• Welcome to Българският националистически форум.

Религия и нравствени ценности на българите

Започната от Балкани, 01 Авг 2008, 17:58:12

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

БалканиTopic starter

Българите трябва да бъдат възпитавани в своята култура, народни ценности и т.н., а не просто на една религия, която не е типично българска. Ако някой българин изповядва вторична религия като християнство, ислям, зороастризъм и там каквото се сетите още - да си учи детето у дома. Младите български поколения трябва да бъдат възпитавани в българското, да го ценят и пазят. Какво друго може да ни предпази повече от външни атаки, ако не познаването на собствената ни култура? За разлика от повечето европейци, българите запазват културата си и след приемането на християнството за официална религия.
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
Аз веч нямам мило, драго,
а вий... вий сте идиоти!

Desko

Цитат на: Балкани - 01 Авг 2008, 17:58:12
Българите трябва да бъдат възпитавани на своята култура,народни ценности и т.н. , а не просто на една религия, която не е типично българска. Ако някой българин изповядва вторична религия като християнство,ислям,зороастризъм и там каквото се сетите още - да си учи детето у дома. Младите български поколения трябва да бъдат възпитавани в българското,да го ценят и пазят. Какво друго може да ни предпази повече от вънщни атаки, ако не познаването на собствената ни култура. За разлика от повечето европейци, българите запазват културата си и след приемането на християнството за официална религия.

Коя религия е нетипично българска?
Моралът (народните ценности) произтича от религията, а не обратното, религията е също част от културата.
Повече от неуважително е да наричаш Православието вторична религия? Ти запоната ли си с тази вторична религия?
Цитат на: БалканиМладите български поколения трябва да бъдат възпитавани в българското,да го ценят и пазят. Какво друго може да ни предпази повече от вънщни атаки, ако не познаването на собствената ни култура.
Съгласен. Какво влиза в тези понятия като култура и ценности? Откъде идват те?
Не трявба поставяш под общ знаменател Православие, католицизъм, протестанство и т.н.

Ислямът държи на традициите си и виждаме резултатите. Секти при тях не се допускат, тук сектите са добре дошли. Много странно се получава уж трябва да държим на културата, на заветите на дедите си, а всъщност някои заръки може да ги отпишем. Как става тоя номер?
А децата днес на каква култура се учат? Учат от чуждата култура, защото нашата не им харесва. Не им харесват обичаите, традициите, празниците, Православието и т.н. Ако не учиш от новото, небългарското не вървиш, не си модерен! Резултатите са налице. Не мислите ли?
Ние не трябва да бъдем "фанатици", а педерасти и т.н.  - така се учат децата сега. Не, това не е българския морал, култура и ценности. ИСТИНАТА е в ЗАВЕТА на Дедите ни, нека не изопачаваме думите им!

БалканиTopic starter

Българската култура и българските ценности не са се образували в следствие приемането на Християнството или Исляма, а много много преди това и са се развивали през вековете. Както казах при приемането на християнството/исляма ние не пригаждаме културата си към споменатите религии, а правим обратното - пригаждаме християнството/исляма към собствената си култура.
Пиян дано аз забравя
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
а вий... вий сте идиоти!

Desko

Цитат на: Балкани - 01 Авг 2008, 21:51:05
Българската култура и българските ценности не са се образували в следствие приемането на Християнството или Исляма, а много много преди това и са се развивали през вековете. Както казах при приемането на християнството/исляма ние не пригаждаме културата си към споменатите религии, а правим обратното - пригаждаме християнството/исляма към собствената си култура.

А моралът и ценностите откъде идват?

БалканиTopic starter

Ами аз ти казах вече че културата ни като цяло(това включва и морал и ценности) са много по-стари от приемането на християнството за официална държавна религия. или си мислиш че преди 9 век сме били откачалки всички без никакви морали и ценности?
Пиян дано аз забравя
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
а вий... вий сте идиоти!

БалканиTopic starter

Според мен българите преди 9-10 век са имали същите ценоости като тези след споменатия период,да. Не мисля, че християнството е повлиало особено. Както казах вече - не сме пригодили културата си към религията,а религията към културата.
Пиян дано аз забравя
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
а вий... вий сте идиоти!

Александър

Подкпрепям Балкани.
Християнството ни е направило по покорни. Всички знаем колко повече сме клали преди приемането на тази вяра, спомням си изображението в което Българи колят византийски светци. За мен наложените ценности от този тип не са добродетел.
Християнството не е българска вяра, нито сме я приели с някакво желание, било е дипломатически ход. Както при Волжка България е бил такъв ход исляма. Не ги отричам, просто за мен те не трябва да играят някаква особена и голяма роля. Преди всичко сме Българи, след това сме мюсолмани, християни, будисти...
Християнството трябва да е оръжие срещу еврейската чума която постоянно се бори против него. За мен то е полезно в определени случай...
"С дързостта на младите и мъдростта на старите да възродим нацията и България."

Desko

Цитат на: Балкани - 01 Авг 2008, 22:03:50
Ами аз ти казах вече че културата ни като цяло(това включва и морал и ценности) са много по-стари от приемането на християнството за официална държавна религия. или си мислиш че преди 9 век сме били откачалки всички без никакви морали и ценности?

Задавам втори път въпроса си, надявам се да ми отговориш, а не да бягаш по тъча.  ;)
Откъде идват моралът и ценностите?

Цитат на: АлександърПодкпрепям Балкани.
Християнството ни е направило по покорни. Всички знаем колко повече сме клали преди приемането на тази вяра, спомням си изображението в което Българи колят византийски светци. За мен наложените ценности от този тип не са добродетел.
Християнството не е българска вяра, нито сме я приели с някакво желание, било е дипломатически ход. Както при Волжка България е бил такъв ход исляма. Не ги отричам, просто за мен те не трябва да играят някаква особена и голяма роля. Преди всичко сме Българи, след това сме мюсолмани, християни, будисти...
Християнството трябва да е оръжие срещу еврейската чума която постоянно се бори против него. За мен то е полезно в определени случай...

Браво, без нито един аргумент!  :-\

БалканиTopic starter

Кавко значи от къде идват моралите? Българите сме стар и велик народ,развил своя култура и следователно ценности и морал. Ние,за щастие, сме нямали нужда да ни се наливат морал и културни ценности с фуния от Византия и Рим.
Ето малко нещица,които може да се разберат за устоите ни преди хрестиянството (от въпросите на българите към Папата)
`У нас има такъв обичай, щото господарят, преди да почне сражението, праща верен человек да прегледа оръжието, конете и всичко, що е нужно за бой, и, ако се случи у някого всичко това да не е в добър ред, тогава той бива наказван.Сега какво да правим?`
`Как да постъпваме с ония, които, преди да се започне битката, побягнат, или когато се заповяда да отидат на бой, не послушат?`
`У нас по-преди е било обичай, когато се кълнем, да туряме на гърдите си меч (spatham iu medium affere) и в него да се кълнем. Сега в какво да се кълнем?`
`Според нашите обичаи, когато се хване разбойник или престъпник и той не рачи доброволно да признае извършеното престъпление, тогава съдията го бие с тояга по главата и боде с железни шила по бедрата до тогава, до гдето признае; как да постъпваме сега?`
`Може ли да осъждаме всякого за неговите смъртни грахове и престъпления?`
`Как трябва да постъпваме с лъжливите свидетели?`
`Как трябва да се постъпи е оная жена, която помисли никакво зло срещу мъжа си, или направи, или рече нещо?`
`Как трябва да съдим оня, който оялови (скопи) някого? Който отнеме някому жената? Който открадне овца? Който се хване с чужда жена и който смеси кръв с родственик?`
`Какво да правим с оня, който в пиянство убие или осакати някого?`
`Какво трябва да прави с оногова, който убие някого, без да си ще?`
`Как трябва да се накаже оня, който убие сродник иди сродница?`
`Как трябва да наказваме отцеубийците?`
`Според нашите обичаи, при нас всякога има стража по границите, и ако някой, бил той роб или свободен, побегне през граничните бразди, тогава стражарите го убиват. Какво мислите за това Вий, Папо?`
`Какво трябва да правим на оня свободен человек, който избегне из отечеството си, па после бъде уловен?`
`Как да се постъпва с ония, които въстават срещу владетеля?`
`Можем ли да дадем на жените си, както и преди, мираз: в злато, сребро, волове, коне и др.?`
`Когато нашият господар, според обичая, сяда да яде на стол, на маса (in sedili ad mesam), то с него никой не сяда, даже нито жена му, нито децата му, а ние сядаме по-далеч на малки столовци (in sellis) и ядем доле на подът. Какво да правим сега?`

Ето какво се разбира - без прелюбодеяния,убийства от всякакъв вид,пиянства,емиграция,проява на страх при битка; уважение към вишестоящия,жените,сънародниците,оръжието.
И преди и след приемането на християнството описаните във въпростие неща са били строго наказуеми, въпреки че на повечето въпроси Папата отговаря престъпниците да бъдат помилвани,греховете опростени,наказанията смекчени.
Единственото нещо, променило се след приемането на християнството е полигамията, а дори преди това не сме били като арабите с неограничен брой жени, а с по 2 до колкото знам.
Пиян дано аз забравя
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
а вий... вий сте идиоти!

Севар Вананд

Деско, значи да разбираме, че преди да се появи християнството, морал и ценности у човечеството не е имало? Това, че си християнски фундаменталист, не означава, че преди христинството цивилизации не е имало. Знаеш ли, че християнството е в по-голямата си част взаимствано от други по-древни религии?

Според теб, преди Иисус, на земята е царял пълен хаос. Всичко е било един огромен бардак. Изведнъж се появило християнството и старият грешен свят се изпарил. Това са пълни глупости. По твоята логика днес всички не-християнски народи са една помия, без никакви ценности и морал. :-[ Кръгозорът ти е като на един прост човек, живеещ в някое средновековно селце в западна Европа.

Заб. Не исканм да кажа нищо лошо за християнската религия. Тя наистина изгражда у врващите високи морални ценности. Просто разяснявам да един прекалено объркан човек.
Ако и ние не успеем, за България няма бъдеще!

Desko

1.   Защо измествате темата към Християнството? Явно бесовете ви гонят.
2.   Севаре, използваш медйини шаблонни думи като фундаментализъм. Можем да говорим за ислямски фундаментализъм, за фундаментализъм (чуждица налагана ни от нас медиите) на множеството секти в САЩ, но за български православен фундаментализъм (това е чифутски термин, който назова хората, които са против педалщините, феминизмите, ислямските терористите, сектите в сащ; ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ=ЛОШО) не можем да говорим, освен ако не приемаш Православието за секта и тези натрапвани ни ценности за нещо нормално и ние не трябва да се борим за тях, защото рискуваме да ни нарекат фундаменталисти.
           Ти ще рискуваш ли да се наречеш фундаменталист или ще бъдеш за насажданите ни общочовешки цености? Явно религиозните фундаменталисти ислямисти не искат да им насаждат ценности, а ние българите не сме фундаменталисти, така, че каквото ни каже западната пропаганда го приемаме, иначе ще станем лоши фундаменталисти.
Можем ли да обвиним ислямистите, че си пазят ценностите?
3. Ще помоля Севар, Балкани и Александър да не обръщаме темата на ,,Християнство", има си такива теми, като искате питайте там. Темата е за това, че се обучават на ислям млади девойки, а и младежи, защо го правят тези ,,гадни ислямисти" и какви изводи могат да се направят.
4. Още една молба- Не ми слагайте думи, които не казал, в случая писал!
5. За фундаменталистко примерно се смята това да не си за педалите! Да, аз съм против педалите! Ти примерно за тях ли си? Против сектите съм? А ти? Е, ако споделяш мнението ми значи си фундаменталист. 

6.
Цитат на: Севар ВанандЗаб. Не исканм да кажа нищо лошо за християнската религия. Тя наистина изгражда у врващите високи морални ценности. Просто разяснявам да един прекалено объркан човек.
Явно мнението ти е че високият морал и високите ценностите идват от религията. В случая (темата) исляма, а по-конретно за България от Православието.
И аз съм на същото мнение. Няма объркване.

7.
Цитат на: БалканиКавко значи от къде идват моралите? Българите сме стар и велик народ,развил своя култура и следователно ценности и морал. Ние,за щастие, сме нямали нужда да ни се наливат морал и културни ценности с фуния от Византия и Рим.
От твоето мнение разбирам, че моралът и ценностите идват от самите хора, значи те са ги създали и измислили. Значи ние сме началото и сме измислили всичко, доказателства за това обаче нямаш. Само празни приказки.
Никой не би ти повярвал и затова мнението ти няма тежест. Това ли е отговора на въпроса ми ,,Откъде идват моралът и ценностите?"
Думата морал няма множествено число. Българите са измислили моралът и ценностите! Ура! Ние сме най-умните!
Между другото едни гадни комунисти също бяха измислили моралът и ценностите...Та кой го е измислил това нещо?

На Александър няма да отговарям, защото ще се отклоним твърде много от темата.

Александър

Аз ко диря у списъка, имам 1 пост(с този 2) в цялата тема.  :-\
И без това се почна...
"че моралът и ценностите идват от самите хора, значи те са ги създали и измислили. Значи ние сме началото и сме измислили всичко, доказателства за това обаче нямаш. Само празни приказки."
Има и това е науката, която обяснява всичко.
"С дързостта на младите и мъдростта на старите да възродим нацията и България."

БалканиTopic starter

Ти знаеш ли със сигурност как и кога се е пръкнал човека?
От както го има човека той има култура,морал и ценности. Всеки народ ги развива според начина си на живот.
Може и от небето да са ни поднали кой знае,ама това е било доста отдавна и преди доста повече от 1000 год ;)
Пиян дано аз забравя
позор ли е, или слава!

....

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти!
а вий... вий сте идиоти!

Desko

Цитат на: Балкани - 04 Авг 2008, 21:30:53
Ти знаеш ли със сигурност как и кога се е пръкнал човека?
От както го има човека той има култура,морал и ценности. Всеки народ ги развива според начина си на живот.
Може и от небето да са ни поднали кой знае,ама това е било доста отдавна и преди доста повече от 1000 год ;)
Ти откъде си си изградила ценностите да речем?

Моралът и ценностите се предават от родители на деца, религията пази ценностите и културата.
Днешно време сме забравили тези ценности поради една или друга причина.
Имай предвид, че терминът култура включва доста неща в себе си.

- комунизъм (атеизъм)
- чужда пропаганда (секти, телевизия, демократичните общоевропейско-световни ценности)

Доста накратко съм ги описал и само най-важното.

Севар Вананд

Цитат на: Desko - 04 Авг 2008, 20:14:31
1.   Защо измествате темата към Християнството? Явно бесовете ви гонят.
2.   Севаре, използваш медйини шаблонни думи като фундаментализъм. Можем да говорим за ислямски фундаментализъм, за фундаментализъм (чуждица налагана ни от нас медиите) на множеството секти в САЩ, но за български православен фундаментализъм (това е чифутски термин, който назова хората, които са против педалщините, феминизмите, ислямските терористите, сектите в сащ; ФУНДАМЕНТАЛИЗЪМ=ЛОШО) не можем да говорим, освен ако не приемаш Православието за секта и тези натрапвани ни ценности за нещо нормално и ние не трябва да се борим за тях, защото рискуваме да ни нарекат фундаменталисти.
           Ти ще рискуваш ли да се наречеш фундаменталист или ще бъдеш за насажданите ни общочовешки цености? Явно религиозните фундаменталисти ислямисти не искат да им насаждат ценности, а ние българите не сме фундаменталисти, така, че каквото ни каже западната пропаганда го приемаме, иначе ще станем лоши фундаменталисти.
Можем ли да обвиним ислямистите, че си пазят ценностите?
3. Ще помоля Севар, Балкани и Александър да не обръщаме темата на ,,Християнство", има си такива теми, като искате питайте там. Темата е за това, че се обучават на ислям млади девойки, а и младежи, защо го правят тези ,,гадни ислямисти" и какви изводи могат да се направят.
4. Още една молба- Не ми слагайте думи, които не казал, в случая писал!
5. За фундаменталистко примерно се смята това да не си за педалите! Да, аз съм против педалите! Ти примерно за тях ли си? Против сектите съм? А ти? Е, ако споделяш мнението ми значи си фундаменталист. 

6.
Цитат на: Севар ВанандЗаб. Не исканм да кажа нищо лошо за християнската религия. Тя наистина изгражда у врващите високи морални ценности. Просто разяснявам да един прекалено объркан човек.
Явно мнението ти е че високият морал и високите ценностите идват от религията. В случая (темата) исляма, а по-конретно за България от Православието.
И аз съм на същото мнение. Няма объркване.

7.
Цитат на: БалканиКавко значи от къде идват моралите? Българите сме стар и велик народ,развил своя култура и следователно ценности и морал. Ние,за щастие, сме нямали нужда да ни се наливат морал и културни ценности с фуния от Византия и Рим.
От твоето мнение разбирам, че моралът и ценностите идват от самите хора, значи те са ги създали и измислили. Значи ние сме началото и сме измислили всичко, доказателства за това обаче нямаш. Само празни приказки.
Никой не би ти повярвал и затова мнението ти няма тежест. Това ли е отговора на въпроса ми ,,Откъде идват моралът и ценностите?"
Думата морал няма множествено число. Българите са измислили моралът и ценностите! Ура! Ние сме най-умните!
Между другото едни гадни комунисти също бяха измислили моралът и ценностите...Та кой го е измислил това нещо?

На Александър няма да отговарям, защото ще се отклоним твърде много от темата.

Хубаво се измъкваш, Деско. Спирам да публикувам в тази тема, защото наистина много я изместихме.
Ако и ние не успеем, за България няма бъдеще!

Similar topics (4)

Отговори: 12
Прегледи: 5207

Отговори: 1
Прегледи: 1459

Отговори: 79
Прегледи: 31908

Отговори: 10
Прегледи: 6467