Автор Тема: Сдружение "Радко"  (Прочетена 11197 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Радко

 • ιYι Свободен- Социален- Национален! ιYι
 • Adviser
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1225
 • Карма: +503/-21
 • Пол: Мъж
 • ιYι Не предавай, не лъжи, обичай Родината! ιYι
  • Ген. Христо Чаракчиев
 • Интереси: Националсоциализъм
 • Зодия: Aquarius Aquarius
 • Religion: Atheism Atheism
Re: Сдружение "Радко"
« Отговор #15 -: Юни 10, 2010, 17:09:24 »

▲ Сан-Стефанска България
Парадоксално, но сърби и гърци ни върнаха още по-назад в нашето културно и църковно проспериране от турците, казват от организацията на българите в Македония РАДКО, които днес правят първия си митинг пред НС в София.

Резолюция от българския парламент за заклеймяване на македонизма и водене на нова национална политика искат Български организации от Република Македония, начело с нелегалната организация на българите в Македония РАДКО. Те настояват за среща с шефа на парламента Цецка Цачева днес. Преди срещата българите от Македония ще проведат митинг от 11 часа на площад "Александър Невски", заедно с гражданското движение "Социална солидарност", което вече четвърта година, всеки четвъртък е на площада. Мотото на митинга е: ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА НА ВИСОК ГЛАС ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА! За защита на каузата "Спаска Митрова".

България трябва да има ясно становище за истината за "македонизма" и да създаде специална държавна политика пред  света и Европа.

От РАДКО напомнят, че македонизмът е идеология, създадена от болшевишката съветска линия на БКП от началото на 30-те години на 20-ти век. Българските комунисти от БКП начело с Г. Димитров създават македонизма, под въздействие на новата теория на КПСС и Сталин от началото на 30 те години "за нациите и етносите". Коминтерна поверява изготвянето на резолюция по македонския въпрос на поляка Валецки, които "няма и понятие по македонския проблем". Димитър Влахов (рядко срещан в световната история предател) му помага с изготвянето на резолюцията, която е утвърдена на 11 януари 1934г. на заседание на Политсекратариарта на Комунистическия Интернационал с протокол 207. РАДКО настоява държавата България в духа на "официална национална политика" да заклейми пред Европа и света "македонизма" като извънредно престъпно създание на БКП и КПСС, водещо до денационализация, унищожение на държавата, геноцид, опасност от териториално разделение, аспирации към чужди земи, дори военни конфликти - което е абсолютно забранено по международното право и 60 годишната практика в Европа след Втората световна война до сега.

Да се осъдят всички управления на Р България след 1989 г., които не са създали противодействаща на "македонизма", нова официална политика на Р България за отричане на "македонизма", в поддръжка на българщината и спиране денационализацията на Българската народност в Македония, искат от РАДКО.

Според един от организаторите на митинга, д-р Георги Генов - н.с.І ст. в БАН и задграничен представител на РАДКО "вече е време българската държава на висок глас да каже: "Стоп на македонизацията над българите". Ние нямаме за цел да убеждаваме инакомислещите в правотата на своето дело, но искаме да защитим нашите си права, завещани ни от бащи и майки - да се наричаме българи, добавя той за Frognews.bg. Желаем да има равноправие за македонския българин; отваряне (там, където е възможно) на културно-просветни учреждения и на църковни такива; желаем да ни се върнат правата, които имахме в границите на Османската Империя. Някои ще кажат :"Какъв парадокс - но това е истината - сърби и гърци ни върнаха още по-назад в нашето културно и църковно проспериране от турците...", продължава Генов.

Митингът е посветен и на предстоящото в понеделник съдебно дело (второ по ред, за обида на съда) срещу Спаска Митрова. Заплахата, която я грози, е присъда от 2 до 5 години затвор. От РАДКО апелират: "Стига тайна дипломация! Стига заблуди! Нека се обединим като нация срещу тази поредна гавра и да кажем :"Дотук! Не можем повече да понасяме вашите издевателства върху едно крехко момиче!", апелират от РАДКО.

Резолюция от митинга ще бъде внесена при председателя на НС Цецка Цачева, във Външно министерство и в Агенцията за българите в чужбина.

Frognews.bg напомня, че това е първият официален митинг на РАДКО на българска територия. От организацията твърдят, че са македонски правен субект (макар и нелегализиран, въпреки препоръката това да бъде извършено от съда в Страсбург).

"Молим, да ни помогнете в този труден момент, за да не ни проклинат децата ни в бъдеще! Да не ни прокълне Господ - за овчедушието ,с което от години гледаме!" апелира чрез Frognews.bg Георги Генов.

http://frognews.bg/news_24381/Makedonski_balgari_Varnete_ni_pravata_koito_imahme_pone_v_Osmanskata_Imperiia/
« Последна редакция: Октомври 27, 2016, 07:13:23 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7106
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Сдружение "Радко"
« Отговор #16 -: Януари 20, 2012, 06:38:58 »
Учредяват РАДКО в София

До

- Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев;

- Министър-председател г-н БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ;

- Вицепремиер и министър на вътрешните работи г-н ЦВЕТАН ГЕНЧЕВ ЦВЕТАНОВ;

- Министър на външните работи г-н НИКОЛАЙ ЕВТИМОВ МЛАДЕНОВ;

- Министър на отбраната г-н АНЮ ЗАПРЯНОВ АНГЕЛОВ и

Министър на образованието, младежта и науката г-н СЕРГЕЙ СИМЕОНОВ ИГНАТОВ

Уважаеми Господа,

Асоциация РАДКО - Охрид, Р. Македония има честта да Ви покани на Учредителното Събрание на Асоциацията Иван Михайлов РАДКО - София, Р. България, което ще са проведе на ден 20.01.2012 г., 18 часа, в читалище "Славянска беседа", адрес: ул.. "Раковски" 127 София.

С появата на асоциацията РАДКО за първи път след обявяване на самостоятелността на Р. Македония се институционализира група от македонски граждани, които не само че открито декларират собствената си българска духовно културна идентичност, но и я анализират и критично се отнасят към официалната македонска историография, с цел да осветлят обективно историческото минало, да разобличат лъжите и да повдигнат отново българския възрожденски дух на Македония.

Асоциацията РАДКО се създава за защита и реализация на национално културни и политически права, интереси и убеждения на Българите от Р. Македония. Асоциацията се занимава с популяризиране и реализация на идеите на Македонското освободително движение. Основателите на асоциацията я наричат РАДКО – това е най-често използваният псевдоним на последния водач на Македонското освободително движение Иван Михайлов.
Асоциацията РАДКО е създадена с решение на Събранието на основателите на 24.05.2000г..

Асоциацията беше регистрирана в "Регистъра на асоциации" на 19.06.2000г. при № 18/2000 с Решение на Основният съд - Охрид.
Конституционният съд на Р. Македония на 21.03.2001г. обяви за нищожни програмата и устава на асоциацията. Това Решение на Конституционния съд бе публикувано в Сл. Вестник на Р.Македония № 27 от 10.04.2001г ..
Асоциацията, недоволна от Решението на Конституционния съд на Р.Македония, депозира жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Жалбата бе регистрирана под № 74651/01 на 04.10.2001г ..
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) на 15.01.2009г. се произнесе, че Р.Македония е нарушила Европейската конвенция и правото на сдружаване.
Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) с писмо от 05.05.2009г. информира асоциацията РАДКО че решението, взето на 15.01.2009г. влиза в сила, защото Р.Македония не се жалила на горе посочената присъда.

На основание на член 18 и 19 от Закона за асоциации и фондации (Сл.Весник на Р.Македония № 31/98), Събранието на основателите на заседанието проведено на 05.07.2009г. реши да поиска пререгистрация на РАДКО.
Със съдебно решение на Върховния съд на Р.Македония УЖП.бр.940/2010 от 17.05.2011г. РАДКО спечели делото срещу Решението за не регистриране на асоциацията, прието от Централния регистър на Р.Македония на 31.07.2009 година.
Централният регистър на Р.Македония с ИЗВЕСТИЕ брой 08-3513/3 от 25.07.2011 поиска нова цялостна документация за пререгистрация на асоциацията в срок от 30 дни след получаване на писмото.
Въз основа на член 16 от Закона за сдружения и фондации (Сл.Весник на Р. бр.52 от 16.04.2010 г.), а на основание на ИЗВЕСТИЯТА брой 08-3513/3 и брой 08-3513/4 от Централния регистър на Р.Македония, Събранието на основателите на заседанията проведени на 02.08.2011г. и на 06.09.2011г. реши да поиска пререгистрация на асоциацията..

С решение от 07.10.2011г. Централният регистър на Република Македония за втори път отхвърли регистрацията на асоциацията РАДКО въпреки решенията на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Върховния съд на Р. Македония.
По тази причина искаме асоциацията да бъде регистрирана в Р. България, за да имаме легитимност в една държава членка на Европейският съюз.

Основните задачи на РАДКО са:

- Българите от Р.Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;
- Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;
- Популяризиране на Българската история и култура;
- Възобновяване на необходимите традиционни културно-образователни и църковни институции в Р.Македония по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Р.Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности;
- Защита от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;
- Защита на Българите в Р.Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид;
- Възобновяване на духовното и културното единство на Българите от Р.Македония и Българите от Р.България.
(Пояснение: духовното и културното единство на българите от Р.Македония и българите от Р.България може да се осъществи само тогава, ако са реализират предварително казаните основни задачи на РАДКО, за да можем утре да говорим за единно българско духовно културно пространство, както днес говорим за единно немско духовно културно пространство, както е в Германия, Австрия и Швейцария.)
Това означава, че основните задачи на РАДКО просто казано могат да се сведат до две основни изисквания:
- Признаване на правото на държавност на Българите от Р.Македония и
- Признаване на културната автономия на Българите от Р.Македония, която имахме още от времето на Османската империя.С уважение:

Асоциация РАДКО - Охрид
Председател
Владимир Панков

http://www.dnesplus.bg/News.aspx?n=553861
« Последна редакция: Януари 20, 2012, 06:40:50 от Hatshepsut »

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7106
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Сдружение "Радко"
« Отговор #17 -: Март 11, 2014, 19:49:30 »
Българите в Македония си искат езика


Българите от Македония не искат повече да бъдат образовани с фалшифицирана история и с един език, който с конституцията в република Македония се нарича „македонски език", а служи като основно средство за дебългаризация на Вардарска Македония.

Това заявиха от асоциацията РАДКО на пресконференция в София.

Те са категорични в искането си да имат същото образование, както в България с използването на български книжовен език.
„Ние, българите в Македония, искаме един от официалните държавни езици в република Македония да бъде и българският книжовен език", подчертаха те.

Председателят на асоциацията Владимир Панков поясни, че българите в Македония искат да им се признае правото на държавност и да имат културна автономия.
Той изтъкна, че по времето на османската империя са имали културна автономия, имали са български църкви и образователни институции.
Когато дойдоха сърбите  в Македония, църквите и училищата бяха забранени и закрити и оттогава ние нямаме българско образование, каза Панков.
Той изрази недоумение защо в 21 век някои да нямат право да си учат майчиния книжовен език.

Владимир Панков съобщи още, че македонската организация РАДКО възнамерява да се регистрира и в България.
„Това ще бъде политическа организация, но не политическа партия", каза той и подчерта - „Искаме да бъде легитимна на основание на законите в България".

http://news.ibox.bg/news/id_1768166343

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • Administrator
 • Veteran
 • *
 • Публикации: 7106
 • Карма: +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
 • Religion: Paganism-Egyptian Paganism-Egyptian
Re: Сдружение "Радко"
« Отговор #18 -: Октомври 27, 2016, 07:11:27 »
УСИЛИЯТА ЗА ЗАПАЗВАНЕ ИДЕНТИЧНОСТТА НА БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ
СЕ УВЕНЧАХА С НОВ УСПЕХ!

Въпреки 16-годишните забрани, провокации и брутални анти-български прояви срещу защитниците на българската кауза в Македония, справедливостта най-после възтържествува! Съгласно постановлението на Европейският съд за Човешки Права в Страсбург, македонските власти (с Решение на Централния Регистър в Скопие N-30120140031889/ 06.10.2016.) признаха правото на легитимност на Асоциация “РАДКО”

Делото на Владимир Панков и неговите съмишленици е достойно за уважение и подкрепа от всички които милеят за правото на самоопределение,, независимо от страните, които обитават. Въпреки неимоверните препятствия, пред които бе изправена тази про-българска организация, тя премина през тях с много усилия и воля, като даде нова надежда за запазване на българското самосъзнание и език в Македония. Това е поредното доказателство, че когато духът у човека е окрилен от правдивостта на каузата, за която се бори, то никакви пречки не са в състояние да спънат постигането на целите му.

Скъпи приятели от Бавария, нека всички да поздравим събратята ни от Охрид и да се присъединим към силата на духа им, с която не спират да подържат високо знамето на българското самосъзнание в Македония, въпреки неизброимите страдания, препятствия и заплахи, на които те са били подлагани досега. Ние много се надяваме, че човешките и гражданските права на българите в Македония ще бъдат гарантирани и окончателно защитени.


Владимир Панков, Председател на Асоциация “РАДКО”:

НИЕ, БЪЛГАРИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ, НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ДА БЪДЕМ ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ И В БЪДЕЩЕ”“Основните задачи на Асоциацията на граждани за запазване на идентичността на българите в Македония „РАДКО – ОХРИД“, са:

• Българите от Република Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;

• Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;

• Афиширане на Българската история и култура;

• Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции в Р.Македония по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Република Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности;

• Защита от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;

• Защита на Българите в Република Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид;

• Възобновяване на духовното и културното единство на Българите от Р.Македония и Българите от Р.България.

Това означава, че основните задачи на “РАДКО” просто казано може да се сведе до две основни изисквания:

• Признаване на правото на държавност на Българите от Р.Македония

• Признаване на културната автономия на Българите от Р.Македония която те имаха от времето на Османската империя. “

http://orfei.eu/bg/