Author Topic: ВМРО и МПО - имат ли те връзка или НЕ?  (Read 3818 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AUG

• Junior Member
  • *
  • Зодия: Taurus Taurus
За съжаление истинската ВМРО умря с Иван Михайлов. Да не забравяме, че тази велика организация бе буквално съсипана от Каракачанов и Сие.

Сякаш докато Ванчо беше жив - имаха страх от него!

Питам: Какво направи ВМРО за да задържи МПО /Македонски патриотични организации/ на българска страна?

Заради бездействието на ръководството на ВМРО /което не е от вчера/ в момента МПО-Чикаго подкрепят идейно в някои отношения ОМО "Илинден", а не ВМРО.

Това е показателен пример до колко ВМРО държат на Българите зад граница, щом не са си направили дори презентация относно македонския въпрос.

PS: Не съм забравил и не мога да отрека делата на Пламен Павлов, който чрез ръководената от него "Агенция за българите в чужбина" направи доста за някои български общности зад граница.

Offline Мамарчев

• Senior Member
Наистина след смъртта на героя Ванчо МПО бе обладано от сърбомани. Въпреки това към края на 90-те години на 20-ти век започна едно изравняване на силите, въпреки незаинтересоваността на държавата ни и и парите на Белград. На много места структурите на МПО се върнаха към истинските позиции на организацията. И това стана с помощ от ВМРО, макар че бе твърде ограничена. Знак за това е, че днес, когато всевъзможни "македонски" дружества изявяват подкрепа на властимащите в Скопие в спора им с Гърция и когато се изпращат серия от писма и становища до институциите на ЕС, МПО стои настрана. Дори напротив, на няколко пъти бяха изпращани писма от ръководството до българските органи с молба за по-активна политика по въпроса. Въпреки това продължава вътрешноорганизационната борба с македонистите.

П. П. ВМРО организира поредица разисквания по т. нар. Македонски въпрос в българските университети. Във водещите висши училища бяха представени филмът "Един народ сме" и алманах "Македония" /алманахът бе презентиран дори в Народното събрание и Европарламента/. Тези инициативи бяха съпроводени с разисквания по проблема. На места се организираха и "кръгли маси".
Специално за Великотърновския университет, наред с изброените събития, през учебната 2007-2008 г.бяха раздавани сред студентите, администрацията и преподавателите следните материали: дискове с филма "Едни народ сме", брошура "Бъдещето на Македония", дипляни с биографиите на водачите на ВМРО. Проведе се дискусия по Македонския въпрос с участието на Костадин Костадинов. В безплатния вестник "Университет" ежемесечно се поместват материали, свързани със съдбата на българите извън пределите на Републиката. Организираха се редица срещи и дискусии с "чуждестранните" студенти, преимуществено от БЮРМ. Осъществиха се следните инициативи във връзка с "чуждестранните" ни колеги: поесещение на връх Шипка по случай националния празник 3 март /дойдоха 26 студенти, от които 8 македонци/, посещение на НИМ и среща с проф. Божидар Димитров /дойдоха 32 студенти, от които 12 македонци/.
Мисля, че въобще не е зле за една учебна година. А тази дейност във ВТУ е ежегодна.
« Last Edit: 08 Sep 2008, 23:32:53 by Мамарчев »
БОГ, НАЦИЯ, ОРГАНИЗАЦИЯ!!!

Offline AUG

• Junior Member
  • *
Това по линия на НМК ли е?

Предполагам - ДА!

Но не се лъжи, това са мероприятия на ВМРО - В.Търново, не на НМК. Предполагам знаеш и по-добре от мен, че НМК трябва да прави нещо на национално ниво, поне така беше замислено - обаче на национално ниво не се е случвало нищо, нали! Подобно е положението и с ръководството на ВМРО. Нали уж ВМРО има такава, задгранична дейност - или само така се казва по конгресите за да се оправдаят разхади.

Знам много добре, че ВМРО - В.Търново е школа за кадри на ВМРО покрай историческия факултет на ВТУ. Де да управляваха техни кадри Организацията.... (щото един Мурджов не стига).

Ако някой прави нещо, то е самодейно, по места. Това, че в Търново нещо се е случило не значи че го е направила ВМРО. Направили са го местните патриоти. Нито НМК, нито ръководството на ВМРО са помогнали с нещо, сигурно не са се и сетили.
Българите в чужбина и по-конкретно МПО трябва да са приоритет на ръководството на ВМРО, а не само на ВМРО - В. Търново. Въпреки, че според мен малко бягаш от темата. Запознаването на студентите във ВТУ с т.н. "македонски въпрос" едва ли ще върне симпатиите на МПО към България. Според мен "Македонският въпрос" приклучи в момента когато Жельо Желев призна Р.Македония. Така той изпълни основната цел на ВМРО според първия и устав от 1893 г. Според мен тук става въпрос вече за български въпрос. Според мен ВМРО трябва вече да спре да изтърква тази стара тема за македонците. Доста е смешно когато Каракачанов я тиражира. Щото не знам в Русе (родния му град) да има македонски българи.

Offline Крум

• Forum Member
  • **
  • Religion: None None
Аз не знам и в града на Марко Лерински - Котел да е имало македонски българи, нито в с. Дерманци, Луковитско, откъдето е Христо Чернопеев, нито в Сливен, откъдето е Кръстьо Асенов, нито в Чирпан, откъдето е Пейо Яворов, нито в Стара Загора, откъдето е Иван Гарванов, нито в Ловеч, откъдето е Тома Давидов, а това са хора легенди в Организацията.

Offline Мамарчев

• Senior Member
Ще бъда откровен и ще изразя личното си мнение, че НМК наистина изглежда пасивно. Иначе представянето на филма "Един народ сме" и на алманах "Македония" във всички големи градове бе организирано на централно ниво.
Задгранична дейност има. Но това са твърде дълбоки теми, които не е удачно да се обсъждат твърде публично. Аз съм участвал в незначителни прояви зад граница, но съм узнавал и за други по-сериозни инициативи.
Доколкото съм чувал, в Русе също има преселници от Македония. В края на 19-ти и началото на 20-ти век там се е намирало едно от най-големите македонски дружества в страната. Освен това не виждам защо само "македонци" могат да членуват във ВМРО. Все пак всички сме българи и се борим за общобългарска кауза. Иван Гарванов е от Стара Загора, но е оглавявал ВМРО по време на Илинденско - Преображенското въстание. Владо Черноземски е от днешния град Велинград. Аз съм добруджанец, но поддържам идеите на Организацията /ДРО, въпреки овладяването й от комунистите, е поддържала контакт с ВМРО/.
На въпроса за връзката между ВМРО и МПО вече отговорих. Това е, което аз знам.
Намесих ВМРО - В. Търново, защото исках да дам пример за запознаване на бъдещия елит в страната с т. нар. "македонски въпрос". Иначе местната дейност се крепи не на местни патриоти, а на студенти от други градове. Така е от самото създаване на местното дружество. Че дружеството е школа за кадри, няма спор. Редица координатори и председатели на местни дружества са излезли от ВМРО - В. Търново. В централното ръководство от въпросната структура, освен Мурджов, са още Костадин Костадинов /бивш председател на студентското дружество/ и доц. д-р Милен Михов /настоящия помощник - ректор на ВТУ/.

П. П. Забравих още една заслуга на ВМРО - В. Търново! Благодарение на нея бе закрита специалността "Начална училищна педагогика с РОМСКИ език" в Университета. /естествено това са слухове  ;)/

Offline AUG

• Junior Member
  • *
Бил съм член дълги години на ВМРО и честно да ти кажа малко се спекулира с този "Македонски въпрос". Защото ако някой го спряга още - бих му казал, че по тая логика едно време би трябвало да стана активист на Тракийските организации, тъй като произлизам от Тракия. Да но станах на ВМРО! Тъй като "тракийските структури" не биват. По същата причина сега не съм във ВМРО, защото и нейните структури (в известна, не малка част) не биват.

Твърде много задни интереси се намесиха!

Ех, да беше жив Иван Михайлов - доста смъртни присъди щеше да разпише, но въпроса е кой щеше да ги изпълни....
Доста ценни хора напуснаха ВМРО, а това е индикатор за разруха и лошо ръководство.

Offline Стефан Караджа СС Ямбол

• Banned
  • Forum Member
  • *
Интересни неща са разкриват тук.На кой да вярваме?

Offline Мамарчев

• Senior Member
AUG, ВМРО е общобългарска организация. Дружеството, макар и под друго име, се е борило и за свободата на тракийци. Всъщност освободителното движение е било единно. Това, че е имало Въртоп, ВМРО, ДРО и Тракийските дружества на по-късен етап, не означава, че не са действали координирано.
Не твърдя, че няма конфликт на интереси и в нашата Организация, но такива има навсякъде. Сигурен съм, че и много хора гонят келепира при нас. И при нас има неща, нуждаещи се от промяна. Така е. Не споря. Но има и много хора, които знаят защо са във ВМРО и какво трябва да правят. Дори съм сигурен, че те преобладават поне по местните структури. Както и да е, аз съм член на подразделение на ВМРО и до момента не съм бил разочарован от хората край мен. Още по-малко са ме изненадвали неприятно моите съратници във ВТ.

СТЕФАН КАРАДЖА, има още много неща за разкриване, но всичко с времето си. Убеден съм, че и аз нямам представа за половината действия на останалите движения в България. То как и да се знае, след като се роим по-бързо и от насекоми!  :-\
« Last Edit: 09 Sep 2008, 20:04:19 by Мамарчев »

Offline Крум

• Forum Member
  • **
  • Religion: None None
ВЗРО Въртоп на Иван Гьошев е крило на ВМРО.

Offline Kondolov

• Forum Member
  • **
Да,интересни неща се пишат тука,не само интересни нои сериозни.Вярно е,че НМК някак го кара на самотек.
Няма я връзката между малките населени места и центъра.Кординаторите ни слабо действат по отношение на връзката център-крила.На моменти си мисла,че това мълчание на НМК не е злато,а безхаберие.А,че ВМРО развива международна дейност не може да се отрече но е слабо.Също така македонския въпрос е важен,но централата трябва да заеме по твърди позиции по отношение на вътрешната политика ,вътре в страната.Има още много да се желае по отношение на работата с малките структори.Не мога да кажа,че Каракачанов е виновен,защото не е само той,има избрани доста хора които трябва да си вършат работата за да тръгнем напред.И накрая мога да кажа,че местните кадри вярват във идеята ВМРО и дъържът на нея-неможе да няма  разочорования и отрицания но истината е,че трябва да доказваме правилния път на развитие на организацията.
Единство и сила.

Offline Мамарчев

• Senior Member
ВМРО има свои виждания по всички актуални въпроси, включително вътрешнополитически. За съжаление обаче не им се дава гласност. По медиите ни канят само, когато става дума за Македония и от време на време по повод ДПС и циганите. Останалите националисти също са канени по ограничени въпроси. Ето например Расате. Кога му дават трибуна? Викат го по предавания във връзка с гейовете и малцинствата. Обаче никой не го пита за неговата концепция за управление на страната. Същото е и с нас. Задават се строго ограничен набор от въпроси и зрителите остават с впечатлението, че сме се вторачили в 1-2 проблема, т. е. че не можем да дадем една пълна и ясна визия за българската политика.
Е, има и изключения. Волен го канят и във връзка с опозиционните действия, но и при него толкова. Нищо повече. /но пък си има цяла телевизия/

Offline AUG

• Junior Member
  • *
Мамарчев, хареса ми това дето си го написал за Волен. Аз, а и много хора сме си задавали въпроса "АТАКА ли си има СКАТ или СКАТ си има АТАКА?". Чисто приятелски бих те поправил. В случая Валери Симеонов (шефа на СКАТ) е човека, управляващ АТАКА. Така е, колкото и странно да звучи. Ако не беше СКАТ АТАКА щяха да са по-жалки от която и да кажеш махленска сбирка. СКАТ създаде АТАКА и Волен много добре знае това. Друг е въпроса до колко Валери Симеонов има амбиции за националната политика. Според мен - нама. Той си постигна неговите бизнес интереси, или поне тези на този етап.

Offline Мамарчев

• Senior Member
Мамарчев, хареса ми това дето си го написал за Волен. Аз, а и много хора сме си задавали въпроса "АТАКА ли си има СКАТ или СКАТ си има АТАКА?". Чисто приятелски бих те поправил. В случая Валери Симеонов (шефа на СКАТ) е човека, управляващ АТАКА. Така е, колкото и странно да звучи. Ако не беше СКАТ АТАКА щяха да са по-жалки от която и да кажеш махленска сбирка. СКАТ създаде АТАКА и Волен много добре знае това. Друг е въпроса до колко Валери Симеонов има амбиции за националната политика. Според мен - нама. Той си постигна неговите бизнес интереси, или поне тези на този етап.

Напълно съм съгласен с теб!

Offline logx

• Senior Member
  • Обичайте Родината си!
    • Български националисти
Да се радваме, че си е постигнал амбициите до тук и не наглее за още, защото както забелязваме Доган и Станишев май няма да ги стигнат цял живот и ще алчнеят и алчнеят...
И така животът продължава
вечният си мъдър кръговрат.
Някой постоянно оцелява,
защото други срещу бурята, стърчат.

МПО-Пирин и Българите в Чикаго

Started by Playboytaxi

Replies: 2
Views: 6295
Last post 01 Oct 2017, 13:11:50
by Hatshepsut