Автор Тема: Одринската черква  (Прочетена 2678 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен scbTopic starter

  • Junior Member
  • *
  • Публикации: 20
  • Пол: Мъж
Одринската черква
« -: 14 Сеп 2008, 16:55:03 »
Няколко хиляди българи от всички краища на България дойдоха в църквата „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин за повторното освещаване на храма. Пространството около църквата бе изпълнено с хора. Тържествената Света литургия при освещаването бе водена от Н. Впр. Русенския митрополит Неофит. Премиерът на България дойде за церемонията. Той посади дръвче в двора на църквата и заяви: След няколко дни ще честваме сто години независимост. Нека възраждането на този храм бъде свързано с възраждане на българската държава.

Министър-председателят изтъкна, че реставрацията нямаше да бъде възможна без съдействие от турска страна. Министърът на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай приветства гостите, дошли за освещаването на храма . От българска страна от името на министъра на културата към гостите се обърна зам.-министър Явор Милушев. Милушев благодари на валията и кмета на Одрин за разрешението за реставрация на църквата
Оригинална тухла от 1869 г. от храма „Св. Св. Константин и Елена” получи министър-председателят. Подаръкът бе връчен в двора на църквата. Архитектите Васил Китов и Али Ерол получиха оригинални керемиди от старата клисарица на църквата.

За опазване на български паметници в Одрин наградени бяха Васил Лязе, председател на Фондация "Български православен храм", архитект Васил Китов, Албен Бакърджиев, генералният консул на България в Одрин Ангел Ангелов, директорът на дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет Иван Желев, министърът на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай. Наградени бяха и валията на Одрин Мустафа Бююк, кметът на Одрин Ханди Седефчи и архитект Али Ерол.

Храмът е една от двете запазени до днес немюсюлмански молитвени сгради в града. Той е издигнат през 1869 г., а през средата на 80-те години на миналия век е опожарен и разграбен. В резултат на активен диалог между България и Турция през есента на м. г. беше получено разрешение да започнат възстановителните дейности.

Реставрацията започна официално на 3 март 2008 г. По архивни документи и стари снимки църквата е възстановена в първоначалния си вид. Възстановяването е ръководено от арх. Васил Китов от българска страна и от арх. Али Ерол, председател на Съюза на архитектите в Одрин. За възкръсването на храма правителството, чрез дирекция „Вероизповедания” на Министерския съвет, отдели 400 000 евро. 50 000 лв. са предоставени от фонд „Култура”. Иконостасът е дарение от Министерството на културата, а цялата църковна утвар – от Министерския съвет.
74-те икони, които ще бъдат поставени в църквата, са дело на Миглена Прашкова и Светла Граданска. Те са ги изографисали по снимки от 30-те години на миналия век. Оригиналните са изчезнали или унищожени.

Церемонията по откриването предвижда вграждане под Светия престол в храма на паметен документ за възстановяването и освещаването на църквата и награждаване със сребърни плакети на български и турски граждани за големия им принос за възстановяването на храма.


Нещо хубаво за православието и българщината!
« Последна редакция: 21 Фев 2011, 18:36:27 от Hatshepsut »
 

Неактивен Ванадий

  • Hero Member
  • ****
  • Публикации: 1,530
  • Пол: Мъж
Re: Одринската черква
« Отговор #1 -: 15 Сеп 2008, 18:12:57 »
Много добро дело, черквата беше практически разрушена.

Tags: