• Welcome to Българският националистически форум.

За Богослужебния език

Започната от stas, 20 Май 2008, 07:46:17

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Според вас, на какъв език трябва да се служи в църквата?

На Църковно-славянски език
13 (41.9%)
На съвременен Български език
18 (58.1%)

Общ брой гласове: 29

stasTopic starter

Според вас, на какъв език трябва да се служи в църквата?
"Вярвам, Господи, помогни на неверието ми!" (Марк. 9:24).

Болгардингезе

Защо де е на църковно-славянски?По-добре да е на български,защото този език е признат от ПАПАТА.
Иран, Армения - вечни приятели с България.
Както и горе, тъй и долу!

Death angel

Така наречения църковно-славянски език е старобългарски и нищо друго !
Наречен е и славянски, защото е наложен от Българите(имам предвид българската култура през средновековието) в славиянския свят.
Не падай духом, където ти падне !

Мишок

Цитат на: Anti-Pasti - 20 Май 2008, 12:55:49
Защо де е на църковно-славянски?По-добре да е на български,защото този език е признат от ПАПАТА.
Добре - добре има надежда за тебе, но не и в БНС. Пътник си оттам прозирам го ясно.

Hatshepsut

Моето мнение, че в България богослужението трябва да се извършва на български език.
Това положение би трябвало да залегне в Закона за вероизповеданията и трябва да се отнася за всички вероизповедания, а не само за БПЦ.

Nordwave

Цитат на: Hatshepsut - 09 Дек 2010, 13:37:16
Моето мнение, че в България богослужението трябва да се извършва на български език.
Това положение би трябвало да залегне в Закона за вероизповеданията и трябва да се отнася за всички вероизповедания, а не само за БПЦ.
Напълно съм съгласен със теб.

опълченец

Цитат на: Nordwave - 09 Дек 2010, 14:04:18
Тоест си съгласен с един еретик, айде стига баце.
ИЕстествено, че трябва да е на църковно - славянски.
Тогава Столетов, наший генерал,
ревна гороломно: "Млади опълченци,
венчайте България с лаврови венци!
на вашата сила царят повери
прохода, войната и себе дори!"

Авитохол-165

Цитат на: опълченец - 11 Дек 2010, 21:47:58
Такова животно църковнославянски няма. Има старобългарски. Нека се поправи в анкетата.
Иначе съм малко раздвоен за кое съм. От една страна е хубаво да се спазва традицията, от друга обаче, все пак не е лошо и да се разбира за какво става въпрос. Нека не се държим като защитниците на триезичната догма, над които светите братя Кирил и Методий надделяха. Може би някак си да се комбинира. Все пак съм за оставане на старобългарския(а не църковнославянски) под някаква форма и гласувам с първата опция.

Amenhotep

Мишок

Цитат на: stas - 20 Май 2008, 07:46:17

Според вас, накакъв език трябва да се служи в църквата ?

на какъвто се служи в момента. Номера с старобългарския и модернизацията на богослужението не минава - масоно-юдеите да го д.......

omerzen

Че какво му е лошото на църковно-славянския език? Не е ли все пак български.
П.П. Не съм чувал да има мелодии на тангристки език.

Вярно е че руснаците нещо се назлъндисват да признаят че църковно-славянския или славяно-българския език всъщност си е ..... български език.   :-)
За да разберат европейците поведението на циганите, първо европейците трябва да разберат че циганите не са европейско население.

Hatshepsut

Цитат на: опълченец - 11 Дек 2010, 21:47:58
Цитат на: Nordwave - 09 Дек 2010, 14:04:18
Тоест си съгласен с един еретик, айде стига баце.

Ерес е название, с което християнската църква характеризира религиозните учения, отклоняващи се от официалната догма.

Еретик е човек, който подхожда избирателно към Писанията, като проявява предпочитания спрямо определени пасажи за сметка на други и/или избирателно подминава определени пасажи, които разобличават неговата заблуда.

Хайде дай определение какво значи "еретик" според теб, защото на мен ми се струва, че не влизам в тази категория  ;-)

опълченец

Такъв като тебе, показвал си го нееднократно.

Hatshepsut

Цитат на: опълченец - 12 Дек 2010, 11:35:27
Такъв като тебе, показвал си го нееднократно.

Грешиш, аз не съм еретик, а езичник  :-)

Това не значи, че не мога да се изказвам по въпроси като зададения в анкетата, нали?
Позицията ми е принципна и ясна - богослужение на съвременен български език за всички регистрирани вероизповедания, а не на измислени или чужди езици.

опълченец

От тая позиция неможеш да се изказваш изобщо, дано отвориш сърцето си за Православието някой ден.

Similar topics (1)

Отговори: 5
Прегледи: 4324