Автор Тема: Втора Световна Война (1939-1945)  (Прочетена 46351 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен AmenhotepTopic starter

 • Pharaoh
 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 3,522
 • Пол: Мъж
 • Доброму, добро да прави, злому с ножа по главата!
  • Профилът ми във VBOX7
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Втора Световна Война (1939-1945)
« -: 23 Авг 2008, 08:24:47 »
Пактът Рибентроп - Молотов


Пактът Рибентроп-Молотов наричан още Пакт за ненападение e съюзнически договор, сключен в Москва между Нацистка Германия и сталинския Съветски Съюз на 23 август 1939 г. и носи имената на подписалите го външни министри на двете държави - Вячеслав Молотов и Йоахим фон Рибентроп.

В секретните клаузи към договора се разпределят сферите на влияние между СССР и Германия в Източна Европа и де-факто представлява ревизия на Брестския мир.

Договорът се смята за една от най-важните стъпки довели до избухването на Втората световна война

Като резултат от договора, Германия напада Полша и започва Втората световна война, а СССР окупира, а по-късно и насилствено присъединява към себе си Литва,Латвия и Естония и източна Полша, започва Зимната война срещу Финландия и откъсва територии от Румъния.

Договорът е прекратен на 22 юни 1941 г. от нападението на Германия върху СССР

След края на Втората световна война, СССР запазва териториалните си придобивки по договора почти без промяна. Завзетата територия от Полша е анексирана към Литва, Белорусия и Украйна (тогава все още съюзни републики в СССР), Финландия се лишава от множество стратегически територии - Карелския провлак, град Виипури (Виборг) и др. Отнетите от Румъния територии - Буковина и Бесарабия, също остават в състава на Съветския съюз и образуват Молдавската ССР.


Молотов подписва пакта за ненападение между Германия и СССР. На заден план са Рибентроп и Сталин.

Подробна информация за пакта
https://www.boinaslava.net/thirdreich/razni/r-mindex.htm

Карти:Полша 1939 - 1940 г.


Йоахим Улрих Фридрих Вили фон Рибентроп


Вячеслав Михайлович Молотов
« Последна редакция: 14 Сеп 2018, 13:39:45 от Hatshepsut »
 

Неактивен Angel Lights

 • Forum Member
 • **
 • Публикации: 194
 • Пол: Мъж
 • Darkness of Doom
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #1 -: 06 Юли 2009, 23:56:23 »
“Операция „Барбароса“ (на немски: Unternehmen Barbarossa) е кодово наименование, избрано от немското върховно командване за нападението над Съветския съюз през 1941 г.
През ноември 1940 г. са начертани плановете и одобрени от Хитлер в директива N21, датираща от 18 декември 1940 г. озаглавена Операция Барбароса. Предложено е приготовленията за нападението да бъдат завършени до 15 май 1941 г., а до есента немците трябва да напреднат до линията минаваща от Архангелск до Волга.

Необходимостта Германия да се намеси на Балканите срещу Гърция и Югославия забавя нападението със 7 седмици. На 22 юни 1941 г., 79 немски дивизии, подкрепени от румънски и финландски войски, пресичат границата в три основни групировки - група армии „Север“ трябва да нападне от Източна Прусия до Ленинград за един месец; група армии „Център“ трябва да предприеме двупосочно настъпление през Минск и Смоленск към Москва; група армии „Юг“ трябва да превземе Киев, басейна на река Дон и Черноморското крайбрежие.

Тази най-голяма военна операция в историята се проваля по две основни причини: руските ресурси и издръжливост са по-големи от очакваните; самият Хитлер се намесва, давайки заповед за концентриране на войските срещу Москва, след като Ленинград вече е обкръжен, а в същото време придвижва танковите войски от центъра в южна посока и по този начин облекчава защитата на Москва. До настъпването на зимата само южната армейска група успява да изпълни първоначалните заповеди. Съгласно плана „Барбароса“ към 22 юни 1941 г. до границата на Съветския съюз са съсредоточени 180 дивизии (от тях 19 танкови и 14 механизирани), 4 въздушни флота, финландски и румънски войски. Цялата групировка включва 5,5 млн. души, 4 300 танка, повече от 47 000 полеви оръдия и минохвъргачки и около 5 000 бойни самолета.

В 2 часа през нощта на 21 срещу 22 юни в щабквартирата на ОКВ (Върховното Главнокомандване на Вермахта) се получава следната шифрограма: „По целия Източен фронт се води масирана артилерийска подготовка във взаимодействие с бомбардировъчната авиация, която поразява цели на територията на противника. Танковете се изнасят на рубеж”.

Рано сутринта на 22 юни 1941 въоръжените сили на Нацистка Германия (Вермахтът) нападат СССР, без да обявяват война. Три групи армии - „Север“, „Център“ и „Юг“ атакуват Червената армия, насочвайки ударите си съответно към Ленинград, Москва и Киев. Внезапният удар на танковете, артилерията, пехотата и авиацията по целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени съветските войски и позволява на силите на Оста да навлязат дълбоко на съветска територия.

Осигурявайки значително превъзходство в танкове и авиация по направленията на главните удари, за двуседмични боеве немците разгромяват главните съветски сили, окупират Прибалтика, Белорусия, Западна Украйна, завладяват Вилнюс, Рига, Минск, Лвов, Житомир, излизат на подстъпите към Одеса, Киев и Ленинград и преодоляват половината от разстоянието между полската граница и Москва, превземайки град Витебск. Фюрерът Адолф Хитлер крещи патетично от трибуната на Райхстага:

    „Германски народе! В този момент се извършва един военен поход‚ по обхват и размер най-големият‚ който до сега светът е виждал. На Северния ледовит океан стоят бойците на победителя от Нарвик‚ рамо до рамо със своите финландски бойни другари. Германските дивизии, водени от победителя на Норвегия, сега защитават финландската земя заедно с командваните от техния маршал финландски герои на свободата. Формациите на германския Източен фронт се простират от Източна Прусия чак до Карпатите. Под командата на държавния глава Антонеску германски и румънски войници се обединяват на бреговете на Прут‚ по долното течение на Дунав‚ чак до бреговете на Черно море. Задачата на този фронт е не само защитата на отделните страни‚ а сигурността на Европа и с това спасението на всички. Затова‚ днес реших отново да поставя съдбата и бъдещето на германския Райх и народа ни в ръцете на нашите войници. Нека Бог да ни помогне в този извънредно важен бой!”


В резултат на Голямата чистка Червената армия изпитва остър недостиг от способни командири, а поради последователното пренебрегване от Сталин на явните доказателства за готвената германска агресия, съветските армии не са разгърнати за отбрана, частите не са доокомплектовани, липсват достатъчно противотанкови и противосамолетни средства. Освен това заповедта за привеждане на войските в състояние на пълна бойна готовност е издадена едва вечерта на 21 юни, когато от граничните постове с тревога съобщават в Москва, че германски войски приближават границата, разгърнати в боен ред.

На някои места Червената армия оказва яростна съпротива - Брест, Минск, Одеса, Киев, Ленинград, Смоленск, срещу многократно превъзхождащия в жива сила и бойна техника враг. Тежките боеве за Смоленск задържат с повече от 2 месеца настъплението на нацистите. Градът е стратегически разположен в сухопътен коридор между Западна Двина и Днепър, и през него минава най-прекият и удобен път към Москва, без да се налага да се форсират големи водни прегради. Упоритите боеве за Смоленск, както и отбраната на Киев принуждава Хитлер да отклони 2-ра танкова група(Zweite Panzer Gruppe) на юг за обсада на Киев, забавяйки по този начин атаката на Москва и осигурявайки време за прехвърляне на резерви и изграждане на Московската отбранителна зона.
« Последна редакция: 08 Апр 2011, 05:48:01 от Hatshepsut »
 

Неактивен Сит

 • Hero Member
 • ****
 • Публикации: 1,027
 • Пол: Мъж
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #2 -: 07 Юли 2009, 00:25:49 »
Операция "Барбароса" само довежда Червената армия пред портите на Берлин 4 години по-късно :icon_neutral:
 

Неактивен Любомир Болгар

 • Banned
 • Forum Member
 • *
 • Публикации: 179
 • Пол: Мъж
 • Ариец
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #3 -: 08 Юли 2009, 08:42:07 »
Фюрера е нямал избор, знаел е, че руснаците готвят офанзива срещу него, че вече пакта за ненападение е изиграл своята роля и вече е непотребен. За това е атакувал пръв - за да спечели поне малко енерция, за да използва изненадата и да не позволи да бъде атакуван пръв, защото както сам той казва "атаката е най-добрата защита". Днес много пишко-историци обясняват как Хитлер е изгарял от желание да атакува СССР и с кеф е пратил войниците два месеца преди настъпването на суровата руска зима. Всъщност въпреки студа войнциите на Вермахта са се къпели всяка сутрин, това което ги спира е, че в тази безкрайна руска пустош няма пътища и техниката се е бавила много, както и самите войни на Райха. Само за справка: Руската държавна машина е тотално размазана, само 15% от нейния капацитет са работели. Това, което ги спасява е една конница, която сталин е кътал...  :'(
 

Неактивен Sol Invictus

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 617
 • Пол: Жена
 • Степен вълк
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #4 -: 08 Юли 2009, 10:47:01 »
Операция "Барбароса" само довежда Червената армия пред портите на Берлин 4 години по-късно :icon_neutral:
По-скоро поредицата от грешки по-късно...
Изгори след прочитане!
 

Неактивен samvoin

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1,071
 • Пол: Мъж
  • Независим националистически блог
 • Зодия: Pisces Pisces
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: National-Socialist National-Socialist
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #5 -: 28 Дек 2009, 18:55:55 »
Войната със СССР е избежна според мен и тя е една от най - големите грешки на големия държавник, политик и водач Адолф Хитлер, както и най - вече онази част от грешката му в която не срина и не превърна в руйни Великобритания, както англичаните направиха по - късно в Дрезден, София, Враца ... когато можеше.
Това обърна според мен нещата във вреда на Германия.
ДЯКОНЕ, ОЩЕ ИМА БЪЛГАРИ!


"Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин." - Член 39 от Конституцията на Република България


http://samvoin.blog.bg/
 

Неактивен Red Rose

 • Junior Member
 • *
 • Публикации: 44
 • Пол: Жена
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #6 -: 24 Яну 2010, 20:41:22 »
Ако Германия беше спечелила Втората Световна Война?Алтернативна история: Как би изглеждала Европа ако Германия беше спечелила Втората Световна Война На Балканите Сърбия не съществува. Тя е поделена между Румъния, Хърватско и България. Словакия е независима държава, а Чехия остава в границите на Третия Райх. Гърция е три пъти по-малка от България, а Албания също е получила гръцки територии. Североизточна Африка е италианска. Сирия е наезависима държава. Франция губи територии на Изток за сметка на Италия и Германия, но запазва Северо-западна Африка, Алжир и Мароко. Великобритания е германски протекторат разделена на три комисариата. Финландия получава територии от СССР, Норвегия е райхкомисариат, Швеция също. Испания получава африканската част на Гибралтар и контролира входа в Средиземно море.

СССР продължава да съществува зад Урал в Азия.Редактирано от модератор: Подмяна на невалиден линк с валиден.
« Последна редакция: 30 Мар 2014, 09:22:28 от Hatshepsut »
 

Неактивен Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,491
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Traditionalist Traditionalist
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #7 -: 24 Яну 2010, 20:45:51 »
Според мене нещата са били предварително нагласени и Германия не е имала шанс да спечели войната.
Кога ционистите щяха да пуснат фъндък на Хитлер, ако предварително не му беха скроили шапката.
 

Неактивен Генерал Колев

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,562
 • Пол: Мъж
 • България над всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #8 -: 24 Яну 2010, 20:59:23 »
А трябваше да я спечели! За благото на целия цивилизован свят трябваше немските войници да спечелят, за да може да се живее нормално и спокойно в този доминиран от джедаите свят!
България над всичко!
 

Неактивен Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,491
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Traditionalist Traditionalist
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #9 -: 24 Яну 2010, 21:14:49 »
А трябваше да я спечели! За благото на целия цивилизован свят трябваше немските войници да спечелят, за да може да се живее нормално и спокойно в този доминиран от джедаите свят!
не вярвам да можеше да се живее нормално и спокойно с Хитлер, понеже му хлопаше дъската и си беше окултист.
 

Неактивен Борисъ

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 950
 • Пол: Мъж
 • Зодия: Gemini Gemini
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #10 -: 24 Яну 2010, 21:33:15 »
Щеше да е по-добре за всички. Държавният модел на Германия е щял да просъществува максимум 50-60 години, защото социализмът и тоталитаризмът са ефективни до време не могат да просъществуват в дългосрочен план. Най-вероятно държавниците на континента са щели да стигнат до междинен компромис, знаем ли. А ние щяхме да сме си читава Балканска монархия с ефективно държавно управление, модерна инфраструктура и отлично образование. За държава с нашите размери друго не ни трябва.

не вярвам да можеше да се живее нормално и спокойно с Хитлер, понеже му хлопаше дъската и си беше окултист.

Само дето в нацистка Германия е можело да отидеш на църква, когато поискаш, докато за такова нещо в СССР статута ти в обществото се е сривал с няколко стъпала. След 1933-та никой не е посягал на религиозни храмове, докато в болшевишкия концлагер са били сринати стотици, а избитите свещеници са били хиляди.
« Последна редакция: 24 Яну 2010, 21:35:58 от Борисъ »
 

Неактивен Мишок

 • Banned
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 4,491
 • Пол: Мъж
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Traditionalist Traditionalist
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #11 -: 24 Яну 2010, 21:39:17 »
Ей аз не съм за СССР, ама не съм и за Хитлер, между другото тоя е направил няколко православни църкви на салата, например словашката.
 

Неактивен Генерал Колев

 • Premium user
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 2,562
 • Пол: Мъж
 • България над всичко!
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #12 -: 24 Яну 2010, 21:52:36 »
Ей аз не съм за СССР, ама не съм и за Хитлер, между другото тоя е направил няколко православни църкви на салата, например словашката.
Всички разбрахме, че си скаран с историята, така че не продължавай да ни го доказваш!
България над всичко!
 

Неактивен logx

 • Senior Member
 • ***
 • Публикации: 931
 • Пол: Мъж
 • Обичайте Родината си!
  • Български националисти
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #13 -: 24 Яну 2010, 23:13:35 »
Времето, в което живеем и заобикалящите ни изруди показват, че трябваше Хитлер да спечели войната и да ни избави един път завинаги от сганта, която ни краде и ***, че и ни се присмива в лицето през това време.
И така животът продължава
вечният си мъдър кръговрат.
Някой постоянно оцелява,
защото други срещу бурята, стърчат.
 

Неактивен Panzerfaust

 • Administrator
 • Hero Member
 • *
 • Публикации: 1,349
 • Пол: Мъж
 • Интереси: история, политика, психология, военно дело, икономика
 • Зодия: Virgo Virgo
 • Religion: Christianity-Orthodox Christianity-Orthodox
 • Politics: Conservator Conservator
Re: Втора Световна Война (1939-1945)
« Отговор #14 -: 24 Яну 2010, 23:30:17 »
Щеше да е по-добре за всички. Държавният модел на Германия е щял да просъществува максимум 50-60 години, защото социализмът и тоталитаризмът са ефективни до време не могат да просъществуват в дългосрочен план. Най-вероятно държавниците на континента са щели да стигнат до междинен компромис, знаем ли.
Това напълно съвпада с моите разсъждения по въпроса.
 

 

Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

Започната от Nordwave

Отговора: 22
Прегледи: 30374
Последна публикация 02 Мар 2017, 23:59:01
от Петкан
Сръбско-българската война 1885 г.

Започната от Ванадий

Отговора: 7
Прегледи: 6524
Последна публикация 18 Ное 2016, 23:09:35
от Петкан
Записки на един участник във войната срещу Турция през 1877-1878г.

Започната от Hatshepsut

Отговора: 10
Прегледи: 2851
Последна публикация 02 Сеп 2016, 13:08:15
от Hatshepsut
Гражданската война в САЩ (1861-1865)

Започната от Петкан

Отговора: 6
Прегледи: 2933
Последна публикация 08 Апр 2012, 10:12:18
от Ратникъ
България в Балканската и Междусъюзническата война (1912-1913г.)

Започната от Nordwave

Отговора: 37
Прегледи: 15867
Последна публикация 06 Ное 2017, 20:10:12
от Петкан