Това също е България! (положителни новини за Българското образование)

 • 114 Отговора
 • 48600 Прегледи

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Неактивен stanimir.rusanov

 • 2
 • +0/-0
 • Пол: Мъж
Ами то пари се дават само за чревоугодничество. А стойностните неща са на заден план.

*

Неактивен vailen

 • *
 • 404
 • +122/-13
 • Пол: Мъж
Родни ученици с медали от олимпиадата по физика в Дания

Българският ученически отбор завоюва златен, сребърен и три бронзови медала от 44-та Международна олимпиада по физика, която се състоя от 7 до 14 юли в Копенхаген, Дания.
Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Със златен медал е Катерина Найденова, ученичка от 11-и клас в Природо-математическата гимназия (ПМГ) в Казанлък,а със сребърен - Йордан Йорданов - ученик от 12-и клас в същата гимназия.
С бронзови медали от олимпиадата са Калоян Методиев - от 12-и клас в Първа английска езикова гимназия в София, както и Калоян Дърмонев - ученик от 12-и клас в Математическата гимназия във Варна, и Иван Порязов - от 11 клас в ПМГ в Казанлък.
В олимпиадата са участвали отбори от 83 страни, а резултатът на нашия отбор е най-доброто постижение в Международната олимпиада по физика от 16 години насам.
Официално класиране по нации не се прави, но резултатите ни позволяват да твърдим, че България се нарежда на четвърто място сред страните от ЕС, посочват от МОН.
Ръководители на българския отбор са проф. Мирослав Абрашев и доц. Виктор Иванов от Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Отборът се завръща тази вечер на летище "София" - в 22.55 ч., с полет от Виена.

Източник: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5931591
България над всичко!

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Наши ученици с отличия от Международната олимпиада по биология


След пристигането си на летище София (отляво надясно):
доц. Албена Йорданова, Ангел Механджийски, медалистът Лазар Митров,
Ангелина Банковска, Илиян МакКан и Радослав Александров

Отличия спечелиха наши ученици на 24-тата Международна олимпиада по биология в Берн, съобщават от Министерството на образванието.

Олипмпиадата се проведе от 14 до 21 юли 2013 г. в град Берн, Швейцария. В нея участваха 62 страни от целия свят.

За поредна година, Националният ни отбор, включващ четирима ученици от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов" - Ангел Механджийски, Илиян МакКан, Ангелина Банковска и Лазар Митров, се представи много достойно.

След решаване на теоретични и практически задачи и оспорвана конкуренция с 248 състезатели, бронзов медал спечели Лазар Митров, а Ангелина Банковка и Ангел Механджийски получиха грамота за достойно представяне.

Ръководители на отбора са доц. Албена Йорданова от Медицински факултет и Радослав Александров от Биологически факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски".

http://news.ibox.bg/news/id_486912719

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Румен от Математическата покори Масачузетс


Кати Велчева, Антони Рангачев, Евгения Сендова, Николай Стоянов и Румен Данговски

Един ученик на СМГ нареди България в топ 5 по време на лятната школа RSI, която се провежда в световноизвестния Масачузетски технологичен институт. Румен Данговски е сред петимата гимназисти, представили се най-добре измежду 81 младежи от общо 16 държави. 51 от тях са ученици от САЩ. В школата участват двама българи - другият ни представител е съученикът на Румен Николай Стоянов. И двамата тръгват от Ученическия институт по математика и информатика към БАН, пише в. "Стандарт".
От 2000 година страната ни изпраща участници в школата в САЩ, разказва Румен. Тази година там имало и трима български преподаватели - засилено присъствие, което е плод и на добрата ни традиция в тази наука.

 Той описва математиката като "готино" явление, а когато заговори на нейния език, преводът става наистина труден. Защото за Румен тази наука отдавна е престанала да бъде любим предмет - още от четвърти клас, когато се потопил в извънкласните аспекти на тази наука. И открил, че това е истинско поле за творчество. "Това, което ми допада от математическото мислене, е възможността човек да постави нерешена задача пред себе си и да се впусне в дълъг процес на търсене на отговор, като използва техники и принципи, предложени от утвърдени математици. А когато известните идеи не работят, въпросът става още по-привлекателен и човек е свободен да твори", разказва младежът.

 Именно творческа е била и задачата му в Масачузетс. "Работих върху сериозен проект в сферата на абстрактната алгебра под ръководството на Нейтън Харман (докторант в MIT) и под наблюдението на професор Павел Етингов от MIT, който е световноизвестен математик в модерната алгебра", разказва Данговски. Проектът е твърде специализиран, за да бъде преведен на нематематически език - най-общо става дума за "специални алгебрични структури, които не са комутативни - т.е. редът на операциите е от значение", обяснява Румен. Тази тема се развива активно от 2007 година в MIT и в други университети. Писмената му работа е отличена сред 5-те открояващи се научни приноса от общо 81-те проекта на RSI. "В представителната петорка имаше още един математически проект и по един в областите биология, когнитивна психология и физика", разказва Румен.

 Голямото предизвикателство за него била устната презентация. "Исках да илюстрирам по възможно най-достъпния начин например понятието комутативност. За целта трябваше с максимална скорост да сменя реда на обуването на чорап и обувка, за да покажа, че резултатът не е същият. И така - до края на 10-минутната си реч, да се движа с чорап на Red Sox върху обувката си", смее се Румен. Твърди, че освен чисто научна полза престоят му донесъл и друго познание - "научих се да помагам на останалите ученици в процеса им на работа, да не се притеснявам да питам, каквото не знам. Както и да се забавлявам и да споделям радостта си от постигнатите резултати", разказва ученикът. Радва се, че имал уникалния шанс по време на RSI'13 да работи с Антони Рангачев в качеството му на тютор. Рангачев е български докторант в Североизточния университет и MIT, участник в лятната школа от 2004 г. Всъщност той е преподавал на Румен още в първите години на летните изследователски школи в Ученическия институт.

 Първите опити на Румен да се занимава с изследователска математика са в осми клас - точно по време на конференциите, организирани от Ученическия институт. Всички негови преподаватели говорят с удоволствие за него и за способността му още като ученик да работи напълно самостоятелно в научната област.  "Под ръководството на професор Николай Николов започнах да описвам идеите си на професионален математически език. Г-н Николов ръководеше и първата ми публикация в българското математическо списание "Сердика", разказва момчето. След това с негова помощ Румен се свързва със сегашния си ръководител акад. Веселин Дренски - "един от най-добрите световни специалисти в алгебричната сфера, която ме интересува в момента. Работейки с него, имах невероятната възможност да науча алгебрични техники и методи, които са основни за бъдещия ми проект на RSI", разказва Румен.

 Доц. Евгения Сендова, дългогодишен тютор на RSI, пък му помагала през цялото време да представя резултатите си на достъпно за публиката ниво. Ученическият институт му помогнал и през цялото време да се съветва с бивши български участници на RSI - Калина Петрова, Кати Велчева, Рафаел Рафаилов, Станислав Атанасов, Кати Евтимова, Георги Керчев и други. "Разбира се, постоянният ми интерес към математиката се дължи и на невероятните ми гимназиални учители през годините - г-жа Диана Дангова и г-жа Ирина Шаркова", изрежда младежът.

 Работата на Румен върху разработката от Масачузетс обаче няма да спре дотук. След края на школата всеки участник получава препоръка от CEE, която е формирана на база мнението на ментори, тютори, съветници, както и на директора на програмата. Тя може да му послужи при бъдещо кандидатстване в топ висше училище.

 Конкуренцията за тези университети се увеличава защото все повече страни учредяват еквивалентни структури на нашия ученически институт. Сега ще се опитам да развия темата си от RSI до ниво публикация, разказва Данговски. Очаква с нетърпение и тазгодишното издание на Нощта на учените. "Там ще имам възможността да се състезавам за едно от трите места, които ще определят българските участници на престижния конкурс Intel ISEF 2014". Убеден съм, че MIT, Харвард, както и други университети покрай Бостън са добри места, ако човек иска да учи в тази насока", казва Румен, но не бърза с избора си. Иначе в свободното от математика време той обича да плува, както и да играе любимия си снукър. Не пропуска и забавленията с приятели.

https://www.blitz.bg/news/article/216503
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:26:50 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Наши ученици с медали от Балканска олимпиада по информатика

Български ученици обраха овациите на Балканската олимпиада по информатика, която се проведе в Сараево от 7 до 13 септември. Нашите младежи си извоюваха 2 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал. Най-високите отличия спечелиха Христо Венев от от СМГ "Паисий Хилендарски” в София и Енчо Мишинев от МГ "Атанас Радев" в Ямбол.

Сребърен медал взе Момчил Пейчев, който е възпитаник на МГ "Д-р Петър Берон” във Варна. Христиан Христов от русенската математическа гимназия "Баба Тонка” пък е награден с бронзово отличие.

Ръководители на българския отбор са доц. д-р Каталина Григорова от Русенския университет „Ангел Кънчев” и Ясен Здравков Трифонов, който е студент по компютърни науки в математическия факултет на Софийския университет.

novinar bg
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:28:29 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Български ученици с 6 медала на олимпиада по астрономия

В надпреварата в Литва участваха 20 отбора от 18 държави


Нови 6 медала извоюваха български ученици на Международната астрономическа олимпиада в град Вилнюс, Литва. В олимпиадата участваха 20 отбора от 18 държави с близо 90 участници.

Българският отбор се представи изключително успешно в трите кръга на олимпиадата, спечелвайки 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови медала, съобщи Министерство на образованието и науката.

При младша възраст сребърни медали взеха Виктор Мирев, МГ „ Д-р Петър Берон”, Варна и Теодор Алексиев, СМГ „П. Хилендарски”, София, а бронз заслужи Димитър Томов, МГ  „Баба Тонка”, Русе.

В категорията старша възраст Даниел Дакев, МГ „Гео Милев”, Плевен взе златен медал, а сребро и бронз спечелиха съответно Константин Карчев, Американски колеж, София и Александър Атанасов, МГ „Гео Милев”, Плевен.

Ръководители на националния отбор са доц. д-р Алексей Стоев от Институт за космически изследвания и технологии при БАН, Филиал Стара Загора, и д-р Ева Божурова от Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Н. Коперник”, Варна.

https://technews.bg/article-57596.html#.Ujs_lVPdVK8
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:29:13 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Български деца отново на върха на международна математическа олимпиада


Снимка: http://m.btvnovinite.bg/article/bulgaria/blestyashto-predstavyane-na-balgarski-uchenitsi-na-olimpiada-po-matematika.html

Отборът на Софийската математическа гимназия се представи блестящо на Международната азиатска олимпиада по математика за юноши до 16 години (Asia Inter- Cities Teenager's Mathematics Olympiad), която се провежда в гр. Богор на осров Ява в Индонезия.
В индивидуалното състезание Христо Попов спечели златен медал със 100 точки. Мария Делякова е със сребърен медал, Виктор Костов и Манол Джамбазов - с бронзови.
Деветокласниците и техните ръководители Линка Минчева и Надя Кръстева се прибират в София на 31-ви декември с полет от Доха в 14.30 часа.

http://www.factor-news.net/index_.php?&id=33990
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:29:56 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Български ученик смая света, след като успя да реши задача на 2000 години


19-годишният Радко Котев от Националната природо-математическа гимназия успя да реши загадка на 2000 години. Тя мъчи брилянтните математици в света, съобщи БТВ.
Ученикът представи решение на Аполониевата задача, с което изуми света на науката, съобщи в. “168 часа”.
Аполоний, който е бил ученик на Евклипт, доразвива неговата задача да се построи окръжност, която минава през три дадени точки. Задачата на древногръцкия математик е да се построи окръжност, която се допира до три обекта, а още по-интересно е, когато имаме три дадени окръжности и търсим друга окръжност, която се допира до тях.
„Мотивира ме фактът, че тази задача е трудна за математиците. Тя е поставена през 260 г. пр. н. е. и до този момент съществуват четири доказателства, които изпълняват условието окръжността да се построи с линия и пергел.“ споделя 19-годишният Котев.
Той прави сравнение с Питагоровата теорема, която е почти толкова стара, и има над 100 известни решения.
Известно е, че оригиналното решение на Аполониевата задача изгаря в Александрийската библиотека.
Преди две години учителят по математика на Радко споменава за нерешената досега загадка, която мъчи човечеството. Около две години са необходими на нашето момче да направи чертежи и да намери доказателства за решението.
Ученикът показва резултатите от проекта първо на учителите си, след което печели и световно признание и специална награда в Европейското състезание за млади учени в конкуренция с 85 проекта от цял свят.
Днес светът не спира да следи Радко, тъй като той променя математиката завинаги.

https://pik.bg/
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:31:21 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Наши ученици с медали от олимпиада по химия и физика


На XII олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2014, която се проведе от 30 март до 6 април 2014 г. в Атина за ученици до 16-годишна възраст, България се представи с два тима:
Отбор А: Кристина Костадинова, 9. клас от НПМГ „Акад. Л. Чкалов“; Елена Лалова, 9. клас от ПМГ „Никола Обрешков“, Казанлък и Павел Попов, 10. клас от МГ „Д-р Петър Берон“, Варна;
Отбор B: Димитър Каразапрянов, 9. клас от ПМГ „Добри Чинтулов, Сливен; Любен Бориславов, 10. клас от НПМГ „Акад. Л. Чкалов“ и Христоско Чаушев, 11. клас от Софийска математическа гимназия.
Участниците в олимпиадата работиха в лаборатория върху експериментални задачи с изследователски характер от областта на природните науки биология, химия и физика. Отбор B завоюва сребърни медали, отбор А – бронзови медали.
Ментори на отборите са преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Адриана Тафрова-Григорова от Факулета по химия и фармация, доц. д-р Мая Гайдарова от Физическия факултет и доц. д-р Снежана Томова от Биологическия факултет.
Българските ученици не само решаваха задачи, но и участваха в театрален кръжок – на международната вечер представиха спектакъл “Chemical Party”.
На XII олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2014 в Гърция взеха участие 150 ученици от 25 държави от Европейския съюз.

http://www.cross.bg/klas-ychenitzi-nayki-1405147.html#.W3qmxegzaM8
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:32:51 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
17-годишната Ния от Бургас смачка математици от 19 страни на състезание в Никозия


Възпитаничка на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ донесе единствените за страната награди


17-годишната възпитаничка на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ Ния Георгиева от Бургас успя да надвие с ум и знания над 133 участници от цял свят на състезанието MATH Presentation Europe Competition 2014.  Нейният проект плени международното жури, което й връчи първата награда в категорията за индивидуална презентация. Невероятната Ния представи 20 минутен проект на тема Фрактали и Геометрия: „Да моделираме фрактално“.  Тя взе  единствената българска награда.

Състезанието е част от Европейска ученическа конференция по математика – EUROMATH 2014, която се проведе от 24 до 28 април в Никозия. Младата и красива математичка се подготвяла месеци наред благодарение на учителката си Юлия Хараламбиева от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“.

На самото събития в Никозия участваха в различни категории около 450 математици от 19 държави.
По време на конференцията се проведе се и друго състезания - MATH Factor Europe Competition 2014. Ния Георгиева участва и в него.

Първият етап се проведе онлайн чрез изпращане на 3 минутни клипчета, в които участниците обясняват математически проблем по такъв начин, че да бъдат разбрани и от хора, които не се занимават професионално с математика. Моето представяне беше на тема „Фрактали и Дракони“, сподели Ния пред Флагман.бг.

Международно жури оценява състезателите по критериите за математическа точност, яснота, харизма и оригинален начин за представяне без използването на мултимедия. Те избраха 7 финалиста измежду участниците от различни страни във възрастовата група 14-18години, сред които бе класирана и Ния Георгиева. Финалът се проведе на 26 април пред 5-членно международно жури и открита аудитория в балната зала на петзвездния хотел HILTON NICOSIA. Състезанието беше много оспорвано и след дълги дебати журито обяви победителите. Ния Георгиева печели третото място.

https://flagman.bg/Niya Georgieva - Fractal Modelling
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:34:54 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Български ученици в топ 3 на света по математика
Българските ученици Румен Данговски и Райна Гаджева спечелиха награди на Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) в категория Математически науки. Те представяха България на най-голямото предуниверситетско състезание за науки и инженерство в света.
Румен Данговски е на 18 години, от София и спечели второ място на Intel ISEF в категория математически науки. Момчето получи и парична награда от 1500 долара. Той учи в Софийската математическа гимназия.
 В проекта си Румен се занимава с алгебрични структури. Те са свързани с квантовата физика и имат най-различни приложения. Румен използва компютърни изчисления и математическа теория относно свойствата на PI-алгебрите и теорията на представянията.
Райна Гаджева спечели трето място в категорията математика и получава 1000 долара, както и специална награда от Американското математическо общество (AMS). Тя е на 18 години и е от Пазарджик.
Нейният проект е за покриване на квадрати с размер малко по-голям от цяло число. В проекта тя изучава броя на единичните квадрати, които са нужни са покриването на определен по-голям квадрат. Решение на този въпрос е намерено само в един случай, и това е отворен проблем, който е обект на интерес за много математици до ден днешен.
Българските ученици се съревноваваха с над 1700 от най-обещаващите млади учени и иноватори от целия свят.

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2014/05/20/nashi-uchenici-v-top-3-po-matematika-v-sveta.225991
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:36:24 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Абитуриентката на годината: Искам да възродя българското


Абитуриентката на годината Деси Чушева предизвика истински фурор в социалната мрежа с избора си на рокля за бала. Красивото момиче изглеждаше чудесно в късата си червена рокля с красива бродерия и пафти.
Деси сподели, че е щастлива от фурора, който е предизвикала с избора си, но заради вниманието, което е получила, а защото е допринесла за възраждане на фолклорните традиции.
"Избрах този тоалет, защото исках да покажа, че можем да бъдем актуални и пак да запазим традициите си. Идеята ми хрумна на един фолклорен фестивал, тогава видях носии до коляното и ми харесаха много. След това си представях червена, къса рокля с бели дълги ръкави и пафти, но в последствие се отказах от дългите ръкави, защото щеше да ми стане горещо.", разказа бъдещата студентка по архитектура в "Преди обед" по bTV.
Деси беше категорична, че иска да остане в България и да се развива тук, защото смята, че с усърдна работа и труд, може да успее и у нас. Мечтата на младото момиче е да стане успешен архитект и да има сплотено семейство, което живее в покрайнините на някой голям град, за да може децата й да имат спокойно детство, но и да се възползват от възможностите на големия град.

http://inews.bg/
« Последна редакция: Октомври 03, 2016, 06:58:19 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Четири медала за България от международна олимпиада по математика


Отборът по математика на България завоюва 4 медала и 2 почетни грамоти на международната олимпиада по математика в Кейптаун, Южна Африка, съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

Олимпиадата се проведе от 3 до 11 юли 2014 г.

Всички членове на българския национален отбор завоюваха отличия - три сребърни и един бронзов медал, както и две почетни грамоти. Това са учениците:

Виктор Радивчев (МГ Варна) – сребърен медал;
Любен Личев (МГ Плевен) – сребърен медал;
Нгуен Чи Зунг (СМГ) – сребърен медал;
Павлена Ненова (СМГ) – бронзов медал;
Станислав Чобанов (МГ Варна) – почетна грамота;
Деница Маркова (СМГ) – почетна грамота.

В олимпиадата са участвали отбори от общо 101 държави и 560 състезатели.

За поредна година ръководители на българския отбор са Петър Бойваленков и Стоян Боев.

Отборът ни се връща в България на 14 юли 2014 г. с полет от Лондон в 13:30 ч.

https://offnews.bg/news/
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:38:33 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Български ученици спечелиха два златни и един сребърен медали на международна олимпиада по информатика


Момчил Пейчев (ляво), Енчо Мишинев (в средата) и Христо Венев
Фотограф: Мусала Софт

Българският отбор се завръща с два златни и един сребърен медали от XXVI Международна олимпиада по информатика в Тайван, съобщи Мусала Софт.

В олимпиадата участваха 316 състезатели от 82 държави. Златни медали спечелиха Христо Венев, който е учник на СМГ "Паисий Хилендарски" в София и Енчо Мишинев от математическата гимназия "Атанас Радев" в Ямбол. Мишинев се класира и в Топ 10 на най-добрите състезатели по информатика в света.

Сребърен медал пък успя да спечели Момчил Пейчев от математическата гимназия "др. Петър Берон" във Варна. В подготовката на отбора са участвали Антон Шиков, Руско Шиков, Бисерка Йовчева, Велислава Емилова, Павлин Пеев, Галина Момчева, Петър Петров, Бойко Банчев и Явор Никифоров, към които медалистите отправят специални благодарности. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Красимир Манев.

"Изключително представяне на българския отбор тази година! От 2010 г. насам не сме имали два златни медала. Много се гордеем с нашите момчета, които отново доказаха, че в България имаме невероятни ИТ таланти", казва един от треньорите Антон Шиков. Друг успех за българските специалистити по информатика е избирането на Красимир Манев за президент на Международната олимпиада по информатика.

https://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/21/2347503_bulgarski_uchenici_specheliha_dva_zlatni_i_edin/
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:39:16 от Hatshepsut »

*

Неактивен Hatshepsut

 • Pharaoh
 • *
 • 7158
 • +526/-0
 • Пол: Мъж
  • Български Националисти
 • Интереси: История, Археология, Етнография, Религия, Компютри
 • Зодия: Sagittarius Sagittarius
Гениални българчета жънат успехи в чужбина

Връщат се с медали от олимпиади по математика


Отборът на Софийската математическа гимназия (СМГ) спечели 8 медала от Международното състезание по математика в Южна Корея (Korea International Mathematics Competition). Тимът се нареди на трето място в отборното класиране от общо 70 състава. В индивидуалните състезания българите взеха общо четири златни, два сребърни и два бронзови медала. Надпреварата се провежда в корейския град Теджън от 21 до 26 юли и в нея участват отбори от 31 държави. Състезанието е разделено в две възрастови категории, като СМГ се представи с отбори от по четири ученици във всяка от тях. Спонсор на математиците е Българската банка за развитие, която вече пета година подкрепя участието им в международни олимпиади и състезания.

Иван-Александър Мавров и Борис Барбов отнесоха златни отличия в категорията под 14-годишна възраст. Александър Чергански и Виолета Найденова са сред първенците от 14 до 16 години. Сребърните медалисти са Христо Попов и Люба Конова, а бронзовите – Деница Маркова и Георги Паскалев. В състезанието в Южна Корея от българска страна участваха общо пет училища, като най-добри резултати постигна столичната математическа гимназия. Международното световно математическо състезание за младежи (IWYMIC) се провежда ежегодно от 1999 година насам. За първи път то е организирано в Тайван и идеята му е да позволи на учениците в ранна юношеска възраст със засилен интерес към математиката да сравнят своите способности. Състезанието се провежда в различни държави, като следващото издание ще бъде в Индонезия.

Прочети още : https://www.actualno.com/goodnews/matematicite-ot-smg-s-4-zlatni-medala-v-systezanieto-v-ujna-koreja-news_41522.html
© Actualno.com
« Последна редакция: Август 20, 2018, 14:42:15 от Hatshepsut »

 

Powered by EzPortal