Author Topic: България/Европа  (Read 1553 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline skeptic

• Newbie
България/Европа
« on: 22 Jul 2007, 23:16:52 »
Смятате ли, че този клип представя един донякъде справедлив образ на България или пък съвсем не?
http://www.vbox7.com/play:799b180c

Offline Царица

• Forum Member
  • **
Re: България/Европа
« Reply #1 on: 23 Jul 2007, 05:15:23 »
Много  от нещата са пресилени с типичната българска самоирония. Особено смешно ми се видя идеализирания образ на съседа на запад :eusa_naughty:Нищо общо с истината. Тук спокойно може да се обърне клипа обратно. Сложете бинокъла при западните съседи а наздравицата в България. Ситуацията в парламента също е пресилена. Изобщо каква е ползата от подобно самоунижение просто недоумявам.
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!

Offline отец Матей

• Forum Member
  • **
« Reply #2 on: 23 Jul 2007, 05:31:34 »
Ха,ще речеш,че 20г.нищо не се е променило.За съседите съгласен с Царица,а парламента не го познавам :)Защо да е самоунижение ако е истина?
Историята борави с документи,а отче Матей загуби в своите скиталчества всичките си документи с изключение само на един-своето прозвище "Миткалото"
               Н.Хайтов

Offline skeptic

• Newbie
« Reply #3 on: 23 Jul 2007, 11:05:19 »
Тук спокойно може да се обърне клипа обратно.
В подкрепа на това, ще кажа, че има подобно хумористично клипче за италианците и Европейския съюз. Не мога да намеря линка в момента. А също има такова филмче и за Кипър -

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PYQT71mPXu8[/youtube]

което май е направено по-абсолютно същата схема, както и италианското.
А колкото до самоиронията (не я възприемам като самоунижение) - мисля, че има смисъл. Да се надсмееш над нещо, което не харесваш в себе си значи да се го надмогнал. Когато си признаеш недостатъците е по-лесно да ги поправиш, не мислите ли така? Другото според мен е проява на комплекс. Само да изтъкваме колко сме по-добри чред идеализирани образи на България, които също могат да бъдат преувеличени, както са преувеличени негативните черти в това клипче. А тук има много хумор и ирония, която според мен показва не толкова самоунижение, колкото самочувствието да си признаем.
Не знам  :-\ 
« Last Edit: 27 Feb 2012, 20:29:31 by Hatshepsut »

Offline Царица

• Forum Member
  • **
« Reply #4 on: 23 Jul 2007, 11:14:13 »
Все пак говорим дали нещо е истина или не. Стигнахме до извода, че поне едно нещо не е истина, а другите са пресилени. Тогава защо да се надмогва нещо, което го няма в характера.
Всеки може да види залеза, но малцина виждат изгрева на новия ден!