните приходи на ЕРП-тата превишават прогнозните приходи.

В цената на тока от години се калкуират технически загуби, сред които несъбрани плащания и други разходи, които са ангажимент на електроразпределителните дружества и не би трябвало да се плащат от потребителите, заяви Павел Кърлев от Федерацията на потребителите.

*

Неактивен Norton

 • ***
 • 653
 • +2/-0
 • Зодия: Taurus Taurus
Re: ДКЕВР
« Отговор #13 -: Юни 18, 2010, 10:34:30 »
Хората говорят, хората се вълнуват и не спят. Много се радвам когато попадам на такива постове. Защото не стига да си просто бунтар с будна мисъл и вродена дързост. Трябва да си прозорлив и от време да усещаш тенденциите. Някой трябва да говори! Право ни е! Навън е война. Тиха, но безмилостна. Свирят финални акорди за българският народ, повечето е загубено продадено. И най-лошото е, че който и да си изберем да ни управлява, единственото, което правят за нас е да гледат убийството ни. И ни милват по челото, докато агонизираме.


Такса "Мощност"
 
Тъкмо бяхме се успокоили, че всички възможни хитроумни начини, да ни увеличат цената на тока са се изчерпали. То не бе Дневна Тарифа, то не бе нощна ..., то не бе "ПРЕНОС", то не бе "ДОСТЪП", то не бе "ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ" ... Забравих ли нещо ? Ааа накрая за десерт 20% ДДС. Като че ли ние гражданите, тази енергия я ползваме за производствени цели !

Сега обаче се оказа, че твърде лекомислено сме подценили неизчерпаемото въображение на герберите, да измислят все нови и нови начини, методи и прийоми, за да ни окачат по още една раничка.

Значи ЕРД-та губели от онези злодеи с вилички и стари къщички, които почти не потребявали ток. Нарочно не потребяват за да не плащат - мммамицата им долна ! Аааа чакайте вие, пиленца на батко ! Ползваш не ползваш, ще плащаш такса мощност, щото имаш електромер. А циганите като нямат електромери ?! Еее ми щом нямат, няма да имат и такса ! То от само себе си се разбира. Ще плаща само българинът-фашист.
 
Българинът има електромер, но не потрябва !
Сиганинът пУтребява, но няма електромер !
Абе равновесие требе да има ...

Така и не разбрах, защо гражданите които ползват ел. енергия, и то по 1000 - 2000 квтч. на месец, също ще плащат такса-мощност ?! Нали беше само заради тези, които не ползват ?! Логиката тук нещо я няма. Също така не разбрах, как така като обложат милиони електромери с по 2 левчета на месец, приходите на ЕРД-та нямало да се увеличат ! Тези пари да не са за баба ми ?!

Да, на запад имат такса-мощност, но тя е с друга цел. Всеки предварително заявява, каква средна мощност ще потребява на месец. В резултат му определят и цената, чрез РАЗЛИЧНА такса. Ако например си писал 1 000 квтч. на месец, а си потребил 2 000, к'во става ? Първите 1 000 си ги плащаш по малката такса мощност, а вторите 1 000 ти излизат по-соленичко. Но тук пак уравниловка. И пенсионера, дето некролога му се показва от джоба, и червенобузестия дебелосерко, собственик на 9-етажно хотелище, ще плащат ЕДНАКВА такса мощност ! Кой бе се сетил, че ГЕРБ е власт на най-едрата милиционерска олигархия !

Ето как ни "обиждат" в милата ни Родина  (в левчета) :
Цифрите съм ги взел, от последната ми фактура,
на "ЕВН БЪЛГАРИЯ ЕЛЕКТРОСНАБДЯВАНЕ" АД гр. ПЛОВДИВ

1) Дневна тарифа       - 0,09322
2) Пренос                  - 0,04629
3) Достъп                  - 0,00527
5) Зелена енергия      - 0,00212
6) Тръпнем и чакаме  ...
-------------------------------------------
Общо                        - 0,14690  + 20% ДДС  = 0,17628  = 17,6 стотинки / квтч

1) Нощна тарифа        - 0,04407
2) Пренос                  - 0,04629
3) Достъп                  - 0,00527
5) Зелена енергия      - 0,00212
6) Тръпнем и чакаме ...
------------------------------------------
Общо                          - 0,09755 + 20% ДДС = 0,11706 = 11,7 стотинки / квтч

Забележете, че при нощната тарифа, цената за пренос, е по-голяма отколкото цената на самата енергия !


Циганин от с. Каменар - Варненско, краде ток стъпил на няколко цигли.
Вижте че ел. стълб, е вътре в двора на Бай Мангау ! (за удобство)
В таблото има 2 електромера, но само като свидетели.
И луминисцентна лампа, та да му свети нощем ... да съ ни спъни !


Спомням си, че преди 1989 г. във ВМЗ-Сопот работниците взимаха заплати над 600 лв. (без премиите)
Сега г-н Премиер, работниците в Сопот не са взимали заплатите си по 360 лв. средно, от месеци.

Спомням си, че тока преди 10 Ноември бе 2,2 ст. дневен и 1,1 ст. нощен.
Но тока сега е  17,6 ст. дневен и 11,7 ст. нощен.

Почти 9 пъти е поскъпнал, спрямо дохода за това време.

Тоест  цената-потребител, за която вие говорите от 14,6 ст. / квтч е вярна и точна, като средно-аритметично от горните 2 цифри. Но средната цена е още по-висока, защото има и "върхова" енергия, за фирми с над 50 души персонал, и над 19,5 млн. лева оборот. Тази трета тарифа е 19 ст. / квтч., и то преди облагането с ДДС !

Нямам достъп до данните на БЕХ и подчинената му НЕК, а и техните сайтове са повече от скромни. Ясно защо. Ние българските граждани, не бива много да знаем, и да си пъхаме гагата където не ни е работата. Ние сме само овце за стрижене. Но все пак, след като прегледах доста сайтове, стигнах до следните изводи, които споделям с вас и с читателите. Дано грешките ми не са решаващи, а ако има такива моля да бъда поправен :

1) КОЛИЧЕСТВО ПРОИЗВЕДЕНА ЕНЕРГИЯ
В сайта "Пазари" от 31 Март 2010 г. намерих следното:
"В същото време произведената електрическа енергия от ВЕИ (възобновяеми е. източници) през 2009 г. се равнява на 3,711 млрд. / квтч., което е 8,7% от брутното производство на електроенергия в България."

Значи енергията от АЕЦ и ТЕЦ е остатъка до 100%, или 91,3%. Сега просто тройно правило.  Х = 3,711 х 91,3 / 8,7 = 38,944 млрд. / квтч. Прибавяме и горните 3,711 млрд. / квтч., от ВЕИ и получаваме ценната цифра 42,655 млрд. / квтч.
Тоест през 2009 г. в БГ са произведени, 42 милиарда и 655 милиона киловатчаса. От тях почти 9% са от ВЕИ, 34% от АЕЦ, и останалите 57% от ТЕЦ.
Запомнете тази цифра г-н Премиер - 42,655 млрд. / квтч.

2) КОЛКО ЕНЕРГИЯ СЕ РАЗДАВА БЕЗПЛАТНО ?
Г-н Премиер, отдавна в Интернет се пише, че "безплатната" енергия в БГ, не пада под 6 млрд. / квтч годишно. Реших да проверя тази цифра.

Количеството продадена електрическа енергия от НЕК през 2008 г. възлиза на 27,557 млрд. / квтч.. А произведената през 2009 г. е 42,655 млрд. / квтч. Разликата е 15 млрд. / квтч. В един от докладите на НЕК пишеше, че узаконява "загубите" на ток, така ... при пренос почти 1 млрд. / квтч, а при разпределението 2,4 млрд. / квтч. Сваляме тези "загуби" от разликата 15 млрд., и получаваме "безплатна" ел. енергия от 11,6 млрд. / квтч на година. Два пъти повече от онези 6 млрд.

Къде отива "безплатния" ток ? Ами най-големите крадци са полу -държавните мастодонти като ВМЗ-Сопот, Кремиковци, БДЖ и други подобни.  Както и прословутите цигански квартали, където никой не плаща ток и вода. Но аз смятам, че подобни неплащащи "клиенти"  на НЕК, са и хотелските-комплекси, и замъците на Олигархията.

Ах... как забравих. Проверете г-н Премиер, каква част от "безплатния" ток се изнася, и се продава нелегално в чужбина. Нали именно при такъв опит, бяха застреляни през Ноември 1994 г., на един мост в Истанбул, четирима българи енерго-мафиоти. Забележете, че заедно с частните износители на ток от фирма "Фльорир", е бил и Никола Петев, тогава главен диспечер на НЕК. Убиецът Джабак Атак, след това бе намерен обесен в килията си !
Запомнете тази цифра г-н Премиер - 11,6 млрд. / квтч

2) ЦЕНИТЕ
Цените - ах цените ! Определянето на цените от ДКВЕЕР, е направено по такава методика, че да не може да се разбере нищо. Големите ВЕЦ дават почти безплатна енергия. А техния дял е 9%. Следва АЕЦ - Козлодуй, с около 2 ст. / квтч. А този ток е 34 % от общия.  След това обаче се прави микс, "РАЗПОЛАГАЕМА МОЩНОСТ " на малко над 5 ст. / квтч., заради по-скъпия ток от ТЕЦ.

После идва ПРЕНОСА, който е 1 ст. / квтч. И тока става 6 ст. / квтч.


Ето какво казва адвокат Незрет Бабучев на 2 Април 2007 г.
"Установява се че НЕК изнася български ток за периода (от 1 юли 2004 г.) на обжалваното решение (б.а. С - 010/2004), и е получила от продажбата на ток 330 624 000 лева. За тези пари е продала 5 494 955 000 киловатчаса. Като разделим сумите, виждаме, че всъщност цената на един киловатчас, изнесен в Гърция, Турция и Македония, е шест стотинки. А българите през този период сме плащали киловатчаса по 17 стотинки... "


Значи г-н Премиер, БГ продава на съседите си ток по 6 ст. - точно колкото струва с преноса. Тоест, без никаква печалба. Просто работа да се върши. И да дишаме пушеците на ТЕЦ-те. За какво ни е тогава Белене ?! Да изнасяме още повече ток, пак без печалба !

След това идва още една стотинка за РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ, по ниско-волтовите мрежи. Тока става вече 7 ст. / квтч. Добре.

Изтече инфо, че в договорите с ЕРД-та, БГ им е обещала 15% ПЕЧАЛБА!  И таз добра. Върху 7 ст. 15% прави още 1 ст. Прибавяме я и нея, и тока става 8 ст. / квтч.

Остана ли още нещо ?! Ааа ДДС 20 % върху 8 ст. и НАКРАЯ тока достига 9,6 ст. / квтч.

Нооооо ... Ноооо ... до 14,6 ст. / квтч., остават още точно 5 стотинки ПЕЧАЛБА, на всеки киловат / час. С други думи, оскъпяват вече скъпия ток с едни още 52% !
Запомнете тази цифра г-н Премиер ... 5 стотинки !

3) КОЛКО Е  ПЕЧАЛБАТА ?!
Дайте да видим най-напред, за каква сума става въпрос.
Количеството продадена електрическа енергия от НЕК през 2008 г. възлиза на 27,557 млрд. / квтч. От тях 4,768 млрд. / квтч., са изнесени на външния пазар. Значи на вътрешния пазар, е продадена разликата от почти 23 милиарда киловатчаса.
23 млрд. по 5 стотинки, прави скромната сума от 1 млрд. 150 милиона левчета печалба ! Годишно !!
В горното число, не влизат печалбата на ЕРД-та и ДДС-то !!!
Запомнете и тази цифра г-н Премиер - 1,150 млрд. лв.

4) КЪДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ НАД МИЛИАРД ГОДИШНО ?!
Но да продължим с интервюто на Нели Статкова, с адвокат Незрет Бабучев от 2007 г.

" Говореше се, че печалбите от тока са обвързани със заема от Световната банка ...
- В предходното решение за електрическата енергия, когато за съжаление съдът се произнесе по целесъобразност, а не по законосъобразност, действително бяха упоменати и Международният валутен фонд, и Световната банка. Но едно споразумение, за да бъде част от вътрешното право и съдът да мотивира решенията си въз основа на него, трябва да бъде ратифицирано със закон от Народното събрание. Щом като няма такава ратификация - не може да бъде нормативен акт, не може да бъде мотив, база за вземането на решения. Това са основни неща. В противен случай, за съжаление, ние си плюем върху нашия суверенитет. Какво е това устно споразумение?!? Да не се изразявам по-грубо, но устно се правят само някои неща от интимен характер ... ! "


Аааааааааа, ето къде било заровено кучето ! Значи ние плащаме по 5 стотинки отгоре на всеки киловат, 52% оскъпяване, за да хрантутим с лихви, онези задници от МВФ и СБ !! Такава била работата ... Ако българина плати 146 лв. месечна сметка за ток, 50 лева от тях са за банкерите от Уолстрийт.

Че действително има такъв заем, личи и от годишните доклади на НЕК, в които пише че компанията редовно обслужвала кредитите си към банките-кредиторки ! Но се премълчава, не само кои са тези банки, но и какъв е годишния размер на платените лихви ...

Господин Премиер, веднага проверете кои и кога са изтеглили заем от МВФ и СБ, на гърба на НЕК, заобикаляйки Народното събрание. Искаме имената. И им предложете да отърват раираните ризи, но само при едно условие. Лихвите, които са обещали на евреите, да си ги плащат те лично.


Главата на хидарата: на преден план Галина Тошева - изпълнителен директор на БЕХ
Отзад Мая Христова - Председател на Съвета на Директорите на БЕХ


Борисов : "В същото време БЕХ обявява печалба. На базата на печалбите се раздават дивиденти. Не искам да говоря, че има консултантски договори по 700 лева на час  от държавно на държавно предприятие през
консултанти. "

Breaking News : Горепоказаната Галина Тошева от днес вече не е И.Д. на БЕХ. Уволнена е. Тя бе известна в енергетиката като "Главен специалист по бордовете", тъй като участваше в бордовете на всички дружества, за които се сетиш. Така си е докарвала заплата, от няколко десетки хиляди лева на месец ! (без комисионните)
Но не я жалете. Бившия министър Петър Димитров им е подписал анeкс, че ако ги уволнят предсрочно, трябва да ги обезщетят с 36 заплати накуп ! Ама 36 заплати от всеки борд, в който са участвали. Вие к'во си мислите ?!

http://lambo.blog.bg/politika/2010/03/10/razbrahte-li-nai-novoto-imame-si-taksa-moshtnost.508340
http://lambo.blog.bg/politika/2010/04/08/g-n-premier-s-pechalbata-ot-skypiia-tok-hranim-uolstriit.525132Редактирано от модератор: Подмяна на невалидни линкове с валидни.
« Последна редакция: Февруари 08, 2013, 08:50:48 от Hatshepsut »

*

Неактивен Петкан

 • *
 • 8731
 • +1305/-105
 • Пол: Мъж
 • България преди всичко!
Re: ДКЕВР
« Отговор #14 -: Юни 18, 2010, 18:10:02 »
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2007:0735:FIN:BG:HTML
"...Член 1

Държавите-членки предприемат необходимите мерки, за да гарантират, че предприятията, които доставят газ Ö или Õ електричество на промишлени крайни потребители, както са определени в приложения I и II, съобщават на Ö Статистическата служба на Европейските общности (Евростат) Õ чрез формуляра, предвиден в член 3:

1) цените и условията за продажба на газ и електричество за промишлени крайни потребители;

2) използваните ценови системи;

3) разпределението на потребителите и съответните обеми по категории на потребление, Ö гарантиращи Õ представителността на тези категории на национално ниво.

Член 2

1. Предприятията, посочени в член 1, събират данните, предвидени в член 1, параграфи 1 и 2, на 1 януари и на 1 юли всяка година.

До два месеца тези данни, изготвени в съответствие с разпоредбите на член 3, се изпращат на Ö Евростат Õ и на компетентните органи на държавите-членки.

2. Въз основа на данните, посочени в параграф 1, всяка година през май и ноември Ö Евростат Õ публикува в подходяща форма цените на газта и електричеството за промишлени потребители в държавите-членки и използваните за целта ценови системи.

3. Информацията, предвидена в член 1, параграф 3, се изпраща на всеки две години до Ö Евростат Õ и до компетентните органи на държавите-членки..."


Ad honores

 

Powered by EzPortal