Аз съм с Убунту и съм много доволен.Можеш да си го нагласиш да ти изглежда както си щеш,даже като копие на XP.Нищо трудно няма в Линукс,освен това почти всички програми на Уиндоуса си имат аналог.Има си и ред предимства,нямаш антивирусни,системата ти може да си я оптимизираш както си искаш,зарежда се бързо,може дори да него инсталираш,а да работиш от жив-диск.Не е необходимо да използваш конзола всеки път.Има си програма Synaptic и си ползваш това което ти трябва.Линукс е свобода на работа с операционната система.
Има един куп недостатъци, които са повече на брой от предимствата, така че Windows определено си остава най-добрата ОС - голяма работа, че няма сорс код за него. И без това не ми е притрябвал и няма какво да го правя.
1. Няма видеодрайвери,
за която и да било дистрибуция (подчертаната част от изречението за краткост ще я наричам просто Линукс) и можеш да си ползваш Линукса само при стандартната резолюция 1024х768х60, което е адски неприемливо за мен. Все пак сме в 21-век, отдавна мина модата на ниската резолюция, да не говорим за гадното трептене на екрана при 60 херца и което поне на мен ми бърка в мозъка.
2. Аудиоплеърите за Линукс, които направо се броят на пръстите на едната ми ръка са кой от кой по-голям шит. Нямат еквалайзерни настройки, не работят с файлови разширения 'm3u' и 'pls' (pls e плейлиста от JetAudio). Самият JetAudio за Линукс е по-голям шит от Уиндоус 3.11. А, да, забравих да спомена и че двата плеъра, които след много ровене успях да намеря не поддържаха работа с mp3-ки над 128 килобита, което само по себеси също е шит.
3. Видеоплеърите и те са така, че даже още по-зле, защото нямат настройки за големината на субтитрите и като гледаш филм на резолюция 1024х768 буквите са по-големи от табелките на автобусите в София. Тук също така трябва да спомена, че каквито филми гледах се налагаше да изтрия субтитрите, защото шибаните плеъри нямаха и настройка за кодировката на буквите и повечето излизаха на маймуница. И като казах маймуница се сетих и за още един недостатък...
4. Няма БГ фонетика под Линукс и щеш-не щеш трябва навсякъде да пишеш на маймуница, а като не можеш да пишеш на такова нещо и всъщност мразиш маймуницата - такова нещо е адски неприемливо и се брои за огромен минус.
5. За да подкараш някоя програма трябва или да си намериш инсталатор с разширение 'deb' (това разширение е същото, каквито са 'exe'-то и 'msi'-то за Уиндоус), или да пишеш 5 часа в няк'ва тъпа конзола и то ако знаеш какво да пишеш. Ако не знаеш и няма от къде да го разбереш - седиш и гледаш тъпо, като псуваш на ум създателите на малоумната ОС.
6. Не можеш да играеш игри под Линукс.
7. Няма офис програми за Линукс. А като намериш такива (след часове ровене из гугъл) трябва първо да намериш начин да разопаковаш архив 'gz', който Линукс не разпознава и не можеш да отвориш по никой начин.
Всичко това е доказателство, че безплатното почти винаги е шит и означава единствено трошене на нерви и псуване като каруцар по адрес на идиотите написали Линукса. В продължение на 10 дни си троших нервите с него, а неотдавна едни познати на майка ми също си бяха трошили техните нерви в продължение на 6 месеца - докато не се намесих аз... (devil) След моята намеса сега си се кефят на XP, всичко си им е наред и вече не им се налага да ходят при приятели, за да си напишат някой реферат или доклад.