• Welcome to Българският националистически форум.

Българщина и Православие

Започната от Nordwave, 17 Дек 2007, 14:55:23

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Сосипатор

И какво като педериарха и останалите мутрополити са доносници на ДС? Това че комунягите са разкатали църквата по едно време не прави българщината по-малко православна, и не афирмира римската вера.

Вие пак сте си отстъпници от верата на българите и ако сте повече а не една шепа хора, ще сме смъртни врагове, защото верата е първото и най-важно нещо което характеризира един народ. Се докато сте римляни, все ще сте втора ръка хора и отстъпници.

Пак ти казвам, конвертирай в ортодоксията за да можеш да се наричаш българин. Иначе римски българин е като дървено железо. Такова животно нема. Както нема сърбин римлянин, румънец римлянин, руснак римлянин, грък римлянин и прочее, така не може да има и българин римлянин.

Българщината я охарактеризират две неща, преди всичко вера, и второстепенно език. Ако си православен и говориш български, значи си българин. Без едно от тези две неща не можеш да се наричаш българин. Помаците също говорат български но не са българи нали така?

Hatshepsut

Ще направя и аз един коментар по темата "Българщина и православие".
Според мен между двете понятия няма връзка. Православието и религията въобще са право на личен избор и могат да се променят при възникнала необходимост, без това да влияе на националното самоопределение, говоря и от личен опит.

Мисля, че първо трябва да разграничим понятията вяра, религия и ритуали.
Вярата е личното светоусещане на всеки човек, докато религията по същество е институционализирана форма на вярата. А пък ритуалите са част от религията, показваща нейната външна, често пъти формална страна.
Тук по-горе се спомена за християнското кръщение. Според мен този обред не трябва да се абсолютизира, аз самият също съм кръстен и имам свидетелство за свето кръщение от 6 февруари 2000 г., пък не вярвам изобщо в християнските догми  :smile-1:

Има и друга причина да не приема обвързването на българщината с православието - когато съм ходел преди години на църква на Великден, почти винаги църквата е била пълна с цигани, те братя ли са ми? Категорично не мога да се съглася с такова нещо! - въпреки че всички цигани в България говорят български език и повечето се самоопределят като православни християни, те НЕ са и НЕ могат да бъдат българи.

И накрая - какво самият аз смятам за българщина и какво включва в себе си това понятие?
Българщината включва в себе си българският език, българският произход, българското самосъзнание, обичта към Родината и уважението към нейната история, култура, фолклор и природа.

Сосипатор

ЗигХайл, що не се върнеш обратно у ортодоксията? Ще ти олекне на душицата. Ти си мрази Русия колкото си искаш, тва не е проблем. Но да си римлянин е голема трагедия, какви ли не конплекси се пораждат от това да си непълноценен представител на народа си.

Аз ако съм римлянин или се самоубивам, или конвертирам скоропостижно у ортодоксия.

Siegfried

Цитат на: Oh_banq_oh_kef - 17 Фев 2015, 18:40:34
И какво като педериарха и останалите мутрополити са доносници на ДС? Това че комунягите са разкатали църквата по едно време не прави българщината по-малко православна, и не афирмира римската вера.

Вие пак сте си отстъпници от верата на българите и ако сте повече а не една шепа хора, ще сме смъртни врагове, защото верата е първото и най-важно нещо което характеризира един народ. Се докато сте римляни, все ще сте втора ръка хора и отстъпници.

Пак ти казвам, конвертирай в ортодоксията за да можеш да се наричаш българин. Иначе римски българин е като дървено железо. Такова животно нема. Както нема сърбин римлянин, румънец римлянин, руснак римлянин, грък римлянин и прочее, така не може да има и българин римлянин.

Българщината я охарактеризират две неща, преди всичко вера, и второстепенно език. Ако си православен и говориш български, значи си българин. Без едно от тези две неща не можеш да се наричаш българин. Помаците също говорат български но не са българи нали така?

За последен път се занимавам с теб смешен ТРОЛ !
1) . Как какво :laugh-1: като всички Митрополити, огромна част от свещениците и цялата православна църква и до ДНЕС е ЗАВИСИМА и на прякоподчинение от комунистическите РЕПРЕСИВНИ СЛУЖБИ и КОМУНИСТИЧЕСКАТА АТЕИСТИЧНА партия, тази църква на БКП няма нищо общо с Христянска религия и  църква, или с православната църква след освобождението на османско робство, това е АТЕИСТИЧНА църква пулна с комунистически доносници на  КДС и КГБ и членове на БКП, а нито комуниста, нито доносника може да се разглежда като свещенослужител, най - макко като служител на църквата и на БОГ  !!! За теб, като убеден болшевик и съветофил, не се съмнявам, че се гордееш, че си последовател не на коя да е църква на ТОЧНА  на КДСарската православно-комунистическа църква !

2). Още като дете свещениците в църквата ме научиха, че единствените в България, които НЕНАВИЖДАТ и Мразят католическата църква и католиците(без църквата ни,или ние католиците да сме има направили Нищо, но ТЕ БЕЗБОЖНИЦИТЕ ни преследваха...) са КОМУНИСТИТЕ, това нещо да ти говори а ТРОЛ ? 
Знаеш ли защо ВИЕ КОМУНИСТИТЕ толкова много  МРАЗИТЕ и НЕНАВИЖДАТЕ - Католиците,  защото не можахте да подчините нито Църквата ни, нито свещениците ни, нито миряните католици да ви с епродадем и да ви  станем доносници и църквата ни  да работи за АТЕИСТИЧНАТА ви идеология, както се ПРОДАДЕ и предаде на АТЕИЗМА и ДОНОСИТЕ ЦЯЛАТА православна църква чак до ПАТРИАРХА !!!

- Я ми кажи ТРОЛче, защо 26 години СЛЕД 10.11.89Г. великата ти православна църква НЕ ЗАСТАНА НАЧЕЛО на един антикомунистически митинг, ЕДИН ПЪТ НЕ ПОВЕДЕ НАРОДА ПРОТИВ КОМУНИСТИТЕ,  защо великата ти "право"славна църква никога не АНАТЕМОСА КОМУНИЗМА,  защо православната ти църква никога ОФИЦИАЛНО ( както направи Католическата църква веднага след 10.11.89г.) НЕ ПОЧЕТЕ  ПАМЕТТА на ИЗБИТИТЕ над 350 000 българи от атеистичната комунистическа власт на която правослвната ти църква беше застъпник, партньор и сътрудник по време на 45 годишният червен АТЕИСТИЧЕН АНТИХРИСТЯНСКИ  ТЕРОР !!! 

3). Циничен Болшевишки БЕЗБОЖНИКО, ако още един път си позволиш да ми изгрухтиш да съм се конвертирал в православната ти комунистическата църква, вЕрвай  ми ше те намеря дали на позитано 20, или в руското посолство и ще ти се изсера в наглата копрофилска атеистична неуважаваща(като истински БОЛШЕВИК) правото на хората на СВОБОДЕН избор -  болшевишка дзурла !!!

4). Комунизмът се характеризира с две неща ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗЪМ и АТЕИЗЪМ, при теб и двете са в наличност, като русофилията и панславизма вървят към първите ДВЕ, като БОНУС !!! 
Да ЖИВЕЕ 9-ти ЮНИ, да ЖИВЕЕ Цанков !
Истинският БългАрски Химн Шуми Марица;

"Аз" - Дарий, Цар Велик, Цар на Царете, Цар на много народи, син на Хистасп, Ахеменид, Персиец, син на Персиец, Ариец от Арийския род !

Българио, за тебе тѣ умрѣха, една бѣ ти достойна зарадъ тѣхъ, и тѣ за тебъ достойни, майко, бѣха !

Siegfried

Цитат на: Hatshepsut - 18 Фев 2015, 08:48:46
.............
И накрая - какво самият аз смятам за българщина и какво включва в себе си това понятие?
Българщината включва в себе си българският език, българският произход, българското самосъзнание, обичта към Родината и уважението към нейната история, култура, фолклор и природа.

Hatshepsut рубладжийския-комунистически провокатор кавото и да му напишеш, каквито и разумни и сериозни доводи на му дадеш, той изобщо не ги чете, комунистическият провукатор е изпратен тук с ЕДНА ЕДИНСТВЕН ЦЕЛ - да РАЗЕДИНЯВА Българските националисти, неговата цел не са градивните спорове, неговата цел са РАЗДОРИТЕ и РАЗЕДИНЕНИЕТО на Българските националисти, не ти ли е позната тази ПАГУБНА за България РУСКА ПОЛИТИКА, още от времето на Апостола, всеки знае как РУСИЯ ЦЕЛЕНАСОЧЕНО разединяваше българските борци за свобода и безависимост, защото това НЕ ИЗНАСЯ на ИМПЕРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на Азиатския САТРАП - РУСИЯ, как чрез консула си граф Игнатиев,  който ИЗИСКВА от османските власти не обикновен съд да съди Васил Левски, а специална комисия, за да е сигурна русия, че Апостолът не просто ще бъде съден, а ще бъде осъден на СМЪРТ !!! 
А основната цел и задача на подобни рубладжийски ТРОЛОВЕ като  въпросният Oh_banq_oh_kef  ПРОПАГАНДИРАНЕТО на братството между славянските народи, ПАНСЛАВИЗМА и БОЛШЕВИЗМА, като всичко това е скрито зад маската на правослвната солидарност с русия !!!

Редактирано от модератор: Корекция на таговете на цитата.

"Аз" - Дарий, Цар Велик, Цар на Царете, Цар на много народи, син на Хистасп, Ахеменид, Персиец, син на Персиец, Ариец от Арийския род !

Българио, за тебе тѣ умрѣха, една бѣ ти достойна зарадъ тѣхъ, и тѣ за тебъ достойни, майко, бѣха !

Сосипатор

Виж пич, никой не мрази римската вера. Религия като религия. От гледна точка на ортодоксията си е ерес, но това е друга тема.

А колко може римлянин да е българин, това е пък съвсем различен въпрос. Римляните в БГ са отстъпили от православната вера, това е факт. Аз лично не мога да приема римлянин за българин, поне не пълноценен такъв. Това значи да се отрека от наследството си, да отделя българската идентичност от корените й, (Византя) и да я вкарам в некаква долнопробна чалга дето вие я разтегате. Е па нема да стане пич, бългращината е нещо велико, носи със себе си наследството на византия, и вие римляните немате место в нея. Или конвертираш или си траеш. Това е положението. Ти остъпвай и си бий чукалата накъм Рим, накъм третия райх, лемурия, атлантида ако щеш, но не се опитвай да отъждествяваш  с това българщината и да я принизяваш по тоя начин.

Рзийш ли ме Siegfried?

ТИ НЕ СИ БЪЛГАРИН И НИКОГА НЕМА ДА БЪДЕШ ОСВЕН АКО НЕ СЕ ВЪРНЕШ ОБРАТНО В ПРАВОСЛАВИЕТО.

Ясен ли съм?

Siegfried

PS На тоя ДОНОСНИК и комунист ОТДОЛУ, на атеистичната комунистическа партия и репресивните й служби (ИЗБИЛИ над 350 000 българи) ли трябва ме караш да стана последовател ?!  :laugh-1:

Тайно писмо от 1959 г. доказва, че и патриарх Максим също е агент на Комунистическата ДС, ей другарите ти от компартията и КДС не успяха да УНИЩОЖАТ НАПЪЛНО ДОСИЕТО на най - важния си агент и РАЗРУШИТЕЛ на христянството и българската праволавна църква,  подлогата на мАсква и руската православна църква комуниста  Максим, БЛИЗЪК приятел от дете на комунистическият престъпник Добри Джуров !! 
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CDoQFjAE&url=http%3A%2F%2Fskandalno.net%2Ftajno-pismo-ot-1959-g-dokazva-patriarh-mak-35494%2F&ei=W03kVNa5JIm4UdyhgogO&usg=AFQjCNEbKrjN7C0MBnApJbyVA4ErkPIeMw&bvm=bv.85970519,d.d24&cad=rja

И патриарх Максим е бил сътрудник на ДС !   
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=0CD8QFjAF&url=http%3A%2F%2Fglasove.com%2Fskandalut%2F18765-i-patriarh-maksim-e-bil-sutrudnik-na-ds&ei=W03kVNa5JIm4UdyhgogO&usg=AFQjCNHn7TLQ7jOxaOZLBtkmB3p9BBGV0Q&bvm=bv.85970519,d.d24&cad=rja

Патриарх Неофит доносник на комунистическата ДС :
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fdesebg.com%2Freligia%2F1104-2013-02-24-13-46-41&ei=W03kVNa5JIm4UdyhgogO&usg=AFQjCNFqRn3hrIHrr6F-4bhl6wSquJEFOA&bvm=bv.85970519,d.d24&cad=rja
Ти затова ли толкова мног държиш на българската болшевико-православна църква, защото е ОТДЕЛ на КДС и БКП ! :laugh-1:

След президент агент имаме и патриарх с досие
България сигурно отново изуми света, след като в периода 2002-2012 г. имаше президент с агентурно минало в лицето на Георги Първанов, а днес се сдоби с патриарх с досие в тайните комунистически служби. Това стана факт с избора на Русенския митрополит Неофит за глава на Българската православна църква (БПЦ) на проведения днес Патриаршески събор в София.

Изборът

Агентурната принадлежност към бившата Държавна сигурност не се оказа морален или какъвто и друг проблем за делегатите на събора и те с голямо мнозинство избраха Русенският митрополит Неофит за нов патриарх. На втори тур той получи 90 гласа подкрепа срещу 47 за опонента си Ловешкия митрополит Гавриил, ЕДИНСТВЕНИЯ  без агентурно минало.
:laugh-1: :laugh-1: :laugh-1:

Неофит получи сериозно преимущество още при първото гласуване, при което беше подкрепен от 72 делегати от общо 138 души. Гавриил събра 43 гласа в своя подкрепа, а третият претендент Старозагорският митрополит Галактион, също агент на ДС, който беше болен и не присъстваше, събра 22 гласа, при една невалидна бюлетина.

Кой е новият патриарх

Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Роден е на 15 октомври 1945 г. в София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсa на която завършва през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия ,,Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по ,,Църковно пение" при Московската духовна академия. През септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия ,,Св. Климент Охридски" в София.

На 3 август 1975 г. в Троянската света обител е постриган в монашество с името Неофит от патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (бивш Ню-Йоркски митрополит). На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм ,,Св. Неделя" и за йеромонах. От 30 септември 1975 г. той е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г. По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм ,,Св. Неделя" е възведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим.

От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 8 декември 1985 г. в Патриаршеската катедрала ,,Св. Александър Невски" е хиротонисан в епископски сан с титлата ,,Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит. От 1 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия ,,Св. Климент Охридски" в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения от 1 юли същата година Богословски факултет при Софийския университет ,,Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г. От 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП ,,Св. Александър Невски".

На 27 март 1994 г. е избран, а на 3 април същата година е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

Към момента Негово Високопреосвещенство Русенски Митрополит Неофит е и председателстващ заседанията на Св. Синод на БПЦ, а също е избран за председател на синодалната Просветна комисия.

Агентурното минало

Новоизбраният патриарх на БПЦ беше един от 11-те от 15  членове на Светия синод, чиято принадлежност към бившата Държавна сигурност беше обявена през януари 2012 г.

Според документите в архива на ДС Неофит е вербуван от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия като агент под псевдонима ,,СИМЕОНОВ" през 1983 г. Досието му е запазено само частично – 16 страници от личното дело. Работното дело на агента не е запазено. Оставени са по-подробни сведения за неговото проучване. Липсва собственоръчно подписан документ за сътрудничество, както и доклад за вербовка.

alt

Корицата на запазената част от досието на Неофит в ДС | Фотограф: Христо Христов.

От няколкото документи, запазени в досието, предимно на оперативни работници, става ясно, че агент ,,СИМЕОНОВ" е предавал и писмени сведения за български свещеници в заграничните епархии, които е посещавал при пътувания в чужбина.

ДС е определила Неофит като интелигентен с много обща и богословска подготовка и перспективен духовник. ,,От него писмени сведения до сега почти не съм вземал, но това не е трудно и не е проблем. Писмена информация е дал единствено относно свои впечатления от едно пътуване в САЩ през настоящата година. Въз основа на горното предлагам Архимандрит Неофит да бъде оформен за агент на ДС под псевдоним ,,СИМЕОНОВ" Същият ще се използва за решаване на кадрови въпроси, за изпълнение на задачи при задгранични пътувания и за влияние", заключава оперативният работник от Шесто, който контактува с духовника. Документът носи дата 19 октомври 1983 г.

Няколко дни по-късно, на 24 октомври 1983 г. с регистрационна бланка на Шесто, 03 отдел, 01 отделение, оперативният работник, открил делото Кирил Иванов Котов, вписва името на свещеника в агентурния апрат на идеологическото управление.

Последният документ в досието на митрополит Неофит е строго секретно предложение за изключване от агентурния апарат на агент ,,СИМЕОНОВ" от март 1990 г. То е утвърдено от подп. Сл. Геновски, началник на началник 05 отдел в Национална служба за защита на конституцията. Това е новосъздадената контраразузнавателна служба след разформироването на Шесто управление на ДС и Второ управление на ДС (контраразузнаването) през февруари 1990 г. Повечето от кадрите на Шесто се вливат в Националната служба за защита на конституцията, която впоследствие става Национална служба ,,Сигурност".

В този последен документ е даден следният образ на Неофит:

,,Силно религиозен, привързан към църквата епископ Неофит се оформя като един от консервативно настроените млади висши духовници, радетели за запазване на старите традиции в православната църква. Особена активност проявява в разширяване на религиозната дейност прояви след започналите в социалистическите страни процеси на преустройство и демократизация и най-вече след проведеното в СССР честване на 1000 годишнината на Руската православна църква. Започна открито да поддържа тезата за пълна самостоятелност и ненамеса на държавата в религиозната дейност и църковно управление."

Посочено е, че с епископ Неофит е установен оперативен контакт през 1981 г. и през 1983 г. е вербован за агент на органите на ДС на идейно-политическа основа по метода на постепенното привличане.
Използван е като агент за влияние при решаване на кадрови въпроси. Съобщавал е в писмен вид информация за провежданите в НРБ международни мероприятия по линия на БПЦ. А също така и при пътувания зад граница, както и за поведението на свещеници, изпратени на работа в българските задгранични епархии.

На срещите се явява редовно, но не проявява инициатива. Спазва принципите на конспиративност и няма данни да е разшифровал връзките си с ДС.
,,След 10 ноември 1989 г. и легализиране на опозиционните сили в НРБ в агент ,, СИМЕОНОВ" настъпи колебание за необходимостта от продължаване на контактите с органите на ДС. Въпреки положените усилия за укрепването му като агент през март 1990 г. той категорично отказа да се среща и поддържа връзки с представители на тези органи. Своето нежелание мотивира, че с настъпилите изменения в политическата обстановка в страната необходимостта от подобни конспиративни взаимоотношения напълно отпада", е заключението.

С този аргумент агент ,, СИМЕОНОВ" е изключен от агентурния апарат. Дадени са указания да не му се взима декларация за неразгласяване на връзките с ДС. Датата е 21 март 1990 г. Цялото досие може да бъде прочетено тук.

Признанията на Неофит след огласяване на досието

Неофит беше един от малцината членове на Светия синод с досиета, който зае публична позиция веднага след огласяването им през януари 2012 г. Тогава той заяви:

,,Не се чувствам виновен към никого или че съм предавал някого, а просто съм изпълнил нещо, което в онова време е било изискване, когато е трябвало да се пътува извън страната. Това е било желание на Държавна сигурност и затова съм спокоен и чист пред съвестта си, че не служа в църквата като предател.

Отношението ми към тази служба е чисто като човек на църквата, който е изпълнявал с преданост своите задължения спрямо църковния ни живот. В онова време, когато е имало пътувания в чужбина, те са били наблюдавани от ДС по какъв повод и как се представя този пътуващ в чужбина – член на църквата, какви църковни и обществени задачи има да изпълнява. Точно това интересува тази служба."

За пътуванията си в чужбина той е имал срещи с ДС, в които са се ,,разменяли мисли по съвременното международно положение, каква е обстановката, в която ще се провеждат конференциите, за които се организират пътуванията". След завръщането му от чужбина се е проявявал интерес към това, което е станало, как е протекло и какви срещи е имало.

,,Това с нищо не уврежда нито авторитета, нито живота и официалното отношение на тези лица, с които е имало контакти, разговори, срещи и за които се е водел някакъв отчет. Така се е получило и т.нар. досие. Това не е кандидатстване за работа в тази посока, а чисто и просто следване на реда, по който тогава е ставало всяко пътуване в чужбина и то официално – от името на църквата, която определя кой да пътува", обясни митрополитът.

,,Трудно понасям това положение, в което съм поставен, защото никога не съм имал в мисълта си желанието да злепоставя някого и да ползвам привилегии на ДС", добави още Неофит. По думите му обяснението на ДС било, че това е за доброто на държавата – нейните пратеници да бъдат  добре подготвени и да имат възможността да се срещнат с българи в чужбина, да видят какво е тяхното положение и имат ли някакви  проблеми.

Първото му пътуване в чужбина е през 1983 г. във Ванкувър за конференция на Световния съвет на  църквите. ,,От мен се искаше информация за българите в чужбина и  какви са отношенията, настроенията на тамошните християни към Българската православна църква и изобщо към България.

Старал съм се да бъда съвсем дискретен и просто да се получи едно разрешение, което е необходимо на църковния ни живот. Интересът, който е проявявала ДС, си е вече нейна инициатива и нейно провеждане", разказа Неофит. 

Преди година Неофит каза, че не бе изненадан от факта, че има досие в ДС. ,,Но че ще бъда агент, звучи много обидно – не съм очаквал, че ще се  лепне такова звание, ако може така да се нарече. Ако някой се е почувствал засегнат от някои мои действия в това направление, да ги сподели и да ме изобличи, но вече минаха повече от 20 години след демократичните промени и никой не каза нищо по този въпрос", заключи Неофит.

Днес той наследи на поста патриарх на БПЦ починалия през ноември 2012 г. патриарх Максим, за който се знае, че е определен за глава на БПЦ с решение на Политбюро на ЦК на БКП през 1971 г., но за когото не беше открито досие в Държавна сигурност.

Обръщението на новия патриарх

След тържествената церемонията, на която Неофит получи зелени патриаршески одежди и бялото патриаршеско було, част от ритуала по въвеждането той направи и първото си обръщение:

,,Аз, недостойният, бях въздигнат на българския патриаршески трон, за да поема пътя на високоотговорното служение.

Високият църковен пост предразполага към проявленията на гордостта, но съзнанието за слабите човешки сили ни води към смирена молитва. Тежък е кръстът, който Светата ни църква възлага на скромните ми плещи. Изпросвам Божията сила, която се проявява в немощ; когато съм немощен, тогава съм силен. Патриаршеското служение изисква отричане от всичко, което би препятствало неговата мисия, готовност за следване на Христа.

Първото появяване на Неофит след избора му за патриарх на излизане от Синодалната палата | Фотограф: Христо Христов.

Убеден съм в подкрепата на високопреосвещените събратя - епархийски митрополити. Светъл пример ми остава патриарх Максим, чийто наследник ставам днес. Грижата за свещенство остава приоритет, ще подкрепям благотворителността и щедростта. Със задоволство ще отбележим грижата на държавните ръководители за поддържането на храмовете."

Патриарх Неофит беше лично поздравен от президента Росен Плевнелиев, а премиерът в оставка Бойко Борисов беше представен от министъра на външните работи Николай Младенов.

Да продължавам ли с досиетата и ДОНОСИТЕ на другите висши служители на КДС(между другото) и на светия синод :laugh-1:,  притеснявам се, че няма да ми стигне целият ден за да ги кача всичките, а за доносите ще ми трябват няколко седмици...   :laugh-1:

Моля, без обиди.

FELDMARSCHALL

Цитат на: Oh_banq_oh_kef - 18 Фев 2015, 10:11:41
Виж пич, никой не мрази римската вера. Религия като религия. От гледна точка на ортодоксията си е ерес, но това е друга тема.

А колко може римлянин да е българин, това е пък съвсем различен въпрос. Римляните в БГ са отстъпили от православната вера, това е факт. Аз лично не мога да приема римлянин за българин, поне не пълноценен такъв. Това значи да се отрека от наследството си, да отделя българската идентичност от корените й, (Византя) и да я вкарам в некаква долнопробна чалга дето вие я разтегате. Е па нема да стане пич, бългращината е нещо велико, носи със себе си наследството на византия, и вие римляните немате место в нея. Или конвертираш или си траеш. Това е положението. Ти остъпвай и си бий чукалата накъм Рим, накъм третия райх, лемурия, атлантида ако щеш, но не се опитвай да отъждествяваш  с това българщината и да я принизяваш по тоя начин.

Рзийш ли ме Зип Файл?

ТИ НЕ СИ БЪЛГАРИН И НИКОГА НЕМА ДА БЪДЕШ ОСВЕН АКО НЕ СЕ ВЪРНЕШ ОБРАТНО В ПРАВОСЛАВИЕТО.

Ясен ли съм?
Ти си много зле. Има както българи мюсюлмани, така и българи католици, протестанти или такива които не изповядват религия. С подобни твърдения, че който не е православен не е българин единствено и само вредиш и разделяш български народ! Сърбите затова днес му берат калая, защото псуват бошняците, че били мюсюлмани и им викат турци, а ако се бяха опитали да ги приобщят, както ние правим с помаците и те поне в голямата си част се чувстват българи, нямаше днес всеки бошняк да мрази сърбите повече от всичко на света! Подобен религиозен фанатизъм като твоя единственото нещо, което постига е да разцепва българския народ. Затова призовавам модераторите да вземат мерки срещу подобни провокации!

Siegfried

Цитат на: FELDMARSCHALL - 18 Фев 2015, 11:02:26
Ти си много зле. Има както българи мюсюлмани, така и българи католици, протестанти или такива които не изповядват религия. С подобни твърдения, че който не е православен не е българин единствено и само вредиш и разделяш български народ! Сърбите затова днес му берат калая, защото псуват бошняците, че били мюсюлмани и им викат турци, а ако се бяха опитали да ги приобщят, както ние правим с помаците и те поне в голямата си част се чувстват българи, нямаше днес всеки бошняк да мрази сърбите повече от всичко на света! Подобен религиозен фанатизъм като твоя единственото нещо, което постига е да разцепва българския народ. Затова призовавам модераторите да вземат мерки срещу подобни провокации!

FELDMARSCHALL много добре знаеш, че  никога и на никой, нито тук( нито където и да е) не съм натяквал и налагал насила религията си, никога не съм обяснявал на никой колко е прекрасна моята христянска религия, а как друга христянска религия била ерес, боклук и който не е католик не е христянин и темподобни безумия и цинизми.  Никога не съм си позволявал и никога няма да си позволя да пиша, карам или обяснявам на който и да е, по този нехристянски, циничен и безпардонен болшевишки начин,  че трябвало да стане Католик, защото неговата христянска религия видите ли била ерес и била боклук. Никога не съм си го позволявал на 1-во място,  защото това НЕ е христянско, а изборът на религиозно течение(както казва и Исус Христос) ,  е въпрос на личен избор !
Единственото време в което нямахме личен избор и всичко ни беше налагано насила,  беше по времето на комунизма, повярвай ми,  че по същият циничен и нагъл начин(по който - Oh_banq_oh_kef ме обижда)  милиционерите  ме смазваха от бой и ми обясняваха, че съм католическо нищожество католически БОКЛУК,  че трябвало да обърна вярата си в правослвена, защото католическата църква била ВРАГ на народната власт и била Фашистка църква, че всички фашисти и врагове на народната власт и социализма  били Католици, и подобни  комунистически тъпизми,  повярвай ми че от времето когато комунистите ме репресираха по районните, предварителните арести и софийско градско,  не бях чувал,  че не съм българин, защото съм бил Католик ?!

Сосипатор

Фелди, българи мюсюлмани нема. Бил съм из Родопите, ясни са ми нещата. За тех аз съм гяур. Те си се имат за различен етнос, и така требе да бъде. Айде мани го ЗипФайл, те римялните са петима на кръст, те си вървят с българите щото нема достатъчно за да са малцинство.

А колкото до бошняците и сърбите, нали бехме всички един народ, "брацтво и единство" алабала, сега ако нищо друго, това поне ми е ясно, защото съм живял в тая Югославия като дете. Тито се опита да премахне религията като фактор за националността. Това е само бомба със закъснител. В първия удобен момент щом Югославия се раздели, почнаха кланетата. Римляни срещу наши, наши срещу мюслита, мюслита срещу римляни и т.н. Разбра се че народ като народ не може да съществува ако не се определя от религията. Поне по тези земи. 60 години Тито ни втълпяваше че сме един народ, не успя. Изклаха се и в Босна, и Хърватска, и в Косово и  насекъде. Православни, римляни и мюслита, всеки срещу всеки. Тогава Санджаклиите беха на страната на бошняците, нищо че Санджак нема нищо общо с Босна и те по дефолт би требвало да са "сърби". Но не са, и затова пращаха хора да се бият на страната на "техните си". В една такава война бързо се осеферваш кои са нашите и кои не.

Та народност на балканите която не включва религия, такава нема. Единствено шиптарите, но и там нещата не са баш така както изглеждат.

И когато имаш две различни религии имаш и два различни народа а не редко и две различни държави. Пр. Индонезия и Филипини, Индия и Пакистан, и т.н.

България и българщината отделиш ли ги от ортодоксията, отиваш на кино.

Siegfried

Oh_banq_oh_kef,  тролче, знаеш ли, че по тези земи генетически ХЪРВАТИТЕ(а НЕ славянската ТОР сърбите) са най - близки до нас,  предполагам обаче, че според твоите болшевишки теорийки - Хърватите са "БОКЛУЦИ", защото са Католици, а не православни и не може да са ни БРАТЯ, нищо че некви си там ДНК АНАЛИЗИ НЕОСПОРИМО ДОКАЗВАТ, че Хърватите са ни БРАТЯ?!  :laugh-1:

Ти беше ли на Луков Марш, питам защото на Луков марш имаше доста представители на Католическата религия, (Интересно организаторите на Луков марш казаха и на пресконференцията,  че всички; провославни, католици , протестанти и мюсюлмани, които ще участваме на Марша сме  БРАТЯ..., тия организаторите НЕ са Българи нали,  щом говорят подобни неща за Католиците, а ***? ) имаше и Палестинци(които са МЮСЮЛМАНИ),  знаеш ли че в SS e имало бригади СЪСТАВЕНИ САМО от  мюсюлмани, ама те всички са "БОКЛУЦИ" нали така ?

А знаеш ли кой върна на  БългАРИЯ;  Беломорието, Добруджа, Македония и западните покрайнини, как кой -  КАТОЛИЧЕСКИЯТ "боклук" Адолф Хитлер  ! :laugh-1:

Я кажи цар Борис III,  който е КАТОЛИК, и той ли е БОКЛУК и НЕ е БЪЛГАРИН :laugh-1:?
Защото според болшевишката ти русофило-антибългарска теорийка цар Борис III (който е Католик), който БЕЗКРАЙНО МНОГО е Обичал България НЕ трябва да е българин, пък Царя винаги е ТВЪРДЯЛ,  че е БЪЛГАРИН, ама щом ТИ казваш, че Католиците не сме били бългАРИ :laugh-1:...,  кЪф е ЦАРЯ, че да се определя като българин :laugh-1:, нали така  болшевишки ТРОЛ  ?

От седмица те чакам да ми отговориш,  "мръсните Католически БОКЛУЦИ" от Чипровци, които първи са се вдигнали на въстание против османският гнет - БЪЛГАРИ ли са, след като са  Католици и Чипровското въстание което е П Ъ Р В О Т О ВЪСТАНИЕ срещу ОСМАНСКИЯ ПОРОБИТЕЛ Българско ли е, след като Католиците НЕ сме били българи ?  Казвай НАЙ - НАКРАЯ бе рубладжийско-комунистически трол ?

Понеже забелязвам,  че си доста неученолюбиво момченце, затова съм убеден, че ни си чел книжки за българското минало, още по малко си чувал за книгата - Големият заговор срещу българите, в която се обяснява, защо православните ти БРАТЯ СЪРБИте бомбардираха и сринаха в Босна, НЕ босненски военни обекти, а библиотеката им,  защото там са се пазели редица БЪЛГАРСКИ КНИГИ, МНОГО неприятни за православните ти БРАТЯ сърбите и руснЯците,  матриалите са писани от Богомилите, които дълго време УПРАВЛЯВАТ БОСНА, В ТЕЗИ НЕЛИЦЕПРИЯТНИ за православните ти братя книжки пише за това кой е дал христянската религия на белите цигани сърбите и русняците,  каква азбука е кирилицата, за кой народ е правена тя и кой я е дал на белите цигани руснЯците, сърбите (и други народи) за да пишат и ползват тази БЪЛГАРСКА АЗБУКА !

Нещо да коментираш че любимите ти православни от Византия/гърция ВЕКОВЕ наред не са давали НЕЗАВИСИМОСТ на православната ти църква, и чак като България пада под СЪВЕТСКИЯ БОТУШ и съветската КГБистка църква, мАсква дава независимост и православната църква на БКП тук,  а БКП и КДС назначават първия патриарх(разбира се избран с БЛАГОСЛОВИЯТА от СССР и мАсковската КГБ патриаршия) на България !

А някакъв коментар за Личната заслуга на ПРАВОСЛАВЕНА русия и ПРАВОСЛАВНИЯТ граф Игнатиев(ИЗПРАТИЛ и Васил Левски на СМЪРТ), че е издейства от султана новоиздигнатия български Екзарх да бъде ЗАТОЧЕН и след упорита съпротива и петиции от множество (Католически държави и Ватикана)  до султана е пуснат на свобода !

Ето, такава братска помощ ни е оказала ПРАВОСЛАВНАТА ТИ РУСИЯ, да не говорим и за заслугите му за провала на Цариградската Конференция след Априлското въстание, за да има повод Русия да обяви война на Турция и да окупира - завладее България с излаз на Беломорието.
Но тези планове се осуетяват от Англия, чийто флот чака в бойна готовност, ако Русия обяви България за руска Губерния, влиза веднага във война с Англия. Това променя плановете на Русия и излагат исканията си в Сан-Стефанския договор за неограничена окупация с право на турската армия да влиза в България, за да може българското население отново да моли за помощ и да се намеси. Непосредствено преди Берлинския Конгрес, Русия чрез Граф Шувалов с външния Министър Лорд Солсбъри на Англия по изрично настояване на Шувалов, България е разпокъсана и това само след около месец е узаконено на Берлинския Конгрес.
В същото време ПРАВОСЛАВНАТА ТИ  Русия подарява български територии -   Добруджа на (ПРАВОСЛАВНИТЕ ТИ БРАТЯ) от Румъния, като компенсация за завладяването на Молдова !!!

FELDMARSCHALL

Цитат на: Oh_banq_oh_kef - 18 Фев 2015, 13:15:22

България и българи е имало много преди византийската ти ортодоксия, така че си я заври в гъза! Именно това ни е отличавало от религиозните фанатици турци, гърци и сърби през вековете, че българския народ се обединява по друг признак и има религиозна толерантност!  А другите нека се колят, те не ме интересуват! Така че си отивай в Гърция или Сърбия, там ще се чувсташ най-добре.

omerzen

Освободителната война– благодарност на руския народ за просветното влияние на България

http://www.prostori.com/RIndex.jsp?counter_id=41
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

Siegfried

Цитат на: omerzen - 18 Фев 2015, 14:23:31
"Освободителната"  война, "благодарност" на руския "народ" за просветното влияние на България :laugh-1: :laugh-1: :laugh-1:

Абе вас двамцата с комуно-православния да не ви подготвят на едно място, а да не би това място да е библиотекарския институт на КДС ?!  :laugh-1:

псевдо"проф" :laugh-1: от НМ, шеф на 6-ти отдел на 6-то управление на КДС Димитър Иванов "гестапото"(изпратил на смърт десетки хиляди българи) ли ти е ръководител на проекта -  проруска, болшевишка и панславянска пропаганда в интернет ? :laugh-1:

Siegfried

Рубладжии, стига писахте лъжи,  ПОМНЕТЕ кой донесе свобода на сънародниците ни... и кой след това ги откъсна от родината:

Български и германски войски в Охрид:

https://www.youtube.com/watch?v=q_kUB32RftY

PS Интресно четиво, кой Папа е свързан с българската национална кауза по Македонския въпрос и как Ватикана многократно помага на България по български национални каузи и въпроси......
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=13&ved=0CCgQFjACOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.politika.bg%2Farticle%3Fid%3D32515&ei=O7jkVPeYGITOaJXYgOAD&usg=AFQjCNFM1m9BHZwBaCXiURoUziGiFbtnhg&bvm=bv.85970519,d.d2s&cad=rja

рубладжии четете какво казва Българския Папа, който е Италианец...,  цитат Анджело Ронкали : Ако някой от България мине близо до моя дом - било през нощта или по време на трудности в живота си - винаги ще намери на моя прозорец една запалена свещ. Нека почука, нека почука. Никой няма да го попита дали е католик или православен - достатъчно е, че е брат от България......

Similar topics (5)