Въпросът е много важен, целта много висока и свята, затова имам няколко коментара към изложения сценарий:
Във 1 част писах за възможностите на Дунавските Българи да включат в състава си нови територии със цел ВЕЛИКА БЪЛГАРЯ.
Като втори фронт за тази цел може да се окаже създаването на 2 автономни републики Велика и Кавказка България в състава на Руската Федерация, обединяващи по няколко автономни републики там, с население достигащо 12 600 000 души, при общо население на Русия 145 000 000 души.
Тази бъдещи автономни републики да са с постоянна връзка с България и в готовност да обявят независимост.
Тези 2 автономни републики са невъзможни, особенно в обозримото бъдеще, според мене.
най-вече защото по силата на много исторически фактори, от по-новата и по-стара история, са привели до това, че тези хора:
1. не говорят наш или общ с нашия език
2. изповядват друга религия, която ги приобщава по-скоро към турците, отколкото към нас
3. раздробени и различни са даже и между себе си, при това на исторически непримиримо ниво, вкл. и на ниво език, вярвания, обичаи, всичко това, което определя един народ като различен от другия.
4. Даже и да сме имали общобългарско минало преди 1300 години с тези народи (за което знаем ние, и някои историци и археолози, но те понятие си нямат и даже не могат да го приемат по никакъв начин), то даже и тогава, когато е било общо, не се знае колко е било унитарно българско или е било имперско-българско, то ест, доколко това са си били различни народи под административната власт на Старата Велика България или на Волжска България.
А това не е за пренебрегване.
Във състава на Велика България са републиките:
Татарстан- 3 800 000 души, там има регистрирана пробългарска партия която има за
цел все повече хора да се самоопределят като българи, и образуването на Велика България.
Вече много хора са се определили като българи.
Незнам защо в България не проявяват интерес. В България не виждам истинска националистическа партия, която би се заела да подкрепя българите зад граница както подобава, БМРО правят само малко в тази свера, защо Каракачанов или Сидеров неправят поне някакви предложения в Бг парламента(защото не са достойни да представляват националистите нали, и излагат крайните националисти като мен.).
Аз съм ги търсил тези "много българи" в Татарстан, и досега не съм ги намерил. Това, естественно, не значи, че ги няма. Но не знам колко са много и как са се самоопределили, като няма никакви данни в пресата и в независимите медии, каквото е интернет например. Татрстан, Башкортостан и другите бивши компоненти на Волжка България имат огромна степен на автономност, те са си републики с президент, с парламент, с език, писменност и органи на властта, които са равни на всяка държава, и те даже имат повече самоуправление и държавност от днешната формално суверенна "държава" България. Но няма нито такива стремления, нито такива шансове, според мен.
Башкирия-4 200 000 души
Чувашия-1 300 000 души
Мари Ел-730 000 души
Мордовия-890 000 души
А във съседни области със статут близък на автономия където има много Волжка Българи са Самара, Съратов,Перм и други.
Съседните цитирани области са със статус не близък до автономия, а просто субекти на Руската федерация с губернатори, които се назначават от президента. То ест, това са области и областни управители по административното им делене, нищо повече. Колкото област Стара Загора или Пловдив са автономни, толкова и те са автономни.
На по малко от 1 000 км южно от земите на Волжка България се намират земите на Кавказките Българи-Кавказка България.
Във състава на Кавказка България са следните републики:
Северна Осетия-710 000 души
Кабърдино-Балкария-900 000 души
Калмикия-300 000души
Цецения-1 100 000 души
Дежестан-2 500 000 души
Ингушетия-460 000 души
Подминавам без коментар грешките в цифрите, някои от които са драматически.
Северна и Южна Осетия са алани, от хилядолетия - сарматско-иранско арийско племе, което никога не е било българско, никога не са били българи и никога не са били в България. Те винаги, особенно в древността са били дружески съседи на Старата Велика България, и всички древни хронисти (например, Захарий Ритор) пишат, че "там живеят българите. Те имат много градове. Живеят и аланите. Те имат 5 града..."
Кабардино-балкарците обаче са късни тюркски преселници, и думата българин или България даже не могат да изговорят. Те сами себе си наричат малкарци, въпреки, че много добре знаят, че някога (но много отдавна) това е било България и българско.
Калмыкия е откровенна грешка. Тази республика е изцяло само от монголци, и то именно татаро-монголци на Чингиз-хан, на Батий (Бату-хан), на по-късния Ногай и т.н. И така е било още от разгрома на Волжка България през 1236 година. Тази война, тази битка, при която монголо-татарите на Бату-хан сразяват Волжка Булгария, а след това прецапват раздробените руски княжества е станала за няколко месеца: пролетта-лятото-есента на 1236 година. Веднага след това огромното войнство се спуска на юг, към приастраханските степи (Калмыкия), защото горе, около течението на Волга и Кама, още повече -северните територии на Волжка Булгария, през зимата не са могли по никакъв начин да изхранят над 700,000 бойни коня, без да броим обозите на тумените. И там са останали. Горе са оставили само гарнизони и управители с пайцзъ на врата, които са управлявали. Така че Калмыкия я отпишете като българска в какъвто и да е смисъл на думата.
Дагестан е сложна република. Там живеят над 80 националности, голяма част от тях са хазари. Въпреки че по дагестанската хроника "Дербент-наме" (Дербент е прикаспийски град-крепост, строен от българи) е указано именно кога двамата братя са излезли от Имеон (Имай) и със подопечните им народи (около 60,000, но не е ясно: хора или воини) са минали през Прикаспийските врати към Конската (Хипийските) планини (Кавказ. Те все още казват за ризницата кюбе, а на древнобългарски е кюпе. Но там българи не можете да намерите. Особенно като самоопределяне.
Чечня, или, както те си я наричат:
Ичкерия, преди смятах, че са наследници на Бат-Баяновите българи, т.н. "черни" българи. Но те на тази тема нищо такова не знаят. Те, заедно с ингушите, се наричат сами
нахчи, и са от народа на
вайнахите, и в историята си никъде не сочат и не знаят за България, българи или нещо такова. Общи думи, за религия да не говорим, нямаме или аз не знам да имаме. Ако някой се опита да ги накара да приемат, че са българи, се страхувам, че ще успее толкова, колкото са успели руснаците да ги превърнат в руснаци за 170 години владеене на Кавказ. Аз не мога да ги приобщя към този проект
Има много Велики и Кавказки българи които са разположени между Велика и Кавказка България, а чрез черно море Кавказка България ще има излас към Дунавска България ето я и идеята за ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ.
И да има, големия проблем е, че те не го знаят, те не ни припознават като братя, и пак ще повторя: нямаме общ език, нямаме обща религия (ако не смятаме религията на помаците и потурнаците в България за определяща), нямаме общи обичаи, нямаме обща история за последните 1300-1400 години.
Как да стане това приобщаване?